Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Cypr zimą
#61 PostWysłany: 23 Lis 2016 19:11 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Byłem miesiąc temu. Świetna pogoda do opalania. Zjeździliśmy całą wyspę po stronie południowej. Wypożyczyliśmy Skodę Fabia na 5 dni za 62E, mega tanio. Do tego oddaliśmy auto całe zakurzone i brudne, oczywiście bez żadnych dodatkowych kosztów. Jak chcesz tipy na świetny nocleg pomiędzy Larnaką, a Limmasol to polecam: https://www.booking.com/hotel/cy/the-st ... ight_room=

Świetny apartament w uroczej miejscowości. Basen oczywiście w cenie. 200m od domu jest świetna restauracja dla lokalsów Iris Tavern.

A w samym Limmasol mama taką perełkę, że szczęka opada. Mała knajpka z wyciskanymi sokami ze świeżych pomarańczy, prowadzona tylko przez 97-letniego staruszka. Coś niesamowitego.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#62 PostWysłany: 23 Lis 2016 19:35 

srebrny
Anonymous napisał(a):
wróciłem w nocy i na teraz spokojnie da się opalić i co odważniejsi pływają,

Zaraz tam odważniejsi. Woda ciepła jak zupa!
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:07 

Dziękuje Wam serdecznie za wskazówki. Zobaczymy jak z tym natężeniem słońca bo niestety nasze nadwiślańskie klimaty wręcz zmuszaja nas do wypadów na południową stronę basenu Morza Śródziemnego.

Wyczytałem też , że ubezpieczenia na auto wzięte po greckiej stronie Cypru nie obowiązuje po stronie tureckiej.

CyganskiKsiaze napisał(a):
A w samym Limmasol mama taką perełkę, że szczęka opada. Mała knajpka z wyciskanymi sokami ze świeżych pomarańczy, prowadzona tylko przez 97-letniego staruszka. Coś niesamowitego.

możesz sprecyzowac lokalizacje?

CyganskiKsiaze napisał(a):
. Jak chcesz tipy na świetny nocleg pomiędzy Larnaką, a Limmasol to polecam: https://www.booking.com/hotel/cy/the-st ... ight_room=

Świetny apartament w uroczej miejscowości. Basen oczywiście w cenie. 200m od domu jest świetna restauracja dla lokalsów Iris Tavern.
.

Zarezerwowane :mrgreen:

Pozdrawiam :D

Ostatnio edytowany przez Monty, 23 Lis 2016 21:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
CyganskiKsiaze lubi ten post.

#64 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:15 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
co do wjazdu do Cypru Północnego (...) zapewne nie jest to tak proste jak piszesz
sądząc z kolejności postów, mam wrażenie, że odnosi się to do mojego wpisu, ale za cholerę nie wiem, gdzie tak napisałem..?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:35 

Napisałem, a raczej TYLKO uzupełniłem, że i zimą na Cyprze jest granica, pokonanie której wypożyczonym samochodem rodzi jakieś tam kłopoty choćby z ubezpieczeniem

Co do autora wątku, zapewne lecicie z/do Warszawy Wizzair, czyli późnym wieczorem, może pierwszą nockę w Larnace, a później noclegi gdzie indziej np. Limassol, Paphos
 PM off
Monty lubi ten post.

#66 PostWysłany: 23 Lis 2016 22:00 

srebrny
pemat napisał(a):
na mnie naprawdę duże - i trochę też smutne - wrażenie zrobiły gotyckie katedry przerobione na meczety (jak wyżej)

A na mnie te, z których pozostało kilka ścian. No i oczywiście Varosia.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 24 Lis 2016 11:56 

@‌Monty‌

Cytuj:
Wyczytałem też , że ubezpieczenia na auto wzięte po greckiej stronie Cypru nie obowiązuje po stronie tureckiej.

Pożyczałem samochód w Larnace i dopytywałem o przejazd na stronę północną. Generalnie ubezpieczenie nie obowiązuje, można je jednak wykupić na granicy. Wytłumaczono mi, że w razie wypadku po stronie tureckiej i tak to ich ubezpieczenie nie obowiązuje.
Myśmy przekraczali granicę pieszą w Nikozji. Warto zobaczyć stronę turecką. Całkiem inne miasto w porównaniu do strony greckiej.

Cytuj:
możesz sprecyzowac lokalizacje?

KYRIAKOS PHILIPPIDES
GENETHLIOU MITELLA 8
LIMASSOL

Niedaleko meczetu.

Dziadzio sprzedaje soki po 2E. Świeżo wyciskane. Z każdym kto u niego kupuje, robi sobie zdjęcia i prosi o wysłanie do niego. Jak zgadniesz jego wiek, który Ci podałem to masz sok za free. Ale nie rób tego:) ten sok jest warty każdych pieniędzy, poza tym to jego jedyne źródło utrzymania, a ma 97 lat. Cały czas uśmiechnięty i ma bardzo fajne podejście do życia.

A to jego kawiarenka.
Image

Cytuj:
Zarezerwowane :mrgreen:

Ten domek jest świetny. Na bramie jest numer telefonu pod który dzwoń jak będziesz na miejscu. Matka z córką wynajmują domek, a mieszkają w inny miejscu. 200m dalej jest tawerna, którą prowadzi Cypryjczyk, który zjeździł pół świata, był między innymi aktorem w Londynie. Ma bardzo dobre domowe wino w karafkach i świetne jedzenie. Taki lokalny klimat cypryjskiej wsi.

Cytuj:

Również pozdrawiam i życzę udanego pobytu!

Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 24 Lis 2016 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy flamingi w Słonym Jeziorze ogląda się z lotniska, czy też z innego miejsca?

#69 PostWysłany: 24 Lis 2016 12:55 

O ile są (teraz jest kilkadziesiąt, ale są krótko i nie mają ubarwienia różowego :) ) to najlepiej z drogi z lotniska do Larnaki za rondem, a zwłaszcza z drogi dojazdowej do Meczetu Hala Sultan Tekke
 PM off
wtak uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Dotrę tam komunikacją publiczną? ;)

#71 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:15 

Serdeczne dzięki Książe, absolutnie skorzystam z Twoich wskazówek. Auto już wypożyczyłem, w automacie :mrgreen: 50e za dwa dni z pełnym ubezpieczeniem( auto 25 i ubezpieczenie 25).

A co do Nikozji to pewnie zostawie auto po stronie cypryjskiej i smigniemy sie autobusem na turecką.

Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:16 

srebrny
wtak napisał(a):
Dotrę tam komunikacją publiczną? ;)

Do flamingów? Tak, to od lotniska chyba ze dwa przystanki. A i pieszo polecam.
 Profil Relacje PM off

#73 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:28 

dokładnie, z lotniska na rondzie droga do Larnaki lub z specjalnej ścieżki przy drodze do meczetu

Załączniki:
tekke.PNG
tekke.PNG [ 43.67 KiB | Obejrzany 976 razy ]
 PM off
Monty lubi ten post.

#74 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:40 

Jezioro totalnie wyschnięte było miesiąc temu, także flamingów na pewno nie zobaczycie.

Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:43 

A ja byłem w niedzielę 20.11 i wody może nie w brud, w każdym razie nawet za dużo dla kilkudziesięciu obecnych tam JUŻ flamingów

Ktoś kto ma wypożyczony samochód najlepiej zostawić pojazd na kempingu przy drodze do meczetu, w niedziele pełno miejscowych tam piknikuje
 PM off  

#76 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:55 

srebrny
A jak ktoś nie ma, to pod meczet podjeżdża 429, ale rzadko i tylko w jedną stronę:
http://www.zinonasbuses.com/admin/uploa ... pdf313.pdf
http://www.zinonasbuses.com/admin/uploa ... pdf313.pdf
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak szacujecie czas dotarcia do ptaków z Larnaki?
Np. trasa centrum-jezioro-lotnisko ile mi czasu zabierze (mam tylko 1-1:30 godz luzu) ? ;)

#78 PostWysłany: 24 Lis 2016 14:07 

2 opcje:
- inwestycja 1,5 euro i podjazd np. 425 pod jeziora przed lotniskiem (po lewej stronie za ogrodzeniem lotniskowym stoją zaparkowane samoloty i jest przystanek autobusowy przy drodze), wtedy masz z 45 minut na spokojny spacer i obserwację ptaków
- pieszo szybkim spacerem promenadą w kierunku McKenzy Beach i potem drogą z chodnikiem w stronę lotniska między jeziorami (z 10-15 minutami na obserwację ptaków na styk jakieś 1,5 godziny szybkim krokiem)
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#79 PostWysłany: 24 Lis 2016 17:57 

Jedyna flamingi jakie spotkałem miesiąc temu to te w Pafos na nabrzeżu. Parka, chętnie pozowała do zdjęć:)

Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 24 Lis 2016 18:05 

Coś się uparł, że ciebie flamingi "olały" nie znaczy, iż wszystkich tak traktują :lol:
O tej porze tj. w okolicach listopada-grudnia przylatują i w tym roku już są
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 230 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości