Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2015 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 73 985
niebieski
Pytanie z pogranicza wątku lotniskowego i dojazdu z/do lotniska.

Mam przylot powrotny z USA z lądowaniem o 7:30 na tytułowym lotnisku Berlin Tegel.
Zastanawiam się jak sprawnie przebiega odprawa na tym lotnisku po przylotach z poza UE, czy mam szansę zdążyć na Polskiego Busa na ZOB, który odjeżdża o 9:30
Niestety tak pechowo się składa, że mam do wyboru albo ten autobus, albo kolejny dopiero o 19:30, a nie uśmiecha mi cały dzień w Berlinie po powrocie z LA.
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 08 Gru 2015 21:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Co prawda nie z USA, ale w ubiegłym tygodniu z Dubaju przyleciałem właśnie na TXL. Kontrola paszportowa bardzo sprawna, poza normalnymi są 3 stanowiska dla paszportów biometrycznych więc wszystko w 3 minuty natomiast na bagaże czekaliśmy dokładnie 70 minut od momentu wylądowania - czyli jakieś 60 minut od momentu stawienia się przy taśmie :/ Miałem półtora godziny na dotarcie na Simpla, a po odebraniu bagażu zostało mi 14 minut. Udało się tylko i wyłącznie przez to że trafiliśmy na kumatego taksówkarza, który potraktował to jak wyzwanie i na przepisy uwagi nie zwracał :D

**Nie wiem ile czekały inne osoby na bagaż, bo mój wyjechał jako jeden z pierwszych - nie licząc biznesowych i statusowych (około 50 sztuk)...

Oczywiście nie mówię że jest tak zawsze, ale mam dziwne wrażenie, że moja sytuacja to nie był jednostkowy przypadek :D Bo to Tegel, najgorsze lotnisko ever :D
wojtkow uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Gru 2015 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
3 tygodnie temu przyleciałem na Tegel z USA, kontrola paszportowa była szybka. Bagażu nie miałem :)

Rok temu przylatywałem na TXL z bagażem i czekałem ponad godzinę - tyle, że był gdzieś na szarym końcu, parę osób tak czekało, bo chyba nie dowieźli ;)
 Profil Relacje PM off
wojtkow uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Gru 2015 22:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Dodam jeszcze tylko, że przy 2h bym zaryzykował. Mimo wszystko jeśli samolot wyląduje o czasie to powinieneś zdążyć. Jeśli wyjdziesz z godzinkę po lądowaniu to spokojnie komunikacją dasz radę, jeśli tak jak ja to z dobrym taxiarzem dojedziesz w 10 minut. Koszt 15€ + jakiś tip za brawurę :D

Przy okazji, po drodze kolega dzwonił do Simpla w moim imieniu żeby poczekali. Powiedzieli, że nie bardzo mogą, bo na ZOB muszą wyjeżdżać o czasie, bo się obsługa czepia :/ Że zadzwonią do kierowcy, ale max 5 minut może poczekać. Ostatecznie i tak nie zadzwonili, ale deklarowali, że jakbym nie zdążył to mam zadzwonić to mi za darmo przebukują na wieczorny kurs. Ale to był SE, a nie PB :)

#5 PostWysłany: 08 Gru 2015 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Tego PB i tak kupię, ale zastanawiam się czy nie podeprzeć się od razu jakimś innym biletem (SE lub coś innego co jest wcześniej niż wieczorny PB).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Gru 2015 22:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@wojtkow o 14 masz Ecolines z ZOB i jesteś w Wawie o 2130 ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Gru 2015 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja wina, bo nie napisałem tego wprost, ale wracam do Poznania, a Ecolines nie ma takiego połączenia w rozkładzie (choć jest na mapce).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Gru 2015 22:50 
Awatar użytkownika

srebrny
O 14:30 jest simple - ten którym ja ostatnio jechałem. Niestety szkoda, że nie jest odwrotnie, bo bilet PB można zwrócić nawet 15 minut przed odjazdem, a Simpla promocyjnego wcale, a niepromocyjnego tydzień albo dwa wcześniej minimalnie :/

Edit: Ja bym nie brał nic awaryjnie poza PB, awaryjnie to złapiesz jakiegoś blablacara :) Ja czekając na walizki miałem 3 na oku na najbliższe 3 godziny ;) Z Berlina dość często jeżdżą zwłaszcza w dzień ;)

#9 PostWysłany: 09 Gru 2015 01:00 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
PB można zwrócić do godziny przed odjazdem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość