Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 27 Kwi 2016 11:55 

Soori napisał(a):
Hej, ma ktoś doświadczenie z kartami Alioru (w USD) w Korei Południowej? Głównie chodzi mi o bankomaty.

Pozdrawiam

Tak. Szukaj bankomatów z nalepką "Global Services" albo "Global ATM". W innych karte zaczyta, wyswietli opcje a na koniec napisze ze transakcja niemozliwa. Albo cos innego. Generalnie - nie ma reguły. W praktyce lotniska, dworce, sklepy Lotte - znajdziesz bankomaty, które Ci wypłacą.
Drugą miną jaka się pojawia jest to, że Koreańczycy lubią sobie doliczać prowizję. Od 500k KRW prowizji było 3,6 kKRW czyli lekko ponad dycha. Do tego dochodzi potencjalna prowizja Aliora za drugą i następne wypłaty w danym miesiącu.
Trzecią nieprzyjemnością, jest to że bankomaty mają limity - często nie wypłacają więcej niz 300k KRW. Mi na lotnisku udało się dorwać taki co dawał 500k KRW.
Czwartym potencjalnym problemem jest system antyfraudowy Aliora - lubi znienacka po jednorazowym złym pinie (albo dobrym, ale po kilku probwach znalezienia wlasciwego bankomatu) zablokowac karte, przysylajac pol godziny pozniej sms o blokadzie. Mozna SMSem odblokowac ale... nie zawsze się to udaje i konczy się telefonem do Aliora i 5 minutami rozmowy z konsultantem przy 7 PLN/minute roamingowych oplat.

POMIMO tych wszystkich problemow i biorac pod uwage wszystkie prowizje, koszty rozmow telefonicznych i tak przy transakcji na pol miliona wonów jestem sporo do przodu wobec użycia zwykłej debetówki mBanku.
 Profil Relacje PM off  

City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN City break w sercu Gruzji 🏰🍷 Loty i hotel w Kutaisi ze śniadaniami za 519 PLN
Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
#322 PostWysłany: 08 Maj 2016 13:16 

Chciałbym się tylko upewnić czy dobrze rozumiem...
Mam dostać przelew z zagranicy w EUR na konto walutowe w EUR w alior kantorze. Tam zrobię przewalutowanie na złotówki i wypłacę na swoje konto złotówkowe w innym banku. To wszystko będzie bez żadnych opłat po kursie widocznym w kantorze?

#323 PostWysłany: 08 Maj 2016 13:40 

niebieski
Tak :-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

#324 PostWysłany: 08 Maj 2016 15:46 

A co jeśli w innym banku z którego będę dokonywał weryfikacji mam konto wspólne? Z tego co widzę to w kantorze w formularzu nie można podać danych dwóch osób.

#325 PostWysłany: 09 Maj 2016 16:36 

Pitrazzz, wniosek zostanie odrzucony. Jeżeli posiadasz wyłącznie konto wspólne musisz udać się do placówki Alior Banku i tam podpisać umowę ramową (bez żadnego konta). Potem należy przejść przez skrócony proces rejestracji w kantorze.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 09 Maj 2016 19:58 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
Pitrazzz napisał(a):
A co jeśli w innym banku z którego będę dokonywał weryfikacji mam konto wspólne? Z tego co widzę to w kantorze w formularzu nie można podać danych dwóch osób.

To zależy od banku. Sprawdź kto jest podawany jako nadawca w przelewach z Twojego banku. Np. mBank podaje dane jednej osoby i podczas robienia przelewu mogę wybrać czy jestem to ja czy drugi współwłaściciel. Natomiast taki CA (dawny Lukas) podaje oboje właścicieli. I wtedy faktycznie, jak pisze wz111 wniosek zostanie odrzucony.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 14 Maj 2016 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 26 356
Pytanie a propos pierwszej wypłaty kartą Alior EUR w bankomacie np. w Hiszpanii - z tego co czytałem mogą być problemy na początku z akceptacją PINu (wgranie go na chipa itd.). Czy jest możliwość zablokowania sobie karty w ten sposób czy to tylko groźnie wygląda ("last try" etc.) i zawsze ostatecznie karta zadziała?
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 15 Maj 2016 21:07 

Bankomaty zazwyczaj działają w trybie online, więc nie powinno być problemów.
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 17 Maj 2016 14:15 

Zbanowany
Pitrazzz napisał(a):

Wykonałem weryfikację za pośrednictwem banku pocztowego przy zakładaniu kont przez internet w smart banku i nie było problemu.
To było konkretnie ta walutówka w euro - [link ciach].

Ostatnio edytowany przez krasnal, 14 Lis 2016 22:16, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 18 Maj 2016 11:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Konczy mi sie waznosc karty, przysylaja z automatu nowa?
czy trzeba wejsc: Podsumowanie, Rachunek, Wniosek o karte i samodzielnie
zamowic nowa?

Szanowny Panie,
dziękuję za przesłaną wiadomość.
W odpowiedzi na otrzymaną korespondencję uprzejmie informuję, że niestety na chwilę obecną system Kantoru Walutowego nie przewiduje opcji automatycznego wznowienia karty.
Nie jest również możliwe przedłużenie ważności obecnie posiadanej karty. Zamówienie karty płatniczej w Kantorze Walutowym dostępne jest w zakładce „Podsumowanie" po wybraniu z listy „Twoje rachunki” konta, do którego chciałby Pan zamówić kartę. Po kliknięciu w dane konto pojawi się opcja: „Złóż wniosek”.
Aby zweryfikować informacje dotyczące zaistniałej sytuacji zapraszam do kontaktu z Infolinią Banku dostępną pod numerem (12) 19 502 lub wizyty w Oddziale.
Jeżeli miałby Pan dodatkowe pytania, do Pana dyspozycji pozostają Doradcy w Oddziale. Zapraszam także do kontaktu z Infolinią Alior Banku dostępną pod numerem telefonu (12) 19 502*.
Zapraszam do ponownego kontaktu z Bankiem.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 25 Maj 2016 08:44 

niebieski
Ja muszę pochwalić obsługę kantoru Alior. Pod koniec kwietnia leciałem do Stanów na 2 tygodnie. Sporo się naczytałem o możliwej blokadzie karty przy pierwszych płatnościach za granicą. Będąc przezornym zadzwoniłem na infolinię w celu zgłoszenia faktu wyjazdu i możliwych płatnościach w USD w dniach wyjazdu. Pani z infolinii zanotowała datę wyjazdu, powrotu i powiedziała, że dział kontroli płatności będzie mieć to odnotowane.

Wszystko było super do 4 dnia, kiedy chciałem kupić online bilety do Universal Studios w Hollywood. Po wpisaniu danych w formularzu (oczywiście coś pomyliłem) płatność została odrzucona, a ja dostałem smsa na telefon, że karta zostaje zablokowana. Na szczęście dostałem też wiadomość, że jeśli płatność została wykonana przeze mnie to proszą o wiadomość na ich numer. Tak też zrobiłem i karta została automatycznie odblokowana. Tutaj też duży plus za możliwość odblokowania karty smsem. To duża oszczędność bo rozmowa z USA trochę by kosztowała.

Także przed wyjazdem zawsze zadzwonić na infolinię i zgłosić gdzie się jedzie :)
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 30 Maj 2016 13:21 

Ja tam ostatnio w Gruzji wypłacałem przez zwykłą kartę i policzyło mi bardzo dobrym kursem bez żadnych opłat. Chociaż podziwiam osoby, które korzystają z kantorów stacjonarnych i dużo jeżdżą poważnie nie pamiętam dokładnie ale ergokantor.pl ma chyba kalkulator ile się traci, a w zasadzie zyskuje w kantorach online względem naziemnych.
Teraz jeszcze będę chciał wypróbować tą kartę fly, zobaczymy jak to się spisuje :-)
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:54 
Awatar użytkownika

srebrny
hej, zakladam wlasnie konto w tym kantorze internetowym. JEsli ktos sie chce podzelic kodem promocyjnym i mozemy cos na tym skorzystsac, to dajcie znaka.

Ogolnie to nie znam sie na tym.

-- 15 Cze 2016 15:34 --

konkurs zamkniety!
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 24 Cze 2016 18:39 

Loty: 2
Kilometry: 17 226
Ile trwa wyrobienie karty?
Dopiero co założyłem konto i wpłaciłem pierwsze pieniądze.
Mam 2 tygodnie do wylotu. Wyrobią się z kartą?
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 24 Cze 2016 19:17 

niebieski
Raczej tak.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 24 Cze 2016 23:58 

Loty: 22
Kilometry: 56 054
TenNorbert napisał(a):
Ile trwa wyrobienie karty?
Dopiero co założyłem konto i wpłaciłem pierwsze pieniądze.
Mam 2 tygodnie do wylotu. Wyrobią się z kartą?

Wyrabiałem w dolarach i euro. Czekałem 7 dni max.
TenNorbert uważa post za pomocny.

#337 PostWysłany: 28 Cze 2016 14:16 

Potrzebuję konta i kart debetowych w Euro i $$.
Początkowo byłem przekonany do założenia konta i wyrobienia kart w kantorze internetowym Aliora, ale bezpłatnie można wybrać gotówkę z bankomatu tylko 1 raz w miesiącu.

Z tego co wyczytałem to w T-mobile nie płaci się za prowadzenie rachunku walutowego, ani nie ma miesięcznej opłaty za kartę, jest tylko 1 razowa opłata za wydanie karty (10zł).

Może ktoś wie:

1. Czy w T-mobile gotówka podczas płatności/ wypłat z bankomatów jest tak samo przewalutowywana jak w Kantorze Alior, czyli po kursie MasterCard bez dodatkowych prowizji?

Bo jeżeli tak, to można by założyć konto w Kantorze Aliora, wpłacić tam PLNy i przewalutować na Euro. Następnie przelać za free do T-mobile i płacić oraz wybierać kasę z wybranych bankomatów też za free (w kantorze ALiora tylko 1 raz w miesiącu)

2.Czy przelew internetowy z Kantoru Aliora do T-mobile i z T-mobile do Kantoru Aliora jest za free?, ew. jaki jest koszt?

Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 28 Cze 2016 14:39 
Site Admin
Awatar użytkownika

1. Tak, po kursie MC to idzie
2. Przelew kantor -> TM jest darmowy (+ kasa natychmiastowo), TM -> kantor już nie (chyba 20 zł)
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 28 Cze 2016 16:36 

-MANY-, po kursie MasterCard idą wyłącznie waluty inne niż PLN, GBP, EUR do wydanej karty w USD. Jeżeli masz zamiar płacić w walucie karty to nie wiem o jakie przewalutowanie pytasz. Płacąc kartą w euro za transakcję w euro nie będzie żadnego przewalutowania, chyba że np. w terminalu lub bankomacie wybierzesz opcję DCC, bo zostanie wykrywa karta z polskiego banku. Więc trzeba uważnie czytać polecenia w bankomacie i patrzeć czy na terminalu nie pojawia się kwota w PLN (jeżeli tak to należy wówczas powiedzieć sprzedawcy żeby wyłączył DCC). Przelewy w obie strony (T-M <=> kantor AB) są darmowe i realizowane natychmiastowo.
 Profil Relacje PM off
-MANY- uważa post za pomocny.

#340 PostWysłany: 28 Cze 2016 17:35 

Dzięki Wam za info.

Miałem na myśli przewalutowanie w sytuacji, gdy płacę kartą USD z T-mobile za rachunek który mam np. w forintach lub w kunach. Czy wtedy przewalutowanie odbywa się na takich samych zasadach jak w kantorze Alior banku, czyli po kursie MasterCard bez dodatkowych prowizji?

Czyli z tego co napisaliście opłaca się założyć konto w kantorze Alior Banku oraz konta walutowe EUR i USD wraz z kartami debetowymi w T-mobile, bo zyskuje się możliwość darmowego wybrania gotówki z bankomatów
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości