Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#141 PostWysłany: 24 Maj 2016 22:03 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
A czy ktos wie jak dostac sie z Lublina do Lwowa? Są bezpośrednie autobusy.
Ale znalazlem tez info o takim laczonym transporcie. Busem do Tomaszowa, potem busem do Rawy Ruskiej i potem marszrutką do Lwowa. Czy ktos to moze testował? :)

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#142 PostWysłany: 25 Maj 2016 05:48 

Nie wiem, czy są, wydaje mi się to trochę bez sensu. Autobus bezpośredni jedzie w porywach 6-7 godzin (zależy od odprawy) i to chyba najlepszy transport. Jeśli już łączonym, to busem do Przemyśla (~3h) i dalej wiadomo. To zajmuje podobną liczbę godzin, ale można rano o 6 już wyjechać z Lublina, a bezpośredni autobus wyjeżdża o 10:30 dopiero.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 25 Maj 2016 05:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Ecolines jedzie przez Lublin. Trasa Gdańsk - Odessa
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 01 Cze 2016 22:14 

niebieski
Polonus z rejsami Warszawa-Lwów też od niedawna ma przystanek w Lublinie
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 23 Cze 2016 19:50 

GDDKiA podaje, że 20 lipca otwiera ostatni brakujący , 41 kilometrowy odcinek A-4 z Rzeszowa do Jarosławia. :)
 PM off
wtak lubi ten post.

#146 PostWysłany: 23 Cze 2016 20:25 

niebieski
Z obu interiorow dojazd jest latwy i komfortowy, tylko ta cholerna granica. Rozumiem, ze mrowki cicho siedza bo podpadna i koniec uprawiania zawodu. Za to ja sie dziwie naszym forumowiczom, ta granica to katastrofa. Wszyscy to juz zaakceptowali! Tak naprawde dziwie sie bardzo ze i nasza Unia to akceptuje. Byc moze ma falszywe dane. Przed ukrainska Pascha stalismy w Korczowej cala noc.I co? Oczywista wina po stronie naszych sluzb, a nie Ukraincow!. Sluzby okrzeply, zrutynialy, nawet schamialy i stracily empatie dla podroznikow choc zalatwienie tematu jest proste jak cep. Moze jednak nowa wladza to dostrzeze i bedzie O.K. Zreszta to samo dotyczy granicy z Bialorusia i Rosja. Wiecej ludzi przeszkolonych, empatycznych, profesjonalnych i powinno byc O.K.
wtak lubi ten post.

#147 PostWysłany: 26 Cze 2016 21:55 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
dziś powrót samochodem przez Korczową - równe 4h na samej granicy!!! Masakra, w totalnym upale.

#148 PostWysłany: 26 Cze 2016 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
Nie do końca wina za upał leży po stronie straży granicznej.
Przekraczanie granicy samochodem prywatnym niestety trochę trwa. Jakbyś czytał forum, tobyś wiedział.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 26 Cze 2016 23:10 

niebieski
HEJKA!

Właśnie wczoraj byłem kolejny raz autem na Ukrainie. Wjazd ponownie przez Korczowę - trwało to z pól godziny, ale na wyjazd, zachęceni mapą, "radami" rzeszowiaków koło okienka ze stemplami oraz informacją na stronie granica.pl pojechaliśmy na najdalszą południową granicę w Krościenku, tylko około 1h 20 minut czekania i już w drogę!!!!
UNBELIEVABLE!

Generalnie aut bardzo mało, większość to MRG - mają własny pas, a dla nas na linii numer 5 było może z 6 aut. Bardzo polecam ten wariant jako jedyną rozsądną czasowo opcję, wiem, że daleko (lub troszkę dalej) stamtąd do Jarosławia, Przemyśla, Lublina czy Warszawy, no ale nawet te 100km exra i widoki na Bieszczady oraz spokój na trasie. No i jakieś 11-12h w kieszeni, co najbardziej się liczy.

Jak wspomnę nockę w Dorohusku i 14h na siedziaka (najgorsze z przejść, jak do tej pory, a byłem i w Rawie Ruskiej oraz Korczowej także), to wiem, że już nigdy tam nie wrócę.

Po drodze (za Starym Sambirem po drodze na Hariv albo i kawałek za) najtańszy diesel na trasie 17,20 UAH, czyli 2,64zł (wziąłem od razu 100L), bo większość (jak UKRNAFTA) ma 18,50, a tych po 19, 20 i 22 nawet nie wymieniam!!!! We Wrocku przed odjazdem płaciłem najmniej 4,06 PLN.

Powodzenia!

Pozdro i nara, Art.
 Profil Relacje PM off
01ERES lubi ten post.

#150 PostWysłany: 27 Cze 2016 16:56 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
sko1czek napisał(a):
Nie do końca wina za upał leży po stronie straży granicznej.
Przekraczanie granicy samochodem prywatnym niestety trochę trwa. Jakbyś czytał forum, tobyś wiedział.

Oczywiście, że upał to nikogo wina, po prostu było ciężko i piszę dla potomności, żeby kolejne osoby wzięły też pod uwagę pogodę w trakcie przekraczania - tym bardziej samochodem bez klimy.

Doskonale wiem jak wygląda przekraczanie granicy wschodniej samochodem/pieszo/busem z wielokrotnej autopsji, więc nie wiem po co takie teksty.
Najbardziej irytujące jest to, że cały dzień (aktualizacja 7:30 i 13:00) na oficjalnej stronie granica.gov.pl widniał czas 1h (w praktyce były dokładnie 4h).

#151 PostWysłany: 27 Cze 2016 17:25 

niebieski
Nie przejmuj sie, ot kolejny konformista, ktoremu sie wszystko podoba. Wlasnie dzieki takiemy podejsciu mamy na wschodnich granicach taki syf, wielogodzinne kolejki, bez toalet w poblizu itp. Ja tego tak jak ty nie akceptuje i uwazam, ze trzeba wiecej wymagac od naszych sluzb i administracji.Dlatego temat naglasniam gdzie sie da.

#152 PostWysłany: 27 Cze 2016 18:01 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
@ciachu25 do jakiego silnika tankujesz tego najtańszego diesla? Z tego co znam opinie Ukraińców, to polecają tankować ropę tylko na Shell, WOK i OKO, a benzynę to obojętnie. Na innych diesla podobno strach tankować i tego się trzymam.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off
Revan_ lubi ten post.

#153 PostWysłany: 28 Cze 2016 07:59 

niebieski
Co inna gęba, to inna śpiewka.:)

Ja go leję od 2 lat do Sharana 1.9 TDI i hula, aż miło. Autko mimo osiemnastki ładnie się zbiera i chodzi miło dla ucha. Nie przepuściłbym takiej okazji w takiej cenie, więc biorę co i rusz, co miesiąc. Jak dotąd nic mi się nie działo. A to podobno polskie paliwo z Orlenu.

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 05 Lip 2016 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Przejrzałem temat ale nie do końca jest dla mnie jasne więc pytam.

Będę niedaleko więc pomyślałem, że mógłbym skoczyć na weekend do Lwowa. Na przejściu granicznym w Medyce byłbym ok 22-23. Z tego co zauważyłem to marszrutek do Lwowa już o tej porze nie ma (po 21:00 ostatnie). Pozostaje tylko taxi. Z jakim kosztem należy się liczyć o tej godzinie? Czy łatwo jest coś znaleźć?

Zastanawiam się też czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby przespanie się w Przemyślu i rano ruszyć do Lwowa. Jednak myślę, że zawsze to lepiej obudzić się rano już w miejscu docelowym.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 06 Lip 2016 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Za 90 zł na pewno ktoś Cię zawiezie z Szegini do Lwowa. Wyskakuja z cena 100 zł , ale bez problemu zbiłem do 90.
mordek uważa post za pomocny.

#156 PostWysłany: 06 Lip 2016 23:17 

_Pi0tr_ napisał(a):
Wracając do tematu transportu zbiorowego:
1. Marszrutka z Szeginie do Lwowa zdrożała do 36.75 UAH
2. Pociąg (ze stacji oddalonej o ok 2km od granicy) do Lwowa nadal po 14 UAH
Załącznik:
Bilet.jpeg

Pan żartuje paragon na marszrutkę ? :D

Widać hrywna słabnie....
w listopadzie 2014 r. płaciłem 25 hrywny z Szegini do Lwowa,
w styczniu 2015 r. 30 hrywien.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 13 Lip 2016 17:28 

Loty: 172
Kilometry: 220 925
Dojazd samochodem z Warszawy. Kolejki na granicy na wyjazd około 20-25 minut, na powrót prawie 9 godzin.
Droga od granicy do Lwowa bardzo dobra, nie ma ubytków, można śmiało jechać 90-120 km/h.
Policji nie spotkaliśmy ani razu. Po drodze mijamy "obwodnicą" miejscowość Żółkiew. Warto do niej wjechać. Mała, klimatyczna miejscowość z kilkoma barami, sklepem spożywczym i ładnymi, ale zniszczonymi zabytkami. Spokojnie na godzinny spacer wystarczy.

We Lwowie stan dróg różny. Korzystaliśmy z nawigacji Here. Musieliśmy dojechać do Opery Lwowskiej. Doprowadziła nas do celu, ale przez najgorsze odcinki dróg, małe osiedla, itp. Trzeba uważać, żeby czegoś nie urwać. Bieg 1. to za dużo na niektóre ulice. Jeśli chodzi o styl jazdy kierowców to poza ignorowaniem pieszych to nie różni się niczym od jazdy po miastach w Polsce. Może nieco bardziej wymuszają, ale to zasada ograniczonego zaufania zawsze obowiązuje. Ogólnie prowadząc samochód nie czułem się niekomfortowo.

-- 13 Lip 2016 17:28 --

Dojazd samochodem z Warszawy. Kolejki na granicy na wyjazd około 20-25 minut, na powrót prawie 9 godzin.
Droga od granicy do Lwowa bardzo dobra, nie ma ubytków, można śmiało jechać 90-120 km/h.
Policji nie spotkaliśmy ani razu. Po drodze mijamy "obwodnicą" miejscowość Żółkiew. Warto do niej wjechać. Mała, klimatyczna miejscowość z kilkoma barami, sklepem spożywczym i ładnymi, ale zniszczonymi zabytkami. Spokojnie na godzinny spacer wystarczy.

We Lwowie stan dróg różny. Korzystaliśmy z nawigacji Here. Musieliśmy dojechać do Opery Lwowskiej. Doprowadziła nas do celu, ale przez najgorsze odcinki dróg, małe osiedla, itp. Trzeba uważać, żeby czegoś nie urwać. Bieg 1. to za dużo na niektóre ulice. Jeśli chodzi o styl jazdy kierowców to poza ignorowaniem pieszych to nie różni się niczym od jazdy po miastach w Polsce. Może nieco bardziej wymuszają, ale to zasada ograniczonego zaufania zawsze obowiązuje. Ogólnie prowadząc samochód nie czułem się niekomfortowo.
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Orientujecie się może ile kosztuje nocny, sypialny pociąg ze Lwowa do Warszawy
Dodzwoniłam się. 56 euro czyli obecnie około 250 zł.
biorąc pod uwagę ofertę specjalną Specjal UZ-PKP?
(na stronie intercity wszystko tylko nie ceny...)
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami

Ostatnio edytowany przez Abcn, 27 Sie 2016 19:57, edytowano w sumie 1 raz
łączę posty
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 26 Lip 2016 16:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Wyżej byl temat taxi do Lwowa za 90 zł z Medyki.
Z tego co osatatnio jechałem i zasłyszałem to w pare osób warto wziąć tez busa z granicy.
Chcieli chyba po 20 zł za osobe, bus na pare osób, ale wyglądał na wygodny, komfort zdecydowanie wyższy od marszrutki.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 26 Lip 2016 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
I blabla działa, tyle że ciężko się umówić na godzinę ;)
10-15 złotych

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości