Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 10 Maj 2016 00:25 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
Możesz sprawdzić to np. na stronie ubera, wybierając odpowiednie miasto (np. https://www.uber.com/cities/rome/). Wchodząc na zakładkę wyceń kurs, wpisujesz miejsce startu i punk docelowy. Obliczy Ci prawdopodobny koszt kursu. Taxi lotniskowe pewnie będzie kosztować ciut drożej.
 Profil Relacje PM off  

City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN City break w stolicy Hiszpanii 🌆🇪🇸 Spędź weekend w Madrycie za 919 PLN
Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈ Jesienna promocja w Wizz Air 💗🍂 Świetne słoneczne kierunki w supercenach od 147 PLN ☀️✈
#742 PostWysłany: 02 Cze 2016 19:30 

Witam. Czy jeśli zrobię rezerwację online (np w Terravision) na autobus z i na lotnisko na konkretną godzinę, to mogę mieć gwarancję, że nie zabraknie miejsca? Czy jednak trzeba "walczyć" o miejsce? Jaka w ogóle jest lepsza opcja, zrobić rezerwację wcześniej, czy kupić bilet u kierowcy? Na lotnisku będę w środę o 19:30 (plus czas na odbiór bagażu itp), czy o tej godzinie jest tam duży ruch i może być problem z miejscami?
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 09 Cze 2016 15:07 

srebrny
są jakieś większe kupony na ubera włoskiego? Ląduje na Ciampino o 23:15 i nie chce używać terravision
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 09 Lip 2016 23:55 

Cześć, 20stego lipca ląduje w Rzymie Ciampino i muszę dojechać pod adres Via Giovanni Gutenberg, 29, 00134 Mostacciano , Italia. Szukałam na rome2rio.com ale pokazuje mi tylko jakieś koszmarne połączenia :( na taksówkę nie chcę wydawać 180 zł - może moglibyście mi coś doradzić? będę wdzięczna za każdą sugestię:)
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 10 Lip 2016 00:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@iwi_badini

O której lądujesz?
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 10 Lip 2016 00:08 

@m72 - 19 25 :)
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 10 Lip 2016 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@iwi_badini

Jest opcja komunikacją publiczną 720 z lotniska do metra i tam przesiadka na 722 jednak niestety nadkłada się drogi i czasu. Jest też opcja 720 do przystanku Ardeatina- GRA i dalej 702 do np. Torre Sant'Anastasia. Tu nie trzeba dojeżdżać do metra. Wychodzi jakaś godzina na dojazd.
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 10 Lip 2016 13:26 

Bardzo Ci dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 09 Sie 2016 21:31 

Loty: 36
Kilometry: 78 687
Ląduje na Ciampino o 23, myślicie, że muszę kupić bilet wcześniej na autokar do centrum czy spokojnie powinny być wolne miejsca? Wolałabym nie kupować wcześniej, bo nie wiadomo czy nie będzie opóźnień.

I czy można kupić bilet przy wejściu do autokaru? (terravision albo airport bus autostradale)

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

194 kraje

Aktualnie opisany wyjazd do Pragi, na Born To Be Wild, Pangaea, a teraz relacja z Serbii, a później z Rygi (;
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 31 Sie 2016 11:57 

Cześć,
chciałem się podzielić opinią na temat przewoźnika terravision. Wraz z żoną rezerwowaliśmy bilety online w dwie strony na trasie Ciampino- Termini. Po przylocie do Rzymu udaliśmy się bezpośrednio na stanowisko odjazdu terravision i tu wszystko było OK. Duże rozczarowanie było kiedy chcieliśmy wracać z dworca Termini na lotnisko Ciampino. Bilety mieliśmy zakupione na godzinę 18.20. Na dworcu byliśmy parę minut przed 18 i widzieliśmy mega kolejkę na bus. Udało nam się z uzyskać informacje od bardzo niesympatycznej i bezczelnej Pani, która sprawdzała bilety że 90% oczekujących na busa jedzie na lotnisko Fiumicino, a nasz bus na lotnisko Ciampino przyjedzie najwcześniej o 19.00. Na pytanie dlaczego zaszła zmiana w rozkładzie Pani nie potrafiła nic sensownego powiedzieć ale najlepsze jest to, że Niemcom którzy parę minut wcześniej kupili bilety na 18.20 powiedziała "To po co kupowaliście te bilety" ( jakby oni wiedzieli że bus się spóźni :shock:). Reasumując trzeba uważać, panuje tam duży chaos i to, że ktoś ma kupiony bilet na daną godzinę to nie oznacza, że pojedzie o tej godzinie ... a samolot raczej nie będzie czekał. Dobrze, że nam udało się złapać inny transfer na lotnisko , ale kasa za bilety w jedną stronę przepadła.

-- 31 Sie 2016 12:06 --

Tak dla jasności, pisząc bus we wcześniejszym poście miałem na myśli autokar.
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 31 Sie 2016 12:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja właśnie ze względu na tego rodzaju możliwe problemy wybrałem terravision tylko w drodze z lotniska do miasta (jednak bezpośrednio, wcześniej kupione bilety itd.). Natomiast jeśli to możliwe lepiej nie pchać się w drodze powrotnej na zatłoczony dworzec Termini tylko wybrać opcję metro Anagnina + autobus Atral.

#752 PostWysłany: 08 Paź 2016 16:54 

niebieski
Witam,

Przylatuję na Ciampino o 18:10. Jak najszybciej muszę się dostać do Neapolu. Co polecacie ?

Podróż z lotniska do Rzymu na dworzec Termini i stamtąd pociąg... no w ostateczności ok, ale może jest jakaś szybsza opcja ? Wynajem auta odpada.

#753 PostWysłany: 08 Paź 2016 17:42 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
Pasuje poprawić w podsumowaniu na górze: bilet jednorazowy kosztuje 1,5euro, a bilet 24h 7 euro

#754 PostWysłany: 08 Paź 2016 18:46 

niebieski
Jechałem z lotniska do Termini z Terravision i było OK a wracałem opcją metro do Anagnina+autobus i żałowałem. 3/4 trasy w metrze jechałem w mega ścisku i potem jeszcze trafiłem na autobus, który jechał z przystankiem w centrum Ciampino. Jak ktoś jedzie z dziećmi/osobami starszymi lub po prostu lubi wygodę to ta opcja z metrem+autobus średnio ciekawa.
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 08 Paź 2016 18:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko zależy. Jechałem tak samo i było dokładnie odwrotnie. Jadąc z lotniska wystaliśmy się w kolejce do autobusu Terravision, jakieś dzikie tłumy, przepychanie, zaganianie do kolejki (piątek wieczorem). A wróciliśmy metrem i autobusem (niedziela rano) i było bardzo dobrze, metro punktualnie i wygodnie, w autobusie kilkanaście osób, kurs bezpośredni i wszystko na czas.

Ostatnio edytowany przez mzukowski, 08 Paź 2016 19:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 08 Paź 2016 19:01 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
Trzeba patrzeć na rozkład, bo busy atral ze stacji Anagnina do lotniska Ciampino mają dwie trasy jedna miasto omija a druga przez nie prowadzi i wtedy jedzie dłużej i są opóźnienia.

#757 PostWysłany: 08 Paź 2016 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
A coż to za opóźnienia? Albo jedzie przez centrum i jest dłużej albo nie. Przy wsiadaniu do Atral kolejka, 1,2 euro i odjazd, przy Terravision tłum który napiera jak na PKS 40 lat temu.
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 10 Paź 2016 09:55 

niebieski
paisas napisał(a):
Witam,

Przylatuję na Ciampino o 18:10. Jak najszybciej muszę się dostać do Neapolu. Co polecacie ?

Podróż z lotniska do Rzymu na dworzec Termini i stamtąd pociąg... no w ostateczności ok, ale może jest jakaś szybsza opcja ? Wynajem auta odpada.

Szybsza opcja choć nieregularna
https://www.blablacar.it/
Publicznej szybszej nie masz. Autobus to lekko 45 min + pociąg Freccia 60 min.
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 11 Paź 2016 12:04 

niebieski
Dzięki @‌Maciek78‌

Będę kombinował z BlaBla. Chyba nie ma co liczyć na większą awanturę przed meczem Napoli - Inter, które spowoduje opóźnienie meczu... :D

#760 PostWysłany: 13 Paź 2016 08:30 

niebieski
@‌paisas‌
Nie żebym chciał Ci dokuczyć :D ale nie zdążysz na 20:45. Nawet jak planowo wylądujesz to w opcji blabla lekko 2h będziesz jechał do Neapolu. W opcji bus + pociąg tez musisz liczyć na 2h podróży + musiałyby idealnie spasować ci godziny odjazdów. Weź też pod uwagę, że z Garibaldiego na stadion będzie ze 30 minut. Oczywiście jak się nastawiasz na wyjazd na II połowę to dasz radę, ale tu z kolei pamiętaj, że o 20:45 zamykają się kasy pod stadionem, więc bilet musisz kupić przez neta. A mi ostatnio listicket wyrzucał błędy i finalnie nie pozwolił kupic wejściówek.
Reasumując, poszukaj wcześniejszego lotu 8-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości