Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 13 Gru 2016 00:04 

Właśnie wróciłem z Rzymu i jęśli chodzi o transport to wybrałem terravision i jestem niesamowicie zniesmaczony podejściem do Klienta.
Lot powrotny miałem o 13 00 więc na spokojnie wyruszyłem w drogę powrotną około godziny 9 00 żeby się nie stresować i na spokojnie zjeść włoskie śniadanie żeby pożegnać się z miastem.
Gdybym nie wyruszył wcześniej chyba bym nie zdążył. Kupiłem bilet na terravision i poszedłem zobaczyć skąd dokładnie odjeżdżają. Okazało się że czeka kupa ludzi i jedna kobieta ogarnia wszystko a jest przy tym niesamowicie sfochowana. autobusy miały odjeżdżać w godzinach 9:45; 10:15 i chyba 10:55. przyjechały trzy autobusy, wypusciły pasarzerów i zaparkowały obok... autobusy stoja, kierowcy siedzą w autokarach a ludzie czekają w kolejce. pierwszy nie odjechał , drugi o planowanej godzinie także nie wystartował i dopiero o 10:30 jeden z autokaów podjechał i zaczął się chaos . Kobieta sprawdzająca bilety sprawdza je dwadziescia metrów przed zaparkowanym autobusem a w tym czasie wszyscy z kolejki już przemięscili się do autokaru...
okej stwierdziłem że sprawdzi bilety w autokarze więc oddałem bagarz i wsiadam. Kobieta wchodzi do autokaru i pyta czy wszyscy dali bilety do sprawdzenia. Mówie że ja jeszcze nie więc pokazuję bilety a Ona kaze mi wysiadać ponieważ ją oszukałem i że nie pojadę tym autokarem. jeszcze kilka osób tak samo zrobiło więc wysiedli przed autokar żeby się ukorzyć przed ważną Panią sprawdzajaćą bilety i wsiedli spowrotem. powiedziałem że musze jechać autokarem bo ucieknie mi samolot i po 15 minutach kłótni Pani łaskawie skasowała mi bilet . żałosny poziom usługi.
autoakry ok, transport jako taki ok ale brak loistycznego ułożenia procesu. A taką Pracownicę wywaliłbym na zbity pysk bo wcześniej wpuszcza grupę niemców z końca kolejki.
Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#782 PostWysłany: 13 Gru 2016 00:25 

srebrny
A zaledwie kilka postów wcześniej...
DonCorrado napisał(a):
Coż za lament, chyba 9/10 ostrzega przed Terravision a są tacy co nadal się na to nabierają. Kolejka do nich jest conajmniej taka, jakby bilety były darmowe + dawali w czasie podróży do centrum pięć crossantów, a obok stoi zwykły podmiejski autobus za 1,20 i naporu nie ma.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#783 PostWysłany: 21 Gru 2016 12:26 

Loty: 469
Kilometry: 801 964
niebieski
Leciałem w tę sobotę na CIA i udając się na przystanek po prawej stronie patrząc od strony terminala (za rondem) dojechałem z niego autobusem nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra.
W poniedziałek wracałem tą samą trasą i to wszystko na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC).
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina średnio co 30 minut. Autobus nie dojeżdża na lotnisko, tylko 5 minut marszu przed. Należy wysiąść przed rondem, ale jeśli się przegapi ten przystanek to nie ma problemu, ponieważ kierowca zawraca na rondzie i znowu zatrzymuje się w tym samym miejscu, tyle, że po drugiej stronie ulicy.

#784 PostWysłany: 21 Gru 2016 12:48 

srebrny
Zgadza się. Według mapy na stronie ATAC 720 kończy w tym miejscu, a rozkłady na mapach Google pokazują, że to śmiga co 20 minut (ale tu byłbym ostrożny). A gdzie w okolicy można kupić bilet?
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 21 Gru 2016 12:55 

niebieski
Z lotniska do stacji metra jechałem na gapę (cebulactwo :) ). Spotkałem na tym przystanku Polaka mieszkającego w Rzymie i to on mi powiedział o tym autobusie. Mówił, że bilety raczej nie są dostępne u kierowcy, więc nawet się nie pytałem, bo gdyby faktycznie tak było, to głupio by było jechać tak bezczelnie bez biletu z wiedzą, że kierowca o tym wie ;)

Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę. Na stacji metra kierowca robi sobie kilkunastominutowe postoje, więc szczególnie przy podróży w stronę lotniska należy sobie zarezerwować odpowiedni zapas czasu.

#786 PostWysłany: 21 Gru 2016 13:19 

srebrny
A, czyli jak w Göteborgu. Tylko tu wynika to z ogólnej włoskiej zasady, że bilety się kupuje w wyznaczonych tabakach, a tam ze schorzeń psychicznych z kategorii biletu elektronicznego.
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 21 Gru 2016 15:09 

niebieski
Dokładnie. Pamiętam jak w Goeteborgu kupowałem kilkanaście biletów dla forumowiczów na poczet ich przyszłych wizyt w ty mieście :)

Natomiast co do lotniska Ciampino, to nie wiem czy można gdzieś kupić bilety na komunikację miejską. Bardzo szybko opuściłem terminal, a z powrotem byłem prawie na styk z zamknięciem bramek, więc nie miałem czasu się rozglądać.
Niemniej jednak warto bilet mieć i z zwykłej przyzwoitości i z uwagi na fakt, że zdarzają się kontrole biletowe :)
obibok lubi ten post.

#788 PostWysłany: 21 Gru 2016 15:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Na 720 obowiązują normalne bilety miejskie. W dni powszednie jeździ co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.
Poniżej odjazdy z Laurentiny, odjazdy z lotniska w stronę Laurentiny ok.25 minut później.

Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)

Załączniki:
soboty.PNG
soboty.PNG [ 3.21 KiB | Obejrzany 1363 razy ]
powszednie.PNG
powszednie.PNG [ 4.41 KiB | Obejrzany 1363 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#789 PostWysłany: 21 Gru 2016 18:21 

srebrny
O, a mogę wiedzieć, skąd te rozkłady? Bo mapy Google pokazują co 20 minut (ale temu bym nie ufał), sam ATAC rozkładów oczywiście nie podaje, za to pamiętam jakąś firmowaną chyba przez miasto stronę, na której były szczegółowe rozkłady, ale według nich 115 miało jeździć co 11 minut, a ja czekałem prawie 90.
Runo-88 napisał(a):
Pamiętam jak Goeteborgu kupowałem kilkanaście biletów dla forumowiczów na poczet ich przyszłych wizyt w ty mieście :)

Pamiętamy, doceniamy.
 Profil Relacje PM off
Runo-88 lubi ten post.

#790 PostWysłany: 21 Gru 2016 18:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

ATAC podaje rozkłady, ale tylko z przystanków krańcowych (a ten oficjalnie kraniec ma jeden bo to niby linia okrężna, choć trasa nijak na to nie wskazuje).
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#791 PostWysłany: 21 Gru 2016 19:59 

srebrny
Czyli standard grecki tyle że ja nigdy rozkładów na ich stronie nie znalazłem. Zresztą te włoskie strony to jest totalny prymitywizm i droga przez mękę, a potem się okazuje, że w realu jest zupełnie co innego, jak choćby w dzikiej Campanii.

Dobra, poddaję się. Dorwałem się do ich strony i nie mogę znaleźć. Jest zresztą tak nieprzystępna (od lat się nie zmieniła), że mogłem przeoczyć.
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 30 Gru 2016 00:28 

Witam,
mam loty zaplanowane na luty. Konkretnie w niedzielę. Czy w ten dzień uda mi się dojechać komunikacją miejską? Wyczytałam powyżej, że 702 nie jeździ w niedzielę. To pewne?
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 30 Gru 2016 00:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@‌obibok‌ http://viaggiacon.atac.roma.it/
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#794 PostWysłany: 30 Gru 2016 00:59 

srebrny
Dzięki @Zeus. Nie wpadłbym na to, że tu mogę znaleźć rozkłady.
 Profil Relacje PM off  

#795 PostWysłany: 03 Sty 2017 22:33 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
raaafi napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
Masz ciekawą alternatywę - wyjazd o 4:00 ze stacji Roma Tuscolana do Ciampino pociągiem i 45 min spacerem. Około 5:00 byłabyś na lotnisku, koszt całej eskapady 1,50 eur.
Gogle trasę pieszą pokażą Ci bez wchodzenia na SS7, natomiast wzdłuż tej ekspresówki jest po prostu chodnik i idzie się bez kłopotu.

Chyba skorzystam z takiego sposobu, bo samolot o 6.40 - planowałem przeczekać na lotnisku, ale nie myślałem, że je zamykają.
Innego sposobu chyba nie ma by zdążyć? Nie licząc spóźniających się busów Terravision, ryzykować nie będę. A taxi odpada, zbyt budżetowy wyjazd ;)

Hej czy juz byłaś w Rzymie? Jaki wariant wybrałaś? Również mam lot i zastanawiam sie nawet nad hotelem w okolicy bo z dojazdem jest słabo...

#796 PostWysłany: 06 Sty 2017 16:39 

Loty: 12
Kilometry: 42 008
ansbach1 napisał(a):
Hej czy juz byłaś w Rzymie? Jaki wariant wybrałaś? Również mam lot i zastanawiam sie nawet nad hotelem w okolicy bo z dojazdem jest słabo...

Skorzystałem z tego wariantu, pociąg o 4.00 z Roma Tuscolana. Następnie szedłem wyznaczoną przez Google Maps trasą, obchodząc lotnisko od południa. I powiem tak, wtedy jeszcze jest ciemno, chodnik jest tylko na początku trasy, dalej nie ma oświetlenia, a po przejściu przez skrzyżowanie z drogą SS7 by nie iść trasą idzie się przez polną drogę ;) Bez latarki nie ma szans, z walizką na kółkach też raczej nie.
Na dworcu w Ciampino stała taksówka na lotnisko, ale o cenę nie pytałem.
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 06 Sty 2017 19:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Z tego co widziałem na mieście taksówki maja stała cenę ma lotniskach? (Jest jakaś cena na boku taxi)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 07 Sty 2017 01:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Stałą ale. Czasem zależy skąd taksówka jest (czy z Rzymu czy lokalna). Kurs kosztuje ok 50 Eur (najtaniej płaciłem 48).

#799 PostWysłany: 09 Sty 2017 22:50 

srebrny
Może to 48 to jest właśnie stała cena? Dwa razy we Włoszech jechałem taksówką i zawsze było 48.
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 10 Sty 2017 01:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jeżdżę głównie z FCO. Cena to typowo jest 48, ale jadąc z miasta trafiłem na taxi mające stałą cenę 50. Z tego co kojarzę to cena może sie różnic w zależności od korporacji, trzeba po prostu patrzeć w co sie wsiada. Cena może tez sie zmienić na wiecej jeśli naszym celem nie jest miasto Rzym tylko jakieś dalsze okolice, ale to dość oczywiste.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość