Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#161 PostWysłany: 05 Sie 2016 21:59 

jedzie ktoś z Medyki do Lwowa piątek 12 rano?;-)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 06 Sie 2016 15:53, edytowano w sumie 1 raz
M , L
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#162 PostWysłany: 15 Sie 2016 23:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
Przekraczanie granicy w sobotę przed długim weekendem ok. g. 11-12. Niby dużo ludzi, kolejka czeka sporo przed budynkiem, ale większość to Ukraińcy stojący w dwóch kolejkach, trzeba niestety wykazać pewną stanowczością w dopchaniu się do przejscia dla EU Passports, ale opłaca się, przechodzimy grupą właściwie od ręki. Po ukraińskiej stronie bez kolejek.

Przejście samochodowe, później nam ktoś we Lwowie powiedział, że czekał 7h.

Powrót w poniedziałek 15 sierpnia ok. 14. i tu niemiłe zaskoczenie - czekamy ok. 1h po stronie ukraińskiej, gdzie kolejki się nie zdarzają. Musieliśmy trafić na jakąś przerwę czy inny problem techniczny, bo kolejka przy nas zmniejsza się (więcej ludzi przechodzi niż dochodzi nowych).

Niestety po stronie polskiej również problem i kolejne 30 minut czekania, co ciekawe kolejka ALL PASSPORTS wyglądała na krótszą niż EU Only.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:10 

Moi rodzice pojechali do Lwowa. Samochodem. Wcześniej byli autem w Chorwacji, w Czechach, Włoszech, Niemczech, nad polskim morzem + jeździli po Polsce południowo-centralnej. Doświadczenie podróżnicze mają w stosunku do forumowiczów pewnie umiarkowane ale są zorganizowani, umieją planować, mają chęci itd. Oto co napisali:
Kod:
Udało się dojechać. Przejechać całą Polskę to każdy głupi potrafi. Ale dojechać do centrum Lwowa to tylko samobójco-desperato-szaleniec do tego kompletnie pijany i naćpany sie poważy. Przejechanie granicy zajęło nam tylko 1 godz. Na granicy panuje kompletny chaos. Dojechanie od rogatek do centrum Lwowa 2 godz. Asfaltu we Lwowie brak. Jak Polacy kostkę położyli tak Oni rozjeździli, potworzyły sie kocie łby, że najlepiej to auto nosić. Oznakowanie i światła takie że nikomu to w jeździe nie przeszkadza. Ja w Polsce nawet za żelaznego komunizmu czegoś takiego nie widziałem. W końcu wziąłem taksówkę i jako tako dojechaliśmy. Taksówkarz jako pilot. Apartamencik mamy w samym rynku. Kamieniczka bardzo klimatyczno-urokliwa.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#164 PostWysłany: 20 Sie 2016 11:33 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Ot cała prawda o jeżdżeniu po Lwowie w kilku zwięzłych zdaniach.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 20 Sie 2016 12:01 

Dlatego nigdy nie wybieram się na Ukrainę samochodem.
Parking w Medyce za 6 zł/doba, a dalej na nogach na drugą stronę. Kolejka dla samochodów też nieprzewidywalna. Droga Szeginie- Lwów jeszcze wygląda jako tako, bo wyremontowali na EURO 2012
Pozostałe to tragedia, jak napisano powyżej. Wystarczy zjechać w bok, żeby się przerazić. Zresztą piesi też nie mają lekko. Trochę wędrowałem po mniejszych wioskach i miasteczkach. Brak chodników, błoto, kałuże. Kierowcy też lubią ochlapać, bo jak jedzie "furą" to on rządzi na drodze.
 PM off  

#166 PostWysłany: 23 Sie 2016 17:47 

Mam pytanie odnośnie przekraczania granicy polsko-ukraińskiej autokarem.

Wstępnie planowaliśmy podróż według sposobu opisywanego tu wiele razy (pociąg do Przemyśla, Medyka, granica na pieszo, marszrutka do Lwowa), ale ostatnio znalazłam alternatywę - dojazd pkp do Krakowa a stamtąd nocny kurs autokarem (wyjazd około pierwszej w nocy, przyjazd do Lwowa około 9tej - kurs znaleziony na stronie przewozów Flixbus, przewoźnik LEO Ekspres) i stąd moje pytanie: jak wygląda przekraczanie granicy autobusem (co by nie było) jednak dużego przewoźnika? Czy też są wielogodzinne postoje na granicy, czy może takie autokary są w jakiś sposób uprzywilejowane podczas przekraczania granicy - mimo wszystko nie jest to jakiś tam busik "no name" nie wiadomo skąd a jednak firma o miedzynarodowym zasięgu.. Wiem, że czas przekroczenia granicy jest uzależniony od liczby pojazdów w kolejce, ale zastanawia mnie na ile czas przyjazdu do Lwowa podany na stronie jest realny? Nie przekraczałam nigdy granicy polsko-ukraińskiej, lecz z internetu (i tego wątku) juz wiem jak to wygląda podczas przekraczania granicy w Medyce na pieszo, a jak samochodem. Czy jeśli zdecyduję się na taką formę podróży to niemal pewne jest że na samej granicy spędzimy kilka (jeśli nie kilkanaście) godzin? Czy strażnik legitymuje po kolei każdą osobę, czy w takiej sytuacji paszporty zbierane są "hurtowo"?

Z góry dziękuję za pomoc! :)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wszystko zależy od humoru i jaki strajk mają polscy przygraniczny. Może to być godzina, może 2 a może i 5. A jak się znajdzie ktoś z więcej niż 1/2 paczki fajek, to nawet i 8 godzin postoi.

Ranga nie ma znaczenia. Każdy autokar stoi w kolejce.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:44 

Kilometry: 157 931
niebieski
Funkcjonariusz Straży Granicznej -nie celnik- wchodzi do autobusu i podchodzi do każdego pasażera , spogląda w Twoje oczy i patrzy na zdjęcie w paszporcie przeglądając go profesjonalnie, po czym zabiera wszystkie na sprawdzenie w bazach Schengen i naszych itp. Po ok 30 minutach wchodzi i rozdaje lub oddaje kierowcy aby je rozdał pasażerom.
Czas przejazdu uzależniony jedynie od ilości autokarów w tym czasie i widzi-mi-sie służb naszych i Ukraińców. Firma przewozowa i ich czasy przejazdu nie mają tam żadnego znaczenia, widać to po kierowcach co latają za celnikami i strażnikami jak słudzy....
Może to być 1 godzina jak i 3.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 23 Sie 2016 20:08 
Awatar użytkownika

Kilometry: 223 787
@samszef
Koleżanka wybrała się w pierwszy weekend sierpnia autokarem z Katowic do Lwowa (chyba Ecolines?). Nie wiem czy to z uwagi na przywrócony kilka dni wcześniej mały ruch graniczny, ale w obie strony autobus stał na granicy po ok. 5h!!! Ona była jedynym Polakiem w autobusie, cała reszta to Ukraińcy jadący/wracający z roboty w Polsce/UE co pewnie było jedną z przyczyn tak długiego postoju.

#170 PostWysłany: 05 Wrz 2016 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 203 751
niebieski
W e-podrozniku pojawiły się połączenia Przemyśl - Lwów obsługiwane przez PKS Przemyśl. Cena biletu 30 złotych, ale zapewne będzie też od 1 zł. Na razie na stronie przewoźnika nie ma więcej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 178 872
Jechał ktoś ostatnio marszrutką z Szegini do Lwowa ?
Ile teraz trzeba zapłaćić ?

#172 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:12 

Loty: 278
Kilometry: 370 373
złoty
@henryk8

37 UAH (kwiecień 2016)

#173 PostWysłany: 23 Wrz 2016 07:45 
Awatar użytkownika

Posiada ktoś aktualny rozkład jazdy marszrutek na trasie z Szegini do Lwowa ?

#174 PostWysłany: 23 Wrz 2016 07:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Raczej co około poł godziny odjezdza
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:21 
Awatar użytkownika

Wiesz może o której odjeżdża ostatnia marszrutka ?

#176 PostWysłany: 23 Wrz 2016 08:24 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Tam niestety nie ma żadnego rozkładu. Wiem, że ostatnio jeździły jeszcze koło 21.30 z Szegini. Może to już ostatnia - nie wiem.

#177 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Tak jak pisze @‌tomwie‌
Ostatnia jest jakoś przed 22.
Pamiętam że w wakacje byłem po tej godzinie i nic już nie jechało. Trzeba było kombinować inaczej. Ale często się tam samochody zatrzymują i za kilka/kilkanaście złotych (maks 20-25) dojedziemy do Lwowa.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 23 Wrz 2016 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 463 009
niebieski
_Pi0tr_ napisał(a):
@samszef
Koleżanka wybrała się w pierwszy weekend sierpnia autokarem z Katowic do Lwowa (chyba Ecolines?). Nie wiem czy to z uwagi na przywrócony kilka dni wcześniej mały ruch graniczny, ale w obie strony autobus stał na granicy po ok. 5h!!! Ona była jedynym Polakiem w autobusie, cała reszta to Ukraińcy jadący/wracający z roboty w Polsce/UE co pewnie było jedną z przyczyn tak długiego postoju.

5 godzin to jeszcze nic, ja w ostatnią niedzielę/poniedziałek stałem na granicy ponad 11 godzin! (wjazd autokarem z Ukrainy do Polski).
Wyglądało to na jakiś strajk włoski polskich celników - każdy autokar (a było ich niestety sporo) był bardzo szczegółowo i ślamazarnie sprawdzany łącznie ze zdejmowaniem wszystkich osłon, np. na bak z paliwem, a wszystkie bagaże prześwietlane plus przejście pasażerów przez bramkę jak na lotnisku.
10 dni wcześniej wjeżdżając na Ukrainę staliśmy tylko (?) ok. 2 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 23 Wrz 2016 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 62 469
Rozkład jazdy z 15.09

Załączniki:
WP_20160915_016.jpg
WP_20160915_016.jpg [ 79.85 KiB | Obejrzany 1013 razy ]
WP_20160915_017.jpg
WP_20160915_017.jpg [ 171.81 KiB | Obejrzany 1013 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#180 PostWysłany: 09 Paź 2016 00:57 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
niebieski
To masz rozkład skąd dokąd ? Bo do Lwowa wybieram się już za niecałe 2 tygodnie. Opcja nasza to Przemyśl pozostawienie samochodu (lub Medyka) przejście przez granicę piechotą i busik do LWOWA.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość