Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 14 Wrz 2014 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
Monty napisał(a):
Podobnie z wyborem noclegow-nie spie po szopach czy sutenerach aby bylo niskobudzetowo..

Suterena czy sutener brzmi podobnie, ale chyba miałeś na myśli to pierwsze. U sutenera to raczej w nocy nie pośpisz;-)
3 ludzi lubi ten post.

Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z wyżywieniem za 1719 PLN
#122 PostWysłany: 12 Gru 2015 15:18 

A tak pozwolę sobie zapytać z głupia frant; taka liczba tak egzotycznych wyjazdów to duża kupa kasy. Skąd ją bierzecie? I jak na tak liczne nieobecności patrzą w pacy czy na studiach?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 12 Gru 2015 15:25 

@Gollum patrząc na Twój staż na forum dziwi mnie takie pytanie. Fly4free znaczy, że nie trzeba być milionerem, żeby podróżować ;-) A czas? Każdy rok ma 52 weekendy, do tego święta, dni wolne od pracy, urlop i robi się całkiem sporo możliwości podróżowania :)
 PM off
namteH lubi ten post.

#124 PostWysłany: 12 Gru 2015 16:23 

srebrny
Gollum napisał(a):
A tak pozwolę sobie zapytać z głupia frant; taka liczba tak egzotycznych wyjazdów to duża kupa kasy. Skąd ją bierzecie?

Ja biorę z konta.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#125 PostWysłany: 12 Gru 2015 16:28 
Awatar użytkownika

srebrny
ja ze skarpety
posiadam dwie skarpety
na złotówki i druga dewizowa-ta jest z logo najka

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Death lubi ten post.

#126 PostWysłany: 12 Gru 2015 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 551
niebieski
Dla mnie (pracująca studentka) ratunkiem są dni ustawowo wolne. Resztę trzeba pokombinować- część zajęć odrobić z drugą grupą, część odpuścić, część odrobić w inny sposób, pozamieniać zmiany i nagle udaje się uzyskać 3 dni wolnego :D Ale rzeczywiście z czasem jest piekielnie ciężko. Nieraz jechałam prosto z pracy na dworzec/lotnisko i praktycznie za każdym razem przyjeżdżam prosto do pracy/na zajęcia. Nie ma letko :D
Tulsa lubi ten post.

#127 PostWysłany: 12 Gru 2015 16:59 

Maciek78 napisał(a):
Ale suma summarum w ciągu roku bez - w zasadzie - żadnych wyrzeczeń uzbierało się - uwaga - 4500 zł. Przed wyjazdem trzeba było je jedynie posortować nominałami i zanieść do banku. Tam odstać przed kasą dobre 15 minut, po czym wizyta w bankomacie i można liczyć papierki. Kwota ta w zupełnosci wystarcza na kilka (może nawet kilkanaście) tripów w ciągu roku.

Pomysł fajny ale raczej dla tych co płacą gotówką :P .
W obliczu tego, że niestety banki coraz częściej wymagają określonej ilości transakcji bądź kwoty jaką trzeba zapłacić kartą aby uniknąć opłaty za kartę, to pomysł już taki idealny nie jest.

Poza tym 4500zł: 12 mies. = 375zł/miesiąc w drobniakach, czyli średnio 12,50zł/dzień, w moim przypadku kompletnie nie do przejścia, żebym tyle kasy co miesiąc miała w drobnej gotówce.
Owszem, wrzucam do świnki drobniaki a jeszcze lepiej piątaki-te lubi najbardziej, jednak w ciągu roku uzbiera się tego może ze 200-300zł max.

-- 12 Gru 2015 16:20 --

Niva napisał(a):
@powyższe - popieram
Ale pieniądze wrzucane do świnki są tylko leżącym tam kawałkiem metalu - nie są obracane, nie zarabiają na siebie w żaden sposób. Ta sama suma, którą ludzie wrzucają do świnki, odkładana na konto oszczędnościowe po paru latach przyniosłaby odsetki starczające na opłacenie hotelu na wakacjach. Patrzę na to zdjęcie paru tysięcy wyciągniętych ze świnki po czterech latach i naprawdę szkoda mi sumki, która uzbierałaby się z tego, gdyby to leżało na koncie z %

Jasne..... proszę napisz ile by było tego więcej dla klienta banku?
Bo jak widzę to żałosne niskie oprocentowanie jakie oferują nasze banki to mnie pusty śmiech ogarnia, więc jednak wolę wrzucać do mojej świnki, niż żeby Pan Prezes jeździł nowszą furą z moich złotówek :P .

-- 12 Gru 2015 16:29 --

limaK napisał(a):
kangaroo1983 napisał(a):
Dla mnie zasada jest taka. To co zarabiam 'wrzucam' na odpowiednie konto:
50% z wyplaty na potrzeby - wszystko co musimy miec czyli czynsz, jedzenie, rachunki
30% z wyplaty na dodatkowe rzeczy cos co jest niekoniecznie niezbedne nam do zycia, chcemy miec np. podroze, nowe buty (majac 50 innych w szafce), wyjscia do restauracji i imprezy
20% z wyplaty to oszczednosci na czarna godzine
To jest jedna (z wielu) zasad jakie mozna zastosowac aby dobrze zarzadzac swoja kasa.
Ja tego sie trzymam.

Przejrzyscie.
Ja robie inaczej, ale podobnie. Od razu po wyplacie przelewam 80% wynagrodzenia na konto nie do ruszenia i nie ruszam. Pozostale 20% to cala reszta wydatkow.
Sprawdza sie.

Tylko pozazdrościć wysokości dochodów;) [w takim pozytywnym znaczeniu] ale przypuszczam, że jesteście w mniejszości :P .
 PM off  

#128 PostWysłany: 12 Gru 2015 18:31 
Awatar użytkownika

Ja na ogół na trzeźwo i bez palenia to trochę się odłoży. Jestem typem co na wszystkim potrafi zaoszczędzić, aby pojechać.
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#129 PostWysłany: 12 Gru 2015 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
Gollum napisał(a):
I jak na tak liczne nieobecności patrzą w pacy?

Z zazdrością patrzą;-) No bo wiesz, taki prezes to ma za co jechać, ale za często nie może, bo zarządzanie firmą jednak trochę czasu zajmuje i odpowiedzialność duża. A jak się jest szarym pracownikiem, to każdy średnio rozgarnięty kolega potrafi cię zastąpić. A co dni wolnych od pracy, to na etacie jest ich mnóstwo. Wszystkie soboty (52), niedziele (52), święta (13), do tego wolne za święto przypadające w sobotę (2), 26 dni urlopu wypoczynkowego i 2 dni opiekuńczego na dzieci. Mało? No to jest jeszcze jedna alternatywa. Przychodzimy do pracy w soboty i niedziele (kiedy akurat nie podróżujemy), a potem bierzemy wybicia jak potrzebne są wolne dni na podróże. Jeszcze mało? Możemy napisać podanie o urlop bezpłatny. Ale to już słabo się kalkuluje, no bo w końcu na te wszystkie podróże trzeba zapracować;-)
anulkax7 lubi ten post.

#130 PostWysłany: 12 Gru 2015 20:37 
Awatar użytkownika

1) Banki też oferują 'skarbonkę' na drobne - np. mbank i ich msaver - zaokrągla transakcje kartowe ściągając różnicę na konto oszczędnościowe, którego standardowo nie widać w widoku rachunków :).
2) Polecam, choć mierzę się z tym dopiero od początku grudnia, założyć 'excela' z rozliczeniem wydatków. Wtedy widzimy na co najwięcej wydajemy pieniędzy, a też - przynajmniej ja na początku tego liczenia - powstrzymujemy się od bezsensownych drobnych (i nie tylko) wydatków (bo trzeba to będzie 'samemu ze sobą' rozliczyć).
3) Karta Raiffeisen/Wizzair - daje szanse na 'darmowy' oblot dzięki codziennym wydatkom (np. w połączeniu ze Sprytnym Billem).
4) Dobór miejsca i czasu. Są piękne i tanie miejsca na świecie, ale dolot do nich jest drogi. Może lepiej zainwestować w dłuższy wyjazd w tanie miejsce, niż wykorzystując tanie loty, latać po drogich miejscach po weekendach.
5) Blablacar, couchsurfing, kody rabatowe = możliwości na darmowy nocleg i wyżywienie, tańszy transport z lotniska. Większość opisana na tym forum w konkretnych 'destynacjach'.
6) Odkładanie pieniędzy zaraz po wypłacie - dostajesz wypłatę i od razu kupujesz 100 EUR/USD/GBP (zależy gdzie chcesz jechać). Wtedy do następnej wypłaty jakoś dotrwasz, a masz już walutę na najbliższy weekendowy wypad :).
7) Kuchnia w miejscu noclegu - wyposażona kuchnia w Twoim hostelu może Ci pozwolić oszczędzić na jedzeniu 'na mieście'. Ceny supermarketowe są często podobne do polskich, a 'studencki obiad' prosto i tanio ugotujesz :)
8) Koszty na miejscu - patrz czy naprawdę super tani lot ląduje w Gironie czy na El Prat.
9) Myśl o komunikacji na miejscu - co z tego, że Twój hostel w Londynie kosztuje tylko 15 GBP, jeżeli musisz wydać kolejne 7 dziennie na metro (i tracić czas)?

A wszystko zależy od wyceny własnego czasu - kilka lat temu dla mnie krótki wypad mógł być między poniedziałkiem, a środą - obecnie żal mi urlopu. Liczyła się tylko cena lotu, teraz za lot z Krakowa względem Katowic dołożę spokojnie stówkę, względem Warszawy też 100-150 (a przy przesiadce gwarantowanej przez LOT nawet i 200-250 OW).
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 12 Gru 2015 21:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nabywaj uzyteczna wiedze lub umiejetnosci, a pozniej
a) rob to co robisz najlepiej jak potrafisz - dojdz do perfekcji
b) nie wstydz sie mowic, ze jestes w tym dobry
c) jezeli robisz to co robisz na etacie, zacznij na zleceniach po godzinach

w moim odczuciu lepiej zrobic jedno zlecenie wieczorem
niz przez miesiac co wieczor obserwowac czy bilet stanial wlasnie teraz o 50 PLN
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 12 Gru 2015 21:25 
Awatar użytkownika

niebieski
correos napisał(a):

niz przez miesiac co wieczor obserwowac czy bilet stanial wlasnie teraz o 50 PLN

mysle, ze punkt c nie jest taki łatwy do zrealizowania jakby to sie wydawało. ok jezlei ktos pracuje w IT jest w stanie brac drobne zlecenia po poludniu np piszac strony itd, ale w przypadku kiedy to zupelnie inny zawod nie jest takie proste cos dorwac, tak mi sie wydaje.
 Profil Relacje PM off
Tulsa lubi ten post.

#133 PostWysłany: 12 Gru 2015 21:32 

correos napisał(a):

Nie w każdym zawodzie i nie na każdym stanowisku jest możliwość DG.
Taka pani sekretarka czy kadrowa raczej ma pracę stacjonarną :P .
 PM off  

#134 PostWysłany: 12 Gru 2015 21:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
nie proponuje uniwersalnej recepty dla kazdego z forumowiczow
warto moim zdaniem posiadac zawod/wiedze/umiejetnosci ktora mozna
spieniezyc, zabawa w blabla.., couch..., moneybacki itp to nie rozwiazanie problemu na przyszlosc

napisze brzydko jak bylismy golodu... tak nadal jestesmy ;)
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 12 Gru 2015 22:23 

niebieski
Drodzy forumowicze,

Nie macie wrażenia, że zarówno pytanie jak i odpowiedzi to temat przewałkowany na 10-tą stronę przez każdego z Nas? "Jak odłożyć pieniądze na podróze" nie różni się niczym od "jak odłożyć pieniądze na mieszkanie/samochód/ciuchy" czy tam jakie mamy statystycznie priorytety finansowe.

I te klasyczne odpowiedzi: nie pal, nie pij, nie chodź na imprezy, wchodź do sklepu i udawaj, że kupujesz oraz hit marketingu bankowego a jednocześnie matematyczne Himalaje bezsensu ostatnich lat: odkładaj końcówki :)
No i oczywiście: zarabiaj więcej! ;)

Wszystkie tak bardzo wzruszające, jak mało praktyczne i skuteczne. Przelewanie z pustego w próżne jeszcze nigdy nie wygrało z matematyką.

Żeby realnie i skutecznie odłożyć pieniądze, musimy zebrać do kupy jedynie dwie rzeczy:

1. Realizm finansowy. W który można bardzo prosto uzbroić się używając byle którego arkusza kalkulacyjnego, co ciekawszych systemów bankowych z funkcjami budżetowania lub nawet kartki papieru.

2. Konsekwentność/konsekwencję w postępowaniu.

Rozpiszcie sobie możliwe dochody, zaplanujcie wydatki lub ich limity w danych kategoriach z góry i w żelazny sposób trzymajcie się planu. Różnica wpływów i wydatków musi być taka, żeby pojawiły się oszczędności. Proste. Realne. Skuteczne. Amen?
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#136 PostWysłany: 12 Gru 2015 23:33 

Loty: 51
Kilometry: 88 379
anulkax7 napisał(a):
Dla mnie (pracująca studentka) ratunkiem są dni ustawowo wolne. Resztę trzeba pokombinować- część zajęć odrobić z drugą grupą, część odpuścić, część odrobić w inny sposób, pozamieniać zmiany i nagle udaje się uzyskać 3 dni wolnego :D Ale rzeczywiście z czasem jest piekielnie ciężko. Nieraz jechałam prosto z pracy na dworzec/lotnisko i praktycznie za każdym razem przyjeżdżam prosto do pracy/na zajęcia. Nie ma letko :D

Uff... jakie szczęście, ze odkryłem fly4free dopiero po studiach.

-- 12 Gru 2015 22:36 --

correos napisał(a):

Ale mi właśnie to sprawdzanie daje radochę :D
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 12 Gru 2015 23:37 

[quote="john_doe"

Wszystkie tak bardzo wzruszające, jak mało praktyczne i skuteczne. Przelewanie z pustego w próżne jeszcze nigdy nie wygrało z matematyką.
W moim przypadku korzystam z karty kredytowej i już sie na tym "przewiozłem" Płacąć tą kartą nie mam przewalutowania,ale i tak bank zdziera po swoim kursie. Dobre jest wtym ,że dług z KK można rozłożyć na raty tzw. ratio na 8% Jednak jak po kilku wyjazdach nałożą sie 3 raty to jest nie wesoło.
 PM off  

#138 PostWysłany: 13 Gru 2015 22:33 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
[quote="john_doe"

W moim przypadku korzystam z karty kredytowej i już sie na tym "przewiozłem" Płacąć tą kartą nie mam przewalutowania,ale i tak bank zdziera po swoim kursie. Dobre jest wtym ,że dług z KK można rozłożyć na raty tzw. ratio na 8% Jednak jak po kilku wyjazdach nałożą sie 3 raty to jest nie wesoło.

Uważaj, bo kredytowe produkty odnawialne są zgubne. Zbyt często rozmawiam z ludźmi spłacającymi "minimalne ratki za KK" zostające cały czas z tym samym długiem.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 13 Gru 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
Jeśli podróże oznaczają zapożyczanie się w KK to może lepiej odpuścić na chwilę i odzyskać płynność? Kredytówka to dla mnie jedynie środek płatniczy wprost powiązany z zbieraniem sianka na bilety lotnicze WIZZ, którym latam po Europie. Żeby nie myśleć o jakiś minimalnych ratach, o możliwości zapłacenia odsetek, kosztów ubezpieczenia, po prostu ją nadpłacam i na bieżąco wykorzystuje na każdym możliwym kroku, tym samym zbierając pkt do wydania na bilety.

Co do ogólnego odkładania na podróże... no cóż...
Mimo wszystko musi Cię na to stać (podróże) i musisz ich chcieć (podróży). Każdy ma inną piramidę potrzeb. Odmówisz sobie zbędnych gratów, ubrań czy gadżetów, nie kupisz mieszkania w prestiżowym miejscu, nie kupisz bajeranckiej fury itd, to znajdzie się hajs na podróże. Ktoś już to napisał, a ja powtórzę nieco inaczej. Jeśli Cię nie stać na podróże to z tej samej pensji magicznym sposobem nie uzbierasz na kolejny wyjazd. Nie ma tu żadnej magii lub "cheat'u", niestety nie ma. Zawsze, ale to zawsze coś będzie kosztem czegoś.
BrunoJ lubi ten post.

#140 PostWysłany: 13 Gru 2015 23:26 
Awatar użytkownika

niebieski
elwirka napisał(a):
Gollum napisał(a):
I jak na tak liczne nieobecności patrzą w pacy?

Z zazdrością patrzą;-) No bo wiesz, taki prezes to ma za co jechać, ale za często nie może, bo zarządzanie firmą jednak trochę czasu zajmuje i odpowiedzialność duża. A jak się jest szarym pracownikiem, to każdy średnio rozgarnięty kolega potrafi cię zastąpić. A co dni wolnych od pracy, to na etacie jest ich mnóstwo. Wszystkie soboty (52), niedziele (52), święta (13), do tego wolne za święto przypadające w sobotę (2), 26 dni urlopu wypoczynkowego i 2 dni opiekuńczego na dzieci. Mało? No to jest jeszcze jedna alternatywa. Przychodzimy do pracy w soboty i niedziele (kiedy akurat nie podróżujemy), a potem bierzemy wybicia jak potrzebne są wolne dni na podróże. Jeszcze mało? Możemy napisać podanie o urlop bezpłatny. Ale to już słabo się kalkuluje, no bo w końcu na te wszystkie podróże trzeba zapracować;-)

Tutaj jest pewnego rodzaju paradoks. Żeby na podróże zapracować, często nie wystarczy być 'szarym pracownikiem'. A jak się nie jest szarym pracownikiem, to miewa się problemy podobne do tych co prezes, w szczególności niekoniecznie wolne soboty czy niedziele, czy urlop na zawołanie, i nie każdy kolega zastąpi.
elwirka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 452 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości