Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 23 Mar 2015 16:47 

Re Skype - teoretycznie zablokowany, u niektórych ISP działają połączenia między komputerami, z komputera na dowolny telefon - u nikogo. Podobno niektórzy rozwiązują sprawę przez VPN.

Re kurs USD - stały: 1 USD = 3,67 AED. Wygodniej jest wymienić w kantorze; w każdym większym mallu jest jakiś.

Re zakupy - tak. W każdym mallu i w niektórych budynkach (albo w ich skupiskach) jest supermarket. Z reguły francuski - Carrefour lub Géant. Nabiał jest, niestety, relatywnie drogi.
 Profil Relacje PM off
Ba Fana uważa post za pomocny.

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#42 PostWysłany: 23 Mar 2015 21:35 
Awatar użytkownika

srebrny
co do zablokowanego skype'a to raczej jakaś bzdura, skype używałem w kilku różnych miejscach [więc prawdopodobnie różni providerzy] i zawsze działał [mówię o połączeniach skype to skype, nie skype-out]. często rozmawiam/y również ze współpracownikami / klientami z UAE tudzież innych krajów z tamtego rejonu [np Irak] przez skype i śmiga pico-bello

co do skype out to nie pamiętam, ale jeśli nie korzystałem z niego, to koszytałem z produktów firmy betaMax [np nonoh i inne klony] , które może nie porywają ale działają i są tanie : ) i też bez problemu śmigały
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 23 Mar 2015 22:14 

https://support.skype.com/en/faq/FA391/ ... irates-uae
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 23 Mar 2015 22:34 

niebieski
Skype blokowany? :shock: wróciliśmy 2 dni temu z Emiratów..korzystaliśmy przez tydzień w Dubaju w Abu...żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Mar 2015 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Dziwna sprawa z tym Skypem. W Abu Dhabi nie mogliśmy się połączyć ze Skypem bez VPN-a, ale testowane tylko w 2 miejscach, więc może po prostu mieliśmy pecha. A może to przedmówcy mieli szczęście i trafili na jakieś "otwarte" sieci ;-)

#46 PostWysłany: 24 Mar 2015 07:58 
Awatar użytkownika

Ba Fana napisał(a):
-w jaki sposób (najtańszy) komunikować się z Polską?Telefon-drogo??

Jeżeli masz telefon w Play to polecam TelePlay
Ba Fana napisał(a):
-czy Skype działa w ZEA? Obiło mi się o uszy,że jest zabroniony.

Jeżeli faktycznie Skype jest blokowany to spróbuj Viber, ooVoo, Tox. Ewentualnie Google Hangouts
Ba Fana napisał(a):
-czy kurs USD-->AED jest stały? Gdzie korzystniej wymieniać-kantory,banki?

Kurs do dolara jest stały, do pozostałych walut już nie, ale kantory doliczają sobie 2 AED za wymianę.
Ba Fana napisał(a):
-mam pobyt bez posiłków, więc czy w ich sklepach (marketach) kupię podstawowe produkty spożywcze na śniadanko jak w Polsce(masło, mleko, pieczywo itp).

Kupisz bez problemu, moim zdaniem najlepiej udać się na większe zakupy do hipermarketu - jeżeli będziesz w pobliżu Mall of the Emirates to jest tam Carrefour
 Profil Relacje PM off

#47 PostWysłany: 24 Mar 2015 11:21 

Jeszcze jedno pytanko natury technicznej.
W dubajskich hotelach ponoć gniazdka są jakieś inne (angielskie?) niż w Polsce.
Prawda to,że naszej wtyczki tam nie wetknę?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 24 Mar 2015 11:25 

Wetkniesz. Sprawdź link w tym poście i parę postów powyżej.

viewtopic.php?f=22&t=66528&p=550811#p550811
 Profil Relacje PM off

#49 PostWysłany: 24 Mar 2015 11:45 

Kara napisał(a):
Wetkniesz. Sprawdź link w tym poście i parę postów powyżej.

viewtopic.php?f=22&t=66528&p=550811#p550811

Dzięki. Już wiem o co cho :-)
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 24 Mar 2015 11:48 

niebieski
Aczkolwiek warto zauważyć, iż wtyczki w ZEA są w stylu angielskim. Jedank w łazience często znajduje się "polskie" gniazdko służace do golarek elektrycznych...
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Mar 2015 12:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Poza tym zawsze można się zapytać w recepcji, czy nie posiadają adapterów z ich stylu gniazdek na nasz.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 25 Mar 2015 07:54 
Awatar użytkownika

Ja nie próbowałem "wpychać" polskich wtyczek, ale tak jak napisał WaldekK adapter w hotelu na pewno się znajdzie. W ekstremalnych sytuacjach można taki kupić na miejscu za niewielkie pieniądze, lub zaopatrzyć się w takowy przed wylotem - ja za uniwersalny adapter reklamowany jako "na cały świat" zapłaciłem niecałe 10 złotych z przesyłką, dla mnie tanio, ale znając życie pewnie można taki kupić za 5 złotych :)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 25 Mar 2015 22:19 

niebieski
Czasami wychodzi z tego niezły wąż ;-)

W celu podładowania czytnika, musiałem, patrząc od prawej:

- wtyczkę usb wetknąć do wtyczki amerykańskiej,
- wtyczkę amerykańską wetknąć do polskiej przejściówki,
- polską przejściówkę wetknąć do adaptera angielskiego ;-)

Załączniki:
IMG_3324.JPG
IMG_3324.JPG [ 235.79 KiB | Obejrzany 5124 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 25 Mar 2015 22:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Kara napisał(a):
https://support.skype.com/en/faq/FA391/is-skype-blocked-in-the-united-arab-emirates-uae

podanie tego linka w niczym nie zmienia faktu, ze skype tam dziala - wnioskujac po opiniach innych forumowiczow, w szeroko pojetej wiekszosci przypadkow
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 07 Kwi 2015 10:51 

Z uwagi na fakt ,że jesteście Wszyscy bardzo mili i pomocni, to Was jeszcze wykorzystam-he :-)
Gdzieś na forum wyczytałem,że na Dubajskich sukach lokalsi oferują do sprzedaży podróbki znanych marek. Macie wiedzę na ten temat? Zegarki, ciuchy itp. Jakie są ceny oferowanych przez nich przedmiotów. Dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 07 Kwi 2015 11:24 

Jesteśmy bardzo mili, pomocni, ale nie naiwni. :-D Jeżeli chcesz nabywać nielegalny - i w ZEA, i w UE - towar, to będziesz chyba musiał poradzić sobie sam. ;-)
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 09 Kwi 2015 21:26 
Awatar użytkownika

Ba Fana napisał(a):
Gdzieś na forum wyczytałem,że na Dubajskich sukach lokalsi oferują do sprzedaży podróbki znanych marek. Macie wiedzę na ten temat? Zegarki, ciuchy itp. Jakie są ceny oferowanych przez nich przedmiotów. Dzięki za odpowiedzi.

Ceny są takie same jak w Polsce ;) :lol:
Podróbka ma to do siebie, że jest taka sama w EU czy w UAE, bo składają ją te same rączki - if you know what I mean :twisted:

Także tak na poważnie to ja osobiście nie widzę sensu kupowania w Dubaju czegoś, co przy odrobinie szczęścia możesz kupić na parkingu przy hipermarkecie od przedstawiciela "nieterytorialnego narodu lub grupy etnicznej pochodzenia indyjskiego, której członkowie tworzą diasporę zamieszkującą większość państw świata."
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 10 Kwi 2015 10:56 

IceWolf napisał(a):
Podróbka ma to do siebie, że jest taka sama w EU czy w UAE, bo składają ją te same rączki - if you know what I mean :twisted:

Nie o to chodzi,że jestem poważnie zainteresowany zakupem tego typu "fejków", ale kolega, który notorycznie jeździ do Grecji (riwiera olimpijska) twierdzi,że na plaży od n/n ciemnoskórych kupował "Rolexy" torebki "Gucci" itp w fantastycznych cenach. Od sprzedających na plaży dowiedział się,że towar mają m. in. z "bliskiego wschodu". Teraz mnie męczy,żebym mu przywiózł to czy tamto.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 10 Kwi 2015 11:13 

@Ba Fana, to zasugeruj może koledze, żeby przy pomocy wujcia Google sprawdził, kogo najczęściej policja w ZEA zatrzymuje za handel podróbkami, skąd pochodzi przesyłany do nich towar i podróż "do źródła".

Może okazać się to skuteczniejsze od łańcuszka "męczenia". ;-)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 10 Kwi 2015 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 391 571
niebieski
Ba Fana napisał(a):
IceWolf napisał(a):

Nie o to chodzi,że jestem poważnie zainteresowany zakupem tego typu "fejków", ale kolega, który notorycznie jeździ do Grecji (riwiera olimpijska) twierdzi,że na plaży od n/n ciemnoskórych kupował "Rolexy" torebki "Gucci" itp w fantastycznych cenach. Od sprzedających na plaży dowiedział się,że towar mają m. in. z "bliskiego wschodu". Teraz mnie męczy,żebym mu przywiózł to czy tamto.

Z obserwacji wiem, że najtaniej taki szmelc dostaniesz w Kambodży, Wietnamie, Tajlandii a bliżej nas w Maroku i w Turcji (bazary w Stambule). Jako ciekawostkę powiem Ci, że żebrzące na ulicach dzieci w Wietnamie "ubrane są" czasem tylko w majtki "marki" Calivn Klein, czy Gucci

BTW. zrobił się straszny OFFTOP !!!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość