Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 23 Paź 2017 23:25 

Hej, jak dostać się z miasta na granicę. Ryanair zmienił mi plan wycieczki, więc nie będę jechał z Ovdy jak wcześniej zakładałem tylko z Tel Avivu do Eljatu, tam nocleg i na granicę.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#102 PostWysłany: 24 Paź 2017 00:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Taxi z Eilat Bus Station do Aravy koszt 25-35 NIS, Eilatshuttle z Eilat Bus Station do Aravy koszt US$8, Eilatshuttle lub FLO Shuttle z Eilat Bus Station do Aqaby koszt US$25, z buta od Eilat Bus Station do Aravy ca. 5-6 km (1-1,5 h) koszt US$0
Arekkk uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 24 Paź 2017 00:58 

Jeśli będziesz jechał z Tel Avivu, to warto poprosić kierowcę o zatrzymanie się na ostatniej stacji przed Eilat Bus Station, która nazywa sie EILOT. Stamtąd jest już tylko 1,5km z buta pod granicę :)Image

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 26 Paź 2017 14:49 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Mało znalazłem konkretnych informacji o drodze powrotnej a ściślej o transporcie późnym popołudniem z granicy do Eilatu. Przekroczę granicę Jordańsko Izraelską około godziny 16-17. Będę wracał z Wadi Rum. W styczniu jak zamarudzę to może już być ciemno.

Czy w czwartek o tej porze mam szansę na jakiś transport do centrum Eilatu? Bo nie mogę znaleźć info czy jest jakiś postój taksówek.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 26 Paź 2017 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Jak nie masz ciężkiego tobołka a chcesz przyoszczędzić,
to z buta około 45 minut szedłem spokojnym krokiem. ;)

Taxi też były ponoć 25 Nis biorą.

#106 PostWysłany: 26 Paź 2017 18:58 

Tylko taksówką. 30-40 NIS, albo z buta tak jak kolega wyżej pisze.

Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 29 Paź 2017 13:54 

Ktoś wybiera się 11 listopada WizzAIR Warszawa -Ovda - Aqaba?:) / Pierwszy raz przekraczam owo przejście, chętnie podłączę się towarzysko w celu dodania sobie otuchy turystycznej hahaha :) / Najbardziej bezstresowe wydaje się zakupienie biletu na : https://eilatshuttle.com/pl/ ..następnie płacę 105 izraelkiej waluty za wyjazd / 0 jordańskiej waluty za wizę ponieważ zostaję tydzień ( jak rozumiem nie potrzebuje jordan pass ani wizy w tym przypadku ) Nie potrzebna jest również rezerwacja noclegów do okazania ( po stronie jordańskiej czekają już na mnie znajomi u których nocuję :) ? ... poniekąd ta część wydaje się nieskomplikowana - czy to zbyt optymistyczne podchodzenie do tematu ? / widziałam gdzieś informację, że po stronie jordańskiej granicy jest to teren militarny więc nikt po mnie nie podjedzie i tylko taxówką lub busem mogę opuścić to miejsce?:)) Czy samochody prywatne mogą podjeżdżać pod przejście graniczne ? czy wentualnie mogę piechotką podejść do miejsca zatrzymywania sią samochodów prywatnych ?:) ktoś miał doświadczenia ?:)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 29 Paź 2017 14:58 

@Magda F
Przekraczałem granicę Eilat/Akaba w marcu tego roku - dojazd eilatshuttle z Ovda pod przejście graniczne bez problemu, tyle że trwa dosyć długo, bo to był ostatni punkt ich trasy więc wcześniej musieli porozwozić wszystkich pasażerów po ich miejscówkach w Eilacie.
Na granicy nie było prawie żadnych turystów, więc przejście wszystkich formalności po obu stronach granicy poszło sprawnie i nie trwało więcej niż pół godziny (gorzej było w drodze powrotnej, bo trafiła się zorganizowana wycieczka - dwa autokary - i przejście po stronie izraelskiej mocno się ślimaczyło).
Tuż za przejściem po stronie jordańskiej jest nieduży parking, gdzie stoją taksówki operujące w stylu "taximafia".
Nie wiem, czy prywatny samochód z Akaby może podjechać na ten parking, bo po drodze - ok. 2,5 km od przejścia jest wojskowy checkpoint (jadąc z powrotem taksówką na przejście, mój taksówkarz musiał się tam na moment zatrzymać i machnąć jakimś kwitem).
Gdyby okazało się, że zwykły jordański kierowca nie może podjechać pod samą granicę, to trasę od przejścia do checkpointu można przejść z buta w jakieś pół godziny. Nie sądzę, żeby ktoś robił z tym problemy.
 Profil Relacje PM off

#109 PostWysłany: 29 Paź 2017 16:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wydaje mi się żeby po stronie jordańskiej można było przejść z buta do checkpointu.

#110 PostWysłany: 30 Paź 2017 14:06 
Awatar użytkownika

rafafi napisał(a):
Mało znalazłem konkretnych informacji o drodze powrotnej a ściślej o transporcie późnym popołudniem z granicy do Eilatu. Przekroczę granicę Jordańsko Izraelską około godziny 16-17. Będę wracał z Wadi Rum. W styczniu jak zamarudzę to może już być ciemno.

Czy w czwartek o tej porze mam szansę na jakiś transport do centrum Eilatu? Bo nie mogę znaleźć info czy jest jakiś postój taksówek.

Oprócz taxi albo z buta masz jeszcze wariant mieszany. ok 1,5 km z buta do głównej drogi. Masz tam przystanek autobusowy. Wszystkie autobusy jadą stamtąd do dworca w Ejlacie bilet ok 4 NIS.
 Profil Relacje PM off

#111 PostWysłany: 08 Lis 2017 12:57 

Jak z tą darmową wizą w końcu, bo już cała glupia jestem i nie wiem.
:(
a lecimy za chwilę
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 08 Lis 2017 14:14 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Masz dokładne informacje w postach nr 74 i 75 od @chyzykrolik

#113 PostWysłany: 09 Lis 2017 08:16 

- każda grupa podróżnych dostaje mega ważny dokument "Individual traveller manifest ", wpisujecie tam swoje dane i daty wjazdu i wyjazdu, DOKUMENT TEN TRZEBA PODBIĆ PIECZĄTKA W PETRZE w ticket office , inaczej policzą wam sowicie za wyjazd z Jordanii

no tam jest tak napisane, a niby na ich www jest, że nie-że wystarczą 2 noce i jest full refund, więc zgłupiałam.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 09 Lis 2017 09:13 

Jordańska www ma nieaktualne informacje. Przeczytaj dokładnie co jest napisane na zdjęciu "Individual traveller manifest", które też załączyłam.

Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 09 Lis 2017 09:17 

Dzięki;-)))czyli wychodzi, że bez pieczątki z Petry po prostu opłatę naliczają za opuszczenie Jordanii 10JODów chyba, ale wiza przy powyżej 2 nocy dalej bezpłatna. Super.
Akurat będziemy tym razem w Petrze, bo na nocne show jedziemy, ale już następnym razem na pewno nie, bo jak dla mnie to tam nie ma po co więcej razy jak dwa;-)w dzień i w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 09 Lis 2017 11:19 
Awatar użytkownika

Santina napisał(a):
Dzięki;-)))czyli wychodzi, że bez pieczątki z Petry po prostu opłatę naliczają za opuszczenie Jordanii 10JODów chyba, ale wiza przy powyżej 2 nocy dalej bezpłatna. Super.
Akurat będziemy tym razem w Petrze, bo na nocne show jedziemy, ale już następnym razem na pewno nie, bo jak dla mnie to tam nie ma po co więcej razy jak dwa;-)w dzień i w nocy.

- 2 noce - wiza za free
- 3 noce - nie płacisz podatku wyjazdowego 10 JOD
- manifest podbijasz w Petrze tylko jak NIE spędzasz dwóch nocy w Jordanii. Zapłacisz wtedy za wizę 40 JOD zamiast 60 JOD. Z podatkiem wyjazdowym manifest nie ma nic wspólnego.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 09 Lis 2017 13:18 

Aha dzięki, to elegancko;-))))nie płacimy nic więc;-)))
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 09 Lis 2017 16:21 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
to ile sie w koncu placi i za co?
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 09 Lis 2017 18:16 
Awatar użytkownika

luftairways napisał(a):
to ile sie w koncu placi i za co?

To zależy. Ważne jest którym przejściem wjeżdzasz i na ile dni.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 01 Gru 2017 13:51 

Hej, ja też już zwariowałam i nie wiem jak to działa wszystko.
Proszę o informację osoby, które przekraczały granicę Eilat -Akaba na temat tego jak wyglądają opłaty wizowe.
Będziemy przekraczać tą samą granicę w obie strony.
Mamy 3 noclegi w Akabie i chcemy jechać do Petry. Czy płacimy wówczas wizę? Czy jedynie opłatę wyjazdową z Izraela? Jeśli tak to w jakiej wysokości?
Proszę podpowiedzcie też jak najlepiej dostać się z lotniska do Akaby i w drugą stronę.
Czy orientujecie się jak wygląda sytuacja z otwarciem granicy w sobotę?
Pozdrawiam,
Ola
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość