Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 16 Sie 2016 22:43 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Salami bierz ;)

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#1142 PostWysłany: 21 Sie 2016 18:53 

Dobrze, może obejdzie się bez flejmu ;-)

-ryanair: 20kg rejestr + 10kg podr. + laptop w torbie
-wizzair: 32kg rejestr + bez limitu podr. (oczywiście wymiarowy) + laptop w torbie

tak?

Czyli lecąc z Krk do Wielkiej Brytanii lepiej wybrać Pyrzowice (WizzAir) kosztem Balic?
 Profil Relacje PM off  

#1143 PostWysłany: 21 Sie 2016 20:25 

srebrny
Grzechmund napisał(a):
Dobrze, może obejdzie się bez flejmu ;-)

Ciężko będzie ;) Widząc taką sztukę pisania trudno o kulturę. Slang internetowy dobrze znać .Jednak oczekując odpowiedzi wypada też poprawnie po polsku postawić pytanie :) "wizzair: 32kg rejestr + bez limitu podr. (oczywiście wymiarowy) + laptop w torbie"

tak? Tak, jeśli wykupisz 32 kg rejestrowany (a możesz taniej 23 kg) i pierwszeństwo wejścia na pokład, bo tylko wtedy możesz mieć dodatkowo torbę z laptopem. "Czyli lecąc z Krk do Wielkiej Brytanii lepiej wybrać Pyrzowice (WizzAir) kosztem Balic?" Nie wiem czy Balice udźwigną ten koszt ;) A tak na poważnie to co szanowny autor miał na myśli? Wielka Brytania ma wiele lotnisk :P Trudno też lecąc już z KRK wybrać Pyrzowice.
 Profil Relacje PM off  

#1144 PostWysłany: 21 Sie 2016 21:30 

Hej :) we wtorek lece z Glasgow do Warszawy i mam pierwszenstwo wejścia na pokład i nie wiem dokładnie jak to jest z tym dodatkowym bagażem moge mieć torebkę która potraktuje jako dodatkowy bagaż podręczny? I czy można mieć w podrecznym słodycze typu czekolada?
Z gory dziękuje za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#1145 PostWysłany: 21 Sie 2016 21:41 

srebrny
@smile93 Z pierwszeństwem możesz mieć dodatkowo torebkę. Słodycze też w podręcznym spokojnie można przewozić.
 Profil Relacje PM off  

#1146 PostWysłany: 22 Sie 2016 08:29 

@miriam
Faktycznie mogłem przeczytaćprzed wysłaniem ;-)
Wybieram się do Southampton lub Bournemouth w listopadzie. Z KRAKOWA, rzecz jasna.
Najlepszą opcją jest chyba wylądowanie w Londynie (pod Londynem ;-) ) i dalsza podróż pociągiem, bo ewentualnie z Bristolu jest nieco dalej.
Co ciekawe od listopada FR będzie mieć w ofercie loty na linii Kraków-Bournemouth 2 razy w tygodniu więc wszystko wydaje się bajkowo gdyby nie ten lekki bagaż rejestrowany.
Stąd też rozważam wybór Pyrzowic i linii WizzAir.

uff... widzę, że o ile po kilku lotach rajankiem wiem już chyba wszystko, o tyle czeka mnie studiowanie zasad WizzAira ;-)
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#1147 PostWysłany: 22 Sie 2016 09:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Grzechmund napisał(a):
-ryanair: 20kg rejestr + 10kg podr. + laptop w torbie
-wizzair: 32kg rejestr + bez limitu podr. (oczywiście wymiarowy) + laptop w torbie

Z tym laptopem w torbie, to nie jest do końca tak różowo, bo w obu przypadkach dodatkowy podręczny ma limity wymiarowe i jak się trafi na służbistów to może być słabo (no chyba, że laptop jest mały):
- ryanair (35 x 20 x 20)
- wizzair (40 x 30 x 18) + wymaga wykupienia Priority Boarding, żeby w ogóle przysługiwał ten dodatkowy bagaż
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 22 Sie 2016 09:54 

maczala1 napisał(a):

Z tym laptopem w torbie, to nie jest do końca tak różowo, bo w obu przypadkach dodatkowy podręczny ma limity wymiarowe i jak się trafi na służbistów to może być słabo (no chyba, że laptop jest mały):
- ryanair (35 x 20 x 20)
- wizzair (40 x 30 x 18) + wymaga wykupienia Priority Boarding, żeby w ogóle przysługiwał ten dodatkowy bagaż

ZERO problemu:
- w Ryanair laptop trafia do tego większego bagażu podręcznego
- w Wizzair z priorytetem faktycznie mamy prawo do 2 bagaży każdy 42x32x25 cm, laptop 15.6 cala wchodzi na STYK

Napisz mi, który już wielokrotnie leciał Wizzair z torbami wielkości j/w jak ten służbista ma sprawdzić wymiar bagażu, skoro wyznacznikiem jest metalowy wzornik, a takiego na bagaż 40 x 30 x 18cm NIE MA???
 PM off
oskiboski lubi ten post.

#1149 PostWysłany: 22 Sie 2016 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Kolega @Grzechmund pisał o zabieraniu torby z laptopem jako dodatkowy podręczny, więc napisałem, że w tym układzie może być problem (chodziło mi głównie o Ryanair). Jak się laptop zapkauje do podstawowego podręcznego to przecież wiadomo, że na pewno będzie OK.
W Wizzie faktycznie obecnie nie ma tego problemu i nie egzekwują wymiaru dodatkowego podręcznego ale istnieje konieczność wykupienia priorytetu.
Co do służbisty, jak się tak trafi, to znajdzie sposób - słyszałeś może o takim wynalazku jak miarka, linijka, centymetr ? Wtedy argument, że sto razy tak leciałeś i było OK, nie ma żadnego znaczenia. Na przykład 100 razy leciałem z torebką na kosmetyki o wymiarach 20x25, a za 101 razem musiałem upychać wszystko do torebki 20x20 i nie było żadnej dyskusji :)
 Profil Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 22 Sie 2016 12:49 

Metalowy wzornik jest/nie ma to są/nie ma argumenty
Zresztą nikt tam, nawet w Pyrzowicach nie wymyśla, tylko co najwyżej przewiesza na bagażach nalepki small

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 22 Sie 2016 15:22, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#1151 PostWysłany: 22 Sie 2016 14:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Rozumiem, ze chciałeś/chcesz wyjść z twarzą

Twarz mam na szczęście cały czas na swoim miejscu :)
 Profil Relacje PM off  

#1152 PostWysłany: 22 Sie 2016 18:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy próbował ktoś wbić się na pokład z walizką (wymiary i masa w normie) oraz z laptopem 17"?
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 22 Sie 2016 20:00 

srebrny
Laptop 17" zdecydowanie przekracza dopuszczalne wymiary,ale widziałam takich ,którzy ryzykowali z sukcesem co nie znaczy,że zawsze się uda ;)Domyślam się,że chodziło ci głównie o Ryanair.

Ostatnio edytowany przez miriam, 22 Sie 2016 20:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1154 PostWysłany: 22 Sie 2016 20:13 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Majac priority nie powinno byc problemu, nigdy nie widzialem by ktos mierzyl laptopa nigdy

#1155 PostWysłany: 22 Sie 2016 20:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli lepiej będzie, jak laptopa spakuję do walizki. Walizka trzyma wymiary, bo w kosz na lotnisku wlazła ;) Musiałem tylko lekko docisnąć.
A resztę gratów spakuję w mini plecaczek.
 Profil Relacje PM off  

#1156 PostWysłany: 25 Sie 2016 09:00 

elwirka napisał(a):
Wymiary zalecanych torebek są zbyt małe, by w nich litra płynów pomieścić. Zawsze biorę większe (25x35), by mi się z nich nic przypadkowo do plecaka nie wylało. Pies z kulawą nogą nie przyczepił się do wielkości torebek, a byłam na wielu lotniskach w różnych częściach świata. Raz tylko jeden jedyny nadgorliwiec z security wręczył mi trzy mniejsze torebki i kazał przekładać. Bluzgi musiałam powstrzymać, choć cisnęły mi się na usta. Które to lotnisko? Katowice-Pyrzowice;-)

Mi się przyczepili w Eindhoven i dali jakiś mały badziew na oko max 0,6litrowy :/
 Profil Relacje PM off  

#1157 PostWysłany: 25 Sie 2016 12:28 

Loty: 27
Kilometry: 41 527
niebieski
Mam pytanie do Was, czy ktoś praktykował przewożenie garnituru w pokrowcu i jak takie coś oni sklasyfikować mogą? Jako ten drugi bagaż podręczny? Może ktoś miał taki przypadek albo był świadkiem czyjegoś takiego lotu w Ryanair.
 Profil Relacje PM off  

#1158 PostWysłany: 25 Sie 2016 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
viewtopic.php?p=650304#p650304
 Profil Relacje PM off
uzi89 uważa post za pomocny.

#1159 PostWysłany: 27 Sie 2016 09:59 
Awatar użytkownika

srebrny
anka_ww napisał(a):
elwirka napisał(a):
Wymiary zalecanych torebek są zbyt małe, by w nich litra płynów pomieścić. Zawsze biorę większe (25x35), by mi się z nich nic przypadkowo do plecaka nie wylało. Pies z kulawą nogą nie przyczepił się do wielkości torebek, a byłam na wielu lotniskach w różnych częściach świata. Raz tylko jeden jedyny nadgorliwiec z security wręczył mi trzy mniejsze torebki i kazał przekładać. Bluzgi musiałam powstrzymać, choć cisnęły mi się na usta. Które to lotnisko? Katowice-Pyrzowice;-)

Mi się przyczepili w Eindhoven i dali jakiś mały badziew na oko max 0,6litrowy :/

Widać z tego, że jednak co raz częściej czepiają się do woreczków. Ja miałem ostatnio taki przypadek w Gdańsku. Dają wtedy worek 20x20, który jest faktycznie malutki i 1 litra płynów za cholerę tam się nie zapakuje.
 Profil Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 28 Sie 2016 17:25 

OK to teraz się zastanawiam nad taryfą Leisure Plus.
W cenie biletu mam już ten bagaż rejestrowany 20kg, tak? do tego podręczny 10kg, tak? laptop 15 calowy w futerale oficjalnie przejdzie jako "dodatkowy drugi bagaż np laptop" czy mam sobie szukać laptopu wielkości tableta, ewentualnie wsadzić go bez futerału do torby na pokład samolotu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości