Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 10 Sie 2016 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Kto pierwszy, ten lepszy. Jak większość przyniesie sztywne walizki w maksymalnym rozmiarze, miejsca w schowkach może zabraknąć w okolicy twojego fotela.
 Profil Relacje PM off  

Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗ 🔥 Wyspy Kanaryjskie TOP 🔥Teneryfa, Gran Canaria i Lanzarote w jednej podróży za 569 PLN❗
#1102 PostWysłany: 10 Sie 2016 20:07 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
A gdyby kogoś nurtowało tak by nie mógł spać. 95 walizek dużych podręcznych mieści się u góry w schowkach ;)
Generalnie mały bagaz ma naklejke z informacjà prosze umiescic pod poprzedzajacym fotelem, ale nikt tego nie weryfikuje dopoki wszystko sie zamyka ;)
Swoja droga, zauwazyliscie, ze z naklejek zniknelo logo W6?

#1103 PostWysłany: 10 Sie 2016 20:58 
Awatar użytkownika

Wątpię że nie zdążę małego podręcznego umieścić w schowku na górze ponieważ mam rząd nr 8 ale nie o to chodzi, nie będę szalał skoro mam bagaż podręczny mały i mogę swobodnie umieścić pod poprzedzającym fotelem.
Ot tak chciałem się spytać jak to wygląda w praktyce.
Kolega oskiboski pisze że bagaż podręczny mały ma naklejkę z informacją gdzie umieścić.
Skąd mam mieć taką naklejkę ? Gdzie , kiedy i kto mi takie coś naklei na bagaż ?
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 10 Sie 2016 21:10 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
@AndrzejGdz bagaż umieszczasz w dostępnych schowkach. Nawet jak nie nad swoim miejscem to można to zrobić w schowku na przeciwko lub obok. Na pewno miejsc nie zabraknie. W razie problemów poprosisz obsługę pokładową o pomoc.
 Profil Relacje PM off
AndrzejGdz uważa post za pomocny.

#1105 PostWysłany: 10 Sie 2016 21:26 

srebrny
AndrzejGdz napisał(a):
Skąd mam mieć taką naklejkę ? Gdzie , kiedy i kto mi takie coś naklei na bagaż ?

Pracownik lotniska przy bramce wejściowej lub przy stanowisku odprawy bagażu .
 Profil Relacje PM off
AndrzejGdz uważa post za pomocny.

#1106 PostWysłany: 14 Sie 2016 01:00 

Loty: 2
Kilometry: 4 088
Witam,

przepraszam, że pewnie kolejny raz to samo pytanie pada, ale stron do przeczytania na forum jest na prawdę dużo, a przypuszczam, że często latający samolotami nie będą mieli problemu z odpowiedzią :)

Lecę pierwszy raz samolotem, akurat Wizz'em i tam jest ten nieszczęsny bagaż podr., mniejszy o wymiarach 42x32x25. Jestem przed kupnem małej walizki o tych wymiarach, problem jednak w tym, że ma ona kółeczka u dołu, które w sumie zwiększają wysokość walizki o 5 cm. Czy zwrócą mi uwagę przy bramkach, że bagaż niewymiarowy? Słyszałem, że podczas sprawdzania wymiarów bagażu w tym metalowym "koszyku", można włożyć walizkę do góry nogami, czyli kółkami do góry - wtedy podobno to "przechodzi", ale nie mam pewności. Czy mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? No i czy do tego koszyka ktoś z obsługi wkłada walizkę, czy ja sam to robię?

I jeszcze druga sprawa - czytałem że bagaż podręczny ma ważyć max 10 kg. Jeśli do Ryanaira wnoszę walizkę mieszczącą się we właściwych wymiarach (czyli tą mniejszą z wizzair'a) + małą torbę torbę 35x20x20, to w sumie one mają ważyć 10kg, czy tylko ta walizka? To samo pytanie dotyczy Wizzair'a.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

PS: Ryanair'em lecę z Krakowa, a Wizzair'em lecę z Larnaki na Cyprze do KTW.
 Profil Relacje PM off  

#1107 PostWysłany: 14 Sie 2016 01:07 
Król Ż
Awatar użytkownika

Mały podreczny nie ma limitu wagi. Jesli masz watpliwosci wykup duzy bagaz. Na lotnisku ta przyjemność to ponad 150

#1108 PostWysłany: 14 Sie 2016 02:27 

srebrny
4dr14n napisał(a):
Słyszałem, że podczas sprawdzania wymiarów bagażu w tym metalowym "koszyku", można włożyć walizkę do góry nogami, czyli kółkami do góry - wtedy podobno to "przechodzi", ale nie mam pewności. Czy mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? No i czy do tego koszyka ktoś z obsługi wkłada walizkę, czy ja sam to robię?

I jeszcze druga sprawa - czytałem że bagaż podręczny ma ważyć max 10 kg. Jeśli do Ryanaira wnoszę walizkę mieszczącą się we właściwych wymiarach (czyli tą mniejszą z wizzair'a) + małą torbę torbę 35x20x20, to w sumie one mają ważyć 10kg, czy tylko ta walizka? To samo pytanie dotyczy Wizzair'a.

PS: Ryanair'em lecę z Krakowa, a Wizzair'em lecę z Larnaki na Cyprze do KTW.

Jeżeli ewentualnie poproszą cię na lotnisku o umieszczenie bagażu w koszyku to robisz to samodzielnie i nie ma znaczenia jak to zrobisz, byle bagaż się zmieścił ;) Dobrze też czytałeś,że Ryanair ma limit wagi podręcznego 10 kg( Wizzair nie ma). Do wagi nie liczy się ta mała dodatkowa torba , sama walizka nie powinna przekraczać limitu.Pocieszę cię też,że w Larnace dość lajtowo patrzą na podręczny i dobrze,że masz tak loty bo w KTW czasami bardzo się czepiają ;) Miłego pierwszego lotu :P
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 14 Sie 2016 09:47 
Król Ż
Awatar użytkownika

W Larnace ostatnio każdy wchodzàcy na prevoarding musial wsadzic plecak nawet malutki w przymiar

#1110 PostWysłany: 14 Sie 2016 11:08 

Dziękuję Wam za odpowiedzi :)

Szkoda by było, gdyby mi policzyli za te kółka :(

Czy możecie w takim razie polecić coś, co zmieści się w granicach wymaganych dla niepłatnego bagażu podręcznego w Wizz?
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 14 Sie 2016 11:31 

niebieski
Na ile rygorystycznie są kontrolowane wymiary torebki strunowej na płyny w Ryanair? Wyczytałam że maksymalny wymiar to 20x20. Mam torebki 20x26 i 23x35 cm, na ile oceniacie szanse że ujdą (niezbyt mocno wypełnione)? Probować z takimi czy lepiej na lotnisku kupować od razu mniejsze?
 Profil Relacje PM off  

#1112 PostWysłany: 14 Sie 2016 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
@Marysiek To zależy od lotniska a nie linii lotniczej
 Profil Relacje PM off  

#1113 PostWysłany: 14 Sie 2016 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Wymiary zalecanych torebek są zbyt małe, by w nich litra płynów pomieścić. Zawsze biorę większe (25x35), by mi się z nich nic przypadkowo do plecaka nie wylało. Pies z kulawą nogą nie przyczepił się do wielkości torebek, a byłam na wielu lotniskach w różnych częściach świata. Raz tylko jeden jedyny nadgorliwiec z security wręczył mi trzy mniejsze torebki i kazał przekładać. Bluzgi musiałam powstrzymać, choć cisnęły mi się na usta. Które to lotnisko? Katowice-Pyrzowice;-)

#1114 PostWysłany: 14 Sie 2016 12:55 

niebieski
Lecę z Modlina. Zapakuję w takim razie płyny w te torebki które mam. @elwirka i tak dobrze że ci wręczył te torebki, bałam się że mogą wyganiać z kolejki.
 Profil Relacje PM off  

#1115 PostWysłany: 14 Sie 2016 12:59 

Elwirka, to prawda, że są zbyt małe, ale jeśli Wizz pisze, że mają być 20x20 (1 litr), to właśnie ja też się zastanawiam co zrobić w tej sytuacji, bo przecież nie będę kupował na miejscu kosmetyków tylko po to, żeby użyć parę razy i wyrzucić. Poza tym nie mogę kupić "byle czego", bo niestety moja skóra tego nie wytrzymuje, a to co moja skóra wytrzymuje trochę kosztuje.

Ktoś mi powiedział, że mogę wziąć nawet dwie takie małe plastikowe torebeczki. Pytanie tylko, czy ktoś mi tego nie cofnie podczas kontroli :/ Wiem, że nikt mi nie zagwarantuje, ale czy u Was, często latających zdarzył się z tym kiedyś problem? Oprócz Elwirki, która już opisała jedną taką sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 14 Sie 2016 14:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja od wieków latam z torebkami 20x25 i zawsze był spokój. Akurat parę dni temu w Gdańsku pierwszy raz pewien nadgorliwiec przyczepił się do ich wielkości. Wyjął swoje 20x20 i kazał przepakowywać. Całe szczęście, że nie kazał ich szczelnie zamykać ale można było mieć tylko jedną sztukę na osobę. Jak widać jednak incydentalnie bywają takie przypadki, więc nie ma co przesadzać z wielkością, żeby nie kusić służbistów. Jak na mój gust 23x35 jest wyraźnie za duża.
 Profil Relacje PM off  

#1117 PostWysłany: 14 Sie 2016 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
4dr14n napisał(a):
Ktoś mi powiedział, że mogę wziąć nawet dwie takie małe plastikowe torebeczki. Pytanie tylko, czy ktoś mi tego nie cofnie podczas kontroli :/

Tak nie rób. Często sprawdzają ilość torebek. Zazwyczaj mam trzy torebki i muszę tłumaczyć, że jedna jest moja, druga dla męża i trzecia dla dziecka. Zdarzyło mi się też w trakcie podróży (któryś z kolei lot i któreś z kolei przepakowywanie dobytku) że wrzuciłam na taśmę małą, lecz pękatą reklamówkę z Biedry z kosmetykami dla trzech osób (ze 3 kilo tego było) i nikt okiem nie mrugnął. Wszystko zależy od poziomu "służbistości" kontrolującego.

#1118 PostWysłany: 14 Sie 2016 16:09 

Właśnie dziwię się, że Wizz pisze na swojej stronie o torebkach z płynami i podaje ich wielkość, skoro to nie ich sprawa, tylko obsługi przy kontroli bezpieczeństwa, która leży po stronie portu lotniczego, a nie przewoźnika. Na stronie krakowskiego lotniska napisali, że musi to być jedna torebka (nawet wytłuścili ten wyraz) 22x15cm - czyli rozmiary w ogóle inne, niż podaje Wizz (20x20). Ja mam torebkę 24x17cm - ma nadzieję, że nikt mi się nie przyczepi - jak uważacie?

W ogóle to tak sporo osób pisze o tych obawach z objętością (ja też) i może to śmiesznie wyglądać, ale prawda jest taka, że jak trafi się na służbistę, albo kogoś, kto zaczyna dopiero w tym fachu, to może się dopie*rzyć i nagle się okaże, że zamiast zapłacić tylko za bilet (np. 89 euro), może wyjść drugie tyle, bo trzeba jeszcze za bagaż zapłacić. Tak samo z tymi kółkami przy walizkach, które to kółka zwiększają objętość - jak ktoś będzie chciał, to się przyczepi i powie że kółka wystają z tego metalowego kosza, a kto inny przepuści. Mam pierwszeństwo wejścia na pokład, więc może nie będą tak restrykcyjnie patrzeć. Dzięki temu pierwszeństwu wejścia mogę zabrać do wizz dodatkową torbę, która w jednym miejscu przekracza dopuszczalną objętość (ma być 40 x 30 x 18, a ja mam 35x20x20) - tym się już nie przejmuję.
 Profil Relacje PM off  

#1119 PostWysłany: 14 Sie 2016 16:40 
Awatar użytkownika

srebrny
a mnie się wydaje ze ty tego kompletnie nie rozumiesz
to jest biznes wiec jak kolka wystają to trzeba płacić
oni nie działają charytatywnie tylko kasują takie żuczki które myślą ze podane wymiary to taki żart przewoźnika
i placz ze mialo byc taniej a jest drozej
no sorki, taki mamy klimat

oni żyją z takich żuczków co mysla ze 2 cm nie robi roznicy;)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#1120 PostWysłany: 14 Sie 2016 17:39 

A ja myślę, że sobie nadinterpretowałeś moje wypowiedzi. Nigdzie nie twierdzę, że nie trzeba przejmować się wymiarami, a z wypowiedzi ludzi na forum, jak również z tymi, którymi rozmawiałem osobiście wynika, że raz się czepią na bramkach, a raz nie. Natomiast tymi dwoma centymetrami się nie przejmuję, bo po prostu torby nie wyładuję po brzegi :lol:

Natomiast co do żartów to masz absolutną rację, bowiem żartem z pasażerów są te wymiary Wizz'a. Chyba wszystkie linie lotnicze w Europie mają ustandaryzowane wielkości bagażu podręcznego na poziomie 55x35x20, a jedynie węgierski Wizz każe za takie płacić 90 zł.

Co do kółek to będę szukał takiej walizki, żeby nie wystawała nawet z kółkami. Jak się nie znajdzie, to wezmę tą z wystającymi kółkami - trudno ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości