Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
patrzyłeś tutaj @kamil92sm?
http://www.sitbusshuttle.it

albo opcję ( nie wiem czy nadal aktualna) metro + autobus

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#642 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja nie wiem, czy opcja nr 1 jest wystarczającym zapsasem, to co niekiedy się dzieje na stanowiskach terravision pod dworcem jest nie do opisania ;)

Przyjdź wcześniej na miejsce odjazdu w wersji nr 1, powinno się udać :D

#643 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:08 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Moim zdaniem masz zdecydowanie masz za mało czasu, jeśli będzie jakaś obsówa lub korki to zostaniesz na lodzie.
Ja bym wybrał opcję Termini -> Anagnina -> Ciampino.

Wszystko masz ładnie opisane w tym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:12 

Patrzyłem na http://www.sitbusshuttle.com/, tam też czasowo podobnie i nie ma nic zeby być ok 2h przed odlotem.
A tym sposobem metro+autobus ile sie jedzie? i ile wczesniej wyjechać jak mam samolot o 18:20? (obczaje cały przejazd tylko chce zapytać orientacyjnie o której musze być na termini, zeby zdarzyc na samolot o 18:20)

dzieki :)
 Profil Relacje PM off  

#645 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:18 
Awatar użytkownika

niebieski
opcję metro+autobus robiłem 2lata temu, dlatego nie wiem czy aktualna.

Powiem tak, abyś był spokojny musisz być na lotnisku 1h 15min przed lotem. A co do wyjazdu z termini... musisz być jasnowidzem bo przewidzieć : opóźnienie autobusu i korki po drodze.

Autobus bez korków jedzie 25/30 min

#646 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:18 

niebieski
Metro jedzie 24 min, a autobus kurczę nie pamiętam, wiem że zazwyczaj punktualny i na czas.

Ja metro + autobus robiłem w lipcu.

@sobo skoro metro z Termini do Anagniny jedzie 24 min, to raczej nie ma opcji żeby autobus jechał podobnie na lotnisko :)
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 27 Wrz 2015 16:32 
Awatar użytkownika

niebieski
nocne w rozkładzie mają 30 min napisane :P

#648 PostWysłany: 27 Wrz 2015 17:02 

Loty: 7
Kilometry: 7 279
pieerx napisał(a):
Metro jedzie 24 min, a autobus kurczę nie pamiętam, wiem że zazwyczaj punktualny i na czas.

Ja metro + autobus robiłem w lipcu.

@sobo skoro metro z Termini do Anagniny jedzie 24 min, to raczej nie ma opcji żeby autobus jechał podobnie na lotnisko :)

Jechałem w piątek z Anagniny na Campinio autobusem Cotral/Atral. Czas przejazdu to 20-30 min. Autobusy stoją na przystanku nr. 1
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 27 Wrz 2015 17:09 

niebieski
Może ja źle zrozumiałem, mi chodziło o terravision, że nie przejedzie w ciągu dnia w takim czasie, a @sobo też chyba to miał na myśli.
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 28 Wrz 2015 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Jechałem metro + atral za 1,20 z anagniny w styczniu, nie pamietam ile ale w sumie bylem zaskoczony ze tak dlugo to trwalo, godzinka na pewno, autobus z anagniny tez ma troche drogi do pokonania, lepiej wez zapas, a szczegoly co i jak masz wczesniej w postach opisane
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 28 Wrz 2015 10:34 

niebieski
@kamil92sm - proponuję opcję pośrednią #3:
15:54 z Termini pociągiem do Ciampino i stamtąd albo pieszo (niecała godzina, da się, testowałem) lub autobusem
http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... Itemid=196
Tu masz przynajmniej gwarancję, że obłożenie turystami będzie znikome. Koszt 2,70e
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 04 Lis 2015 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Właśnie nabyłam bilety na Terravision i widzę informację "IMPORTANT: Tickets must be printed. Tickets on mobile phone devices or tablets will not be accepted." - czy ktoś sprawdzał czy jednak akceptują na telefonie lub tablecie? Nie mam gdzie teraz wydrukować, a lecę jutro...

#653 PostWysłany: 20 Lis 2015 01:01 

niebieski
Tez nie miałem jak dzisiaj wydrukowac biletu w Tokio wiec podeszłym do okienka Terravision na Fiumicino i powiedziałem ze niemiałem gdzie wydrukowac.Pokazałem mu na tablecie i bez problemu wszedłem do busa.

#654 PostWysłany: 05 Gru 2015 23:00 

niebieski
Lecimy w weekend w 6 osób do Ciampino. Zakładam, że grudzień nie jest szczytem sezonu. Czy konieczny jest zakup biletu do Termini z wyprzedzeniem, czy spokojnie można zakupić bilet w autobusie po przylocie? I drugie pytanie, co w sytuacji kiedy mam bilet online a spóźni mi się samolot i nie zdążę na konkretną godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 08 Gru 2015 14:38 

niebieski
dyzio1 napisał(a):
Lecimy w weekend w 6 osób do Ciampino. Zakładam, że grudzień nie jest szczytem sezonu. Czy konieczny jest zakup biletu do Termini z wyprzedzeniem, czy spokojnie można zakupić bilet w autobusie po przylocie? I drugie pytanie, co w sytuacji kiedy mam bilet online a spóźni mi się samolot i nie zdążę na konkretną godzinę.
Podbijam temat. W międzyczasie znalazłem info o ważności biletu (tak czy siak dziękuję Zeusowi za fatygę). Jednakże może ktoś zna odpowiedź na moje pierwsze pytanie dotyczące obłożenia autobusów.

Ostatnio edytowany przez dyzio1, 08 Gru 2015 15:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 08 Gru 2015 14:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Google?

teravision napisał(a):
If my flight is delayed, can I get on the next bus with my ticket?

Of course! Your ticket is valid for the next available bus without any additional cost.

http://www.terravision.eu/faq_company_i ... on.html#If my flight is delayed, can I get on the next bus with my ticket?
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 12 Gru 2015 21:30 

kamil92sm napisał(a):
Witam
Prosze o pomoc, bede leciał z Rzymu do Krakowa. Potrzebuje się dostać z Stazione Termini do Campino.
Lot mam o godzinie 18:20 w niedziele i mam dwie opcje atobusu Terravision, mianowicie:
1) Wyjechać z Termini o 15:00 i na lotnisku być o 15:40. Tj. 2h 40 min przed odlotem
2) Wyjechać z Termini o 16:30 i na lotnisku być o 17:10. Tj. 1h 10 min przed odlotem.

Bardziej zależy mi na opcji nr 2 ale mam obawy czy w 1h i 10 min zdąrze na samolot? Proszę doradźcie mi czy 1h 10min to wystarczający zapas czasu?

PS. Lece Ryanairem

Dzieki

I którą opcję wybrałeś? Wyrobiłeś się? Będę wracał z Rzymu do Krakowa 2 stycznia i kupiłem bilet Terravision o 15:00, lot również o 18:20. Myślę, że w sobotę zaraz po Nowym Roku zbyt dużego ruchu nie będzie.

Łatwo jest znaleźć miejsca odjazdu autokarów Terravision z dworca Termini? To jest to samo miejsce, na które przyjeżdżają autokary z lotniska?

Jeśli mam zakupione bilety on-line to mam gwarancję miejsca?
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 12 Gru 2015 22:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie jest to samo miejsce zarówno dla wsiadających jak i wysiadających.

-- 12 Gru 2015 22:00 --

Z tego co pamiętam to trzeba przed odjazdem udać się do pkt Terravision (znajduje się przy miejscu zatrzymania autobusów) i bilet wymienić na tabliczkę z odjazdem. Oddaje się ją przy wsiadaniu. /stan na rok 2013/
marjuszs uważa post za pomocny.

#659 PostWysłany: 14 Gru 2015 13:34 

niebieski
Nadal tak jest. W Cafe Terra trzeba wymienić wydrukowany bilet na różową tabliczkę.

-- 14 Gru 2015 13:38 --

I którą opcję wybrałeś? Wyrobiłeś się? Będę wracał z Rzymu do Krakowa 2 stycznia i kupiłem bilet Terravision o 15:00, lot również o 18:20. Myślę, że w sobotę zaraz po Nowym Roku zbyt dużego ruchu nie będzie.

Łatwo jest znaleźć miejsca odjazdu autokarów Terravision z dworca Termini? To jest to samo miejsce, na które przyjeżdżają autokary z lotniska?

Jeśli mam zakupione bilety on-line to mam gwarancję miejsca?[/quote]

Radzę przyjść trochę wcześniej i wymienić bilet na tabliczki uprawniające do wejścia do autobusu. Wczoraj zepsuł się autobus z naszej godziny i zrobiło się trochę tłoczno i nerwowo. Zapewnili mnie, że pojadę następnym i tak właśnie było. W którymś momencie przestali sprzedawać ludziom bilety na najbliższe odjazdy. Zapewne po to, aby obsłużyć tych, którzy mieli bilety online.
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 14 Gru 2015 14:24 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja może trochę zmotywuję tych niepewnych i przekażę garść informacji.
Na lotnisku CIA byłem 30 min. przed odlotem ok. godz 11, czyli raczej tłoczno przed security - zdążyłem :D
Uber Via Nazionale-CIA - 46EUR
Z autokarów moim zdaniem najlepiej wypada Sitbus - nie ma kolejek, tabliczek, przesunięć na następny kurs i nie trzeba drukować biletów. Można także pojechać dowolnym autobusem w dniu ważności biletu.
Wieczorem, bez korków z trzema stopami na światłach na odcinku FCO-Watykan jechałem 45 minut.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość