Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AZair
#81 PostWysłany: 04 Paź 2016 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
No ale co specjalnego ma router Netgear a inni nie mają że akurat azair nie działa. MTU? Nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. Możemy zrobić debugowanie jak ktoś chce.

Trzeba będzie odpalić wireshark, zrzucić strumień TCP i wszystko będzie widać.

...z tapatalka...

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN
#82 PostWysłany: 04 Paź 2016 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Może wystarczy dns-y pozmieniać, to jak router sobie tnie pakiety nie ma chyba tutaj znaczenia ;)
rw30 lubi ten post.

#83 PostWysłany: 04 Paź 2016 22:25 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
100 lat temu Azair też mi działał. Przestał nagle w sierpniu zeszłego roku. Admin mojej kablówki nie potrafił zaradzić temu problemowi. Polecił jedynie zrobić update oprogramowania. Tylko, że nowe nie wychodzi już do tego modelu.

Trzy osoby na forum z tym samym problemem i marką tego samego routera. Przypadek? Nie sądzę ;)

@zawiert zrozumiałem tylko pierwsze zdanie :)
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#84 PostWysłany: 04 Paź 2016 23:07 

srebrny
Może wyłącz anti-spoof checking na routerze i sprawdz czy nie masz jakiegos firewalla na tym routerze, no i nie wiem jak z MTU
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 05 Paź 2016 08:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Pabloo napisał(a):
Tak, mam router Netgear
ooooooooooooooooo to to to to :twisted:
Jak masz jakąś możliwość to omiń jakoś router Netgear i strzelam że na 99,9% stronka zacznie działać bez krzaczenia.

Ja także mam ten router z 5 lat, cztery pierwsze lata Azair śmigał a ostatni rok nie. Rozważałem jakąś aktualizację oprogramowania routera ale w końcu zrezygnowałem z podobnych problemów co @wersus79 :)

Dodam że azair.eu / azair.cz to JEDYNA strona z którą są kłopoty, jeszcze taka jedna gra z którą się czasem nie łączy i trzeba wtedy zrestartować połączenie aby Neostrada Orange dała inny adres IP i za którymś razem gra działa (łączy się) - ale strona Azair nadal nie.

Pabloo napisał(a):
Może jest na sali jakiś informatyk znający się na sieciach i routerach? 8-)
Nie na żadnej sali, na tym forum pytamy "Czy jest na pokładzie jakiś informatyk i o co chodzi z tym MTU, dlaczego mogłoby być przyczyną, skoro inne stronki ładują się bez problemu?"

mateusz323 napisał(a):
Może wyłącz anti-spoof checking na routerze i sprawdz czy nie masz jakiegos firewalla na tym routerze, no i nie wiem jak z MTU

Ja nawet ustawiałem na tym routerze adres lokalny swojego laptopa jako DMZ (strefa zdemilitaryzowana poza firewallami) ale nic to nie pomogło. O co chodzi z tym MTU? Jaką wartość mu ustawić skoro wszystkie inne stronki działają bez problemu...

nick napisał(a):
Może wystarczy dns-y pozmieniać, to jak router sobie tnie pakiety nie ma chyba tutaj znaczenia ;)

DNSy chyba wszyscy trzej mamy różne, ja mam Neostradę Orange, @wersus79 ma kablówkę, a trzeci kolega nie wiem co.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 05 Paź 2016 09:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Dobra, moi mili, to szybkie debugowanie na forum o lataniu (można mi odpisywać na PW jak ktoś woli a potem to ogarniemy).

1. Otwieramy wiersz poleceń w windowsie (zwykle wystarczy kombinacja klawisz "windows +r" - ten między alt i crtl, pojawia się okienko uruchom, wpisujemy cmd i wciskamy enter)
Załącznik:
Komentarz do pliku: krok1
Capture.PNG
Capture.PNG [ 36.49 KiB | Obejrzany 3949 razy ]

2. wpisujemy kolejno:
Kod:
ipconfig /all [ENTER]
ping azair.eu [ENTER]

3. Wynik proszę wysłać mi na PW (żeby skopiować całość zawartości okienka klikamy lewym klawiszem myszki na LEWY górny róg okienka, edycja, zaznacz wszystko, kopiuj....) i wklejamy do PW albo do notatnika.

U mnie ping wygląda mniej więcej tak (ważne jest ile mamy w time i TTL) - dla referencji ja mam internet z Orange (Neostrada)
Kod:
C:\Users\rzawiert>ping azair.eu

Pinging azair.eu [81.0.217.245] with 32 bytes of data:
Reply from 81.0.217.245: bytes=32 time=61ms TTL=53
Reply from 81.0.217.245: bytes=32 time=62ms TTL=53

Ping statistics for 81.0.217.245:
    Packets: Sent = 2, Received = 2, Lost = 0 (0% loss),

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 12 Paź 2016 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 35 491
Działa Wam Azair? U mnie na 2kompach i telefonie - nie... (niezależne źródła netu)... cholera..
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 12 Paź 2016 12:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej,

Małe uaktualnienie, ale nic nowego do sprawy nie wniosę.
Sprawdzaliśmy z kolegą @‌Pabloo‌ różne opcje i według mnie problemem jest wbudowany firewall w Netgear'a, jednak jak do tej pory nie udało mi się rozwiązać problemu w 100%.
Może ktoś z Wrocławia ma ten problem?

Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Paź 2016 13:02 

niebieski
U mnie to samo od rana
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 12 Paź 2016 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej,

sprawdziłem wartość MTU według stronki: http://www.tp-link.com.pl/article/?id=190
Wychodziło 1430 + 28 (wartość dla IP + echo) czyli razem 1458 i dokładnie tyle miałem ustawione na routerze :(

Mam PPPoA, mogę zmienić na PPPoE choć nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 12 Paź 2016 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Prowizoryczne, g***ane obejście problemu dla kogoś z Netgearem kto chce sobie coś wyszukać na azair.eu

https://whoer.net/webproxy

Wyszukać wyszuka, ale komfortowe użytkowanie to to nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Można też przez tor-a, ale oczywiście dość długo się wczytuje.

#93 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
dzisiaj rzeczywiście zamulał i nie otwierał się poprawnie. aktualnie działa powoli, ale już działa.

Image
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 14 Paź 2016 12:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Na ten router można się połączyć telnetem i dodać jakieś wyjątki w tym firewallu? (ja się na tym za bardzo nie znam)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 24 Sty 2017 12:26 

Loty: 53
Kilometry: 52 073
Hejka,

Czy ktoś wie jak sprawić aby Azair wyszukiwał połączenia powrotne na inne, dowolne lotnisko ze zdefiniowanej puli niż lotnisko wylotu?
Zawsze lot powrotny wyrzuca mi na te same lotnisko z którego jest wylot w PL. Myślę, że stanowczo może to zawężać moje możliwości :D Dlatego też proszę o wsparcie... Może coś źle konfiguruję przy wyszukiwaniu? :roll: Próbowałem używać wyszukiwarki korzystając z różnych przeglądarek tj. FireFox oraz Chrome. Dziękówa

Załączniki:
wysz.JPG
wysz.JPG [ 61.99 KiB | Obejrzany 3218 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 24 Sty 2017 12:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

A może po prostu powrót na te samo lotnisko jest najtańszy po prostu i dlatego wyrzuca jako pierwsze? :)

Sprawdź to przez wpisanie zamiast Gdziekolwiek "XXX" to Londyn (i wszystkie lotniska), któryś wyniki na 99% będzie OJ
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:16 

Też nigdy mi nie chce wyszukać powrotu na inne lotnisko i na pewno nie jest to związane z niższą ceną

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:28 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
niebieski
o to to to - od zawsze mam ten sam problem :roll:

#99 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:37 

Loty: 53
Kilometry: 52 073
Niestety wpisanie ręcznie XXX daje identyczny efekt co wpisanie wyrazu "gdziekolwiek" :(

Dałem AZair pole do popisu na przestrzeni kilku miesięcy. Z póli kilkuset wyników zawsze rezultat jest ten sam - lot powrotny kieruje na to samo lotnisko z którego jest wylot. Nie sądzę, żeby przy tylu możliwościach konfiguracyjnych (wszystkie lotniska w PL)

Widzę, że nie tylko ja mam problem w tym zakresie. Mimo wszystko na forum istnieją dowody, że AZair może wskazywać lot powrotny na inne lotnisko niż wylot. Pytanie jak ją do tego zmusić i dlaczego nie u wszystkich to działa... :roll: :?:

Screen wykopany z innego tematu na forum.

Załączniki:
bcn1.PNG
bcn1.PNG [ 26.62 KiB | Obejrzany 3088 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:39 
Site Admin
Awatar użytkownika

@‌paramedic‌ ale właśnie nie wpisuj XXX, bo da Ci gdziekolwiek, tylko wpisz Londyn i wybierz Londyn [Wszystkie lotniska] :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 344 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości