Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 06 Maj 2017 20:40 

Loty: 4
Kilometry: 4 218
ok to super, czyli żadnej wizy nie potrzebuje tak?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#62 PostWysłany: 16 Maj 2017 17:00 

Mr & Ms Jones napisał(a):
ok to super, czyli żadnej wizy nie potrzebuje tak?

Tak ,jeśli zostaniesz w Jordanii 4 dni (3 noce) to nie zapłacisz za wizę na granicy pod warunkiem że nie tylko wjedziesz ale i wyjedziesz przez Akabę.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 16 Maj 2017 17:57 
Awatar użytkownika

srebrny
A przylatując do AMM, przy 4 dniach pobytu i wracając przez Akabę i VDA zapłacę, czy nie ? ;)

#64 PostWysłany: 16 Maj 2017 21:35 

wtak napisał(a):
A przylatując do AMM, przy 4 dniach pobytu i wracając przez Akabę i VDA zapłacę, czy nie ? ;)

Zapłacisz 40 JD na lotnisku w Ammanie . Jeśli jedziesz do Petry kup wcześniej Jordan Pass , trochę zaoszczędzisz.
Oddzielnie wiza 40 JD + Petra 50 JD a za Jordan Pass zapłacisz 70 JD
Za to ciekawe , czy tylko wyjeżdzając przez Aqabę będziesz musiał zapłacić podatek wyjazdowy 10 JD. Mógłbyś się podzielić tą informacją po powrocie :)
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#65 PostWysłany: 27 Cze 2017 22:03 

srebrny
Czy przejście graniczne jest czynne 24 godziny na dobę?

Edit:
Cytuj:
The Aqaba Border Crossing is open from Sunday to Thursday between 06:30 and 20:00, and Friday and Saturday between 08:00 and 20:00. It is closed on Yom Kippur and the first day of the Muslim New Year.

Ostatnio edytowany przez Arekkk, 27 Cze 2017 22:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 27 Cze 2017 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Nie.
Jest czynne od rana do wieczora, nie pamiętam dokładnie w jakich godzinach,ale internety powiedzą dokładnie.

#67 PostWysłany: 13 Lip 2017 11:43 

Hej,

czy przekraczając pieszo granicę Izrael-Jordania (pobyt 3 noce/4 dni) muszę posiadać zameldowanie w tym kraju? Planujemy podróżować autostopem i spać w namiotach stąd moje pytanie.
jak to wygląda z powrotem, czy wymagają meldunku w Izraelu?

Pozdrawiam,
Aneta

Ostatnio edytowany przez Abcn, 09 Sty 2018 12:43, edytowano w sumie 1 raz
I J I
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 13 Lip 2017 11:52 

srebrny
Nie potrzebujesz - sprawdzone w tym roku w obie strony. Nie słyszałem w ogóle o takich pomysłach w tamtym rejonie, to raczej wynalazek ZSRR i tego, co po nim zostało.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 31 Lip 2017 22:44 

Hej, chciałbym polecieć do Eilatu (wizzair z Warszawy) i tam wypożyczyć samochód i pojechać do Aqaby - 7 noclegów.
- czy mogę przejechać przez granicę wypożyczonym w Izreaelu autem?
- czy muszę mieć jordan pass czy do tego wizę?
- czy jeśli wizę to czy dzieci płacą za wizy tak samo jak dorośli (wybieram się z 2 dzieci 2 i 5 lat).
Jakieś wskazówki? To mój pierwszy post i bardzo na Was liczę, pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 31 Lip 2017 23:09 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Odpowiedź na pierwsze pytanie: nie możesz.

#71 PostWysłany: 16 Sie 2017 12:33 

WItajcie,
nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam powyższe informacje.
Jeśli zostanę w Jordanii 3 noce - to nie zapłacę opłaty wizowej - ale czy jest tu
warunek wchodzenia i wychodzenia przez to samo przejście graniczne?
Czy ktoś wie co z opłatą wizową jeśli wchodzimy przez Sheikh Hussein
a wychodzimy w Akabie?
Będę wdzięczna za info.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 16 Sie 2017 12:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kup Jordan Pass i będzie spokój.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 16 Sie 2017 13:01 

Jordan Pass nie bardzo nam się opłaca.
Czy ktoś jeszcze się wypowie jeśli chodzi o moje poprzednie pytanie?
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#74 PostWysłany: 12 Wrz 2017 13:20 

Na "Individual traveller manifest ", papierku, który otrzymuje się przy wjeździe w Wadi Araba, widnieje adnotacja, iż przekroczenie plus powrót tą granicą i spędzenie w Jordanii 3 nocy = brak podatku 10JOD. Widnieje też wiadomość, iż przekroczenie granicy w jakimkolwiek innym miejscu skutkuje stosowaniem przepisów wjazdowych danego innego przejścia granicznego. A na każdym przejściu zasady są inne :(

Z innej beczki, UPTADE SIERPIEŃ 2017

Przekraczałam granicę Wadi Araba w środku sierpnia 2017. Generalnie nic się za bardzo nie zmieniło w stosunku do tego, co już pisaliście :) Byłam na granicy ok godz 11, wszystko trwało nie więcej niż 20 minut po obu stronach łącznie. W Izraelu gładko, zero wniku. Podatek za wyjazd 100 ILS plus 5 ILS jakiegoś dodatku (jeśli przekraczają 4 osoby na raz to się płaci 405 ILS i tak dalej). Po stronie jordańskiej też zero problemów :
- nie płaci się przy wjeździe żadnych wiz ani niczego innego, nie jest wymagany JORDAN Pass (my nie mieliśmy JP)
- każda grupa podróżnych dostaje mega ważny dokument "Individual traveller manifest ", wpisujecie tam swoje dane i daty wjazdu i wyjazdu, DOKUMENT TEN TRZEBA PODBIĆ PIECZĄTKA W PETRZE w ticket office , inaczej policzą wam sowicie za wyjazd z Jordanii
- nic nie płacicie na granicy, podkreślam jeszcze raz :) jeżeli ktokolwiek będzie wam próbował wmówić inaczej, to albo nie zna nowych przepisów, albo próbuje was oszukać (pogranicznicy po stronie izraelskiej np. twierdzili, że placimy za wizę przy wjeździe).

Zaraz za przejściem stoją taxi, które mają w poważaniu ten oficjalny powieszony cennik. Taxi do centrum Akaby powinna kosztować 10 JOD. Chcieliśmy jechać shared taxi z parą poznanych na granicy Francuzów, jednak nasi towarzysze niepotrzebnie wygadali się przy taksowkach, że jadą potem od razu dalej do Petry. W związku z czym facet od gangu taxi nie chciał nas wziąć jedną taksówką, tylko dwiema: nas do Akaby a ich koniecznie do Petry za 50 JOD. Skończyło się na tym, że zabrał naszą czwórkę do Akaby za 15 JOD, na nic było dalsze targowanie bo facet zaczął być agresywny.

Powrót był gładki, taxi prosto na granicę z Wadi Rum Village za 25 JOD, dzielona z innymi. Na granicy szybka akcja, sprawdzenie travellers manifest, czy jest pieczątka z Petry i ile nocy byliśmy. My byliśmy 4 kolejne noce, czyli 5 dni, i oczywiście nie zapłaciliśmy nic.
- w wypadku spędzenia mniej niż 2 kolejnych nocy, płaci się przy wyjeździe 40 JOD
- w wypadku spędzenia mniej niż 2 kolejnych nocy i nieodwiedzenia Petry, płaci się przy wyjeździe 40 JOD
- w przypadku pobytu krotszego niż 3 kolejne noce, płaci się przy wyjeździe 10 JOD.

Jestem jeszcze w trasie, ale jak wrócę do pl to wrzucę zdjęcie tego manifestu, gdzie te wszystkie zasady są jasno opisane.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 20 Wrz 2017 19:07 

Zgodnie z obietnicą, wrzucam zdjęcie druczku, który dostaje się przy wjeździe do Jordanii w Wadi Araba. Są na nim jasno opisane wszystkie opłaty :) (popełniłam błąd w poście wyżej, przy pobycie w Jordanii mniej niż 2 kolejne noce i brak wizyty w Petrze płaci się 60 JOD, a nie 40 JOD)

Na drugim zdjęciu jeszcze papierowa informacja, którą otrzymaliśmy przy wyjeździe z Izraela. ImageImage

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 25 Wrz 2017 09:12 

Cześć, pytanie do przekraczających granicę w Wadi Araba. Czy na granicy można kupić dinary? Jaki kurs? Jeśli nie, to gdzie najbliżej?
Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 25 Wrz 2017 11:22 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Ciekawi mnie zapis w pkt. 5 izraelskiej informacji o Jordanii. Czy ręczny GPS np. typu Garmin 62 można wwieźć do Jordanii?

#78 PostWysłany: 25 Wrz 2017 19:20 

zzeke napisał(a):
Cześć, pytanie do przekraczających granicę w Wadi Araba. Czy na granicy można kupić dinary? Jaki kurs? Jeśli nie, to gdzie najbliżej?
Dzięki!
Można, kursu nie pamiętam, ale był bardzo niekorzystny... Kupiliśmy tylko ze 30JOD, żeby mieć na taxi, a resztę wypłacilismy w bankomacie w Akabie.

Profil Relacje PM off
zzeke uważa post za pomocny.

#79 PostWysłany: 02 Paź 2017 20:17 
Awatar użytkownika

-- 02 Paź 2017 20:14 --

Kantory są po obu stronach.
Szekle na dinary możesz wymienić w okienku gdzie płacisz podatek wyjazdowy z Izraela nie wiem po jakim kursie
po stronie jordańskiej jest kantor kurs 10$ - 6,5 dinara ( normalny kurs to 10$ - 7 dinarów )
zzeke napisał(a):
Dzięki!

-- 02 Paź 2017 20:17 --

W Jordanii wszyscy przewodnicy wycieczek pieszych używają garminów więc nie sądzę żeby był jakiś problem.
kow napisał(a):
Ciekawi mnie zapis w pkt. 5 izraelskiej informacji o Jordanii. Czy ręczny GPS np. typu Garmin 62 można wwieźć do Jordanii?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 03 Paź 2017 17:11 

Mam pytanie o samą Akabę. Lecę do Ovdy i zastanawiam się nad bazą właśnie tam, zamist Eilalt- tanśze noclegi, mozliwosc ominiecia wizy - gdzies czytalem o jakichs preferencyjnych warunkach gdy nocuje sie w Jordanii 3 dni.
Martwią mnie konserwatywne islamskie zwyczaje - czy w Akabie kobieta może ubrana w sukienke, chodzic swobodnie po miescie? leżeć w bikini na plaży?
Coś jest na rzeczy skoro pełno relacji z Eilatu a o Akabie prawie nic nie można znaleźć...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości