Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 14 Gru 2015 18:28 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
marjuszs napisał(a):
Jeśli mam zakupione bilety on-line to mam gwarancję miejsca?

Z moich obserwacji sprzed kilku dni wychodzi na to, że nie ma gwarancji. Po to zalecają przyjść kilkanaście minut przed odjazdem, żebyś dostał tabliczkę na swój kurs, bo bilety sprzedają do ostatniej chwili/kompletu w autokarze. Było już na forum, że kogoś nie wpuścili, a był tuż przed odjazdem i nie było już miejsc.
 Profil Relacje PM off
marjuszs uważa post za pomocny.

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#662 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:08 

Korzystałem ostatnio z Terravision. Bilety miałem wykupione przez Internet. Zarówno z lotniska jak i na lotnisko skorzystałem z wcześniejszych połączeń (na bilecie miałem inną godzinę), nie było problemów z wejściem do autobusu, ale rzeczywiście ludzie kłębią się w niezłym tłumem. Dziwna sytuacja, bo z lotniska autobus odjechał z ok. 5 wolnymi miejscami a na przystanku zostało sporo ludzi. Nie wiem dlaczego nie wpuścili jeszcze tych kilku osób. Co do czasu przejazdu to np. w sobotę wyjechałem o 14:25 i już o 15:00 byłem na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 14 Sty 2016 22:24 

niebieski
Czy przy lotnisku jest jakiś pub, knajpa lub coś takiego gdzie można posiedzieć i poczekać do porannego lotu?
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 15 Sty 2016 09:10 

niebieski
@Mikolaj23
Niestety, tylko oferta lotniska Ci zostaje lub spacer do Ciampino, choć tam na pewno nocnych atrakcji brak
 Profil Relacje PM off
Mikolaj23 uważa post za pomocny.

#665 PostWysłany: 15 Sty 2016 22:47 
Awatar użytkownika

Kilometry: 8 761
niebieski
W nocy sporo ludzi śpi na lotnisku, sam nie będziesz, tylko wybierz dobra miejscówe z dala od drzwi
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 29 Sty 2016 13:27 

Wczoraj wróciłem z Rzymu.
Lot miałem na lotnisko Ciampino. Szczerze polecam przewoźnika Bus Shuttle. Ceny podobne jak w terravison, ale...
mieliśmy lot z Modlina o 20.55 z lądowaniem o 23.20. Ostatni dostępny autobus był właśnie z Bus Shuttle o 23.59, dlatego też zamówiłem bilety będąc jeszcze w Polsce.
Z powodu strajku kontrolerów we Włoszech lot się opóźnił o 2 godziny. Startowaliśmy o 23.15 a lądowaliśmy o godzinie 1.30.
Szanse na dotarcie do Rzymu inne niż taxi równe zero - jednak po wyjściu z lotniska okazało się, że autobus czekał ponad 2 godziny na pasażerów. Miło i kulturalnie zaprosił nas na pokład. Skorzystali także inni pasażerowie Ryanera, którzy mieli inne plany dotarcia do Rzymu.

Szczerze polecam.
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 04 Lut 2016 10:23 

Witam

Mam pytanie o dojazd z centrum Rzymu na lotnisko Ciampino w niedziele rano ( lot 7:55, wiec chce być najpóźniej o 7:00 ).
Widzę ze autobus terravision dociera na lotnisko 7:10 i 7:20 wiec trochę na styk ( lub 5:30 trochę słabo )
Natomiast pierwszy autobus ze stacji Anagnina rusza 7:20 , więc też odpada.
Czy są jakieś inne opcje dotarcia na lotnisko ? ( Oprócz taxi )
Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 04 Lut 2016 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Z centrum do CIA jeździ kilku przewoźników, po przylocie sprawdź sobie aktualne rozkłady, a ja polecam Schiaffini, taniej niż terravision i bez żadnych rezerwacji.

http://www.schiaffini.com/ciampino/ciam ... ne-termini
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 05 Lut 2016 01:10 

Witam.
Mam ten sam problem - muszę się dostać z okolicy S.Maria in Trastevere na Ciampino, wylot 7.55 ale w niedzielę! Transport miejski kursuje tak wcześnie, czy pozostaje mi tylko taksówka? Wolałabym nie bo trochę kosztuje.
 Profil Relacje PM off  

#670 PostWysłany: 06 Lut 2016 01:06 

@ Anna99

W ile osób jedziesz ? Może wspólna taxi z ostatniej stacji metra ?
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 06 Lut 2016 16:07 

Jedziemy w 2 osoby. Ale metro kursuje od.5.30 Sytuacja patowa.
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 07 Lut 2016 16:18 

Ja ruszam z okolic stacji Ponte Lungo , Wg stronki poniżej można zamówić taxi za 16 euro. Podróż trwa rzekomo 20minut, więc dla świętego spokoju zamawiam taxi na około 6:00 ( mamy tylko bagaże podręczne, więc prosto do kontroli bezpieczeństwa ). Metro rusza o 5:30 więc może uda Ci się dotrzeć na tą stację. Jakby co mój numer 693734649

http://www.taxiautofare.com/it/Default. ... &Time=1093
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 07 Lut 2016 18:05 

Loty: 19
Kilometry: 32 461
Lądujemy na Campino o 22.55, terravision bus jest o 23.40,a a poprzedni 22.30 bodaj, więc odpada. Czy z lotniska o tej godzinie kursują busy jakiś innych firm i można liczyć, że się uda załapać bez wcześniejszej rezerwacji?

Pozostaje drugi problem, w przypadku wzięcia busa o 23.40 będziemy na Termini 00.20, czy o tej godzinie są jakieś busy nocne kursujące w okolice pl. św. Piotra?
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 08 Lut 2016 21:33 

Czytam o tej opcji z metrem i autobusem z Ciampino do Rzymu, ale nadal brakuje mi trochę informacji :) jak daleko od terminalu (i gdzie dokładnie) znajduje się przystanek do autobusu który jedzie do Anagniny. Rozumiem, że w Anagninie przesiadam się na metro? To jest jakieś miejsce przesiadkowe/terminal?
Edit: Albo zapytam po prostu tak, czy od momentu napisania pierwszego przypiętego postu nic się nie zmieniło?

Dziękuję i pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 08 Lut 2016 21:38 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Po wyjściu z lotniska zaraz po lewej stronie max 75m masz przystanki autobusowe.
W Anagninie (nie wiem jak się to odmienia :) ) jest dworzec autobusowy i zaraz obok stacja metra.
Ciężko jest to nie zobaczyć (i jedno i drugie)
 Profil Relacje PM off
kaczoor lubi ten post.
kaczoor uważa post za pomocny.

#676 PostWysłany: 08 Lut 2016 21:52 
Awatar użytkownika

kaczoor napisał(a):
Czytam o tej opcji z metrem i autobusem z Ciampino do Rzymu, ale nadal brakuje mi trochę informacji :) jak daleko od terminalu (i gdzie dokładnie) znajduje się przystanek do autobusu który jedzie do Anagniny. Rozumiem, że w Anagninie przesiadam się na metro? To jest jakieś miejsce przesiadkowe/terminal?
Edit: Albo zapytam po prostu tak, czy od momentu napisania pierwszego przypiętego postu nic się nie zmieniło?

Dziękuję i pozdrawiam :)

tak jak napisał @pieerx autobus odjeżdża z 3 stanowiska słabo widoczne numery na asfalcie (stanowisko przy wiacie to 1)
 Profil Relacje PM off
kaczoor lubi ten post.
kaczoor uważa post za pomocny.

#677 PostWysłany: 08 Lut 2016 22:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Wychodzisz z hali przylotów i idziesz po lewo takim płaskim zejściem potem w lewo za rogiem i masz przystanek, może być bardzo tłoczno do Terravision, podjedzie ATRAL i kierowca podejdzie do drzwi i zacznie sprzedawac bilety chyba 1,20 euro, moze tez byc sporo chetnych, potem na Anagnina czy jakos tak to juz w dol do metra. Z powrotem odwrotna kolejnosc, trzeba na górze znalesc stanowisko ATRAL, nie wiem czy nie 51, ale jest tak jakby na drugim koncu anizeli sie wyjdzie z pod ziemi z metra, idziesz i patrzysz na monitory gdzie co jedzie i sie kapniesz. Bilety U KIEROWCY kupujesz.

Image
 Profil Relacje PM off
kaczoor lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#678 PostWysłany: 08 Lut 2016 22:13 

Ślicznie wam dziękuję, teraz trafię tam z zamkniętymi oczami :D czy na tym forum mogę się jakoś wam odwdzięczyć? są jakieś pulsy, punkty do przekazania? Wszyscy mi bardzo pomogliście

edit: ok już znalazłem, kciuki w górę!
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 09 Lut 2016 10:31 

Loty: 19
Kilometry: 32 461
Lądujemy na Campino o 22.55, terravision bus jest o 23.40,a a poprzedni 22.30 bodaj, więc odpada. Czy z lotniska o tej godzinie kursują busy jakiś innych firm i można liczyć, że się uda załapać bez wcześniejszej rezerwacji?

Pozostaje drugi problem, w przypadku wzięcia busa o 23.40 będziemy na Termini 00.20, czy o tej godzinie są jakieś busy nocne kursujące w okolice pl. św. Piotra?
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 09 Lut 2016 18:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Jarzab93 napisał(a):

Patrzyłem na plan komunikacji Rzymu ale niestety godzin brak. Trudno stwierdzic czy sa wiec jakies nocne, jezeli sa to pewnie jada i przed Watykan ale zapewne jada bardzo okrezna droga, a nie typową dzienna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość