Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 22 Paź 2016 14:06 

Witam, mam odlot z Ciampino o 06.45 , o której( i czym) najpóźniej mogę wrócić z Termini na lotnisko ,żeby nie brać taksówkę,czy są jakieś nocne busy czy linie ? Bo widzę że ostatni Atral z Anagniny jest o 23.10 i domyślam się że będzie brak miejsc.
 PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#762 PostWysłany: 22 Paź 2016 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
@‌BradPitt‌ możesz jechać pierwszym kursem Terravision o 4:30, ew. o 4:50 (czas jazdy ok. 40 min). Przystanek znajduje się po północnej stronie dworca.

Załączniki:
2016-10-22_14h18_33.jpg
2016-10-22_14h18_33.jpg [ 20.97 KiB | Obejrzany 1625 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 22 Paź 2016 15:02 

wiem o Terravision i o Sitbussshuttle,interesuje mnie czy są późniejsze na lotnisko niż 21.30
 PM off  

#764 PostWysłany: 22 Paź 2016 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
W nocnych kursach niestety się nie orietuję
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 22 Paź 2016 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Anonymous napisał(a):
wiem o Terravision i o Sitbussshuttle,interesuje mnie czy są późniejsze na lotnisko niż 21.30

Jest ten ATRAL 23:10, ja jechałem atralem miedzy 21 a 22 i jechaly 3 osoby chyba : ), ludzi przed polnoca chetnych na nocleg przybyło sporo po przyjezdzie atrala, ale watpie zeby ktos sie nie pomiescil przy wsiadaniu na stacji metra. to bylo w styczniu.
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 12 Lis 2016 12:19 

Wczoraj własnie byłem na Ciampino i wszystkimi problemami z tym lotniczym nieporozumieniem związanymi. Jak było napisane w poprzednich postach że można przenocować w sali przylotów bo sala odlotów jest zamykana o 24 już nieaktualne. Po 24 zamykają WSZYSTKO i wypraszają ludzi na zewnątrz, brak na CAŁYM lotnisku ToiToi więc każdy sobie radzi jak może w krzakach.. ( prawie centrum Europy 21 stulecie... :evil: ) , parę słów o odprawie- po raz pierwszy ( a trochę latam) stałem na porannym zimnie o świcie pod gołym niebem i się gapiłem na nasz pozamykany samolot-ani pilotów,ani obsługi,światła powyłączane..i to przez dobre 30 minut,to chyba nowa moda Ryanaira pasażerowie witają załogę a nie na odwrót. Nie wiem po co było robić odprawę skoro samolot nie był przygotowany i był brak załogi..teraz o transferze Ciampino-Rzym. Miałem wykupiony i opłacony transfer z Teravizion -od razu zaznaczam NIE POLECAM ,u nich taki sam bałagan jak na całym Ciampino, do Rzymu jakoś dotarłem z ponad 1,5 godzinnym opóźnieniem,z powrotem już nie było różowo -miałem zabukowany odjazd ich ostatnim busem o 21.20 z Termini, dobrze że przyszedłem ponad 2 godziny wcześniej , i usłyszałem że Pani z Teravizion własnie tłumaczy kupie pasażerów że nie będzie busa bo coś tam się stało i musza sobie radzić :twisted: sami, jak wszyscy pouciekali szukać nowego transferu , pokazałem jej bilet i pytam a czy mój bus będzie odpowiedziała -powinien być ale nic pewnego..po naszej rozmowie mija 10 minut i podjeżdża bus ...na Ciampino (jest godzina 20) ona mi mówi proszę siadać,siadam i jadę :) jestem jedynym pasażerem.Podsumowanie uważajcie na Teravizion i omijajcie jak możecie Ciampino.
 PM off  

#767 PostWysłany: 12 Lis 2016 13:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety potwierdzam złą opinię o Terravision.
Dwa razy jechałem z lotniska do miasta, i tu poza spóźnieniami rzędu 1,5 godziny było jeszcze znośnie.
Natomiast z Termini do Ciampino jechałem raz. Miałem wykupione bilety ze sporym marginesem bezpieczeństwa, niedziela rano, przychodzimy na przystanek dobre pół godziny przed planowym odjazdem. Chłopak w odblaskowej kamizelce z obsługi Terravision mówi, że niestety nasz autobus nie odjedzie i przeprasza. Spora grupka takich, którym się spieszy idzie szukać innego transportu, chociaż mają bilety. Ja pytam, czy następny odjedzie planowo, bo ten mi jeszcze pasuje? Usłyszałem, że następny odjedzie normalnie. Dalej w skrócie: następny autobus przyjechał i tak spóźniony, tłum ludzi się kłębi, machają biletami kupionymi w kasie, biletami wydrukowanymi z netu itd. a chłopak z obsługi wpuszcza do autobusu w pierwszej kolejności kilkunastu , tak na oko jakichś niemieckich kibiców, którzy kupują u niego bilety. Tłumaczy przy tym, że to grupa jest. Sam nie wiem jak udało nam się potem wejść, bo zwykle w takich kolejkowych przepychankach zostaję gdzieś na szarym końcu. Część chętnych została na przystanku.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#768 PostWysłany: 17 Lis 2016 21:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam pytanie do wersji low-cost przyklejonej na górze wątku
Cytuj:
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu

Nie można od razu na lotnisku kupić biletu 24h za 7€ i na nim pojechać do centrum zamiast kupować 1,20€+1,50€ ?
radas86 uważa post za pomocny.

#769 PostWysłany: 17 Lis 2016 22:13 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie, kurs z lotniska do stacji metra nie obsługuje komunikacja miejska Rzymu (Atac?), tylko inne linie. Bilet na ten autobus wygląda nawet inaczej ;)
 Profil Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 17 Lis 2016 22:17 

niebieski
Obsługuje ten kurs "Atral", u kierowcy dostałem czerwony kartonik. Faktycznie były to zupełnie inne bilety niż te z "ATAC".
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 18 Lis 2016 00:12 

srebrny
A czy ATRAL nie działa w taryfie Metrebus Lazio? To jest zintegrowana taryfa (działa w niej COTRAL) i wtedy można np. kupić bilet dobowy na wszystko. Tyle że poza opisami tych biletów na stronie ATAC nigdy nie udało mi się ustalić, gdzie się to kupuje, bo na pewno nie w automatach.
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 19 Lis 2016 17:14 

Loty: 112
Kilometry: 248 558
Witam.
Mój samolot z Ciampino odlatuje o godz. 7.00 i proszę o poradę - czy lepiej dojechać tam ostatnim autobusem Terravision i przeczekać w okolicach lotniska (jeśli tak, to gdzie najlepiej?), czy też dostać się na lotnisko rano? Jeśli rano, to jaki środek transportu polecacie, aby być pewnym, że się nie spóźnię?
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 19 Lis 2016 18:25 
Site Admin
Awatar użytkownika

Pamiętaj o tym, że lotnisko jest zamknięte w nocy, więc nie idzie na nim przenocować.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 19 Lis 2016 23:11 

po północy na tym lotnisku jest wszystko pozamykane,brak toalety i do przeczekania nocy jest tylko kilko ławeczek,również proszę brać pod uwagę że to jednak część lotniska wojskowego i tam wszędzie kamery ,więc wycieczka w krzaki wymaga kursu rozeznania wywiadowczego :lol: zostańcie na Termini lub pobliskich kilku hotelach :):)
 PM off  

#775 PostWysłany: 20 Lis 2016 09:48 

Loty: 112
Kilometry: 248 558
Też myślałam aby zostać na Termini i jechać rano Terravision (pierwszy bus jest 4.30) ale czytając opinie o ich punktualności duże ryzyko że nie zdążę na samolot. Czy jest inny, pewniejszy środek transportu?
 Profil Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 20 Lis 2016 14:13 

niebieski
Masz ciekawą alternatywę - wyjazd o 4:00 ze stacji Roma Tuscolana do Ciampino pociągiem i 45 min spacerem. Około 5:00 byłabyś na lotnisku, koszt całej eskapady 1,50 eur.
Gogle trasę pieszą pokażą Ci bez wchodzenia na SS7, natomiast wzdłuż tej ekspresówki jest po prostu chodnik i idzie się bez kłopotu.
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 20 Lis 2016 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Coż za lament, chyba 9/10 ostrzega przed Terravision a są tacy co nadal się na to nabierają. Kolejka do nich jest conajmniej taka, jakby bilety były darmowe + dawali w czasie podróży do centrum pięć crossantów, a obok stoi zwykły podmiejski autobus za 1,20 i naporu nie ma.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#778 PostWysłany: 20 Lis 2016 23:47 

srebrny
DonCorrado napisał(a):
a obok stoi zwykły podmiejski autobus za 1,20 i naporu nie ma.

Tak! Właśnie ta część jest najlepsza. Ale na tej samej zasadzie można próbować zrozumieć, czemu ludzie z taką podjarką wsiadają do prymitywnych busów.
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 30 Lis 2016 13:12 

Loty: 12
Kilometry: 42 008
Maciek78 napisał(a):
Masz ciekawą alternatywę - wyjazd o 4:00 ze stacji Roma Tuscolana do Ciampino pociągiem i 45 min spacerem. Około 5:00 byłabyś na lotnisku, koszt całej eskapady 1,50 eur.
Gogle trasę pieszą pokażą Ci bez wchodzenia na SS7, natomiast wzdłuż tej ekspresówki jest po prostu chodnik i idzie się bez kłopotu.

Chyba skorzystam z takiego sposobu, bo samolot o 6.40 - planowałem przeczekać na lotnisku, ale nie myślałem, że je zamykają.
Innego sposobu chyba nie ma by zdążyć? Nie licząc spóźniających się busów Terravision, ryzykować nie będę. A taxi odpada, zbyt budżetowy wyjazd ;)
 Profil Relacje PM off  

#780 PostWysłany: 30 Lis 2016 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
u góry jest informacja o dojeździe z Ciampino, dorzucie do niej ze lotnisko jest od czerwca ZAMYKANE,
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości