Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 639 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 26 Sie 2015 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
Czerwiec 2015 - Micra Cabrio - 175 euro/tydzień - BestCars Heraklion - chciałem najtańsze, ale nie mieli więc dali mi rabat na cabrio :)

M.

Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Tajlandia w sezonie od 2135 PLN 🐘🌺 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Tajlandia w sezonie od 2135 PLN 🐘🌺
Zimowy tydzień w Turcji 🌊🏖️ 4* hotel z all inclusive w Alanyi za 1984 PLN Zimowy tydzień w Turcji 🌊🏖️ 4* hotel z all inclusive w Alanyi za 1984 PLN
#262 PostWysłany: 26 Sie 2015 12:30 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Dziękuję za info. Stanęło na 170 Euro za 7 pełnych dób i kolejna rozpoczęta za Hyundai Getz 1.2 więc wychodzi niecałe 25 Euro/doba na przełomie sierpień / wrzesień. Przetestuję i podzielę się info co i jak po powrocie.

#263 PostWysłany: 27 Sie 2015 14:14 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
jest jakaś wypożyczalnia która nie pobiera blokady na karcie? w której opłacam full insurace i mam spokój? europeo nie odpisuje na maile ani formularze ;/
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 27 Sie 2015 14:22 

niebieski
http://www.autoway-polska.com
samochody od ok 180 euro na tydzien
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 27 Sie 2015 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@bkolakowski

A w jakiej miejscowości chcesz wypożyczyć to auto?

M.

#266 PostWysłany: 27 Sie 2015 14:53 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
A czy ktoś miał doświadczenia z Surprice Car? Mają bardzo atrakcyjną cenę: 165€ za dwa tygodnie za najmniejsze autko.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 27 Sie 2015 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
MaciekM napisał(a):
@bkolakowski

A w jakiej miejscowości chcesz wypożyczyć to auto?

M.

bede mieszkał w horafakia, więc chania :)

Pewnie będę zamawiał przez stronę http://www.art-carrentals-crete.com/. 20 euro za dzień i bardzo dobre warunki:

● Special full insurance with no excess
● No charge for taxes
● Baby seats, childseats
● Roadside assistance 24/7
● Second driver
● Direct replacement of the car in any inconvenient situation
● 24 hours delivery / collection
● Free airport parking
● No need of credit card
● Free kilometers
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 06 Wrz 2015 10:17 

Loty: 34
Kilometry: 73 282
Obiecałem, że napiszę po powrocie więc dopełniam obowiązku (może się komuś przyda w przyszłości).
Stanęło na tym, że wypożyczyłem auto 4 dni przed wylotem do Chanii w kissamosrentacar.com. Hyundai Getz 1.2 za 170 Euro (z pełnym ubezpieczeniem) na 7 pełnych dób i trochę ósmej (przełom sierpnia / września) dla 2+1 osób.

Z uwagi, że zakwaterowanie wybrałem w Kissamos (miejscowość szału nie zrobiła, ale tylko tam spaliśmy + wieczorny spacer) ale autko chciałem odebrać i zdać na lotnisku propozycja wypożyczalni była następujące i dokładnie tak było w praktyce:
1) po przylocie dzwonię pod podany numer komórki,
2) 2 minuty później podjeżdża pomarańczowy VAN i zawozi na oddalony o ok. 300-400 metrów Greece Air Parking
3) tam otrzymuję kopertę wypisaną ma moje dane, kluczyki i auto i mapa z zaznaczonymi 2 miejscami, gdzie nie wolno tym autem jechać (m.in. Balos - stosowna pieczątka jest też na umowie na czerwono a kara to 300 Euro) - wszystko trwa 1 minutę
4) następnego dnia już w Kissamos podjeżdżam do biura wypożyczalni, płacę w gotówce 170 Euro, Pani pyta ile było paliwa na lotnisku i zaznacza to na umowie,
5) auto oddaję na tym samym parkingu skąd wyjeżdżałem, nikt nic nie sprawdza (gostek powiedział aby poszukać miejsca i tam zaparkować, z tego co przeczytałem to parking jest czynny od 5 rano, ale że jest on "otwarty" to w nocy można oddać auto i wrzucić klucz do skrzynki.

Co do autka: Hyundai Getz 1.2 z przebiegiem niecałe 18 tys. km, mocarzem nie był ale dawał radę (na 1-ce powrót ze Stefanou Beach :P).

Przykładowe odległości:
Lotnisko Chania -> Kissamos to ok. 60 km w 1 stonę
Kissamos -> plaża Falasarna to 15 km w 1 stronę,
Kissamos -> plaża Elafonisi to 44 km w 1 stronę,
Kissamos -> półwysep Akrotiri (Agia Triada, Stefanou Beach) to 130 km w 2 strony
Ceny paliwa: Pb95 - tankowałem od 1.459 do 1.499 ale były też stacje z wyższymi cenami.

Teraz o Balos: jak wspomniałem na umowie było, iż NIE WOLNO tym autem tam jechać. I teraz wiem, że dobrze i nie ma co kusić losu. Na Balos wybraliśmy się komunikacją lokalną ... ale to już w innym wątku (kreta-zachodnia-a-siec-autobusowa,1436,78344#p635457)
MaciekM lubi ten post.

#269 PostWysłany: 06 Wrz 2015 14:20 

Czy ktoś wie czy europeocars zabrania wjazdu na Balos?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 06 Wrz 2015 14:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystkie wypożyczalnie tego zabraniają. Ubezpieczenie nie działa jeśli nie jeździsz po asfaltowych drogach. No, chyba że wypożyczasz auto 4WD.

M.

#271 PostWysłany: 06 Wrz 2015 14:51 

Ta droga na Balos rzeczywiście jest taka że może się coś stać z samochodem?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 06 Wrz 2015 17:06 
Awatar użytkownika

niebieski
No mi się zdarzyło. Kozy plus wielki kamień na środku drogi :)

Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 88.37 KiB | Obejrzany 1939 razy ]

#273 PostWysłany: 14 Wrz 2015 20:24 

Zdecydowanie odradzam wypożyczalnię VENUS w Rethymnon. Zarezerwowaliśmy samochód dwa dni wcześniej, wpłaciliśmy zaliczkę, otrzymaliśmy zaświadczenie, jednak po przyjściu ustalonego dnia po odbiór samochodu nie było. Tłumaczyli się, że zapomnieli. Zapewniali, że szukali w innych firmach innego samochodu, ale nie znaleźli. My znaleźliśmy, 200 metrów od nich, za dużo wyższą cenę i inny niż chcieliśmy (musieliśmy wypożyczyć tego samego dnia). Mimo próśb z naszej strony, nie otrzymaliśmy ani nawet częściowej rekompensaty ani słowa przepraszam.
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 20 Wrz 2015 16:16 

niebieski
Z racji braku dostepnych samochodow w Europeo, zarezerwowalismy samochod przez http://sunnyrentacar.gr/. Wynegocjowalem cene 170e za klase C na pelny tydzien, wraz z ubezpieczeniem. Zadnych przedplat, kart kredytowych. Umowa spisana na lotnisku, parking z samochodem ok 200m od lotniska. Hyundai Accent, ktorego dostalismy byl co prawda troche odrapany w kilku miejscach, ale to chyba standard przy warunkach drogowych jakie panuja na Krecie. Samochod czysty, dawal swietnie rade nawet w drodze na Balos :) Blondyna ktora zaprowadzila nas na parking, bardzo mila i zabawna. Moge spokojnie polecic jako alternatywe dla popularnego na forum Europeo.
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 21 Wrz 2015 10:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście wypożyczonymi samochodami nie wolno jeździć na Balos, co nie przeszkadzało mi zobaczyć tam około 20 samochodów z naklejkami różnych wypożyczalni :D Droga na parking z którego się idzie na plażę jest specyficzna i dużo na niej kamieni, jak widać powyżej, można uszkodzić samochód, więc to kwestia decyzji każdej osoby, czy chce ryzykować, czy nie.

Ja zaryzykowałem i nic się nie stało. Jeśli ktoś woli nie ryzykować, to najlepiej zaparkować gdzieś blisko budki strażnika, podejść tam i pytać przejeżdżających, czy by nie podwieźli, podejrzewam że długo by się nie czekało :)
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 21 Wrz 2015 11:13 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
A czy mógłby się ktoś odnieść jak droga na Balos ma się w porównaniu do np. drogi na Cofete na Fuerteventurze? Gorzej czy lepiej? Bo z tego co widziałem na relacjach to jest to po prostu żwirowa, górska droga.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 21 Wrz 2015 11:24 

Nie wiem jak wygląda ta droga na Cofete, ale wiem jak się jedzie na Balos. Faktycznie jest to droga usłana kamieniami, ale nie jest tak że trzeba od razu rozwalić samochód, trzeba tylko uważać i traktować samochód jak własny, a nie z wypożyczalni. Jechałem autem Hundai Getz, 4 osoby dorosłe na pokładzie i dałem radę. Faktem jest, że trzeba patrzeć pod koła, przejazd tego odcinka od zjazdu z asfaltu do parkingu zajął mi chyba ze 40 minut, w pewnym momencie jak zobaczyłem uskok przed samochodem, to musiałem wycofać ze 20 metrów i najechać drugą krawędzią drogi, ale można i poza kurzem na karoserii żadnych śladów.
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 21 Wrz 2015 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
vincenz napisał(a):
A czy mógłby się ktoś odnieść jak droga na Balos ma się w porównaniu do np. drogi na Cofete na Fuerteventurze? Gorzej czy lepiej? Bo z tego co widziałem na relacjach to jest to po prostu żwirowa, górska droga.

Gdybym miał oceniać, to bym powiedział ... że lepsza. Bo szersza. Momentami, w drodze na Cofete jedynymi momentami do mijanek były zatoczki zakrętów. W drodze na Balos swobodnie idzie się minąć. Z tym, że faktycznie kamieni może więcej - toteż ewentualnie może coś wyskoczyć spod koła mijanego. I na to jedynie proponowałbym zwracać uwagę ...
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 26 Wrz 2015 20:54 

Właśnie wróciliśmy z Krety, uchodźców brak, pogoda w ostatnie pare dni była smutna :( padało. Jeśli chodzi o wypożyczalnie, jak wcześniej wszyscy wspominali - jak chcecie taniej zarezerwować autko - trzeba to robić z dużym wyprzedzeniem!!! Ja tego nie zrobiłam wiec w Europeo już nic nie było. Pisałam tez do Autoway - tylko klasę C mieli dostępną. A ceny, cóż we wrześniu już jest niski sezon, jednak klasa C nadal kosztuje :D my braliśmy autko na cały tydzień, pomog manager w hotelu w którym spaliśmy (hotelik w miejscowości niedaleko Rethymno) i podał w mailu namiary na lokalną wypożyczalnie (na miejscu jak przyjechaliśmy było pełno wypożyczalni). Dostaliśmy piękną Lancię Ypsilon, prawie nową z GPS gratis (w którym były wpisane wszystkie ciekawe miejsca, parkingi, plaże - co było super pomocne) podstawili nam na lotnisko w Chanii a oddawaliśmy w hotelu. Pełne ubezpieczenie. Za tydzień zapłaciliśmy 200 euro - nie najtaniej ale komfort kosztuje. Objechaliśmy całą zachodnią Kretę :)

-- 26 Wrz 2015 22:33 --

I jeszcze, ceny benzyny we wrześniu w zależności od miejscowości wahały się w granicach od 1,46 do 1,6 euro/l benzyny. Mają ciekawy sposób tankowania, podjeżdżasz pod dystrybutor, Pan pyta za ile chcesz zatankować - np. proszę za 20 euro - i Pan sam tankuje :) paragon dostaliśmy tylko na firmowych miedzynarodowych stacjach, na innych Panowie udawali Greków :D
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 04 Paź 2015 14:34 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 164 594
niebieski
Też właśnie wróciliśmy.
Wypożyczone w Sunny - 125€/7 dni (odbiór w południe 24.09 - zwrot 01.10 po południu).
Odbiór w centrum w Chanii - zwrot na lotnisku w Iraklionie.
Podobno za zwrot w innej lokalizacji Pani doliczyła tylko 10€, więc wychodzi 115€/7dni ->~16€/doba.

Najpierw dostałem wyższą cenę, ale po pytaniu o zniżkę parę euro udało się urwać.

Samochód - Kia Picanto. Około 40 000 km na liczniku. W środku dość brudna.

Na stromych górskich podjazdach ciągłe wachlowanie między 2 a 3 biegiem.
Zrobiliśmy 1150km (Chania, Balos, Elafonisi, Sougia, Aradena, Retymnon + wschód: Sfakia, Vai, Kato Zakros, Spinalonga, Knossos, Iraklion) - więc trasa mieszana górsko-autostradowa. Spalanie wyszło około 6,5-7 l/100km, a raczej eco-drivingu nie uprawiałem...

Ostrzeżeniowo - w drodze do z Chanii do Sougii zaliczyliśmy najpierw około godzinną ulewę, a później wręcz oberwanie chmury. (Zresztą Sougia przywitała nas kilkoma trąbami powietrznymi na morzu...).
Największą ulewę przeczekaliśmy na jakimś poboczu we wsi. Chwalę sobie tą decyzję, bo później na drodze było pełno większych i mniejszych głazów, a miejscami droga była prawie nieprzejezdna - cała zasypana zwałowiskiem...

Ceny benzyny - jak ktoś pisał - 1,4-1,6€/l.
Nie za bardzo widziałem zasadę różnicowania cen. Np. w nieturystycznym mieście Sitia (wschód) ceny na różnych stacjach ok 1,6. Paręnaście kilometrów na zachód - okolice 1,5. W Chanii - 1,4-1,5. Na wsiach 1,4-1,6...
Czasem są 4 stacje na jednej ulicy oddalone od siebie po paręset metrów i cena potrafi się różnić o 0,1€ (6-7%! Ponad 42 grosze!)...
Tylko raz mi się zdarzyło nie dostać paragonu. Dawali sami z siebie (5 lub 6 tankowań).

Załączniki:
Komentarz do pliku: Kreta - droga po ulewie2.
20150926_110536.jpg
20150926_110536.jpg [ 169.76 KiB | Obejrzany 2151 razy ]
Komentarz do pliku: Kreta - droga po ulewie.
DSC_2924bw.jpg
DSC_2924bw.jpg [ 208.35 KiB | Obejrzany 2166 razy ]
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 639 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 32  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości