Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:08 
Awatar użytkownika

Na początku przepraszam, jeżeli to pytanie już padło w tym lub innym wątku, ale ja nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, które jest następujące:
Czy ktoś z Was dokonywał przelewu z konta w walucie Alior Kantoru na zagraniczne konto w tej samej walucie? Nie chodzi mi o przelew europejski w Euro, a o inną walutę i bank zagraniczny. Mój przypadek to bank duński i przelew koron. Na infolinii dowiedziałem się, że przelew będzie darmowy (w ramach licznika) co potwierdza tabela opłat, martwi mnie jednak zdanie jakie usłyszałem od konsultanta: "Chyba, że bank odbiorcy albo pośrednik pobierze opłatę lub prowizję, wtedy kwota przelewu będzie o nią pomniejszona". Tak więc będę wdzięczny jeżeli wypowiedzą się osoby, które miały podobną sytuację i opiszą czy poniosły dodatkowe koszty takiego przelewu.
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN
#282 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:14 
Site Admin
Awatar użytkownika

Te zdanie jest po to, żeby jak coś pobiorą, to nie ich wina i ich pozwać nie można.
Chodzi o to, żeby przelew był wykonywany w ramach SEPA, a nie SHA lub OUR - z grubsza przy SHA opłatę za przelew ponosi odbiorca, przy OUR kwota jest rozdzielana po równo.
Przelew SEPA to znaczy, że Ty ponosisz koszty przelewu, a odbiorca się niczym nie martwi. Przelewy SEPA w KWA są darmowe, co widzisz w tabelce :)
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:29 
Awatar użytkownika

Dzięki, ale właśnie dlatego liczę na to, że ktoś miał podobną sytuację i opisze jak to wyglądało w życiu, bo w tabelce jak i regulaminach zawsze będzie ta symboliczna * czy mały druczek. SEPA odpada, bo jest realizowana tylko w Euro, więc mam opcję BEN i SHA, albo OUR, tylko nigdzie nie widzę informacji czy mam jakiś wpływ na to jaką opcję kosztową wybiorę sam albo bank przy takim przelewie. Po prostu chcę sprawdzić czy taki przelew nie będzie droższy niż przewalutowanie przy płatności kartą.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:32 

niebieski
@michzak, trochę pokićkałeś, SEPA dotyczy przelewów w EURO. A koszty przelewów zagranicznych to SHA (shared, ale niekoniecznie po równo), OUR (zleceniodawca płaci), BEN (beneficjent płaci).
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:36 
Awatar użytkownika

Wszystko pięknie rozpisane jest na stronie kantoru, ale przynajmniej ja nigdzie nie uzyskałem jasnej informacji kto i ile za to zapłaci, stąd ten post.

SHA - Opcja SHA oznacza, że koszty, związane z realizacją przelewu, dzielone są pomiędzy zleceniodawcę i beneficjenta przelewu. W przypadku przelewów, zlecanych w Banku, zleceniodawca pokrywa koszty Alior Banku, natomiast beneficjent pokrywa koszty swojego banku oraz banków pośredniczących.

OUR - Opcja OUR oznacza, że wszystkie koszty, związane z realizacją przelewu – koszty banku zleceniodawcy, banków pośredniczących i banku beneficjenta – pokrywa zleceniodawca przelewu.

BEN - Opcja BEN oznacza, że wszystkie koszty, związane z realizacją przelewu – koszty banku zleceniodawcy, banków pośredniczących i banku beneficjenta – pokrywa beneficjent przelewu.

Specjalnym rodzajem przelewu walutowego jest przelew europejski realizowany przez banki w ramach rozliczeń SEPA (Single Euro Payments Area – Jednolity Obszar Płatności w Euro)
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:45 
Site Admin
Awatar użytkownika

A, bo to korony, moje niedopatrzenie ;)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 16 Mar 2016 16:27 

niebieski
W koronach duńskich robiłem przelew przez TransferWise i nie poniosłem żadnych kosztów, odbiorca też. Jest to lepsza opcja niż wczytywanie się w tabele opłat duńskich banków. Jak chcesz mieć darmowe przewalutowanie to napisz na priv po link polecający.
 Profil Relacje PM off
arturro lubi ten post.
IceWolf uważa post za pomocny.

#288 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:13 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Hej,

a czy ktoś próbował robić przelew EUR (z kantoru Aliora) na rachunek EUR, ale prowadzony w ukraińskim banku? Chodzi mi o opcję, kiedy wszystkie opłaty pokrywa zleceniodawca.
1. Czy da się w ogóle zrobić taki przelew?
2. Jakie są koszty?
Jeśli ktoś robił, proszę o info!

Dzięki!
Magda
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@IceWolf

Do jakiego banku w dk przelewasz?

#290 PostWysłany: 17 Mar 2016 12:39 
Awatar użytkownika

@nick Danske Bank
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 17 Mar 2016 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
A to nie pomogę, w moim przypadku do Midelfart Sparekasse dochodzi bez żadnych prowizji, obstawiam że do Danske również. Zrób testowy przelew na małą kwotę :D

#292 PostWysłany: 22 Mar 2016 11:43 
Awatar użytkownika

Dzięki @p27 i poleceniu założyłem konto w TransferWise i dostałem darmowe środki, więc przelew po bardzo korzystnym kursie wykonam za darmo. Pewnie z Aliora tez by było bez opłat, ale lepiej dmuchać na zimne :)
Tak czy inaczej dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 22 Mar 2016 23:40 

Mam pytanie odnośnie kantoru i karty walutowej Alioru oraz konta walutowego w T-mobile. Kilka dni temu założyłam konto w dolarach w T-mobile (interesował mnie brak opłat za konto i kartę oraz darmowe wypłaty), dopiero przed samym odejściem od biurka ze wszystkimi podpisanymi papierami dowiedziałam się, że właściwie nie ma żadnej możliwości, aby wpłacić sobie dolary prosto na konto. Jak w takim przypadku wygląda sytuacja z kantorem Alioru, czy wpłacone w oddziale dolary mogę przerzucić na konto walutowe w T-mobile, jeśli tak to z jaką opłatą muszę się liczyć za taki przelew? A może najlepiej od razu dać sobie spokój i zamknąć konto w T-mobile i pozostać tylko przy prepaidzie Alioru?
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 22 Mar 2016 23:53 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Przelewy w kantorze Alioru są darmowe, ale tylko do takiej kwoty jaką wymienisz za pomocą ich kantoru.

Klienci Kantoru Walutowego mogą korzystać bez ograniczeń z bezpłatnych przelewów środków w PLN. Co więcej, istnieje także możliwość bezpłatnego przesłania wymienionych w Kantorze Walutowym środków w walutach obcych na dowolny rachunek w Polsce lub za granicą! Aby ułatwić zarządzanie środkami Klientów, system na bieżąco informuje, ile środków w danej walucie możesz jeszcze przelać bezpłatnie.

Dla przykładu
w styczniu wymieniasz 1000PLN na 250 USD, następnie te pieniądze wydajesz np. kartą płatniczą i zostaje Ci na koncie 80 USD.
W lutym wpłacasz 200 USD w gotówce, które chcesz przelać na rachunek w Polsce lub za granicą to możesz w dalszym ciągu przelać bez opłat 250 USD (czyli tyle ile wymieniłeś za pomocą kantoru Aliora). http://kantor.aliorbank.pl/faq/question/63

Jeśli nie wymieniałeś i koniecznie chcesz wpłacić i przelać dalej USD to w zależności od rodzaju i opcji kosztowej przelewu zapłacisz od 30 do 120 zł. W Przypadku przelewu w EUR byłoby to 5 zł.
http://kantor.aliorbank.pl/info/subtab/ ... i-prowizje

#295 PostWysłany: 23 Mar 2016 10:18 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
@kow - piszesz o przelewach zewnętrznych. T-mobile do dawny Sync - czyli praktycznie Alior. Z tego co wiem, to przelewy pomiędzy są traktowane jako wewnętrzne - a takie nie zmniejszają licznika. Realizowane są natychmiast i bez prowizji.

Ostatnio edytowany przez mrmrooz, 23 Mar 2016 14:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 23 Mar 2016 13:43 
Awatar użytkownika

To prawda, przelewy miedzy T-mobile (dawny Sync), a Aliorem sa blyskawiczne, nie ma opłat.
Sam mam konto w T-mobile, a Kantoru uzywam z Aliora.

#297 PostWysłany: 30 Mar 2016 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
niebieski
Czy ktoś w ostatnim czasie zamawiał kartę do konta walutowego? Zamówiona 17.03, wysłana wg infolinii 21.03. Jestem ciekaw jak długo to schodzi bo w poniedziałek chciałem ją zabrać za granice.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 30 Mar 2016 13:01 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
niebieski
@yoshi Ja zamawiałem kartę 16 marca i po tygodniu była już u mnie.
 Profil Relacje PM off
yoshi uważa post za pomocny.

#299 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:32 

Zamawiałem bodajże w niedzielę 20 marca, wczoraj (29.03) doszła.
 Profil Relacje PM off
yoshi uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 01 Kwi 2016 16:47 

IceWolf napisał(a):
Dzięki @p27 i poleceniu założyłem konto w TransferWise i dostałem darmowe środki, więc przelew po bardzo korzystnym kursie wykonam za darmo. Pewnie z Aliora tez by było bez opłat, ale lepiej dmuchać na zimne :)
Tak czy inaczej dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

A czy odbiorca płacił prowizję duńskiego banku za odbiór przelewu z Transferwise? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Też czeka mnie przelew do Danii i Duńczycy straszą dodatkową prowizją 50dkk za przelew do ich banku idący z zagranicy.

Pozdrawiam.

PS. @IceWolf @p27 Dodatkowo chętna jestem na jakiś link rekomendacyjny dla obopólnych korzyści.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości