Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:08 

jack.strong napisał(a):
baja napisał(a):
Czy bilet na komunikację 72h zaczyna obowiązywać od momentu zakupu czy może od pierwszego przejazdu albo może liczone są po prostu trzy doby razem z tą w której zakupiono bilet?
Jak myślisz? Jeśli bilet ma napisane 72 godziny to jak długo jest ważny? Litości. Taki bilet możesz kupić zabrać do Polski, znowu pojechać do Bergamo i dopiero jak skasujesz w pierwszym środku komunikacji startuje czas => 72 godziny od pierwszego skasowania. Więcej już nie kasuj nawet w funiculare, należy go tylko pokazać.

Ok, dziękuję. Wolę głupio zapytać niż zdziwić się, że bilet kupiony w piątek wieczorem jest ważny tylko do końca niedzieli ;-) na szczęście jest jak piszesz :-)

Znalazłem już ceny promów tylko nie do końca jestem pewien:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_tariffe.asp
Kurs w jedną stronę wg normalnej taryfy weekendowej 4,60 €, a całodniowy na dowolne rejsy 15 € za osobę?
I niestety link to rozkładu znalazłem jakiś nieaktualny na ubiegłe lata...

Czy bilet Io Viaggio obowiązuje na całą komunikację w Lombardii łącznie z promami, atb i koleją? Już mam :D
maczala1 napisał(a):
Io Viaggio Ovunque in Lombardia:
http://www.trenord.it/en/tickets/tickets.aspx

"They allow you to travel throughout Lombardy using any means of public transport: urban and suburban buses, trams, trolley cars, subways, suburban and regional trains in 1st or 2nd class, boats on Lake Iseo, on-demand services, cable cars and funiculars within the public transport network."

Czyli w skrócie - bilet obejmuje całą komunikację regionalną łącznie z kolejkami linowymi (np. Bergamo, Lecco).
Promy niestety tylko na jeziorze Iseo, za promy na jeziorze Como trzeba osobno płacić.
 Profil Relacje PM off  

Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
#322 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:29 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
baja napisał(a):
Czy bilet Io Viaggio obowiązuje na całą komunikację w Lombardii łącznie z promami, atb i koleją? Już mam :D

też post #303, poprzednia strona ;)
namteH lubi ten post.
baja uważa post za pomocny.

#323 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:35 

vivere napisał(a):
też post #303, poprzednia strona ;)

Tam jeszcze nie dotarłem, jadę po kolei ;-)
Ale wracając do tematu ważności biletów to znalazłem taki tekst:
Anonymous napisał(a):
Oczywiście jak wskazałem opłacalność zależy od intensywności. Moim zdaniem trudno jest zrobić w 1 dzień Bergamo i jeszcze w miarę sensownie zobaczyć jezioro Como. Moim zdaniem samo Lecco jest dość przeciętne przy Bellagio i Varennie i jeżeli już to tam bym się kierował w 1 kolejności, a to naprawdę kilka dobrych godzin w każdym z tych miejsc. Bilet zaś na komunikację jest ważny tylko do północy, a nie 24 godziny od chwili skasowania. Jeżeli przylatujesz zatem po południu to 1 dniowy zupełnie odpada. Trzeba zatem najpierw zaplanować co chce się zobaczyć i policzyć. Sam korzystałem z 3 dniowego i przy mocnym zwiedzaniu wyszło taniej i wygodniej. Co więcej rozważam go na kolejny wjazd, ale opłaci się jeżeli ustalę czy da się na nim dojechać z Malpensy do Mediolanu autobusem + pociąg. Nikt jednak nie sprawdził w praktyce czy tak da radę :( a wtedy staję się całkiem opłacalny bo sam bilet z MXP do centrum Mediolanu to 8 euro OW.

Czyli 72h na atb (ten który mogę kupić na lotnisku) jest ważny od skasowania, a Io Viaggio Ovunque in Lombardia leci jednak na doby? Trochę się gubię bo w postach nie zawsze są odniesienia o jaki bilet chodzi i jedynie z kontekstu wnioskuję.
-------- Edyta ;-)
Finalna odpowiedź jest faktycznie na poprzedniej stronie, przebrnąłem przez cały temat :D

To jeszcze takie pytanie, czy stawki poniżej na wspomniane bilety ATB są aktualne?
Cytuj:
Dojazd do Bergamo zapewnia komunikacja publiczna Azienda Transporti Bergamo (ATB). Przystanek znajduje się po prawej stronie od wyjścia z hali przylotów.

Bilet najlepiej kupić w punkcie informacji turystycznej (w hali przylotów). Proponujemy zakupić bilet 24-godzinny (ważny przez 24 godziny od chwili skasowania). Jego koszt to 5 euro (w tej cenie jest również bagaż). Można też zakupić bilet 72-godzinny za 7 euro lub bilet jednorazowy na podróż z lotniska do centrum miasta (lub odwrotnie) za 2,10 euro (ważny przez 90 minut od skasowania, można się przesiadać i korzystać z kolejek Funicolare).
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 24 Cze 2017 01:08 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
baja napisał(a):
To jeszcze takie pytanie, czy stawki poniżej na wspomniane bilety ATB są aktualne?

Nie są ;)

Np nie ma biletu za 2.10 tylko jest 2.30

https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-con-noi/biglietti/biglietti

Ale dobowy za 5 istnieje i wg mnie to najlepsza opcja

#325 PostWysłany: 24 Cze 2017 01:44 

Hmm przylatuję do BGY w sobotę o 16:30, a wylot powrotny mam we wtorek o 17:00.

Po przylocie pewnie zrzucę bety w hotelu i wykorzystam resztę dnia na rekonesans i Citta Alta.
Na niedzielę podoba mi się plan:
1. rano wyjazd z Bergamo do Lecco
2. autobus do Pani d'Erna i wyjazd/zjazd
3. Wyjazd z Lecco do Varenny, pociągiem, w zależności od tego ile mi zejdzie na d'Erna
4. Varenna, może wejście na Vezio
5. później promem do Bellagio
6a i tu mam zagwozdkę czy wracać do Lecco promem, ponoć piękny ale dłuższy rejs
6b autobus Bellagio-Lecco (ponoć w weekendy będzie trudniej się wstrzelić)
7. powrót pociągiem do Bergamo

W poniedziałek chciałbym zaliczyć Albino-Selvino i resztę dnia przeznaczyć na Bergamo, względnie krótki wypad do Mediolanu, a na Bergamo zostaje jeszcze przedpołudnie we wtorek.

1. Próbuję skalkulować w jakimś wariancie kupić bilety hmm.
Kupić na lotnisku atb 24h, a w niedzielę Io Viaggio 48h? i we wtorek powrót na jednorazowym atb na lotnisko?
Co radzicie przy takim planie pobytu?

2. Kosztów promu jak rozumiem nie uniknę tylko nie rozumiem czym różnią się taryfy:
Image
Image
Sądziłem, że to cena za jednorazowy odcinek i za cały dzień na dowolne trasy ale widzę, że w zależności od miejsca jest tam 15 albo 19 EUR, a sądziłem, że na taki alldaylong jest jedna stawka :?:
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 24 Cze 2017 02:11 

Ja bym wykorzystał ten czas w ten sposób:
- sobota: Bergamo (dolna i górna część miasta);
- niedziela: Mediolan;
- poniedziałek: jezioro Como;
- wtorek: wizyta w Sevino (tylko w przypadku ładnej pogody) lub Bergamo.

Bilet 72 h ATB. Nie rozpatruj innego, bo w pełni z niego skorzystasz.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 24 Cze 2017 07:57 

niebieski
Taryfy są z procentowym rabatem np 1.20 tj 20 procent rabatu , 1.30 to 30% rabatu itp dla określonego nabywcy
Bilet Io Viaggio nie jest ważny na rejsy tymi promami przelicz czy się opłaca Ci go kupić

#328 PostWysłany: 24 Cze 2017 09:23 

MarBlo napisał(a):
Ja bym wykorzystał ten czas w ten sposób:
- sobota: Bergamo (dolna i górna część miasta);
- niedziela: Mediolan;
- poniedziałek: jezioro Como;
- wtorek: wizyta w Sevino (tylko w przypadku ładnej pogody) lub Bergamo.

Bilet 72 h ATB. Nie rozpatruj innego, bo w pełni z niego skorzystasz.

Jeśli dobrze rozumiem 72h ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna, która o ile pamiętam z postów kosztuje 9 EUR w dwie strony.
Do tego 72h nie obejmuje pociągów do Lecco, Varenna i ewentualnie Mediolanu. Nie jestem pewien czy obejmuje autobus w Lecco i ten z Bellagio do Lecco.
W takim wypadku faktycznie nie opłaca mi się Io viaggio?

daffi22 napisał(a):
Taryfy są z procentowym rabatem np 1.20 tj 20 procent rabatu , 1.30 to 30% rabatu itp dla określonego nabywcy
Bilet Io Viaggio nie jest ważny na rejsy tymi promami przelicz czy się opłaca Ci go kupić

To akurat zrozumiałem :-) Nie rozumiem dlaczego bilet jednodniowy na promy w jednym miejscu kosztuje 15, a w drugim 19 EUR. Jeśli dobrze rozumiem w obu cenach działa tak samo - wsiadam i wysiadam gdzie chcę?
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 24 Cze 2017 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Jeśli dobrze rozumiem 72h ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna, która o ile pamiętam z postów kosztuje 9 EUR w dwie strony.
Do tego 72h nie obejmuje pociągów do Lecco, Varenna i ewentualnie Mediolanu. Nie jestem pewien czy obejmuje autobus w Lecco i ten z Bellagio do Lecco.
Odpowiadam abyś miał pewność:
ATB to transport miejski w Bergamo /tak jak ZTM w WAW albo w GDN/
Bilet jest tylko i wyłącznie w Bergamo. Ważne 72H najlepsze rozwiązanie dla ciebie, kupujesz w sobotę, kasujesz o godz 17:00 / tylko raz!/ i ważny jest 72h czyli do wtorku do 17:00, a na lotnisku powinieneś być najpóźniej przed 16:00 albo wcześniej. koszt biletu 7 eur, to wyjdzie najtaniej, będziesz chciał gdzieś podjechać 1 albo 3 przystanki zaoszczędzisz.
Gdzie kupić ten bilet: na lotnisku na przystanku ATB w automacie, uwaga tylko gotówka i jeszcze jedno: ten bilet kupisz tylko w języku włoskim. Jeśli wybierzesz w automacie język angielski nie widzisz tego biletu tylko jednorazowy. Czyli uważaj na automat.
Pociągi to Trenitalia / Trenord to jest inny bilet kupowany na dworcu w hali w automacie, tu można płacić kartą.
ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna => bo to jest w Lecco oddalone 40 minut jazdy od Bergamo.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilet na komunikację miejską w Bergamo kupić za gotówkę w hali przylotów w punkcie informacji turystycznej.
invasion lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#331 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:19 

jack.strong napisał(a):
Odpowiadam abyś miał pewność:
ATB to transport miejski w Bergamo /tak jak ZTM w WAW albo w GDN/
Bilet jest tylko i wyłącznie w Bergamo. Ważne 72H najlepsze rozwiązanie dla ciebie, kupujesz w sobotę, kasujesz o godz 17:00 / tylko raz!/ i ważny jest 72h czyli do wtorku do 17:00, a na lotnisku powinieneś być najpóźniej przed 16:00 albo wcześniej. koszt biletu 7 eur, to wyjdzie najtaniej, będziesz chciał gdzieś podjechać 1 albo 3 przystanki zaoszczędzisz.
Gdzie kupić ten bilet: na lotnisku na przystanku ATB w automacie, uwaga tylko gotówka

Dokładnie :) do tych samych informacji dotarłem czytając cały temat. I w tym kontekście zastanawiam się czy wspomniane przeze mnie Como i ewentualnie Mediolan pochłoną w biletach tyle, że warto mi rozważyć Io viaggio na jeden lub raczej dwa dni :?:

Koszt przejazdu pociągiem do Lecco i dalej Varenna oraz powrót z Lecco to będzie pewnie pod 20 EUR. Kolejka w Lecco kolejne 9 EUR. Mediolan w dwie strony z dojściem pod katedrę?

jack.strong napisał(a):
i jeszcze jedno: ten bilet kupisz tylko w języku włoskim. Jeśli wybierzesz w automacie język angielski nie widzisz tego biletu tylko jednorazowy. Czyli uważaj na automat.
Pociągi to Trenitalia / Trenord to jest inny bilet kupowany na dworcu w hali w automacie, tu można płacić kartą.
ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna => bo to jest w Lecco oddalone 40 minut jazdy od Bergamo.

To bardzo cenna informacja, dzięki! Generalnie jest problem z płaceniem kartą w sklepach/restauracjach/pizzeriach/atrakcjach?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
-- 24 Cze 2017 10:21 --

BZG napisał(a):
Bilet na komunikację miejską w Bergamo kupić za gotówkę w hali przylotów w punkcie informacji turystycznej.

Oczywiście, że tak. Nie zawsze jest czynna, od 8:00 a w niedzielę od 10:00.

-- 24 Cze 2017 10:25 --

To bardzo cenna informacja, dzięki! Generalnie jest problem z płaceniem kartą w sklepach/restauracjach/pizzeriach/atrakcjach?[/quote]
Kartą zapłacisz praktycznie wszędzie. Żadnego problemu w pizzerii, Careforze.

-- 24 Cze 2017 10:30 --

Byłem 3 dni w Bergamo, czyli tyle ile twój wyjazd. Bilety Trenord do Lecco to 2* 3,60Eur byłem tam pół dnia resztę czasu spędziłem w Bergamo. Wyjazd był na luzie bez napiętego planu bardziej wypoczynkowy. Nawet nie planowałem wyjazdu do Mediolanu, Bergamo jest zdecydowanie warte zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 24 Cze 2017 14:25 
Awatar użytkownika

srebrny
baja napisał(a):
Kolejka w Lecco kolejne 9 EUR.

Tyle kosztuje w dni robocze, a w soboty, niedziele i święta kosztuje 10€.
Jak będzie duże zachmurzenie (pogoda podobno ma być słaba), to na Piani di Erna raczej nie warto wjeżdżać.
 Profil Relacje PM off
baja uważa post za pomocny.

#334 PostWysłany: 25 Cze 2017 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Pewnie kilka osób ma mętlik w głowie z tymi biletami więc dla uporządkowania bo mam wrażenie że część osób jest jak dzieci we mgle.

Bilet 72 h ATB to bilet tylko na komunikacje miejską w Bergamo w tym 2 kolejki i nic więcej cena 7 E. Wybierając ten bilet MUSIMY kupić kolejny bilet na pociąg, metro,kolejkę (po za Bergamo) itp.

3 dniowy bilet 'io viaggio ovunque in Lombardia' obejmuje całość komunikacji publicznej w Lombardii czyli autobusy komunikacji miejskiej i miedzy miastowej, tramwaje, trolejbusy, metro, pociągi podmiejskie i regionalne nawet w 1 klasie, pociąg Malpensa Express ale nie do lotniska (odsyłam do osobnej tabeli), promy na jeziorze Iseo, kolejki wagonikowe i linowe obsługiwane przez przewoźników publicznych:

Margno – Pian delle Betulle , Lecco , kolejka linowa
Lecco – Malnago – Piani D’Erna , Lecco , kolejka linowa
Albino – Selvino , Bergamo , kolejka linowa
Campodolcino – Alpe Motta , Sondrio , kolejka linowa
Argegno – Pigra , Como , kolejka linowa
Ponte di Piero – Monteviasco , Varese , kolejka linowa
Bergamo Bassa – Alta , Bergamo , kolejka wagonikowa
Colle Aperto – San Vigilio , Bergamo , kolejka wagonikowa
Como – Brunate , Como , kolejka wagonikowa

teraz już wiadomo co jest co i przede wszystkim co wybrać :twisted:

Ostatnio edytowany przez zulu 26 Cze 2017 00:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#335 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:15 

No widzisz, ja zacząłem od pełnej lektury tematu zamiast cofać stronami i przyznam, że pojawiają się sprzeczne informacje zarówno w temacie okresu obowiązywania jak i zasięgu więc można mieć mętlik. Fajnie, że wrzuciłeś zdjęcia i dokładnie opisałeś temat. Zapomniałeś jednak dodać, że na bilecie ATB można jeszcze zaliczyć wypad do Albino tramwajem T1 i na miejscu autobus oraz kolejkę (przynajmniej tak mi wynika z innych postów).

Ja mam inne pytanie, czy za promy zapłacę kartą?
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
baja napisał(a):
No widzisz, ja zacząłem od pełnej lektury tematu zamiast cofać stronami i przyznam, że pojawiają się sprzeczne informacje zarówno w temacie okresu obowiązywania jak i zasięgu więc można mieć mętlik. Fajnie, że wrzuciłeś zdjęcia i dokładnie opisałeś temat. Zapomniałeś jednak dodać, że na bilecie ATB można jeszcze zaliczyć wypad do Albino tramwajem T1 i na miejscu autobus oraz kolejkę.

Ja mam inne pytanie, czy za promy zapłacę kartą?
Tramwaj do Albino to tak kolejka podmiejska i jest ona w ramach ATB zgodnie z informacją na stronie https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-c ... ee-e-orari
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:55 

Czy ktoś korzystał z biletu o viaggio in famiglia' i mógłby przybliżyć faktyczne zasady jego wyrobienia?
 PM off  

#338 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Czy ktoś korzystał z biletu o viaggio in famiglia' i mógłby przybliżyć faktyczne zasady jego wyrobienia?
@Greg1291 zajrzyj 2 zakładki do tyłu. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:42 

niebieski
Wycieczka jednodniowa z Bergamo.

Lecco, Varenna i co wybrac? Bellagio czy Menaggio?

Ktos coś poleca ? ;)

Nie mogę sobie pozwolic na jedno i drugie - o 20 wylot z Bergamo, więc trzeba się sprężyć...
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 25 Cze 2017 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
qbk napisał(a):
Ktos coś poleca ? ;)

http://zieniowie.blogspot.com/2016/02/b ... .html#more ;)
 Profil Relacje PM off
m72 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość