Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 14 Mar 2016 00:32 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Zbanowany
niebieski
I tak chyba postąpię szczególnie, że lądował będę w Tel Awiwie. W samym Tel Awiwie coś ciekawego zobaczę?

Dzięki bardzo za odpowiedzi i rady!
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Tydzień na Teneryfie za 1829 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN
#442 PostWysłany: 14 Mar 2016 00:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

No pewnie :) Polecam Starą Yaffę.
Zresztą to ciekawe nowoczesne miasto.
Pisałam wcześniej, Izrael jest bardzo zróżnicowany, i warto zobaczyć kilka rejonów. Północ jest inna niż południe. Palestyna jest inna niż Izrael.
Nawet jest takie przysłowie: Tel Awiw się bawi, Hajfa pracuje, a Jerozolima sie modli.
Poczytaj sobie ten wątek dokładnie. I potem pojedz sam, i sam to zobacz :D

#443 PostWysłany: 14 Mar 2016 00:46 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Zbanowany
niebieski
Ok. Bardzo dziękuje, gdyby ktoś miał jeszcze coś do dodania będę śledził wątek.
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 14 Mar 2016 04:31 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
@Japonka76 nie zastępuj ludziom google. Ktoś wybiera się w podróż do nie do końca łatwego turystycznie kraju i pyta się czy zobaczy coś w TLV :geek:
Japonka76 lubi ten post.

#445 PostWysłany: 14 Kwi 2016 12:03 

Gdzieś wyczytałem, że bezpłatna / publiczna plaża w Ein Gedi jest zamknięta. Mam nadzieję, że to plotka, ale czy ktoś ma informację z pierwszej ręki i może to potwierdzić / zaprzeczyć?

Czy są ewentualnie jakieś inne darmowe plaże nad M. Martwym?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 14 Kwi 2016 17:24 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
W Ein Bokek, choć to w zasadzie już nie M. Martwe.

#447 PostWysłany: 14 Kwi 2016 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jest dzika plaża w okolicach checkpointu. Całkiem sympatyczna.
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 23 Cze 2016 11:12 

p99 napisał(a):
Gdzieś wyczytałem, że bezpłatna / publiczna plaża w Ein Gedi jest zamknięta. Mam nadzieję, że to plotka, ale czy ktoś ma informację z pierwszej ręki i może to potwierdzić / zaprzeczyć?

Czy są ewentualnie jakieś inne darmowe plaże nad M. Martwym?

Pozdrawiam

no to sam sobie odpowiem bo może komuś się przyda.
Byłem w czerwcu 2016r - darmowa, publiczna plaża w Ein Gedi jest nieczynna i nie wygląda na to, żeby miała być w najbliższym czasie otwarta (jeśli w ogóle kiedykolwiek). Wszystko pozamykane i "zabite dechami". Obecnie funkcjonuje jako plaża "na dziko", czyli bez ratowników, bez pryszniców i na własną odpowiedzialność. Stoją tabliczki "zakaz wstępu" i "zakaz kąpieli", ale spotkałem tam kąpiącego się miejscowego i parę Holendrów.
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 28 Lis 2016 10:38 

Loty: 36
Kilometry: 97 212
Witam
Czy plaża publiczna w Ein Gedi nadal jest zamknięta ? Jest jeszcze po remoncie plaża publiczna w Ein Bokek. Będę jechał autobusem z Eilat ale czy ktoś wie na którym przystanku wysiąść? No i czy temperatury w styczniu dają możliwość kąpieli?
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 07 Sty 2017 21:16 

niebieski
Ein Gedi - nie wiem, ale jak jechałem w grudniu autobusem z Jerozolimy do Eilatu, to tak mi się kojarzy, że tam faktycznie pustki były.
Dla amatorów kąpieli "na dziko" był natomiast taki punkt, musiałbym poszukać na mapie, przy punkcie kontrolnym (można znaleźć na zdjęciach google maps) ze szlabanem, że nie było zabronionego wejścia do morza, ale była tablica, że "wchodzisz na własne ryzyko". I tam trochę (nie za wiele, ale jednak) ludziska byli.
Co do Ein Bokek, to jest wieeeelki generalny remont plaży, drogi i chodnika (stan na 7 grudnia 2016) przez pół miasta i plaża co prawda jest dostępna, ale dopiero na samym końcu (zakładając, że początek jest od strony Jerozolimy a koniec - Eilatu) miejscowości. Nie jest za duża, ale wszyscy się tam spokojnie mieścili (grudzień!), są sanitariaty, prysznice i całe zaplecze. Myśmy sobie zrobili postój parogodzinny tamże w podróży do Eilatu.
Wskazówka, jeśli kogoś interesuje: jeżdżą 2 "eggedy" z Jerozolimy do Ein Bokek, przy czym 486 jedzie prawie 2,5 godziny, a 444 (Eilat) tylko 1,5 godziny. Ale na CBS w Jerozolimie 444 bierze w pierwszej kolejności - czasem tylko! - osoby do Eilatu, co merytorycznie jest dość zasadne. Cena ta sama (biletu), ale kierowca na hasło inne niż Eilat odsyła do autobusu obok czyli 486, który jest zwykle full bardzo szybko. Myśmy odczekali trochę, nie mieliśmy biletów wykupionych (co jest i wadą i zaletą jak się okazuje!), tylko z żywą gotówką w ręku (3 osoby), czekaliśmy cierpliwie.
I ta gotówka okazała się "zbawienna" w tym przypadku, bo kierowca wziął gotówkę, mruknął, że "zaraz da bilety" i... i dojechaliśmy. W drodze się trochę zastanawiałem, co by było jakby jakiś "kanar" wsiał, pewnie bylibyśmy w ciemnej... :mrgreen:
Ale... Ale ta "gotówka" nie zawsze jest zaletą: zależy jaki kierowca (do Betlejem arab ichnim pks-em raz też wziął kasę, a biletu nie dał - znaczy dał, ale jakiś dziwny i tylko jeden) i jaka sytuacja: jeśli macie wykupiony wcześniej bilet, który m.in. do Eilat można kupować w przedsprzedaży, to macie pierwszeństwo i numerowane miejsca!
I wtedy jak wsiadacie np. w Ein Bokek, to macie pewność, że macie transport, a jak gotówkę - to niekoniecznie!
...inna sprawa, że z przesiadkami z Ein Bokek też jest parę planów awaryjnych w kwestii transportu do Eilatu samym Eggedem. :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#451 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
@sanchopan powiedz mi tylko jak te bilety egged kupić w przedsprzedaży jeśli ich strona jest po hebrajski :-/

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:57 

niebieski
esposa napisał(a):
@sanchopan powiedz mi tylko jak te bilety egged kupić w przedsprzedaży jeśli ich strona jest po hebrajski :-/

Ale można przełączyć na English przecież w górnym lewym rogu.
Szlaczków ja też nie chwytam - choć cyrylicę bez problemów :mrgreen:
Ale do dzisiaj mi się sms podoba i mam jordańskiej sieci "po szlaczkowemu" oraz z eggedu zapamiętałem, że na każdym przystanku automat gada w autobusie, że "hanahatana hanahabanaha" czy jakoś tak... :lol: :mrgreen: :mrgreen:
Co do biletów to po zakupie trzeba je zdaje się odebrać gdzieś na dworcu autobusowym potem, ale nie przerabiałem tego dokładnie, uznałem, że nie ten autobus, to następny, bo Egged to chyba jeden z najlepiej zorganizowanych pekaesów, jakie spotkałem :)
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 08 Sty 2017 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
To że stronę można na english to wiem :-). Gorzej z częścią serwisu dotyczącą zakupu biletów Egged z wyprzedzeniem. Zakładam ze automaty do wydruku zakupionych wcześniej biletów (jak ktoś wesprze) mają opcje English...

Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 08 Sty 2017 18:24 

niebieski
To może powiem coś jeszcze: jeśli planujesz podróż z lokalizacji pierwotnej czyli albo Eilatu albo Jerozolimy, to po prostu polecam przybyć na dworzec wcześniej i ustawić się przy konkretnym stanowisku grzecznie do kolejki wcześniej.
Inna sprawa, że jeśli akurat będziesz miał pecha i cały autobus będzie miał wykupione wcześniej bilety, to i tak to nic nie da.
Nie testowałem tego w szczegółach jak to działa, ale na przystankach pośrednich np. w Ein Bokek widziałem ludzi, turystów, który mieli wydrukowane takie bilety z przedsprzedaży i nie wiem skąd je dokładnie wzięli (choć zapewne wytłumaczenie jest proste).
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 08 Sty 2017 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Ja polecam przyjść na dworzec w Jerozolimie dzień wcześniej i kupić bilet.
Przy autobusie do Ejlatu była sobą kolejka i widziałem że kierowca kilka osób nie zabrał.
Na powrotny też można kupić na dworcu w kasie.
esposa uważa post za pomocny.

#456 PostWysłany: 09 Sty 2017 20:53 

Jestem przed podróżą do Izraela i dopiero dowiedziałem się że plaże nad morzem martwym są płatne...
Kalia Beach - 55 szekli
Neve Midbar Beach - 85 szekli

ktoś może coś powiedzieć na ten temat ?
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 09 Sty 2017 21:43 

niebieski
No ale co tutaj mówić - są płatne i tyle.
W Ein Bokek są (jeszcze) bezpłatne - i tyle. :D
 Profil Relacje PM off
esposa lubi ten post.

#458 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:09 

sanchopan czy dobrze rozumiem? W Ein Gedi dostęp do Morza Martwego jest niemożliwy (ew. na własne ryzyko). Jedyna opcja to Ein Bokek, a plaża bezpłatna znajduje się od strony Eijatu.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:24 

niebieski
TeresaS napisał(a):
sanchopan czy dobrze rozumiem? W Ein Gedi dostęp do Morza Martwego jest niemożliwy (ew. na własne ryzyko). Jedyna opcja to Ein Bokek, a plaża bezpłatna znajduje się od strony Eijatu.

Plaża bezpłatna jest dość długa, od strony Eilatu, ale wg stanu na grudzień, to był remont plaży i drogi przy niej oraz chodnika i plaża została zmniejszona dość poważnie. Z tym że turystów wtedy mało, więc nie stanowiło to problemu.
Temat Ein Gedi powiedzmy, że nie istnieje.
Natomiast są po drodze 2-3 miejsca, gdzie ludzie się kąpią, jedno przy punkcie kontrolnym, ale nie podam z pamięci gdzie dokładnie, ale polecam Ein Bokek z zapleczem.
 Profil Relacje PM off
TeresaS uważa post za pomocny.

#460 PostWysłany: 12 Sty 2017 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
sanchopan napisał(a):
Temat Ein Gedi powiedzmy, że nie istnieje.

Wszystko to "padło"?

Załączniki:
Gedi.jpg
Gedi.jpg [ 86.98 KiB | Obejrzany 3938 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość