Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 20 Sty 2016 18:58 

Loty: 20
Kilometry: 43 668
Zbanowany
W weekendy w Białymstoku jest więcej Białorusinów niż białostoczan. Ale na bilety lotnicze pewnie nie będą tak chętni jak na tani alkohol i telewizory.
 Profil Relacje PM off  

Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎 Leć do Miami za jedyne 1578 PLN 🌤️⛱️ Idealnie, bo w okresie jesień-zima ✈️😎
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🌴🏊‍♂️ 4* hotel z all inclusive za 1788 PLN
#62 PostWysłany: 20 Sty 2016 19:47 

Maciek78 napisał(a):
Z tą różnicą, że ja nie mam merytorycznych danych i w związku z tym nie piszę, że lotnisko jest (nie)potrzebne bo 2 i pół miliona Białorusinów czeka pod granicą. Po prostu jak dla mnie może być bardziej jako ciekawe, małe lotnisko w fajnym miejscu w Polsce.
I pamiętaj, Ty nie dołożysz ani grosza, więc i ten argument jest bez sensu

Tak tylko przypomnę, że lotnisko jak każda firma jest od ZARABIANIA pieniędzy a nie od tego aby ładnie czy fajnie wyglądać :P .
 PM off
namteH lubi ten post.

#63 PostWysłany: 20 Sty 2016 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
@namteH

Z tytułu wykonywanej pracy od 11 lat spotykam się z przedsiębiorcami z całego województwa lubelskiego.

Wiele razy w rozmowach poruszaliśmy temat lotniska w Lublinie i w zasadzie większego znaczenia to nie ma czy lotnisko jest czy go nie ma.

Koronnym argumentem od zawsze było to, że menadżerowie chcący przylecieć z Europy Zachodniej do Lublina musieli dolecieć do Warszawy a potem tłuc się samochodem (bo pociągi są poniżej krytyki, dopiero od kilkunastu dni jeździ cywilizowana Pesa Dart).

A jak jest teraz ? No całą gębą Lublin ma lotnisko. Tylko co z tego skoro żeby dostać się samolotem do Lublina trzeba i tak lecieć z przesiadką i to do wyboru mamy zaledwie Frankfurt (3 razy w tygodniu) i Eindhoven (lowcostowy Wizzair). Reszta lotnisk to lowcostowa Skandynawia albo wyspy.

Więc jednak prościej polecieć do Warszawy i przyjechać samochodem/pociągiem.

Poza tym wiecznie podnoszony argument o tym, że biznes będzie latał to 1-2 osoby na samolot (albo i to nie).

To jednak trochę mało jak na "aktywizację regionu"

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 20 Sty 2016 21:14 

niebieski
singielka_1976 napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
Z tą różnicą, że ja nie mam merytorycznych danych i w związku z tym nie piszę, że lotnisko jest (nie)potrzebne bo 2 i pół miliona Białorusinów czeka pod granicą. Po prostu jak dla mnie może być bardziej jako ciekawe, małe lotnisko w fajnym miejscu w Polsce.
I pamiętaj, Ty nie dołożysz ani grosza, więc i ten argument jest bez sensu

Tak tylko przypomnę, że lotnisko jak każda firma jest od ZARABIANIA pieniędzy a nie od tego aby ładnie czy fajnie wyglądać :P .

Tak jak autobusy miejskie czy pociągi.

Kolego @Tomo14 - prawdziwy biznes nie lata rejsowymi.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 20 Sty 2016 21:20 
Site Admin
Awatar użytkownika

To z tego co wiem na potrzeby biznesowych małych samolotów ten remont pasa, który teraz będzie wykonywany jest całkowicie wystarczający (biznes nie lata aż A320 czy 767 - jest jedna osoba posiadająca 767, ale ona raczej tam szybko nie przyleci ;) )
 Profil Relacje PM off  

Temat postu:
#66 PostWysłany: 24 Sty 2016 20:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Białostocki żarcik ;)

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 28 Gru 2016 23:14 

Loty: 2
Kilometry: 2 910
http://www.wykop.pl/wpis/21345965/mirki ... mu-w-swoj/

Zapraszam do dyskusji.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#68 PostWysłany: 29 Gru 2016 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
No to dyskutujmy. Dyskusja zawsze jest wartościowa. :D

Ja uważam, że samo referendum jest chorym pomysłem. Koszt zorganizowania tego "spektaklu" to ponad 3 mln złotych. Rzeczywistość pokazuje, że na referenda chodzi bardzo niewiele osób i raczej nie ma co się spodziewać, że to będzie miało jakąkolwiek moc wiążącą. Osobiście spodziewam się frekwencji na poziomie 20-25% i mobilizacji głównie elektoratu PiS, który oczywiście opowie się na "TAK" (w opozycji do poprzedniej decyzji władz niePiSowskich). :roll:

Niskiej frekwencji na referendum spodziewam się między innymi dlatego, ponieważ mnóstwo osób w ogóle nie wie, że będzie takowe przeprowadzone. Podobno rozrzucono 400 tys. ulotek informujących o referendum, jego konsekwencjach oraz sposobie przeprowadzania. Nie znam NIKOGO kto otrzymał taką informację !!! Ja osobicie też nie otrzymałem takiej ulotki. Ktoś z Was ??? :roll:

Samo lotnisko...hmmm...oczywiście, że by się przydało. Białystok pozostaje ostatnią "białą plamą" na lotniczej mapie Polski. To fakt... Serce i lokalny patriotyzm podpowiadają "TAK". Faktem jest jednak również gigantyczny koszt budowy lotniska, no i kwestia jego utrzymania. Łódź, Radom, Bydgoszcz, Lublin - sytuacja z już istniejących polskich lotnisk powinna dawać do myślenia. Czy zagospodarowanie "białej plamy" plus ewentualne nastawienie się na klienta z Białorusi da efekt w postaci rentowności portu lotniczego ? Ja osobiście wątpię. Trudny wybór między sercem i rozumem i niestety jestem na "NIE". S8 plus dostosowanie połączenia kolejowego do szybszych prędkości uważam za zdecydowanie lepszy kierunek, niż inwestowanie w drogie i bardzo trudne do utrzymania lotnisko. Tym bardziej, że Białystok i Suwałki i tak będą miały lotniska lokalne dostosowane do obsługi małych samolotów. Na potrzeby biznesu, naszych włodarzy, czy ewentualnie drużyny piłkarskiej to chyba wystarczy. :roll: :roll: :roll:

Myślę, że nie jest to sprawa, o której powinno decydować referendum, tylko kompetentni ludzie po bardzo dobrze przeprowadzonej analizie społeczno-ekonomicznej. Takowe analizy były już robione i nie dały zdecydowanej pozytywnej odpowiedzi. Niestety. :( W referendum bardziej zadecydują emocje niż jakiekolwiek argumenty merytoryczne, wiedza i rozwaga. Jest to więc głupia i nie do końca przemyślana zagrywka polityczna. Jestem zdecydowanie przeciw temu referendum. Natomiast w kwestii budowy lotniska - już mniej zdecydowanie, ale jednak jestem na "NIE".
3 ludzi lubi ten post.

#69 PostWysłany: 29 Gru 2016 20:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Przedreferendalna sonda z ulic Białegostoku (i nie tylko):
http://www.poranny.pl/lotnisko/a/lotnisko-regionalne-w-woj-podlaskim-jestem-na-tak,11565855/
http://www.poranny.pl/lotnisko/a/lotnisko-regionalne-w-woj-podlaskim-jestem-na-nie,11565841/
Niektóre argumenty rozwalają mnie totalnie... :roll:
Np.: Jestem na "TAK", bo:
"Dzięki lotnisku miasto zyskałoby na prestiżu" - oj drogi ten presitż, drogi...taka kampania reklamowa za kilkaset mln ;)
"Jak rozmawiałem z kolegami na ten temat, to wspólnie doszliśmy do wniosku, że przydałyby się nam takie połączenia jak np. Białystok-Olsztyn." - :lol:
"Bardzo dużo osób będzie przylatywało do nas ze Wschodu." - jeśli już, to ewentualnie trochę ludzi ze wschodu będzie latało z tego lotniska...
"To nie do pomyślenia, by w XXI wieku nie było lotniska w Białymstoku. To obciach!" - no fakt w XX wieku było, a teraz ni ma. Obciach ! :lol:
"Lotnisko ułatwiłoby nam poruszanie się na terenie Polski. Ostatnio miałam nieprzyjemność podróżować do Rzeszowa i to było przykra podróż." - no to już wiemy, że oprócz regularnej linii do Olsztyna, oczekiwane jest też połączenie z Rzeszowem ;)
"Rzeszów, Kielce czy Koszalin już dawno je mają." - i ma jeszcze Kozia Wólka i Ciepielewo Dolne nad Wisłą, zapomniał pan o tym :lol:
"Może mniej aut będzie jeździło po Białymstoku?" - taaaak...wszyscy będziemy do pracy latać prywatnymi awionetkami :lol:
"Ludzie zdobędą szansę na zatrudnienie." - taniej byłoby po prostu rozdać ludziom pieniądze ;)
"Ważne jest także to, że w końcu nie trzeba będzie jeździć do Warszawy." - i o to głównie chodzi, o nas białostocki kompleks Warszawy :roll:
"Ja mam rodzinę w Gdańsku i bardzo bym chciała, by można było lecieć tam samolotem." i jeszcze Gdańsk, specjalnie dla pani ;)
"Czasami podróżuję do Warszawy czy Rzeszowa i muszę to robić pociągiem. A łatwiej i szybciej byłoby samolotem" - na a dla Pana, Warszawa :lol:

Ostatnio edytowany przez Pacyfa, 30 Gru 2016 12:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Tufli lubi ten post.

#70 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacyfa napisał(a):
Ja osobicie też nie otrzymałem takiej ulotki. Ktoś z Was ??? :roll:

OK - znalazłem już 2 osoby, które ulotkę o referendum w sprawie budowy białostockiego lotniska dostały,
czyli mimo moich podejrzeń - ulotki faktycznie istnieją :)

@‌mrpablo‌ - proponowałeś dyskusję...jak na razie dyskutuję sam ze sobą :roll:

#71 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:43 

Loty: 302
Kilometry: 529 820
złoty
Z mojego rozeznania w robocie to za lotniskiem są wszyscy ale są to osoby które nigdy nie latały lub mają za sobą jedną podróż. Argumenty typu ze lotnisko będzie studnią bez dna jakoś do nich nie przemawiają chyba myślą że ceny będą takie same jak w WMI i jakoś się lotnisko rozkręci.
@pacyfa dobrze tobie idzie rozmawa sam ze sobą wiec nikt nie chce przerywać
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#72 PostWysłany: 16 Sty 2017 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
O 21:00 zakończyło się referendum w woj. podlaskim w sprawie wybudowania regionalnego portu lotniczego.
Wyniki (przynajmniej te dotyczące frekwencji, a ta musi przekroczyć 30%, żeby referendum było wiążące)
podobno mają być znane jutro. Zgodnie z przewidywaniami, zwolennicy tematu poszli na referendum.
Przeciwnicy zostali w domach, licząc że referendum udławi się frekwencją. Jak będzie ? Zobaczymy wkrótce :roll:

http://www.bialystokonline.pl/i-po-referendum-ludzie-glosowali-na-tak-ale-ilu-ich-bylo,artykul,96496,1,1.html

#73 PostWysłany: 16 Sty 2017 00:25 

niebieski
Ja osobiscie uwazam, ze lotnisko w Białymstoku by w dluzszym okresie na siebie zarabialo
i zaglosowalbym na tak.
Mimo wszystko do najblizszego lotniska jest ciagle bardzo daleko. OK - skoncza S8 bedzie lepiej, ale oprocz B-stoku jest jeszcze cale Podlasie - z takich Suwałk trudno dobic sie do WAW mniej niz 4.5 godziny - to jest daleko.
A poza tym emigranci to wlasciwie sa tam w co drugim (jak nie wiecej domu) wiec wydaje sie, ze to b. dobry rynek.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Sie 2018 18:42, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 16 Sty 2017 01:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌lataczuk‌ Z Suwałk jest 2 i pół rzutu beretem do Kowna ;)

#75 PostWysłany: 16 Sty 2017 02:21 

niebieski
Białystok musi być bardzo bogatym miastem skoro chce mieś własne duże lotnisko. Już niedługo po oddaniu S8 dojazd do lotniska WAW będzie trwał ok 2h. Ale może dla niektórych to za długo.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#76 PostWysłany: 16 Sty 2017 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma jeszcze wyników oficjalnych niedzielnego referendum, wiadomo jednak, że jego wyniki nie będą wiążące. W żadnym z powiatów województwa podlaskiego nie została przekroczona wymagana frekwencja, czyli 30%. Najwyższa frekwencja była (co się zresztą łatwo dało przewidzieć) w Białymstoku - ok. 23 %. W Suwałkach na referendum poszło ok. 6% uprawnionych. W Łomży - nieco ponad 2% !!!!! Zdecydowana większość osób, które wzięły udział w referendum opowiedziała się za budową białostockiego lotniska (to też było łatwe do przewidzenia). Przypominam, że koszt tej zabawy to ponad 4.000.000 złotych :evil: :evil: :evil:

#77 PostWysłany: 25 Sty 2017 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
http://bialystok.onet.pl/bialystok-dwa-protesty-w-zwiazku-z-referendum-regionalnym-ws-lotniska/kgp68sg
Komedii ciąg dalszy, jeszcze trochę i zafundują nam powtórkę z referendum. Efekt, Białystok nawet bez budowy lotniska, będzie miał
najdroższe lotnisko w Polsce. Radom może się schować ;)

#78 PostWysłany: 24 Wrz 2017 11:16 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
A jednak powstanie...
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 68411.html
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 24 Wrz 2017 13:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, ale to jest już zupełnie inny temat niż ten kilka miesięcy wstecz ;)
https://bialystok.onet.pl/urzad-miasta-przesunal-termin-skladania-ofert-na-budowe-lotniska-w-bialymstoku/4gqhxl4

#80 PostWysłany: 15 Sie 2018 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 419 212
złoty
Podbiję nieco temat.
Po ogłoszeniu budowy CPK odpadają argumenty bliskości do Waw.
Białoruś powoli inaczej podchodzić zaczyna do wiz, a Białystok kosztem Katowic wszedł do pierwszej 10 największych miast Polski. Rozwija się biznes i turystyka, Jagiellonia co roku gra w europejskich pucharach.

Przeczytałem większość komentarzy, widzę ogromny hejt na budowę i większość komentujących strasznie sceptycznie podchodzi do Białegostoku oraz ew. budowy lotniska w tym mieście.
Zastanawiam się jednak, czy jest to spowodowane tym, że większość ludzi nigdy nie była w tym mieście i traktuje je dalej jako Polskę B? Znam wiele osób, które zmieniły swoje ww. podejście do miasta po swojej pierwszej wizycie w stolicy Podlasia.

Nie mówię, że jestem 100% zwolennikiem budowy, ale nie da się ukryć, że Białystok pozostał ostatnią czarną dziurą na lotniczej mapie Polski.

Pewnie zostanę zjechany, a wszystkie te komentarze zalane zostaną lajkami, jednak chciałbym pociągnąć dyskusję.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
ponchek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości