Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 25 Mar 2016 14:35 

Będę 0 23:15 (planowo) na Ciampino, jaki bezpieczniej kupić Terravision?
23:40 czy 0:15?
Czy jeśli kupię 23:40, to w przypadku gdy się nie wyrobię, będę mogła pojechać późniejszym?
I jak by to ewentualnie wyglądało w sytuacji odwrotnej - mam bilet na później, chcę jechać wcześniejszym.
 Profil Relacje PM off  

🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎 🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎
Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
#722 PostWysłany: 25 Mar 2016 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Moim zdaniem lepiej jest mieć na godzinę późniejszą i spróbować jechać wcześniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#723 PostWysłany: 26 Mar 2016 03:45 

Witam
Ląduje na Ciampino i chciałbym się dostać budżetowo do centrum mam parę pytań :
- czy autobus z Ciampino do metra Anagnina ( miejski firmy ATRAL ) kosztuje 1,20euro i czy jedzie od 20-30 minut ?
- w jakiej cenie jest metro i czy na jednym bilecie bez wychodzenia z metra można się poruszać po wszystkich liniach? Muszę przejechać linią metra A Anagnina do Termini i przesiąść się na linie B Basilica St Paulo.Czy to wszystko mogę zrobić na jednym bilecie i jaka jest jego cena ?

Dziękuję i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 26 Mar 2016 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
http://www.atral-lazio.com/it/ciampino/anagnina

Popatrz sobie na odjazdy, jak nie bedzie jechal przez Ciampino to do metra dojedzie szybciej, ja jechałem przez miasto, chyba dluzej zeszlo m.in dlatego ze ktos zostawil samochod i poszedl cos zalatwic obok do kiosku a autobus nie mogl sie przecisnac : )

1,20 u kierowcy, chętnych sporo.

za 1,5 euro masz bilet metra ktory mozesz wykorzystac na jeden przejazd, i od momentu skasowania masz 100 minut na INNE srodki transportu poza metrem, mozesz do nich wsiadac i wysiadac, nie jestem pewien jak pod termini przejscia wygladaja, niech sie wypowie ktos bardziej kompetentny lub jakies mapki trzeba sprawdzic odnosnie tej zmiany linia A na B na jednym bilecie
 Profil Relacje PM off  

#725 PostWysłany: 26 Mar 2016 17:33 
Awatar użytkownika

Nie ma problemu z przejściem na Termini z linii A na B i odwrotnie. Nie trzeba wychodzić z metra bo to jest ta sama stacja (linia A leży pod B lub odwrotnie, dokładnie nie pamiętam ;) ), wszystko jest dobrze oznakowane tak że pozostaje tylko podążać za znakami.
 Profil Relacje PM off  

#726 PostWysłany: 26 Mar 2016 22:51 

http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina

Czy holidays na rozkładzie autobusów Atral odnosi się tylko do wakacji czy też do świąt jak na przykład niedziela ?
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 26 Mar 2016 23:29 
Awatar użytkownika

Do świąt również
 Profil Relacje PM off  

#728 PostWysłany: 23 Kwi 2016 23:36 

Czytając wszystkie wątki doszłam do wniosku, że z autobusami na lotnisko sporo problemów więc wybiorę wariant metro A do Anagnina, a potem autobus, czy ktoś mógłby precyzyjnie określić, gdzie jest przystanek (może jakiś szkic), bo ktoś pisał że stał z drugiej strony dworca, czy ten autobus ma jakiś numer?
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 24 Kwi 2016 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Po wyjściu z metra Anagina wychodzi się na dziedziniec ze starym wagonem kolejowym albo tramwajowym. Trzeba się skierować nieco w lewo do wyjścia nr 1. Na przeciw niego są kasy biletowe, ale z innymi biletami. To wyjście (po schodach w górę) prowadzi na platformę, na którą podjeżdżają autobusy Atral jadące na lotnisko Campino. Tylko trzeba sobie zostawić margines czasowy, bo z punktualnością autobusów bywa różnie. W moim wypadku akurat to zadziałało na korzyść, bo pojechałam wcześniejszym (spóźnionym ok. 15 minut) kursem, a nie tym co planowałam :D Ja jechałam w porannym szczycie komunikacyjnym i przed godziną 9 rano złapałam autobus rozkładowo odjeżdżający o 8:40.
 Profil Relacje PM off  

#730 PostWysłany: 24 Kwi 2016 00:14 

@Cicha_Woda dzięki za szczegółowy opis, mam nadzieję, że z takim opisem trafię od razu :) . Martwi mnie jedynie że tych z D czyli Direct jest niewiele, a przez Ciampino tak jak niektórzy pisali pewnie z 40 minut trzeba liczyć
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 24 Kwi 2016 00:41 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Ja akurat w obie strony jechałam kursem bezpośrednim, więc nie mam doświadczenia ile czasu zajmuje podróż w tym dłuższym wariancie. Mi podróż Atralem (kurs bezpośredni) zajęła od ok 15 do 25 minut.
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 25 Kwi 2016 15:03 

z ktorego miejsca odjezdza ten autobus nr 2
hotel mamy przy stacji metra a wiec nie ma sensu sie pchac do centrum i pozniej z centrum wracac

Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 205.03 KiB | Obejrzany 1259 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 25 Kwi 2016 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
jaki autobus nr 2?
 Profil Relacje PM off  

#734 PostWysłany: 04 Maj 2016 20:43 

Witam,
planujemy skorzystać z busa Teravission 17 maja o 00.15 (lądujemy o 23).
Gdzie na lotnisku można odebrać boarding pass? Jakieś wskazówki jak zaleźć ich stanowisko? No i najważniejsze pytanie: czy o tej godzinie ten punkt będzie jeszcze w ogóle czynny? Jeśli nie to czy w jakiś innych sposób można odebrać tego nieszczęsnego boarding pass'a ?
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 04 Maj 2016 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Z lotniska nie potrzebujesz bording pass. Tylko w drugą stronę. Zreszta pewnie było we wcześniejszych postach i na bilecie jak kupiłeś/aś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#736 PostWysłany: 08 Maj 2016 13:31 

Loty: 2
Kilometry: 2 356
Według informacji w necie autobus na stację metra odjeżdża spod wiaty tam też jest jego rozkład jazdy. Jednak okazało się, że odjeżdża z zaznaczonego miejsca ;) Przez to, że nie wiedzieliśmy jeden autobus nam uciekł :)

Załączniki:
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 206.02 KiB | Obejrzany 1090 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 08 Maj 2016 22:48 

Prośba o info od osób które ostatnio odlatywały z Ciampino, czy przybycie na lotnisko 2h przed odlotem w zupełności wystarczy (lot o 18) , żeby spokojnie, bez stresu przejść przez security (tylko z podręcznym), bo niektórzy piszą , że czasami są makabryczne kolejki?
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 09 Maj 2016 23:36 

Lecę jutro do Rzymu i będę na miejscu o 23:05. Szukam jakiegoś połączenia i moją uwagę zwrócił terravision tylko zastanawiam się czy można wysiąść wcześniej niż na Termini?
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 09 Maj 2016 23:50 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
@dnf nie można.
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 10 Maj 2016 00:05 

A czy ktoś się orientuje ile może kosztować kurs z lotniska po 23 - 12km od lotniska w kierunku centrum?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość