Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://pacjent.gov.pl/ekuz
https://pacjent.gov.pl/ikp/moje-konto/wniosek-ekuz

oraz o certityfkatu, jak sie zapomni zrobic EKUZ na czas
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/ekuz-w-mojeikp

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: EKUZ
#41 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:10 

Cicha_Woda napisał(a):
Dodam drobne sprostowanie, że dla emerytów karta EKUZ jest ważna do 5 lat, a nie bezterminowo. To taki drobiazg, ale może być istotny :?
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... cje-ogolne

Masz rację -dzięki za sprostowanie, czyli jeszcze większa porażka i liczenie NFZu na to, że ktoś sobie zapomni odnowić EKUZ -tak państwo o nas dba....To, że o polisie trzeba pamiętać to rozumiem ale po co żeby karta była dłużej ważna niż 6 mies.
Dobrze, że chociaż śląska karta chipowa jest bezterminowa.
 PM off  

Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎 All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎
#42 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:15 

Też uważam, że te paniusie z NFZ powinny o mnie pamiętać ,że lubię sobie wyjechać za granicę. :D
I w odpowiednim momencie, przynieść mi kartę w zębach do domu. :mrgreen:
A co ? Za co im płacą ? :D
 PM off
8 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
singielka_1976 napisał(a):
... liczenie NFZu na to, że ktoś sobie zapomni odnowić EKUZ -tak państwo o nas dba...

Za pewne w wielu krajach tak jest...
np w Hiszpanii tylko jeśli masz umowę o pracę to dostaniesz kartę bezterminowo. Najgorzej jest jeśli pobierasz zasiłek dla bezrobotnych, bo wtedy każdy wyjazd to 3 wizyty w 2 urzędach i tylko 1 z nich to max 5 minut.

-- 08 Lut 2016 11:17 --

@jacakatowice
Nie jedzie zagranice, bo NFZ jeszcze nie dostarczył karty
jutro w fakcie na pewno będzie o tym artykuł :lol:

#44 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Im więcej odpowiedzi pokazuje się w tym wątku, tym bardziej mi się wydaje, że przydałby się wątek o sofizmatach rozszerzenia, argumentach ad personam i innych błędach w rozumowaniu...
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Kara
Już było parę takich wątków!
W jednym nawet się przyznałaś, że używasz argumentów emocjonalnych choć bardzo byś chciała żeby były rzeczowe. Żadnych wniosków wtedy nie wyciągnęłaś? Może jednak tak i teraz chciałabyś nam opowiedzieć o swoich postępach w przekazywaniu tego, czego na prawdę chcesz, czego, być może pragnie Twoja podświadomość... 8-)

#46 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Rzekome przyznanie się to właśnie książkowy przykład sofizmatu rozszerzenia. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:28 

@ kara
Zgłoś się na moderatora.
Nabór ciągle trwa.
Wszystkich niewygodnych zbanujesz i zapanuje sielanka na forum. ;)
Będzie tylko o sofizmatach itp cudach.
 PM off
Juve lubi ten post.

#48 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Tak by było gdybyś to zrobiła wprost a nie gdyby to wynikało z serii Twoich wypowiedzi :)

#49 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy to rola moderatora, czy EKUZ, czy prywatne ubezpieczenie - warto wczytać się w warunki i nie podawać niesprawdzonych informacji. ;-)

Co do samego EKUZ - o ile w sytuacji ratowania życia służba zdrowia w innym państwie UE/ EFTA nie odmówi nam pomocy, to w pozostałych przypadkach (a statystycznie jest ich więcej) - może uzależnić świadczenie od przedpłaty. Można więc wyrobić sobie EKUZ albo bujać się później z uzyskiwaniem - o ile się należy - refundacji (bogatym nikt nie zabroni dotowania budżetów innych państw ;-) ).
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:51 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
Zeus napisał(a):
Nie musicie przecież jechać po kartę.
Można zaznaczyć żeby ją przesłali pod wskazanym adresem.

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... wypoczynek

Ale trzeba pojechać osobiście złożyć wniosek :)

#51 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:57 

niebieski
Nie trzeba. Składałem już kiedyś wypełniony przez mamę wniosek na jej dane, do tego upoważnienie do odbioru i dowiozłem jej w dniu złożenia wniosku kartę do domu :)

To wszystko pic na wodę, równie dobrze moja siostra mogłaby ten wniosek wypełnić, kartę i tak by wydali.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 08 Lut 2016 13:00 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Nie trzeba osobiście, można złożyć korespondencyjnie i otrzymać pod wskazany adres.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 08 Lut 2016 14:45 

srebrny
Wintermute napisał(a):
2 tyg temu dostałem EKUZ i data ważności jest pół roku od dnia który wpisałem jako data wyjazdu, a do którego trochę jeszcze zostało więc chyba nie do końca jest tak jak napisałaś

Ech... nie ma jak teoria spiskowa, otóż przyjmij do wiadomości, że dwukrotnie taką sytuację miałam w zeszłym roku, czy życzysz sobie nagrania video jeśli pojadę za 2 miesiące po kartę? To, że w Twoim oddziale jest inaczej niż w moim nie musi oznaczać, że któreś z nas mija się z prawdą, prawda?

Wintermute napisał(a):
to musi małe miasto być skoro ci się opłaca jechać na jego drugi koniec...
ja zawsze odbieram na poczcie i nawet jak postoję kilkanaście minut w kolejce to nie widzę w tym problemu

Będziesz wnikliwiej czytał forum, to się doczytasz skąd jestem i nigdy mojego miasta za metropolię nie uznawałam.
Z dwojga złego (NFZ vs PP) wolę pojechać niż stać w kolejce na poczcie, na którą....też muszę pojechać.

1. Podałem tylko przykład, że nie zawsze dają EKUZ na równe 6 m-cy
2. Zupełnie nie interesuje mnie skąd jesteś więc nie będę robił dochodzenia

Polecam za to spuścić nieco ciśnienie bo widzę że jest już na niebezpiecznie wysokim poziomie...

-- 08 Lut 2016 13:48 --

ATX napisał(a):
Zeus napisał(a):
Nie musicie przecież jechać po kartę.
Można zaznaczyć żeby ją przesłali pod wskazanym adresem.

Ale trzeba pojechać osobiście złożyć wniosek :)

Nie trzeba - wniosek można wysłać mailem
 Profil Relacje PM off
ATX lubi ten post.
ATX uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 08 Lut 2016 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Dzięki toczącej się tu dyskusji postanowiłem sprawdzić jaki NFZ jest nowoczesny - wypełniłem wniosek z linka Zeusa:
Wydrukowałem, podpisałem, zeskanowałem, wysłałem na maila ekuz@nfz-warszawa.pl (zamieszkuje mazowieckie) - i po 2h dostałem info, że wniosek rozpatrzony i karta zostanie wysłana In-Postem.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 08 Lut 2016 14:58 

Wintermute napisał(a):
1. Podałem tylko przykład, że nie zawsze dają EKUZ na równe 6 m-cy
2. Zupełnie nie interesuje mnie skąd jesteś więc nie będę robił dochodzenia

Polecam za to spuścić nieco ciśnienie bo widzę że jest już na niebezpiecznie wysokim poziomie...

Ad.1 -raczej kwestionowałeś moje doświadczenia sugerując....kłamstwo, ot taka subtelna różnica.
Ad2.-to po co był ten tekst o mieście? [retoryczne]

Ad.3-to spuszczaj sobie co tam chcesz, moje ciśnienie ma się fantastycznie :D .
 PM off  

#56 PostWysłany: 08 Lut 2016 15:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Fajna interaktywna mapka, pokazująca, jak mamy się zachowywać w danym kraju, z kartą EKUZ

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-do
 Profil Relacje PM off
radeom lubi ten post.

#57 PostWysłany: 08 Lut 2016 15:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
...
Ad2.-to po co był ten tekst o mieście? [retoryczne]
...

bo co raz to płaczesz, że musisz jechać na drugi koniec i że LOt nie LOta i że chyba tylko samochód pozostał i jak to traktuje niektórych z nas NFZ.

#58 PostWysłany: 08 Lut 2016 15:55 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Zeus napisał(a):
Fajna interaktywna mapka, pokazująca, jak mamy się zachowywać w danym kraju, z kartą EKUZ

https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-do

Sprawdziłam dla Francji i generalnie to jest dużo gorzej niż w PL:
"Leczenie szpitalne:

W przypadku leczenia szpitalnego, z reguły kasa chorych bezpośrednio pokrywa koszty leczenia
w wysokości 80% lub w niektórych przypadkach w 100%. Pacjent musi pokryć we własnym zakresie pozostałe koszty leczenia w wysokości 20%, w tym jest wliczona dzienna opłata ryczałtowa (forfait journalier).

Jeżeli pacjent jest uprawniony do zwrotu kosztów leczenia w wysokości 100%, wówczas musi pokryć we własnym zakresie ryczałtową opłatę dzienną (forfait journalier) za każdy dzień pobytu
w szpitalu w wysokości 18 EUR.

Jeżeli podczas pobytu w szpitalu zostały udzielone rozszerzone świadczenia medyczne i chirurgiczne pacjent musi pokryć we własnym zakresie drugi ryczałt w wysokości 18 EUR."

Wniosek - ubezpieczenie na odpowiednią kwotę jest dużo korzystniejsze. :) No chyba, że koszty leczenia i tak przekroczą sumy ubezpieczenia, wtedy lepiej jeśli było się leczonym w publicznym szpitalu - wtedy większość kosztów można odzyskać od NFZ.

#59 PostWysłany: 08 Lut 2016 15:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
livien napisał(a):
...
Wniosek - ubezpieczenie na odpowiednią kwotę jest dużo korzystniejsze. :) No chyba, że koszty leczenia i tak przekroczą sumy ubezpieczenia, wtedy lepiej jeśli było się leczonym w publicznym szpitalu - wtedy większość kosztów można odzyskać od NFZ.

A nie można zrobić tak, że to czego nie pokrywa NFZ, zostaje opłacone z ubezpieczenia?

#60 PostWysłany: 08 Lut 2016 16:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie. Na poprzedniej stronie sko1czek podał przykłady wyłączeń odpowiedzialności ubezpieczyciela. Resztę typu planowany poród czy (nieudane) samobójstwo można wyczytać z dowolnych OWU.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości