Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:06 

niebieski
Zadam pytania na które po części można znależć odpowiedz w roznych watkach, a po czesci ciezko odpowiedziec.

Pierwsza kwestia to termin - oczywiscie znam prognozy, srednie temperatury itd. - na tej podstawie wywnioskowalem, ze fajnym miesiacem na podroz jest listopad, grudzien. Pytanie czy ten okres wiaze sie z wiekszymi niz zwykle tlumami? Wyzszymi cenami? Moze jednak szukac w innym okresie? I druga kwestia powiazana z kosztami wycieczki - glownie lotniczymi. Wychodzi na to, ze najlepsza opcja jest Wizz - ale jego ceny tez zmieniaja sie troche niekorzystnie "im dalej w zime"). Czy jest sens czekac na jakies promo innych linii typu Emirates? Kiedy one moga sie pojawic i na jakie okresy obowiazywac? Jak dobrego promo mozna oczekiwac?

Wiem, ze to glownie takie gdybanie, ale nie mam na razie sztywnego planu na Dubaj, stad, moge sie troche w zgadywanki pobawic.
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#82 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Sam wybieram się do Dubaju i zgłębiam temat od jakiegoś czasu więc spróbuję Ci odpowiedzieć.
Jeśli chodzi o termin wyjazdu to listopad i grudzień to jest tamtejszy sezon (bo temperatury spadają trochę) i wtedy faktycznie można spodziewać się wyższych cen (w szczególności noclegów)...

Wizz to faktycznie chyba najbardziej ekonomiczna opcja, można złożyć loty za kilkaset zł ale ta cena to tylko z małym bagażem podręcznym no i zazwyczaj czeka Cię nocka lub dwie w Budapeszcie w oczekiwaniu na kolejny lot. Sprawdź loty z Pragi - lata stamtąd kilka linii i bez większego kłopotu można znaleźć loty za około 1000 zł (np. UIA, pegasus z przesiadkami i smartwings, flydubai bezpośrednio). Co do promocji to nikt Ci nie odpowie na pytanie kiedy będą bo nikt tego nie wie... ;) Niestety, od kilku miesięcy obserwuję te ceny i muszę powiedzieć, że dobre promocje, które zeszłyby powiedzmy poniżej 800zł występuję rzadko (nie licząc wizza oczywiście)...
 Profil Relacje PM off
Cooper84 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:42 

W tej chwili CSA z WAW do PRG to koszxt 350 PLN + promocja Pegasus = 1000 PLN za ZEA
Można złożyć bilet PRG - DXB i DOH - PRG - ok. 800 PLN RT

Ja rok temu w październik / listopad łącznie spędziłem kilka tygodni Katar, ZEA, Oman
Pogoda w listopadzie OK, bez problemu z kilkumiesięcznym dzieckiem
W październiku w Katarze jednak było jeszcze za gorąco

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 28 Lip 2015 11:30, edytowano w sumie 1 raz
Zmiana DUB na DXB. DUB to Dublin ;-)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 28 Lip 2015 15:01 

niebieski
Sam Budapeszt az tak bardzo mnie nie przeraza - lubie to miasto i znam, a dodatkowo moge teraz np. we wtorek smignac tanio i szybko do Budapesztu przez Skavste z Lublina. Praga mi z Lublina jakos nie po drodze - stad bardziej pytanie o szanse urwania czegos z Wawy... W sumie to moge poleciec i w styczniu czy lutym, termin jest malo istotny (byle nie w najwieksze upaly).
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 28 Lip 2015 15:07 

Na wypadek, gdyby było to istotne - w styczniu/ lutym może być za zimno na plażowanie. Często bywa też pochmurno (zdjęcia) i mgliście (stłuczki na autostradach). Mi udało się nawet załapać na deszcz. :-)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 14 Wrz 2015 14:17 

Wita, czy wiecie jakie są ceny elektroniki, aparatów fotograficznych w ZEA. Czy warto tam kupić ?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 16 Wrz 2015 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Na strefie bezcłowej można ustrzelić tańsze perełki, np. zegarki, ale z elektroniką niestety nie wiem.

#88 PostWysłany: 18 Wrz 2015 14:10 

Patrzyłem na ceny lustrzanek w galerii - podobnie jak u nas.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 18 Wrz 2015 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 735 334
niebieski
Ponieważ co chwilę ktoś pyta o wizę - jest ona darmowa, ale nie oznacza to że jej nie musimy mieć. Przy kontroli paszportowej jest osobna ścieżka "FAST TRACK" dla pasażerów z krajów "z wizą darmową", najlepiej pokazać paszport obsłudze. Swoje trzeba odstać, jest nam robione zdjęcie, wbijają pieczątkę wjazdową, a przy wyjeździe wyjazdową. I tyle.

Przy nocnych przylotach i dużej ilości pasażerów czasem trzeba sobie godzinę postać w kolejce.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 18 Wrz 2015 15:30 

joael napisał(a):
Przy nocnych przylotach i dużej ilości pasażerów czasem trzeba sobie godzinę postać w kolejce.

W ostatni poniedziałek ok. 23:30 stałem w tej kolejce coś ok. 1,5 h. Panowie na stanowiskach wizowych absolutnie się nie spieszyli.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 04 Paź 2015 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
joael napisał(a):
Ponieważ co chwilę ktoś pyta o wizę - jest ona darmowa, ale nie oznacza to że jej nie musimy mieć. Przy kontroli paszportowej jest osobna ścieżka "FAST TRACK" dla pasażerów z krajów "z wizą darmową", najlepiej pokazać paszport obsłudze. Swoje trzeba odstać, jest nam robione zdjęcie, wbijają pieczątkę wjazdową, a przy wyjeździe wyjazdową. I tyle.

Zdziwiłeś mnie ze zdjęciem. Mnie żadnego nie robiono, nie stałam też w fast tracku :) jedynie pieczątka na wjazd/wyjazd.

#92 PostWysłany: 04 Paź 2015 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
U nas zdjęcie robili każdemu. Kolejki były ogromne ale udało nam się w jakieś 20min, korzystając ze stanowisk najbardziej z lewej strony. Nie wiem czy to fast track ale nie wpuszczali do tych kolejek wszystkich tylko z wybranymi paszportami. Jako że był środek nocy to się nie zastanawialiśmy kogo puszczają tylko cieszyliśmy że nas wpuścili.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 04 Paź 2015 19:06 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
Zdjęcie jest robione twojej tęczówce. I rzeczywiście, jak byłem dwa lata temu, robili wszystkim.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 04 Paź 2015 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 735 334
niebieski
Tak, skrajne jedno z lewej i jedno z prawej to stanowiska fast track, obsługa wpuszcza tam tylko "wybrane" paszporty. Ja leciałem UIA, i Ukraińcy byli zdziwieni że nas tam skierowano :)
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 07 Paź 2015 10:15 

niebieski
Pytanie proste, acz skomplikowane:

Czy 5 i pol dnia (przylot sobota w nocy, wylot w czwartek wieczorem wystarczy na "must see" Dubaj i Abu Dhabi? Czy lepiej wydluzyc pobyt o 2 dni do soboty? (koszty sie "ciut" zmieniaja").

Must see oznacza dla mnie zobaczenie wszystkich atrakcji, ale niekoniecznie spedzanie w kazdej z nich pol dnia (choc w Ferrari World zamierzam na pewno :) ).
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 07 Paź 2015 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Cooper84 napisał(a):
Must see oznacza dla mnie zobaczenie wszystkich atrakcji.
A może zamiast zobaczenia wszystkich atrakcji wybierz sobie te, które Cię najbardziej interesują? Na wszystko i tak Ci pewnie nie starczy czasu. Ja byłem w ZEA tylko cztery dni i to co było na topie mojej listy w Abu Dhabi i Dubaju zobaczyłem. Coś tam jeszcze zostało, ale to na przyszłość. Dzięki temu jest powód by tam wrócić. Parę dni temu natomiast rozmawiałem z koleżnką, która w Dubaju była 10 dni i było to dla niej zdecydowanie za krótko.

Ale oczywiście jeśli masz możliwość przedłużyć swój pobyt, to zrób to ;)
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 07 Paź 2015 11:42 

niebieski
No moze zaszalalem ze stwierdzeniem "wszystkich atrakcji" :)

Bardziej chodzi tu o kwestie urlopowe, stad takie a nie inne pytanie.
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 07 Paź 2015 11:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zasada jest prosta - urlop zawsze trwa za krótko.
Jak masz możliwość i fundusze, lepiej dłużej pourlopować :D

#99 PostWysłany: 08 Paź 2015 14:04 
Awatar użytkownika

Mi wystarczyło 5 dni w tym 1 na plażę i 1 na Abu Zabi. Moim zdaniem to wszystko kwestia tego nie ile masz urlopu ale ile masz środków przeznaczonych na wyjazd :) Ze złotą kartą kredytową bez limitu można i w weekend wszystko ogarnąć jak pokazuje program "Orzeł czy Reszka".

Co do kolejek po przylocie, to stałem sporo, ale nie było tragedii (podobny czas spędziłem przylatując do Londynu). Oprócz wbicia wizy i sprawdzenia paszportu były też opisane zdjęcia. Przy wylocie bez problemów a kolejki jak wszędzie :)

Piątek faktycznie najlepiej spędzić na plażowaniu/brunchowaniu a nie zwiedzaniu, no chyba że od 14. Nie do końca zgodzę się jednak, że wszystko było otwarte. Nie było z tym problemów w molach ale w pobliżu mojego hotelu sporo miejsc było zamkniętych (nie licząc restauracji).
 Profil Relacje PM off
Cooper84 lubi ten post.

#100 PostWysłany: 09 Paź 2015 19:27 
Awatar użytkownika

srebrny
5 dni na Dubaj? az za duzo. Chyba ze kogos interesuje chodzenie po centrach handlowych, wtedy to faktycznie moze byc za krotko. Poza Burj Khalifa Burj Al Arab, spacerem po marinie i Palm Jumeirah niewiele tam jest do zobaczenia. No, jeszcze wizyta w Deira / Bur Dubai. no i wycieczka na pustynie.

Spokojnie obskoczysz, wliczajac 1 dzien w Abu Dhabi.

btw ostatnio pierwszy raz wjechalem na palme jumeirah monorailem - bardzo polecam, widoki naprawde super

10 dni to dla kogos za malo na Dubaj? To do Paryza czy Londynu na ile by trzeba jechac, na miesiac?
 Profil Relacje PM off
Cooper84 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości