Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 27 Sty 2016 11:19 

Dane w formularzu są identyczne jak na rachunku z którego robiłeś przelew?
U mnie przeszło w ciągu 10min, dzień roboczy od potwierdzenia złożenia wniosku do otwarcia konta
 Profil Relacje PM off  

City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎 City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎
Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴 Majówka w hiszpańskim słońcu 🌊🌞 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem od 2589 PLN🍹🌴
#262 PostWysłany: 27 Sty 2016 12:02 

Rzeczywiście kwestia danych ale nie w przelewie a tych jakie mam w T-mobile usługi bankowe. Musiałem je zaktualizować.

Swoją drogą dziwne, że mając konto w TMUB nie mogę założyć konta w kantorze jako obecny klient aliora (wyrzucało informację, że brak podanych danych w systemie) ale już kantor Aliora ma pełen dostęp do moich danych z TMUB. :?
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 27 Sty 2016 12:05 
Site Admin
Awatar użytkownika

Alior ma dane z TMUB przez fakt dokonania przelewu, w momencie gdy przelewasz, to Bank może mieć (na podstawie tego, że wyrażałeś na to zgodę przez klikanie ptaszków) dostęp do Twoich danych przedstawionych w przelewie (a tam widać też mogą być informacje o adresach etc)
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 27 Sty 2016 12:13 

Przelew nie był robiony z TMUB tylko z zupełnie nie powiązanego Raiffeisena. A więc to nie kwestia danych, które widać na przelewie lecz danych dostępnych w TMUB do których kantor Aliora ma pełen dostęp a jednak za swojego klienta mnie nie chce uznać ;)
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 16 Lut 2016 16:02 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
A ja mam następujące pytanie: na moje konto EUR w Alior-Kantorze przelewam EUR z innego konta. Czy te euro, nie zakupione w tym kantorze, mogę też wypłacić za darmo w okienku w Alior Banku na takich samych zasadach jakbym wypłacał euro zakupione w kantorze?
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 16 Lut 2016 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
@Darek_2003 - tak

A ja z przestrogą do innych klientów Aliora:
Ostatnio przy płatności w EUR nie zadziałała mi karta Raiff i awaryjnie na szybko musiałem użyć innej.
Padło na debetówkę PLN z Alior Bank.
Kurs?
4,75.
Spread?
15%
https://www.aliorbank.pl/dodatkowe-info ... walut.html
Wszystko zgodnie z prawem i regulaminami.
Legalna lichwa...
Dobrze że kwota niestraszna, ale ciężko to inaczej nazwać niż złodziejstwem...

Ostatnio edytowany przez Zielony^, 16 Lut 2016 18:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Darek_2003 lubi ten post.
Darek_2003 uważa post za pomocny.

#267 PostWysłany: 16 Lut 2016 16:43 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Używałeś karty EUR i płaciłeś EUR? - jeśli tak to o jakim kursie, spreadzie i złodziejstwie mówisz?

Wątek dotyczy kantoru internetowego i kart do niego - a Ty piszesz o normalnej karcie do RORu Aliora?
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 16 Lut 2016 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
Tak, bo nie będę specjalnie zakładał nowego tematu o karcie Aliora.
Mam kartę EUR w Kantor.Alior i - tak jak pewnie wielu - równolegle normalne konto PLN i kartę do niego. I mimo setek różnych płatności nie spotkałem się wcześniej z tak chorym spreadem o którym przestrzegam.
I tyle :).
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 16 Lut 2016 20:48 

niebieski
Placiłem/zaksięgowane w zeszły wtorek w Aliorze po 4,62pln, a kolega to samo ok.350 euro w mbank coś ponad 4,70 Naszła nas jakaś pomroczność jasna bo mamy karty w euro Kantor Alior i ja w plecy ok.70pln on ponad 90pln w stosunku do kursu z dnia zakupu.Całe życie człowiek płaci frycowe za swoją głupotę.
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 20 Lut 2016 11:26 

niebieski
Czy coś się zmieniło w polityce kantoru Aliora? Widzę dziś podejrzanie dziwny spread przy wymianie jakiejkolwiek waluty (ok. 7-8gr)..
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 20 Lut 2016 11:34 
Site Admin
Awatar użytkownika

w weekendy zawsze tak jest
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 20 Lut 2016 11:42 

tak jak @michzak pisze, jak dobrze pamiętam 'zamiera' w piątek pomiędzy 22-23, ożywa jakoś krótko po północy z niedzieli na poniedziałek, chyba podobnie jak forex
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 20 Lut 2016 11:44 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Wystarczy ustawić widok wykresu na 7 dni i wszystko staje się jasne.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 13 Mar 2016 20:24 

niebieski
Mam pytanie o kurs MasterCard. Robiłem 9 marca dwie transakcje kartą dolarową (w CZK). Pierwszą parę minut przed 22, została rozliczona 11 marca po kursie MC z 9 marca, natomiast drugą o 22:25 i została zaksięgowana 12 marca po kursie z 10 marca (mniej korzystnym). Czy o 22.00 jest granica, po której transakcja będzie rozliczona z kursem MC z następnego dnia, czy to tylko przypadek?
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 14 Mar 2016 09:16 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
@p27 Zależy też czy robiłeś transakcje z PIN czy zbliżeniowo. Transakcje zbliżeniowe czasem są realizowane offline (czyli bez sprawdzania dostępności środków w banku). Wtedy aktualizacja następuje później i taka kwota nie jest od razu widoczna w blokadach. Nie pamiętam kiedy są te dane przesyłane do systemu bankowego, ale stąd też mogą wynikać różnice w czasie rozliczania płatności.

#276 PostWysłany: 14 Mar 2016 12:14 

niebieski
Płatność przez internet, od razu w blokadach.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 14 Mar 2016 16:44 

niebieski
Konta otwarte w kantorze walutowym Aliora 9marca od razu zamówiona karta w euro wysyłka 10 marca dotarła dziś 14 marca w tym 2 dni weekendu czyli szybko wszystko ok.I tak jak ktoś wcześniej pisał nie dokonywać przelewu potwierdzającego dane z innego banku z kont wspólnych bo odrzuci wniosek,a najlepiej i najszybciej udać się do placówki Aliora po dane do logowania jak ktoś nie jest w Alior i obowiązkowo zaznaczyć autoryzacjie kodów sms .
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 15 Mar 2016 13:05 

Witam i z góry przepraszam za odkop bardzo starego tematu, ale ten idealnie pasuje mi do tego, co chcę zapytać.

Jakiś czas temu potrzebowałam karty prepaid do płatności w Amazonie.com, ktoś polecił mi kartę WBK i wszystko było OK. Teraz chciałam zakupić taką samą dla Amazonu.co.uk, czyli brytyjskiego, ale okazało się, że karty te zostały już wycofane.

Szukam więc innej karty, którą mogłabym płacić w Amazon.co.uk i wychodzi na to, że jedynym w tym momencie wyjściem jest założenie konta walutowego. Nie chcę jednak podpisywać umowy z bankiem, tylko po prostu mieć takie konto, kartę, która działa w Amazonie.co.uk (bardzo ważne!) i nic za nią nie płacę. A w dalszej przyszłości do płacenia za zakupy w Londynie, już na miejścu ;).

Z tego rankingu http://www.najlepszekonto.pl/ranking-kont-walutowych wynika, że najlepsze będzie założenie takiego konta w Kantorze Walutowym Alior (Smart też wyglądał fajnie, ale odstraszyły mnie opinie na jego temat). Teraz kilka pytań:

- rozumiem, że konto w KWA jest całkowicie darmowe, karta również, ale muszę dokonać jednej, jednorazowej na 3 lata transakcji za jej pomocą i nie ma znaczenia, czy będzie to transakcja przez Internet, czy zakup czegokolwiek "w Żabce"?

- rozumiem, że taką kartą można płacić również w Polsce, tylko trzeba pamiętać o przewalutowaniu według kursu KWA?

- wypłaty z bankomatów w UK odbywają się w funtach, pierwsza jest darmowa, reszta po 9 złotych, ściągana według kursu KWA?

- co z zakupami przez Internet w obcej walucie - w tym przypadku w funtach - czy są darmowe, czy muszę coś za to płacić? Ktoś tutaj mówił, że jeżeli nie wymienię waluty w KWA, tylko przez inny bak i potem przeleję funty na konto walutowe w KWA, to pobierana jest prowizja

- czy karta funtowa zadziała sobie na przykład w piekarni w Londynie ;), jak normalna kara bankomatowa?

- o ile dobrze rozumiem, karta prepaid różni się tym, że do prepaid wpłacam kasę i dopiero mogę płacić, w debetowej mogę sobie "pożyczyć kasę", jeżeli nie mam środków na koncie, ale muszę to potem spłacić - jak szybko w przypadku KWA i jaki jest procent opłaty za to?

- mam konto w innym kantorze, niż Alior (walutowe). Czy mogę założyć konto w KWA, wpłacić kasę na konto w tym innym kantorze, tam wymienić złotówki na funty, a potem kazać je przelać do konta walutowego w KWA (dodanego oczywiście do tamtego kantoru), a potem, już z konta KWA, zapłacić w Amazonie.co.uk? Czy są wtedy jakieś opłaty? Tamten kantor wydaje mi się korzystniejszy do wymiany walut, stąd takie zamieszanie :).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 15 Mar 2016 13:28 
Site Admin
Awatar użytkownika

Cytuj:
- rozumiem, że konto w KWA jest całkowicie darmowe, karta również, ale muszę dokonać jednej, jednorazowej na 3 lata transakcji za jej pomocą i nie ma znaczenia, czy będzie to transakcja przez Internet, czy zakup czegokolwiek "w Żabce"?

- rozumiem, że taką kartą można płacić również w Polsce, tylko trzeba pamiętać o przewalutowaniu według kursu KWA?

- wypłaty z bankomatów w UK odbywają się w funtach, pierwsza jest darmowa, reszta po 9 złotych, ściągana według kursu KWA?

- co z zakupami przez Internet w obcej walucie - w tym przypadku w funtach - czy są darmowe, czy muszę coś za to płacić? Ktoś tutaj mówił, że jeżeli nie wymienię waluty w KWA, tylko przez inny bak i potem przeleję funty na konto walutowe w KWA, to pobierana jest prowizja

- czy karta funtowa zadziała sobie na przykład w piekarni w Londynie ;), jak normalna kara bankomatowa?

- o ile dobrze rozumiem, karta prepaid różni się tym, że do prepaid wpłacam kasę i dopiero mogę płacić, w debetowej mogę sobie "pożyczyć kasę", jeżeli nie mam środków na koncie, ale muszę to potem spłacić - jak szybko w przypadku KWA i jaki jest procent opłaty za to?

- mam konto w innym kantorze, niż Alior (walutowe). Czy mogę założyć konto w KWA, wpłacić kasę na konto w tym innym kantorze, tam wymienić złotówki na funty, a potem kazać je przelać do konta walutowego w KWA (dodanego oczywiście do tamtego kantoru), a potem, już z konta KWA, zapłacić w Amazonie.co.uk? Czy są wtedy jakieś opłaty? Tamten kantor wydaje mi się korzystniejszy do wymiany walut, stąd takie zamieszanie :).

-Nie
-Tak, ale wg kursu Master Card (z tego co zauważyłem)
-wypłata w GBP (chociaż będzie pytał czy może nie ma puścić informacji o wypłacie w PLN), po którym kursie, chyba MasterCard, ale nie jestem pewien (chociaż przy 9 PLN to jak będzie różnica 0.02 GBP to będzie dużo)
-Są darmowe, kasa ma być na koncie w momencie płatności, czy ją kupisz na KWA czy na cinkciarzu, nie ma różnicy. Prowizja może być tego banku, z którego przelewasz, Alior nie pobiera prowizji za przelew przychodzący
-Tak
-Mnie nigdy nie puszczało bez kasy na koncie
-Może być opłata za przelew w GBP po stronie kantoru

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 15 Mar 2016 13:40 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
BlackFalcon napisał(a):
1. rozumiem, że konto w KWA jest całkowicie darmowe, karta również, ale muszę dokonać jednej, jednorazowej na 3 lata transakcji za jej pomocą i nie ma znaczenia, czy będzie to transakcja przez Internet, czy zakup czegokolwiek "w Żabce"?
...
2. co z zakupami przez Internet w obcej walucie - w tym przypadku w funtach - czy są darmowe, czy muszę coś za to płacić? Ktoś tutaj mówił, że jeżeli nie wymienię waluty w KWA, tylko przez inny bak i potem przeleję funty na konto walutowe w KWA, to pobierana jest prowizja
...
3. o ile dobrze rozumiem, karta prepaid różni się tym, że do prepaid wpłacam kasę i dopiero mogę płacić, w debetowej mogę sobie "pożyczyć kasę", jeżeli nie mam środków na koncie, ale muszę to potem spłacić - jak szybko w przypadku KWA i jaki jest procent opłaty za to?

4. mam konto w innym kantorze, niż Alior (walutowe). Czy mogę założyć konto w KWA, wpłacić kasę na konto w tym innym kantorze, tam wymienić złotówki na funty, a potem kazać je przelać do konta walutowego w KWA (dodanego oczywiście do tamtego kantoru), a potem, już z konta KWA, zapłacić w Amazonie.co.uk? Czy są wtedy jakieś opłaty? Tamten kantor wydaje mi się korzystniejszy do wymiany walut, stąd takie zamieszanie :).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

1. Tak, ale w ciągu 6 miesięcy od wydania karty, może to być nawet wypłata w bankomacie
2. Zakupy w funtach są darmowe, chyba że sklep ma prowizję od płatności kartą (raczej się nie zdarza, choć niektóre mają od płatności kk, to jest debetowa). Mylisz opłaty za przelewy. W AliorKantorze, jeżeli zakupisz 500 funtów, to te 500 funtów możesz przelać bez prowizji na konto w innym banku. Hint - jak kupisz 500 i sprzedasz 300 (w tymże kantorze), dalej możesz przelać na zewnątrz 500.
3. Właściwie to nie ma różnicy. Pre-paidy to takie karty nie powiązane z konkretnym kontem (tzn jest konto do zasilania, ale nic więcej z tego konta raczej nie zrobisz). Debetowa to taka kart która też pozwoli Ci wydać tylko to co masz na koncie, ale podpięta pod konto, którego możesz używać do innych celów (np. przelewy). Jak na tym koncie będziesz miał debet udzielony (lub kredyt w koncie), to wtedy możesz wydać więcej niż masz. Ale w AliorKantorze nie ma możliwości zaciągnięcia kredytu.
4. Jak najbardziej możesz. Tylko musisz się upewnić, że przelew z tamtego kantoru będzie bez opłat do AliorKantoru (konkretnie czy tamten kantor darmowo przelewa do Aliora). Nie podałeś co to za kantor, ale - z RKantoru i Cinkciarza przelejesz za darmo do AliorKantoru. Z innych kantorów - nie wiem, bo nie mam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot], januszmk, Robus, seal oraz 14 gości