Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:08 

jack.strong napisał(a):
baja napisał(a):
Czy bilet na komunikację 72h zaczyna obowiązywać od momentu zakupu czy może od pierwszego przejazdu albo może liczone są po prostu trzy doby razem z tą w której zakupiono bilet?
Jak myślisz? Jeśli bilet ma napisane 72 godziny to jak długo jest ważny? Litości. Taki bilet możesz kupić zabrać do Polski, znowu pojechać do Bergamo i dopiero jak skasujesz w pierwszym środku komunikacji startuje czas => 72 godziny od pierwszego skasowania. Więcej już nie kasuj nawet w funiculare, należy go tylko pokazać.

Ok, dziękuję. Wolę głupio zapytać niż zdziwić się, że bilet kupiony w piątek wieczorem jest ważny tylko do końca niedzieli ;-) na szczęście jest jak piszesz :-)

Znalazłem już ceny promów tylko nie do końca jestem pewien:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_tariffe.asp
Kurs w jedną stronę wg normalnej taryfy weekendowej 4,60 €, a całodniowy na dowolne rejsy 15 € za osobę?
I niestety link to rozkładu znalazłem jakiś nieaktualny na ubiegłe lata...

Czy bilet Io Viaggio obowiązuje na całą komunikację w Lombardii łącznie z promami, atb i koleją? Już mam :D
maczala1 napisał(a):
Io Viaggio Ovunque in Lombardia:
http://www.trenord.it/en/tickets/tickets.aspx

"They allow you to travel throughout Lombardy using any means of public transport: urban and suburban buses, trams, trolley cars, subways, suburban and regional trains in 1st or 2nd class, boats on Lake Iseo, on-demand services, cable cars and funiculars within the public transport network."

Czyli w skrócie - bilet obejmuje całą komunikację regionalną łącznie z kolejkami linowymi (np. Bergamo, Lecco).
Promy niestety tylko na jeziorze Iseo, za promy na jeziorze Como trzeba osobno płacić.
 Profil Relacje PM off  

Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu
Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
#322 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:29 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
baja napisał(a):
Czy bilet Io Viaggio obowiązuje na całą komunikację w Lombardii łącznie z promami, atb i koleją? Już mam :D

też post #303, poprzednia strona ;)
namteH lubi ten post.
baja uważa post za pomocny.

#323 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:35 

vivere napisał(a):
też post #303, poprzednia strona ;)

Tam jeszcze nie dotarłem, jadę po kolei ;-)
Ale wracając do tematu ważności biletów to znalazłem taki tekst:
Anonymous napisał(a):
Oczywiście jak wskazałem opłacalność zależy od intensywności. Moim zdaniem trudno jest zrobić w 1 dzień Bergamo i jeszcze w miarę sensownie zobaczyć jezioro Como. Moim zdaniem samo Lecco jest dość przeciętne przy Bellagio i Varennie i jeżeli już to tam bym się kierował w 1 kolejności, a to naprawdę kilka dobrych godzin w każdym z tych miejsc. Bilet zaś na komunikację jest ważny tylko do północy, a nie 24 godziny od chwili skasowania. Jeżeli przylatujesz zatem po południu to 1 dniowy zupełnie odpada. Trzeba zatem najpierw zaplanować co chce się zobaczyć i policzyć. Sam korzystałem z 3 dniowego i przy mocnym zwiedzaniu wyszło taniej i wygodniej. Co więcej rozważam go na kolejny wjazd, ale opłaci się jeżeli ustalę czy da się na nim dojechać z Malpensy do Mediolanu autobusem + pociąg. Nikt jednak nie sprawdził w praktyce czy tak da radę :( a wtedy staję się całkiem opłacalny bo sam bilet z MXP do centrum Mediolanu to 8 euro OW.

Czyli 72h na atb (ten który mogę kupić na lotnisku) jest ważny od skasowania, a Io Viaggio Ovunque in Lombardia leci jednak na doby? Trochę się gubię bo w postach nie zawsze są odniesienia o jaki bilet chodzi i jedynie z kontekstu wnioskuję.
-------- Edyta ;-)
Finalna odpowiedź jest faktycznie na poprzedniej stronie, przebrnąłem przez cały temat :D

To jeszcze takie pytanie, czy stawki poniżej na wspomniane bilety ATB są aktualne?
Cytuj:
Dojazd do Bergamo zapewnia komunikacja publiczna Azienda Transporti Bergamo (ATB). Przystanek znajduje się po prawej stronie od wyjścia z hali przylotów.

Bilet najlepiej kupić w punkcie informacji turystycznej (w hali przylotów). Proponujemy zakupić bilet 24-godzinny (ważny przez 24 godziny od chwili skasowania). Jego koszt to 5 euro (w tej cenie jest również bagaż). Można też zakupić bilet 72-godzinny za 7 euro lub bilet jednorazowy na podróż z lotniska do centrum miasta (lub odwrotnie) za 2,10 euro (ważny przez 90 minut od skasowania, można się przesiadać i korzystać z kolejek Funicolare).
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 24 Cze 2017 01:08 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
baja napisał(a):
To jeszcze takie pytanie, czy stawki poniżej na wspomniane bilety ATB są aktualne?

Nie są ;)

Np nie ma biletu za 2.10 tylko jest 2.30

https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-con-noi/biglietti/biglietti

Ale dobowy za 5 istnieje i wg mnie to najlepsza opcja

#325 PostWysłany: 24 Cze 2017 01:44 

Hmm przylatuję do BGY w sobotę o 16:30, a wylot powrotny mam we wtorek o 17:00.

Po przylocie pewnie zrzucę bety w hotelu i wykorzystam resztę dnia na rekonesans i Citta Alta.
Na niedzielę podoba mi się plan:
1. rano wyjazd z Bergamo do Lecco
2. autobus do Pani d'Erna i wyjazd/zjazd
3. Wyjazd z Lecco do Varenny, pociągiem, w zależności od tego ile mi zejdzie na d'Erna
4. Varenna, może wejście na Vezio
5. później promem do Bellagio
6a i tu mam zagwozdkę czy wracać do Lecco promem, ponoć piękny ale dłuższy rejs
6b autobus Bellagio-Lecco (ponoć w weekendy będzie trudniej się wstrzelić)
7. powrót pociągiem do Bergamo

W poniedziałek chciałbym zaliczyć Albino-Selvino i resztę dnia przeznaczyć na Bergamo, względnie krótki wypad do Mediolanu, a na Bergamo zostaje jeszcze przedpołudnie we wtorek.

1. Próbuję skalkulować w jakimś wariancie kupić bilety hmm.
Kupić na lotnisku atb 24h, a w niedzielę Io Viaggio 48h? i we wtorek powrót na jednorazowym atb na lotnisko?
Co radzicie przy takim planie pobytu?

2. Kosztów promu jak rozumiem nie uniknę tylko nie rozumiem czym różnią się taryfy:
Image
Image
Sądziłem, że to cena za jednorazowy odcinek i za cały dzień na dowolne trasy ale widzę, że w zależności od miejsca jest tam 15 albo 19 EUR, a sądziłem, że na taki alldaylong jest jedna stawka :?:
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 24 Cze 2017 02:11 

Ja bym wykorzystał ten czas w ten sposób:
- sobota: Bergamo (dolna i górna część miasta);
- niedziela: Mediolan;
- poniedziałek: jezioro Como;
- wtorek: wizyta w Sevino (tylko w przypadku ładnej pogody) lub Bergamo.

Bilet 72 h ATB. Nie rozpatruj innego, bo w pełni z niego skorzystasz.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 24 Cze 2017 07:57 

niebieski
Taryfy są z procentowym rabatem np 1.20 tj 20 procent rabatu , 1.30 to 30% rabatu itp dla określonego nabywcy
Bilet Io Viaggio nie jest ważny na rejsy tymi promami przelicz czy się opłaca Ci go kupić

#328 PostWysłany: 24 Cze 2017 09:23 

MarBlo napisał(a):
Ja bym wykorzystał ten czas w ten sposób:
- sobota: Bergamo (dolna i górna część miasta);
- niedziela: Mediolan;
- poniedziałek: jezioro Como;
- wtorek: wizyta w Sevino (tylko w przypadku ładnej pogody) lub Bergamo.

Bilet 72 h ATB. Nie rozpatruj innego, bo w pełni z niego skorzystasz.

Jeśli dobrze rozumiem 72h ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna, która o ile pamiętam z postów kosztuje 9 EUR w dwie strony.
Do tego 72h nie obejmuje pociągów do Lecco, Varenna i ewentualnie Mediolanu. Nie jestem pewien czy obejmuje autobus w Lecco i ten z Bellagio do Lecco.
W takim wypadku faktycznie nie opłaca mi się Io viaggio?

daffi22 napisał(a):
Taryfy są z procentowym rabatem np 1.20 tj 20 procent rabatu , 1.30 to 30% rabatu itp dla określonego nabywcy
Bilet Io Viaggio nie jest ważny na rejsy tymi promami przelicz czy się opłaca Ci go kupić

To akurat zrozumiałem :-) Nie rozumiem dlaczego bilet jednodniowy na promy w jednym miejscu kosztuje 15, a w drugim 19 EUR. Jeśli dobrze rozumiem w obu cenach działa tak samo - wsiadam i wysiadam gdzie chcę?
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 24 Cze 2017 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Jeśli dobrze rozumiem 72h ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna, która o ile pamiętam z postów kosztuje 9 EUR w dwie strony.
Do tego 72h nie obejmuje pociągów do Lecco, Varenna i ewentualnie Mediolanu. Nie jestem pewien czy obejmuje autobus w Lecco i ten z Bellagio do Lecco.
Odpowiadam abyś miał pewność:
ATB to transport miejski w Bergamo /tak jak ZTM w WAW albo w GDN/
Bilet jest tylko i wyłącznie w Bergamo. Ważne 72H najlepsze rozwiązanie dla ciebie, kupujesz w sobotę, kasujesz o godz 17:00 / tylko raz!/ i ważny jest 72h czyli do wtorku do 17:00, a na lotnisku powinieneś być najpóźniej przed 16:00 albo wcześniej. koszt biletu 7 eur, to wyjdzie najtaniej, będziesz chciał gdzieś podjechać 1 albo 3 przystanki zaoszczędzisz.
Gdzie kupić ten bilet: na lotnisku na przystanku ATB w automacie, uwaga tylko gotówka i jeszcze jedno: ten bilet kupisz tylko w języku włoskim. Jeśli wybierzesz w automacie język angielski nie widzisz tego biletu tylko jednorazowy. Czyli uważaj na automat.
Pociągi to Trenitalia / Trenord to jest inny bilet kupowany na dworcu w hali w automacie, tu można płacić kartą.
ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna => bo to jest w Lecco oddalone 40 minut jazdy od Bergamo.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilet na komunikację miejską w Bergamo kupić za gotówkę w hali przylotów w punkcie informacji turystycznej.
invasion lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#331 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:19 

jack.strong napisał(a):
Odpowiadam abyś miał pewność:
ATB to transport miejski w Bergamo /tak jak ZTM w WAW albo w GDN/
Bilet jest tylko i wyłącznie w Bergamo. Ważne 72H najlepsze rozwiązanie dla ciebie, kupujesz w sobotę, kasujesz o godz 17:00 / tylko raz!/ i ważny jest 72h czyli do wtorku do 17:00, a na lotnisku powinieneś być najpóźniej przed 16:00 albo wcześniej. koszt biletu 7 eur, to wyjdzie najtaniej, będziesz chciał gdzieś podjechać 1 albo 3 przystanki zaoszczędzisz.
Gdzie kupić ten bilet: na lotnisku na przystanku ATB w automacie, uwaga tylko gotówka

Dokładnie :) do tych samych informacji dotarłem czytając cały temat. I w tym kontekście zastanawiam się czy wspomniane przeze mnie Como i ewentualnie Mediolan pochłoną w biletach tyle, że warto mi rozważyć Io viaggio na jeden lub raczej dwa dni :?:

Koszt przejazdu pociągiem do Lecco i dalej Varenna oraz powrót z Lecco to będzie pewnie pod 20 EUR. Kolejka w Lecco kolejne 9 EUR. Mediolan w dwie strony z dojściem pod katedrę?

jack.strong napisał(a):
i jeszcze jedno: ten bilet kupisz tylko w języku włoskim. Jeśli wybierzesz w automacie język angielski nie widzisz tego biletu tylko jednorazowy. Czyli uważaj na automat.
Pociągi to Trenitalia / Trenord to jest inny bilet kupowany na dworcu w hali w automacie, tu można płacić kartą.
ATB nie obejmuje kolejki Piani d'Erna => bo to jest w Lecco oddalone 40 minut jazdy od Bergamo.

To bardzo cenna informacja, dzięki! Generalnie jest problem z płaceniem kartą w sklepach/restauracjach/pizzeriach/atrakcjach?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 24 Cze 2017 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
-- 24 Cze 2017 10:21 --

BZG napisał(a):
Bilet na komunikację miejską w Bergamo kupić za gotówkę w hali przylotów w punkcie informacji turystycznej.

Oczywiście, że tak. Nie zawsze jest czynna, od 8:00 a w niedzielę od 10:00.

-- 24 Cze 2017 10:25 --

To bardzo cenna informacja, dzięki! Generalnie jest problem z płaceniem kartą w sklepach/restauracjach/pizzeriach/atrakcjach?[/quote]
Kartą zapłacisz praktycznie wszędzie. Żadnego problemu w pizzerii, Careforze.

-- 24 Cze 2017 10:30 --

Byłem 3 dni w Bergamo, czyli tyle ile twój wyjazd. Bilety Trenord do Lecco to 2* 3,60Eur byłem tam pół dnia resztę czasu spędziłem w Bergamo. Wyjazd był na luzie bez napiętego planu bardziej wypoczynkowy. Nawet nie planowałem wyjazdu do Mediolanu, Bergamo jest zdecydowanie warte zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 24 Cze 2017 14:25 
Awatar użytkownika

srebrny
baja napisał(a):
Kolejka w Lecco kolejne 9 EUR.

Tyle kosztuje w dni robocze, a w soboty, niedziele i święta kosztuje 10€.
Jak będzie duże zachmurzenie (pogoda podobno ma być słaba), to na Piani di Erna raczej nie warto wjeżdżać.
 Profil Relacje PM off
baja uważa post za pomocny.

#334 PostWysłany: 25 Cze 2017 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Pewnie kilka osób ma mętlik w głowie z tymi biletami więc dla uporządkowania bo mam wrażenie że część osób jest jak dzieci we mgle.

Bilet 72 h ATB to bilet tylko na komunikacje miejską w Bergamo w tym 2 kolejki i nic więcej cena 7 E. Wybierając ten bilet MUSIMY kupić kolejny bilet na pociąg, metro,kolejkę (po za Bergamo) itp.

3 dniowy bilet 'io viaggio ovunque in Lombardia' obejmuje całość komunikacji publicznej w Lombardii czyli autobusy komunikacji miejskiej i miedzy miastowej, tramwaje, trolejbusy, metro, pociągi podmiejskie i regionalne nawet w 1 klasie, pociąg Malpensa Express ale nie do lotniska (odsyłam do osobnej tabeli), promy na jeziorze Iseo, kolejki wagonikowe i linowe obsługiwane przez przewoźników publicznych:

Margno – Pian delle Betulle , Lecco , kolejka linowa
Lecco – Malnago – Piani D’Erna , Lecco , kolejka linowa
Albino – Selvino , Bergamo , kolejka linowa
Campodolcino – Alpe Motta , Sondrio , kolejka linowa
Argegno – Pigra , Como , kolejka linowa
Ponte di Piero – Monteviasco , Varese , kolejka linowa
Bergamo Bassa – Alta , Bergamo , kolejka wagonikowa
Colle Aperto – San Vigilio , Bergamo , kolejka wagonikowa
Como – Brunate , Como , kolejka wagonikowa

teraz już wiadomo co jest co i przede wszystkim co wybrać :twisted:

Ostatnio edytowany przez zulu 26 Cze 2017 00:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#335 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:15 

No widzisz, ja zacząłem od pełnej lektury tematu zamiast cofać stronami i przyznam, że pojawiają się sprzeczne informacje zarówno w temacie okresu obowiązywania jak i zasięgu więc można mieć mętlik. Fajnie, że wrzuciłeś zdjęcia i dokładnie opisałeś temat. Zapomniałeś jednak dodać, że na bilecie ATB można jeszcze zaliczyć wypad do Albino tramwajem T1 i na miejscu autobus oraz kolejkę (przynajmniej tak mi wynika z innych postów).

Ja mam inne pytanie, czy za promy zapłacę kartą?
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
baja napisał(a):
No widzisz, ja zacząłem od pełnej lektury tematu zamiast cofać stronami i przyznam, że pojawiają się sprzeczne informacje zarówno w temacie okresu obowiązywania jak i zasięgu więc można mieć mętlik. Fajnie, że wrzuciłeś zdjęcia i dokładnie opisałeś temat. Zapomniałeś jednak dodać, że na bilecie ATB można jeszcze zaliczyć wypad do Albino tramwajem T1 i na miejscu autobus oraz kolejkę.

Ja mam inne pytanie, czy za promy zapłacę kartą?
Tramwaj do Albino to tak kolejka podmiejska i jest ona w ramach ATB zgodnie z informacją na stronie https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-c ... ee-e-orari
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:55 

Czy ktoś korzystał z biletu o viaggio in famiglia' i mógłby przybliżyć faktyczne zasady jego wyrobienia?
 PM off  

#338 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Czy ktoś korzystał z biletu o viaggio in famiglia' i mógłby przybliżyć faktyczne zasady jego wyrobienia?
@Greg1291 zajrzyj 2 zakładki do tyłu. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:42 

niebieski
Wycieczka jednodniowa z Bergamo.

Lecco, Varenna i co wybrac? Bellagio czy Menaggio?

Ktos coś poleca ? ;)

Nie mogę sobie pozwolic na jedno i drugie - o 20 wylot z Bergamo, więc trzeba się sprężyć...
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 25 Cze 2017 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
qbk napisał(a):
Ktos coś poleca ? ;)

http://zieniowie.blogspot.com/2016/02/b ... .html#more ;)
 Profil Relacje PM off
m72 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości