Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://pacjent.gov.pl/ekuz
https://pacjent.gov.pl/ikp/moje-konto/wniosek-ekuz

oraz o certityfkatu, jak sie zapomni zrobic EKUZ na czas
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/ekuz-w-mojeikp

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: EKUZ
#101 PostWysłany: 18 Lip 2016 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
@Qba85 Jeśli mówisz o NFZ w Warszawie to kolejka na 50 osób to jest 15-20 minut czekania. Sprawdzone kilka razy.
 Profil Relacje PM off  

✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰 ✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰
Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN
#102 PostWysłany: 18 Lip 2016 13:41 

złoty
Z tym poświęcaniem 2-3 godzin to też nie przesadzajmy, przecież jak weźmiesz numerek, to możesz na jakiś czas wyjść. Wiadomo, że trudno dokładnie przewidzieć za ile zostaniemy obsłużeni, ale na pewno możemy coś załatwić w między czasie, nawet jeśli miałyby to być tylko zakupy.
Osobiście wyrabiam kartę bezpośrednio w siedzibie, bo jednak wiem wtedy, że na pewno dostanę kartę tego samego dnia. No, ale też rozumiem, że nie każdemu jest po drodze.

A 50 osób w kolejce w Warszawie to rzeczywiście raczej niewiele i pół godziny powinno spokojnie starczyć.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 18 Lip 2016 19:31 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Ja wysłałem skan podpisanego wniosku o EKUZ mailem do Śląskiego OW NFZ i po kilku dniach dostałem kartę poleconym. Polecam taki sposób.

#104 PostWysłany: 18 Lip 2016 19:54 

niebieski
Przyszedł sezon więc Ci co spali w podróżniczym śnie zimowym i się obudzili, pobiegli wyrabiać EKUZ. No to czekają. W Warszawie podobno momentami czeka się nawet 3h.
Jak ktoś był bardziej zapobiegliwy lub jeździ też zimą, to mógł załatwić wcześniej i czekać krócej. Ja załatwiałem w marcu i wyrobienie 2 kart razem z odbiorem (formularze i upoważnienie wcześniej wypełnione i gotowe), od wejścia do wyjścia trwało max 5 minut.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 18 Lip 2016 20:32 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Dzis w WAW 3h czekania i 200 osob przed.

#106 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:54 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
adam1987 napisał(a):
Z tym poświęcaniem 2-3 godzin to też nie przesadzajmy, przecież jak weźmiesz numerek, to możesz na jakiś czas wyjść. Wiadomo, że trudno dokładnie przewidzieć za ile zostaniemy obsłużeni, ale na pewno możemy coś załatwić w między czasie, nawet jeśli miałyby to być tylko zakupy.
Osobiście wyrabiam kartę bezpośrednio w siedzibie, bo jednak wiem wtedy, że na pewno dostanę kartę tego samego dnia. No, ale też rozumiem, że nie każdemu jest po drodze.

A 50 osób w kolejce w Warszawie to rzeczywiście raczej niewiele i pół godziny powinno spokojnie starczyć.

Napisałem, że 2-3 godziny ze specjalnym dojazdem do centrum. W każdym razie - jeśli ktoś nie mieszka obok albo nie przebywa tam regularnie, to nie jest to taki drobiazg :) Na przyszłość wybieram wysyłkę mailem, ale trzeba mieć tydzień zapasu.

#107 PostWysłany: 26 Lip 2016 06:30 

niebieski
Załatwiłam sprawę od ręki, dokładnie w 9 minut od pobrania numerka do wyjścia.

Może wpływ na rozładowanie tłoku maja przedłużone godziny otwarcia biuraw sezonie letnim, zdaje się że codziennie od 7:30 a w czwartki jeszcze dodatkowo do 18:00.

A może mam szczęście, zawsze po paru minutach wychodzę z kartą, nie ważne czy w sezonie czy nie.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 26 Lip 2016 09:03 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
W zeszłym tygodniu w NFZ na Chałubińskiego w Warszawie kolejka na ok. 50 osób zeszła w niecałe 20 minut.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 26 Lip 2016 09:35 

W Gdańsku samo wyrabianie EKUZ-a zajmuje nie więcej niż godzinę i to z dużym marginesem. Problem jest z dojazdem (Jarmark Dominikański i NFZ są w centrum miasta, no i sporo turystów od czerwca do września), ale nawet uwzględniając dojazd komunikacją miejską nigdy nie zajęło mi to 3 godzin. Oczywiście standardowo załatwiam kartę na ostatnią chwilę :lol: .
Lodzia
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 26 Lip 2016 10:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Wysłałem e-mail do NFZ-u 18.07 z prośbą o wydanie EKUZ wraz z załączonym podaniem. Dwa dni później 20.07 list polecony z kartą był u mnie w skrzynce pocztowej. Szybko sprawnie, bez kolejek. Dodam, że aktualnie przebywam w mieście gdzie na ma oddziału NFZ-u więc i tam też prosiłem o przesłanie. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony czasem reakcji.

#111 PostWysłany: 16 Wrz 2016 15:12 

Jutro tj. w sobotę będzie można wyrobić kartę EKUZ w oddziałach NFZ. Jest Dzień Otwarty.
 PM off  

#112 PostWysłany: 16 Wrz 2016 15:24 

pawelos napisał(a):
Wysłałem e-mail do NFZ-u 18.07 z prośbą o wydanie EKUZ wraz z załączonym podaniem. Dwa dni później 20.07 list polecony z kartą był u mnie w skrzynce pocztowej.

Uściślij proszę, czy załączone podanie to był skan, screen pisma z własnoręcznym podpisem czy jak to inaczej rozwiązałeś, gdyż we wniosku jasno podkreślili, że
Kod:
EKUZ może być wysłana na adres zamieszkania tylko w przypadku, gdy wniosek został podpisany
 PM off  

#113 PostWysłany: 16 Wrz 2016 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 137 159
niebieski
EKUZ - banalność. Drukujesz wniosek, podpisujesz odręcznie, skanujesz - wysyłasz mailem do NFZ. Niezależnie gdzie mieszkasz a gdzie masz meldunek.
Wysłałem w piątek (niby dolnoślązak a w Warszawie) a we wtorek listonosz przyniósł kartę. Wszystko ekspresowo i bez wychodzenia z domu :-)
oqrde lubi ten post.

#114 PostWysłany: 16 Wrz 2016 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@gorny77 Odbyło się w takiej kolejności: drukowanie, podpisanie, skanowanie, wysłanie.Mam nadzieję, że pomogłem :D

#115 PostWysłany: 16 Wrz 2016 16:52 

Pomogłeś, przy czym wysłałeś wypełniony podpisany i zeskanowany wniosek, nie podanie (jest różnica)
 PM off  

#116 PostWysłany: 18 Wrz 2016 16:17 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Ja wysyłałem zdjęcie wniosku zrobione smartfonem, też zadziałało.

#117 PostWysłany: 19 Wrz 2016 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
W przyszłym tygodniu wylatuję do Anglii (delegacja) i dopiero teraz przypomniałem sobie o tej karcie. Jeżeli stosowny wniosek wyślę mailem i zaznaczę, by kartę przysłano mi pocztą, to w tym tygodniu powinienem ją mieć. Tak przynajmniej wynika z powyższych wiadomości. Ale czy Waszym zdaniem jest sens wyrabiać sobie tę kartę? Tak czy inaczej polisę sobie wykupiłem. Kwestia tylko taka, czy opłaca mi się fatygować w celu jej wyrobienia (czasu mało).
Ponadto, oprócz wniosku o wydanie karty wysyłaliście jakieś druki typu RMUA?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 19 Wrz 2016 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Zwróć uwagę, że inne są wymogi dla karty EKUZ wydawanej osobom prywatnym na wyjazdy prywatne, a inaczej ta kwestia wygląda w przypadku karty EKUZ dla pracownika delegowanego do pracy poza granicami Polski. Dla tej drugiej potrzebujesz od pracodawcy uzyskać specjalne potwierdzenie z ZUS, a ZUS ma na jego wydanie tydzień czasu. Dopiero potem idziesz z innym wnioskiem i dokumentami do NFZ po kartę EKUZ.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 19 Wrz 2016 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli nie ma co się fatygować w mojej sytuacji - za późno.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 19 Wrz 2016 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Raczej tak. Ja byłam w podobnej sytuacji i ku uldze mojej kadrowej ;) pracodawca zdecydował się zwyczajnie kupić mi tygodniowe ubezpieczenie zamiast kombinować z kartą EKUZ dla pracownika delegowanego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości