Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 15 Sie 2018 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
@wasil10 Ja trochę znam Białystok ... mniej więcej od 40 lat ;) W moich komentarzach byłem więc raczej mocno obiektywny. Całym serduchem kocham to miasto i jakby nie rozpatrywać kwestii podziału na Polskę A i B, to na pewno nie patrzę z perspektywy Wawy, Śląska, czy Wielkopolski.
Od czasu wieloletniego bujania się z lokalizacją lotniska regionalnego, sławetnych (drogich) ekspertyz środowiskowych i następnie niemniej sławetnego referendum (które według mnie było bezsensownym sprzeniewierzeniem ogromnych publicznych pieniędzy) minęło jednak trochę czasu i faktycznie może warto byłoby zebrać fakty i podyskutować trochę.
Stan na dzień obecny to: niemal gotowe lotnisko lokalne w Suwałkach oraz dość zaawansowana sprawa budowy lotniska lokalnego w Białymstoku. Samoloty do 50 osób (które mają tam w założeniu lądować) w zupełności wystarczą na obsługę naszych "wspaniałych" rządzących + loty biznesowe + loty związane z sytuacjami chwilowymi, czyli np.: mecze Jagiellonii. Nadal uważam, że takie "tańsze" rozwiązanie jest tym na co nas stać - nikt nie chce dorzucać się wspólną publiczną kasą (czyli w mniemaniu większości ludzi - kasą niczyją) na worek bez dna w postaci ciągle głodnego lotniska. Patrz Radom ... ale także patrz Zielona Góra, Łódź, Szczecin, czy Bydgoszcz.
To co mnie martwi to kwestia budowy CPK i potencjalnego "aktywizowania" (bądź też raczej reanimacji) RDO kosztem WMI. Nam mieszkańcom Podlasia robi się przez to wszędzie baaaaaardzo daleko (bo do teraz mamy tylko daaaaaaaaleko). Szczerze mówiąc w takiej sytuacji powinniśmy (na przykład ustami i rękoma naszych lokalnych rządzących) domagać się od narodowego utrzymywania w przyszłości dolotek z naszych lotnisk lokalnych.
wasil10 lubi ten post.

Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
Słoneczny Cypr z weekendem za 619 PLN 🌊☀️ Loty i komfortowy 4⭐ hotel 🥰 Słoneczny Cypr z weekendem za 619 PLN 🌊☀️ Loty i komfortowy 4⭐ hotel 🥰
#82 PostWysłany: 15 Sie 2018 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 419 212
złoty
Ogólnie strasznie mało jest artykułów na temat obu lotnisk, a raczej pasów startowych... temat dosyć ciekawy, jednak rzadko poruszany. Nawet w podlaskich mediach (tu jednak mogę się mylić, bo jakiś czas już niestety nie mieszkam w Białym).
To, że w BIałymstoku będzie tylko do obsługi lotów, które wymieniłeś to już podsłyszałem, jednak co z tym w Suwałkach? Czy tam również nie będzie żadnych lotów dla zwykłych szarych obywateli jak my?
Ciekawi mnie też dofinansowanie ze strony firmy meblowej.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 15 Sie 2018 19:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Sfera biznesowa to w obu przypadkach główny zainteresowany w uruchomieniu tychże lotnisk (nawet regularna gra Jagiellonii w pucharach, to tylko potencjalne epizodyczne loty o charakterze charterowym). W Suwałkach partycypacja w kosztach całkowitej budowy jest rzeczywiście bardzo wysoka. O zwykłych szarych ludkach nikt tu nie myśli, bo to wymagałoby tworzenia stałych połączeń. To wiąże się bezpośrednio ze znacznie większymi kosztami działalności lotniska (chociażby przez zatrudnienie zdecydowanie większej liczby pracowników). Poza tym aktualnie nikt nie zagwarantowałby opłacalności takich połączeń. W wielu innych małych portach lotniczych takie połączenia są utrzymywane tylko dzięki dotacjom z kieszeni publicznej. Myślę, że rezygnacja z budowy dużego lotniska regionalnego wynika też poniekąd z obawy przed potencjalnym naciskiem opinii publicznej na "urajanerowienie" działalności tegoż lotniska (czyli pompowaniem publicznej kasy w zamian za uruchomienie "tanich" lotów do STN, DUB lub NYO). :roll: :roll: :roll:

#84 PostWysłany: 16 Sie 2018 12:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę, że akurat Jagiellonia to na większość meczów leciałaby samolotem, z wyjątkiem może pojedynków przeciwko Legii, Wiśle Płock i Koronie Kielce. No ale i tak bez sensu budować lotnisko dla samej Jagielloni, choć jest to jakiś argument za budową lotniska.
O ile niekoniecznie budowa lotniska w Białymstoku ma sens, to potrzenie przez pryzmat "czy lotnisko zarobi na siebie" jest też bez sensu, powinno się patrzeć przez pryzmat czy wydane pieniądze się zwrócą (innymi słowy czy benefity będą większe niż koszty, albo jeszcze precyzyjniej, czy nie ma lepszych alternatywnych pomysłów na rozwiązanie problemu izolacji Białegostoku (np. szybkie połączenia kolejowe/drogowe). W końcu nie po to budujemy autostrady, dworce kolejowe, itp. żeby na siebie zarabiały.
Oczywiście, żeby odpowiedzieć na to pytanie należałoby przeprowadzić jakąś głębszą analizę, która wzięłaby pod uwagę wszystkie aspekty. Mimo że ja takiej wiedzy oczywiście nie posiadam, przypuszczam, że odpowiedź na zasadność budowy lotniska byłaby negatywna, niestety.

#85 PostWysłany: 18 Paź 2018 20:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzisiejsza rozmowa w Radio Białystok odnośnie Lotniska w Białymstoku:
http://www.radio.bialystok.pl/wersjalokalna/index/id/160989
"Eksperci" w wielu miejscach ostro mijają się z rzeczywistością...niestety :roll:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości