Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1161 PostWysłany: 28 Sie 2016 17:31 

srebrny
1.Tak 2.Tak i ostatnie też tak- 15 cal przejdzie
 Profil Relacje PM off  

Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN
Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
#1162 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:48 

Zmierzyłem laptop i jego wymiary to 28x38cm. Jeśli wsadzę go w pokrowiec/futerał to już w ogóle jest potężny jak na standardy FR.

z jednej strony myślę: jak ma wejść "na styk" skoro między 20cm aa 28cm jest jednak kolosalna różnica jak chodzi o hmmm... nazwijmy to procedury?

jednak z drugiej strony: przepisowe wymiary bagażu podręcznego czyli 55x40x20 też nie są nigdy przestrzegane, przynajmniej ja nie zauważyłem by ktoś posiadał torbę w której jeden z wymiarów to 20cm. Oczywiście 55 i 40 rozumiem, ale 20? nie ma takich walizek/toreb.

Jeśli podjadę na lotnisko specjalnie celem zapytania o ten laptop w futerale (wezmę go ze sobą) to czy mam pytać na stanowisku RyanAir czy kierować się do kontroli? (właściwie to pytanie retoryczne bo pójdę do jednych i drugich)
BARDZIEJ istotne: czy jeśli kontrolerzy (tzn ci ludzie w mundurach przy kontroli bezpieczeństwa, sorry nie wiem jak ich fachowo nazwać :) ) tego dnia uznają że laptop jest OK to, domniemywam że inni innego dnia na innej zmianie posiadają tę samą wiedzę, am I correct?

o borze liściasty coraz głupsze pytania zadaję, wybaczcie, ale o ile city-breaków mam na koncie już kilka to wyjazdu z bagażem na kilka miesięcy jeszcze nie przerabiałem i serio jestem przerażony wizją przepakowywania się na lotnisku tuż przed wylotem o_o

Odpowiadającym przypominam, że od poprzedniego postu mówię już o taryfie Leisure Plus a nie najtańszej.

Aha i nie mam zamiaru kombinować/cwaniakować itd. Akurat w kwestii lotnisk i lotów chcę żeby wszystko było jak trzeba.
 Profil Relacje PM off  

#1163 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:55 

Pisząc wprost "rozbijasz Gó...o na atomy"
Na lotnisku jedyne co robisz to z bagażem to podchodzisz do metalowego wzornika, po włożeniu w twoim wypadku kilkakrotnym wysuwasz wnioski co robić
Laptop trafia do dużego bagażu podręcznego (masa osób i tak podczas lotu i tak je wyciąga do przejrzenia zdjęć, obejrzenia filmu itp itd), a wzornik metalowy ma kilku cm tolerancję wymiaru (a jak w zwykłej taryfie polecą ci oddać duży bagaż podręczny do luku bagażowego to go zostawisz wyciągając uprzednio laptop i zabierając go na pokład)

A wymiary dużego podręcznego rzadko, ale sprawdzają
 PM off  

#1164 PostWysłany: 30 Sie 2016 11:18 

Czołem,

Znów poruszę temat kasku (taki z ochroną szczęki) w bagażu podręcznym, tym razem RyanAir którym nie leciałem. Czy będzie on potraktowany jako ta "mała torebka" (wymiarowo na styk, więc mam nadzieję że do milimetra nie mierzą), czy jest opcja wnieść go dodatkowo?
 Profil Relacje PM off  

#1165 PostWysłany: 30 Sie 2016 11:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Załóż na głowę i to Twoja czapka, widziałem, że raz tak przeszło
 Profil Relacje PM off  

#1166 PostWysłany: 31 Sie 2016 13:19 

niebieski
Uwaga na wielkość woreczków na płyny w Modlinie, jak się ma za duże, niekoniecznie ściśle wypełnione, każą przepakowywać w substandardowe maluchy 15x22cm.
 Profil Relacje PM off  

#1167 PostWysłany: 06 Wrz 2016 10:13 

Czy byłby problem, gdybym namiot wziął do torby-reklamówki? Nie mam żadnego pokrowca. Do plecaka mi się nie zmieści, chyba że nie wezmę ubrań... Chodzi o dodatkowy bagaż podręczny Ryanair. Reklamówka może być?
 Profil Relacje PM off  

#1168 PostWysłany: 06 Wrz 2016 10:18 
Site Admin
Awatar użytkownika

Może być cokolwiek, byle by się trzymało razem. W czym przewozisz swój bagaż to Twoja sprawa ;)
 Profil Relacje PM off
oqrde lubi ten post.

#1169 PostWysłany: 06 Wrz 2016 10:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tylko żeby spełniał warunki wymiarów drugiego bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#1170 PostWysłany: 06 Wrz 2016 15:37 

Loty: 9
Kilometry: 5 419
Jutro lecę pierwszy raz Wizz do Budapesztu.
Wybrałem najmniejszy podręczny (bagaż 42x32x25cm), lecz mój plecak jest kilka cm większy. Biorę ze sobą tylko tablet, bluzę i słuchawki, zatem będę mógł go zwinąć i trzymać w ręce. Czy będzie z tym problem?
 Profil Relacje PM off  

#1171 PostWysłany: 06 Wrz 2016 15:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie wiem po co mamy otwarty ten temat, jak wszystko się przewija non stop...
Z plecakiem nie będziesz mieć problem. Rzadko sprawdzają plecaki.
 Profil Relacje PM off
Davidivs uważa post za pomocny.

#1172 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:09 

Loty: 86
Kilometry: 161 881
Czy moje płyny i kremy do 100 ml muszą się zmieścić w jednej torebce przezroczystej w bagażu podręcznym, czy mogę zapakować do dwóch?
 Profil Relacje PM off  

#1173 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:11 

Loty: 302
Kilometry: 529 820
złoty
jedna torebka tylko przysługuje
 Profil Relacje PM off
smahhy uważa post za pomocny.

#1174 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:16 

Ok, dziękuję. Nie zdążyłem edytować i dodać kolejnego pytania: czy doczepi się ktoś do torebki 25x30 cm?
 Profil Relacje PM off  

#1175 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:24 
Awatar użytkownika

srebrny
tak
nie
nie wiem
wybierz co ci pasuje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#1176 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:38 

Jak nie masz do dodania czegoś konstruktywnego, to nie pisz wcale, nie popisuj się i nie trać mojego czasu. Pytam o doświadczenia ludzi podróżujących z torebką o większych, niż zalecane, wymiarach.
 Profil Relacje PM off  

#1177 PostWysłany: 10 Wrz 2016 12:54 

Witam, własnie wróciłem z Chanii Ryanariem i braliśmy dużą walizkę 15kg. Do Grecji spakowaliśmy się bez problemu, jednak na powrót po zważeniu miała 24kg :) Przepakowaliśmy rzeczy do podręcznych, że aż spuchły plus dodatkowy plecak wypchany mocno i doszliśmy do 17kg jednak przy check inie - dziewczyna nawet nic nie mruknęła, poszło bez żadnego problemu. Dodam jeszcze, że przez naszą nieuwagę butelka pół litrowa coli przeszła przez kontrolę bagażu we Wrocku i w Chanii, nie mieliśmy worków strunowych i przepakowane kosmetyki w większości były powyżej 100ml i też przeszły w podręcznych bez problemu. Zauważyłem, że w południowych krajach mają śródziemnomorskie podejście do tych kontroli:)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1178 PostWysłany: 11 Wrz 2016 05:47 

niebieski
@smahhy, ja dwie strony temy pytałam o podobny wymiar, skończyło sie koniecznością przepakowywania w woreczki jeszcze mniejsze niż regulaminowe, no ale zawsze możesz próbować.
 Profil Relacje PM off

#1179 PostWysłany: 11 Wrz 2016 06:33 

smahhy napisał(a):
czy doczepi się ktoś do torebki 25x30 cm?

są lotniska, że się czepiają, a przepisy w tym zakresie jasno precyzują wymiar

Kod:
Płyny można przewozić na pokładzie tylko w pojemniku o maksymalnej pojemności 100 ml, zapakowane w przezroczystą torbę o pojemności 1 litra i wymiarach 20 x 20 cm, którą można uszczelniać wielokrotnie. Bagaż zostanie sprawdzony na lotnisku.

Co do wikipostu tematu, w zakresie, w którym dotyczy Wizzair jest od do POPRAWY

Kod:
Wizzair:

Pasażerowie nie mający pierwszeństwa wejścia na pokład mogą wnieść tylko jedną sztukę bagażu podręcznego .

Podstawowy bagaż w Wizzair to mały bagaż podręczny o wymiarach nieprzekraczających 42x32x25 cm, który wniesiemy na pokład samolotu bezpłatnie.

Mamy możliwość wykupienia dużego bagażu podręczny (dalej mamy prawo do JEDNEGO bagażu podręcznego): Jeśli wymiary bagażu podręcznego są większe niż wymiary małego bagażu podręcznego, ale nie przekraczają 56 x 45 x 25 cm. Bagaż musi zmieścić się w schowku nad siedzeniami, a  pasażer musi być w stanie umieścić go tam samodzielnie.

Pasażerowie z pierwszeństwem wejścia na pokład mogą wnieść 1 dodatkowy przedmiot osobisty oprócz małego lub dużego bagażu podręcznego. Dodatkowym przedmiotem osobistym może być torebka, torba z laptopem lub aparatem, których wymiary nie przekraczają 40 x 30 x 18 cm. Jeśli pasażer z pierwszeństwem wejścia na pokład wnosi 2 sztuki bagażu podręcznego, z których każda ma wymiary większe niż maksymalne wymiary dodatkowego przedmiotu osobistego, jedną torbę należy nadać jako bagaż rejestrowany za odpowiednią opłatą.
Dodatkowy przedmiot osobisty musi się mieścić pod siedzeniem przed pasażerem.
 PM off

#1180 PostWysłany: 11 Wrz 2016 14:12 

Takie pytanie na szybko.

Mam wykupiony w wizzie duży bagaż podręczny. Czy zwykły, pusty plecak miejski pozwolą mi wziąć na pokład? Może to być potratowane jako mały bagaż podręczny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości