Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
e-Wiza
do Okręgu Kaliningradzkiego
e-wiza-do-obwodu-kaliningrad,1463,143219
do Obwodu Leningradzkiego z S. Petersburgiem od 01.10
e-wiza-sankt-petersburg,1463,143408
na wschodzie Rosji
e-wiza-wschod-rosji,1463,148599

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Rosji
#321 PostWysłany: 15 Lip 2016 08:18 

Loty: 55
Kilometry: 115 153
Od wczoraj jestem posiadaczem świeżutkiej wizy wyrobionej w konsulacie w Warszawie. Parę informacji, które mogą się komuś przydać:
- najważniejsze - przyjmuja ubezpieczenie karty Planeta Młodych. Robimy skan karty oraz skan certyfikatu, na którym jest imię i nazwisko ubezpieczonego oraz numer karty. We wniosku wpisujemy aktualnego ubezpieczyciela Planety Młodych tj. Gothear i nr karty.
- nie ma znaczenia czy wniosek wydrukowany jest na dwóch stronach, czy obustronnie
- w Warszawie nie zwracają uwagi na dolny margines, wydrukowałem parę egzemplarzy, z dopasowaniem do strony i w oryginale, ale pani w okienku nie była zainteresowana marginesem, ""prosze przykleić zdjęcie i podpisać", bardzo bezstresowo
- wizę opłaca się w biurze podróży naprzeciwko Wydziału Konsularnego Ambasady Rosji - jeśli wyrabiamy wizę w 2 osoby to poprośmy, żeby pani w ambasadzie wypisała nam jeden papier na 2 osoby, wtedy chyba jest mniejsza prowizja w biurze podróży. My zapłaciliśmy 13 zł prowizji za 2 osoby.
- voucher wyrabiałem z visabrokers.pl Koszt voucheru dla wizy jednokrotnej do 14 dni z własnymi rezerwacjami hoteli - 50 zł. Mogę polecić tą firmę, voucher otrzymałem godzinę po złożeniu wniosku. Wraz z voucherem dostajemy na maila dokładną instrukcję jak wypełnić wniosek o wizę, co znacznie ułatwia cały proces
- Na koniec taka mało istotna informacja, ale może się przydać jak ktoś przyjeżdża z innego miasta - przed Wydziałem Konsularnym znajduje się bezpłatny parking dla interesantów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
 Temat postu: Problem z wizą
#322 PostWysłany: 16 Lip 2016 00:39 

Dobry wieczór,
Chcę złożyć wniosek o wizę do Rosji w konsulacie w Gdańsku. Wypełniłem już wniosek internetowy(mam zaproszenie z biura migracyjnego od znajomego z Rosji), ale nie mogę się zarejestrować na wizytę na stronie IFS. Wszystkie terminy zajęte, włącznie z przyszłym rokiem. Czy mam pojechać w ciemno i czekać pod konsulatem z wnioskiem? Następna sprawa. Znajomemu podałem orientacyjną datę wjazdu do Rosji dn.25.07, nie oszukujmy się, nie zdążę. Czy na wniosku wizowym mam podać tę samą datę wjazdu czy późniejszą? Czy mogę mieć wydrukowany skan zaproszeń od znajomego, czy muszę mieć oryginał?

Nie mam jeszcze ubezpieczenia. Wyrobię isic, bo mam status studenta. Orientujecie się ile trwa wyrabianie takiej karty w którymś z biur obsługi?

Jak macie jakieś porady, jak mogę to przyśpieszyć, to śmiało piszcie.

Czy jak mam cel podróży Nowosybirsk, a chcę jechać aż do Władywostoku, to mam podawać te miejscowości dalej na wschód? Na zaproszeniu pisaliśmy tylko Nowosybirsk.

Skompletowałem wszystkie dokumenty oprócz ubezpieczenia, które wyrobię w poniedziałek. Czy biuro pośrednictwa wizowego załatwi to szybciej niż ja? Wydam więcej za pociągi niż za pośrednika.
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 16 Lip 2016 11:23 

Czemu przez centrum wizowe, a nie konsulat?
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 16 Lip 2016 12:10 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
@małaidużywpodróży

coś (bardzo) drogo wam to wyszło ;)
to, że opłata za wizę jest stała w PLN to bzdura, wynosi 35 EUR, obecnie 152zł, kiedyś było 154.
voucher można kupić za 50 zł, normalnie ok. 80 zł, jest tutaj mnóstwo informacji na forum.
a po kilku stronach tłumaczenia forumowiczów jak zdobyć wizę bez centrum wizowego, odsyłanie forumowiczów tam... no cóż, darujcie sobie reklamę ;)

i nie ma województwa zachodnio-pomorskiego, tylko zachodniopomorskie
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Problem z wizą
#325 PostWysłany: 16 Lip 2016 14:55 
Awatar użytkownika

Loty: 154
Kilometry: 236 040
Bumelant napisał(a):
Dobry wieczór,
Nie mam jeszcze ubezpieczenia. Wyrobię isic, bo mam status studenta. Orientujecie się ile trwa wyrabianie takiej karty w którymś z biur obsługi?

ISIC jest wydawane od ręki, sprawdzone 2 dni temu w Katowicach :)
 Profil Relacje PM off
Bumelant uważa post za pomocny.

#326 PostWysłany: 16 Lip 2016 15:21 
Site Admin
Awatar użytkownika

Od ręki, ale jak będziesz miał zdjęcie przy sobie

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#327 PostWysłany: 16 Lip 2016 19:02 

Jeśli ubiegam się o wizę prywatną, to wymagany jest oryginał zaproszenia? Mam tylko skan.

Może mi ktoś rozjaśnić jak mam się zapisać na wizytę do konsulatu w Gdańsku? http://gdansk.mid.ru/web/gdansk_pl/glowna

Moja sytuacja:
Nie mam oryginału zaproszenia, znajomy mi wyśle. potrwa to do dwóch tygodni. Potem jazda do konsulatu do Gdańska załatwić wizę(do 10dni). czyli najpóźniej na 14.08 powinno być gotowe.

25.09 muszę być z powrotem w Polsce. Czy nie lepiej i szybciej będzie załatwić u pośrednika wizę turystyczną na 30dni, czy walczyć dalej o zrealizowanie prywatnej?
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 18 Lip 2016 01:11 

jest ktoś pewny czy 15.08 w święto będzie konsulat (nie centrum wizowe) czynny ? normalnie na stronie się umówiłem na wizytę w konsulacie na 15.08 ale żebym nie jechał tam na daremno .
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 18 Lip 2016 01:37 

niebieski
@Bumelant

to dziwne, że nie ma w ogóle terminów - zadzwoń do nich w godzinach pracy i zapytaj, być może to jakaś awaria/ich złośliwość/inne diabli wiedzą co.
Sprawdzam teraz i w Warszawie mają od 26.07 terminy, ale tylko na te kilka dni lipca i cały sierpień, w Krakowie nic na lipiec, dopiero od 22 sierpnia ale do października, w Poznaniu natomiast to samo co w Gdańsku - 0 terminów. Spróbuj przedzwonić, jeśli się okaże, że nie ma nic wolnego musisz chyba uderzać do centrum wizowego, wiem, że to boli ale takie mają zasady :-/ stanie pod konsulatem niewiele może dać, zazwyczaj trzymają się listy z systemu.

Skoro na zaproszeniu jest data 25.07 dla bezpieczeństwa możesz wnioskować o wizę rozpoczynającą się w tym samym dniu, możesz wjechać do FR w dowolnym dniu obowiązywania wizy. Nawet w ostatnim ;)

Ktoś chyba gdzieś pisał, nie jestem pewien czy tu czy na innym forum, że powinien być oryginał zaproszenia. Na stronie ambasady jest napisane, że zaproszenie musi być sporządzone przez organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji LUB potwierdzone notarialnie, ale tylko jeśli to obywatel UE-rezydent FR zaprasza obywatela UE-swojego najbliższego krewnego, ale w przypadku tej drugiej opcji są wymagane dokumenty potwierdzające najbliższe pokrewieństwo. W grę pewnie wchodzi syn, córka, mąż, żona, brat, siostra, dziadek, babcia. Myślę, że nic więcej ;)

Były przypadki, że ktoś miał w wizie np. Moskwa, Petersburg a był w Niżnym Nowogrodzie i się czepiali - najlepiej podać jak najwięcej miejsc w których planuje się być nie pomijając tego najdalszego. Pamiętaj, że wniosek możesz edytować (trzeba podać numer, hasło, 5 pierwszy liter nazwiska, rok urodzenia).

Myślę, że taniej niż pośrednik i wygodniej niż pociągami do Warszawy wyjdzie Ci to nieszczęsne centrum wizowe.
 Profil Relacje PM off
Bumelant lubi ten post.

#330 PostWysłany: 18 Lip 2016 11:43 

Dziękuję, dzwoniłem tam i powiedzieli żeby składać do centrum wizowego, co mnie trochę śmieszy. Powiedźcie mi, czy jak pojadę pod konsulat i będę stał grzecznie w kolejce, to mnie przyjmą bez tej rejestracji internetowej czy nie ma szans? Do centrum wizowego też złożę, ale jak się uda to załatwię to bez płacenia za wizytę...
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 18 Lip 2016 12:33 

niebieski
@Bumelant

pod konsulatami nie ma już żadnych kolejek bo jest tylko kilka terminów dziennie (ja widziałem max 5 na godziny pracy konsulatu 8-12 :mrgreen: ). W Krakowie wygląda to tak, że wchodzisz do konsulatu (najczęściej pustego) w okolicy Twojej godziny, ochroniarz sprawdza Cię na liście z systemu i wpuszcza. Musiałbyś tam po prostu wejść i zapytać czy by Cię konsul przyjął ale szanse są naprawdę minimalne.
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 20 Lip 2016 01:32 

wierny62 napisał(a):
jest ktoś pewny czy 15.08 w święto będzie konsulat (nie centrum wizowe) czynny ? normalnie na stronie się umówiłem na wizytę w konsulacie na 15.08 ale żebym nie jechał tam na daremno bo u nas instytucje są zamknięte.

ponawiam pytanie
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 20 Lip 2016 09:08 
Awatar użytkownika

Witam, właśnie siedzę w autobusie do Krakowa z kompletem dokumentów, przed chwilą dzwonił do mnie Pan z konsulatu do którego jestem umówiony, że oni się wizami nie zajmują i mam to załatwić przez centrum wizowe, miał już ktoś podobną sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 20 Lip 2016 09:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

wierny62 napisał(a):
wierny62 napisał(a):
jest ktoś pewny czy 15.08 w święto będzie konsulat (nie centrum wizowe) czynny ? normalnie na stronie się umówiłem na wizytę w konsulacie na 15.08 ale żebym nie jechał tam na daremno bo u nas instytucje są zamknięte.

ponawiam pytanie

Nie będzie czynny
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 20 Lip 2016 09:34 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
fifix napisał(a):
Witam, właśnie siedzę w autobusie do Krakowa z kompletem dokumentów, przed chwilą dzwonił do mnie Pan z konsulatu do którego jestem umówiony, że oni się wizami nie zajmują i mam to załatwić przez centrum wizowe, miał już ktoś podobną sytuację?

Pewnie chcą dać zarobić 'agencjom'
Na tym samym placyku idź do "Tamary" wszystko załatwią za ciebie pobierając odpowiednia prowizje.
fifix uważa post za pomocny.

#336 PostWysłany: 23 Lip 2016 01:02 

Cytuj:
Nie będzie czynny

to po jakiego .... jest możliwość zapisania się na ten termin ?
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 24 Lip 2016 14:22 
Awatar użytkownika

tom971 napisał(a):
fifix napisał(a):

Pewnie chcą dać zarobić 'agencjom'
Na tym samym placyku idź do "Tamary" wszystko załatwią za ciebie pobierając odpowiednia prowizje.

Opisze ten przypadek, bo może się komuś kiedyś przydać. Mimo że pan z konsulatu przez telefon ostro twierdził, że nie ma możliwości załatwienia u nich wizy bo to są różne systemy i po prostu się nie da, nawet nas nie przyjmą itd. skoro byliśmy i tak w Krakowie przeszliśmy się tam i o dziwo z uśmiechem na ustach nas przyjęli! Mieliśmy do poprawy wniosek, opłata za zmianę danych w Tamarze to 5zł, wypełnienie nowego 20zł, pracownik Tamary powiedział że mamy zły voucher (ten ze strony hotelu odsyłającego do iVisia) ponieważ jest dwukrotny a mamy tylko datę pierwszego wjazdu i drugiego wyjazdu, ale powiedzieliśmy że Pani w konsulacie sprawdzając dokumenty się do niego nie przyczepiła. Z potwierdzeniem zapłaty wróciliśmy do konsulatu i nagle też to zauważyła, ale powiedziała że nam to załatwi i wszystko będzie w porządku. Także jeśli ktoś dostanie podobny telefon to lepiej i tak spróbować bo można trochę pieniędzy zaoszczędzić. :)
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 03 Sie 2016 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Murmańsk i Archangielsk dołączają do programu bezwizowego dla pasażerów statków do 72 h.
http://www.thebarentsobserver.com/indus ... thout-visa
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#339 PostWysłany: 05 Sie 2016 10:47 

srebrny
wierny62 napisał(a):
Cytuj:
Nie będzie czynny

to po jakiego .... jest możliwość zapisania się na ten termin ?

Wydaje mi się, że dziś kobieta w konsulacie umawiała kogoś na 15 sierpnia na odbiór. Ale najlepiej oczywiście tam zadzwonić. Odbierają telefony, sprawdzone. :)

-- 05 Sie 2016 10:51 --

Krótkie info na temat aktualnych terminów odbioru w konsulacie w Warszawie: dziś złożony wniosek, odbiór paszportu z wizą już za tydzień. Szybciej więc niż standardowe 10 dni wg zapisu na stronie.

I informacja nt. składania wniosku, gdy ma się dwa lub więcej voucherów/zaproszeń. W systemie do wniosku da się wpisać tylko jeden numer vouchera, więc wpisujemy jeden. Ale przynosimy wszystkie, tak aby w sumie pokrywały cały okres pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 05 Sie 2016 22:39 

Do wizy tranzytowej nie wymagają vouchera dobrze wyczytałem ? i najważniejsze pytanie do Was , mam ubiegać o 1 krotną czy 2 krotną wizę tranzytową, przylatujemy 29 . 08 do Moskwy , a dzień pozniej jedziemy pociągiem do Czelabińska, i parę godzin pózniej do Astany, terytorium Rosji jak dobrze się orientuje opuścimy raz, a powrót co najważniejsze samolotem nie przez ROSJĘ ! proszę o odp kogoś kto się zna, bo mam już mętlik przez różne opinie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 30  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości