Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1121 PostWysłany: 14 Sie 2016 18:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

A jak walizka z kółkami nie wejdzie do sizera to zapłacisz za bagaż - trudno :)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#1122 PostWysłany: 14 Sie 2016 18:29 

Loty: 2
Kilometry: 4 088
Walizka wejdzie do sizera, bo jeden z wymiarów ma mniejszy (20 zamiast 25cm głębokości), a drugi (szerokość) na styk 32 cm. Jedyne co jej wystaje to kółeczka - w sumie 5 cm, czyli na wysokość by wystawała.
 Profil Relacje PM off  

#1123 PostWysłany: 14 Sie 2016 18:36 

srebrny
becek napisał(a):

oni żyją z takich żuczków co mysla ze 2 cm nie robi roznicy;)
Nie każdy o tym wie i czasami trzeba czegoś samemu doświadczyć aby się przekonać ,że robi ;)
 Profil Relacje PM off  

#1124 PostWysłany: 14 Sie 2016 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Kilka razy widziałem, jak pasażerowie odłupywali kółka. Najwyżej zrobisz tak samo.
 Profil Relacje PM off  

#1125 PostWysłany: 14 Sie 2016 20:09 

Nie no, nie będę niszczył walizki. Po prostu zapłacę za nią jeśli będzie trzeba i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 14 Sie 2016 21:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

1126 postów o wymiarach bagażu podręcznego, a Ci dalej swoje: wejdzie? nie wejdzie? to tylko 5 cm
;) a to robi różnicę

#1127 PostWysłany: 14 Sie 2016 21:40 

Japonka76, faktycznie jest 1126 postów, ale nie wszystkie traktują nt. bagażu. Poza tym wolę opierać się o świeższe dane, niż o te z przed kilku lat ;)
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 14 Sie 2016 23:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Po tym wpisie mam jeszcze gorsze zdanie o świeżakach :(

#1129 PostWysłany: 15 Sie 2016 01:16 

Bo wolą świeższe dane, czy dlatego, że czytają pierwszy 3 i ostatnie 20 stron postów? A może dlatego, że nie prowadzą bloga fly4free? Moje spostrzeżenia opierają się o wpisy osób z tego forum, które już wielokrotnie latały samolotem. Pewnie gdybym udowodnił, że wylatałem 20 tysi kilometrów, to inaczej byś potraktowała to co napisałem (pomijając infantylne pytania z punktu widzenia niektórych). Ty też kiedyś zaczynałaś i nie byłaś wszechwiedząca, i nie wierzę, że wchodząc na forum o jakiejkolwiek, nieznanej ci tematyce, czytasz od razu wszystkie 1000 postów.
 Profil Relacje PM off  

#1130 PostWysłany: 15 Sie 2016 01:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No cóż, wtedy nawet forum nie było albo blogach. Dlatego czytaliśmy regulamin danej linii co do przewozu bagażu. @Japonka76 tak jak ja prawdopodobnie, zaczynaliśmy z czytaniem i szukaniem, i potem ewentualnie pytaniem.

Szczerze ten temat nie ma sensu go trzymać, bo pytanie takie same cały czas, czyli: czy 2-5 cm robi różnicę.
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 15 Sie 2016 07:44 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Wczoraj w Bari na locie Wizza do WAW dzień dobroci dla zwierząt. Masa ludzi z dwoma tobołami i dziewczyny na bramce ściśle przestrzegające zasady jednego bagażu podręcznego. Mogło być takie koszenie ale tylko drukowały naklejki do oddania do luku bez pobierania dopłaty :o
 Profil Relacje PM off
Kasim lubi ten post.

#1132 PostWysłany: 15 Sie 2016 11:55 

Zeus napisał(a):
No cóż, wtedy nawet forum nie było albo blogach. Dlatego czytaliśmy regulamin danej linii co do przewozu bagażu. @Japonka76 tak jak ja prawdopodobnie, zaczynaliśmy z czytaniem i szukaniem, i potem ewentualnie pytaniem.

Też szukam i czytam (regulaminy linii lotniczych również), i dlatego m.in. trafiłem na to forum, bo jak wiadomo dziś jest więcej źródeł informacji niż kiedyś, ale jeśli kogoś denerwują "świeżaki" to może powinien ich nie czytać, bo pytania początkujących o 2-5cm zawsze będą się powtarzały, co widać na tym forum, tym bardziej jeśli te 5 cm dotyczy samych kółek od walizki, a nie "pudła" walizkowego. Z resztą odpowiedzi są zróżnicowane w tej kwestii i to właśnie na ich podstawie można wywnioskować, że czasem te "2cm" robi różnicę, a czasem nie.

Zeus napisał(a):
Szczerze ten temat nie ma sensu go trzymać, bo pytanie takie same cały czas, czyli: czy 2-5 cm robi różnicę.

Można po prostu zebrać najczęstsze pytania i odpowiedzi na nie, i przykleić je u góry w jakimś nowym temacie/tematach, dotyczących każdej z tych najczęstszych kwestii.
 Profil Relacje PM off  

#1133 PostWysłany: 15 Sie 2016 12:05 
Awatar użytkownika

srebrny
szkoda ze nie umiesz czytać ze zrozumieniem
odpowiedz na twoje pytania jest już na 1 pierwszej stronie
i wszystkie potrzebne informacje
a przykleić proponuje sobie na czole;D

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1134 PostWysłany: 15 Sie 2016 12:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale co mamy wklejać?
Wszystko jest opisane, ile można i jak duże.

Dla jednego pracownika te 5cm będzie okej, dla drugiego już nie i każe ci zapłacić za nadawanie bagażu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1135 PostWysłany: 15 Sie 2016 14:13 

Zeus napisał(a):
Dla jednego pracownika te 5cm będzie okej, dla drugiego już nie i każe ci zapłacić za nadawanie bagażu.

Wiem o tym i też napisałem to wcześniej jako podsumowanie postów, które przeczytałem, żeby mieć pewność, czy dobrze je zrozumiałem. Ale cóż, trzeba było od razu napisać, że forum nie jest dla nowicjuszy latania, żeby nie zdenerwowali przypadkiem pseudo-bóstw tego forum i narazili się na prześmiewcze komentarze nerwowych japonek i innych beceków.

becek napisał(a):
odpowiedz na twoje pytania jest już na 1 pierwszej stronie
:shock: No niestety nawet na pierwszej stronie zdania są podzielone i to nie tylko na pierwszej - radzę zaktualizować swoje informacje :?

becek napisał(a):
a przykleić proponuje sobie na czole;D
Mniemam, że w domu ci tak przyklejali, stąd pomysł, że ktoś inny też tak zrobi :lol:
 Profil Relacje PM off  

#1136 PostWysłany: 15 Sie 2016 16:10 

Co do WIZZAIR w wikipoście jest przekłamanie:
Kod:
Mały bagaż podręczny: Bagaż podręczny o wymiarach nieprzekraczających 42x32x25 cm może zostać wniesiony na pokład samolotu bezpłatnie. Bagaż ten musi się mieścić pod siedzeniem przed pasażerem.

Bagaż normalnie WKŁADAMY do schowka na bagaże NAD siedzeniami, dodatkowy bagaż do pierwszeństwa trafia pod fotel

Co do niepotrzebnej tu dyskusji: wystarczyło napisać, że metalowe WZORNIKI Wizzair NIE POSIADAJĄ żadnej tolerancji, a więc nawet 1 cm stanowi problem tj. w przypadku kontroli wymiarów należy liczyć się z karą TYLE
 PM off  

#1137 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:24 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
czy w podręcznym mogę przewieść salami węgierskie lub przyprawy w woreczkach takie które kupię w sklepach z pamiątkami w Budapeszcie ??
 Profil Relacje PM off  

#1138 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

Jeśli w razie czego przejdą testy wykrywacza substancji zakazanych na security, na które czasem człowiek jest losowany, to nie widzę kłopotu ;)
 Profil Relacje PM off  

#1139 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:37 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
TZN????????
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 16 Sie 2016 19:45 
Site Admin
Awatar użytkownika

Czasem smyrają na security takim wacikiem, który poźniej sprawdza, czy miałeś (i Twój bagaż) kontakt z narkotykami i potrafi to wykryć. Więc jeśli proszki nie będą miały kontaktu wcześniej z nieznanymi substancjami (w co nie wątpię, dziwne by to było), to przejdzie
 Profil Relacje PM off
mezo23 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości