Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#261 PostWysłany: 01 Cze 2015 23:15 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
No cóż, wszystko co mi przychodzi do głowy, to jest praktycznie na cały dzień.

Liczyłem właśnie na takie pół na pół - czyli pół dnia plażowania - pół na zwiedzenie - jak przejrzę temat i okaże się, że jednak same 1 dniowe tripy pozostały to będę musiał zweryfikować plany :)
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#262 PostWysłany: 02 Cze 2015 00:04 

Do wszelkich atrakcji jest na Krecie kawałek drogi, dlatego przy tak intensywnych planach samochód jest niezbędny Można z Chanii wybrać się na Balos lub Elafonisi. Ja wybrałem to ostatnie miejsce z przejazdem przez góry ( ładne widoki, wiejskie klimaty małe kościoły, jaskinie pod drodze do zwiedzania) ok. 1.45 min jazdy z Chanii do Elafonisi( jaskinie w połowie drogi). Jest też opcja w drugą stronę do Rethymno, gdzie znajduje się wenecka twierdza port i ładna starówka, jest też za portem plaża, ale do niej nie dotarłem. Byłem natomiast po zwiedzaniu Rethymno na bardzo ładnej plaży pomiędzy Chanią a Rethymno - niedalego Georgioupolis na wysokości hotelu Pilot Beach Resort. Plaża znacznie ładniejsza niż wszystkie w okolicach Chanii (szeroka i ciągnąca się kilka kilometrów bez kamieni, woda ciepła i przejrzysta . Można zatem zrobić jaskie + Elafonisi 1 dzień oraz Rethymno i plażowanie też jeden dzień ( z Chanii do plaży jedzie się ekspresówką ok. 45 min, zaś do Rethymno ok 20 min dłużej. Plaża jest widoczna z drogi i zatrzymuje się praktycznie przy ekspresówce ( są takie małe zjazdy,a za krzakami boczna równoległa droga na której plażowicze parkują auta). Również sama droga do Rethymno jest malownicza, ładnie widać góry, w maju jeszcze ośnieżone. Jeden dzień pozostaje na Chanie, którą można wtedy dokładnie zwiedzić. Samochód warto zaparkować w Chanii na dole ulicy Πατριάρχου Αθανασίου, gdyż bliżej trudno o miejsce, a do tego omijamy przejazd przez ścisłe centrum gdzie jest bardzo duży ruch, a standardy jazdy innych kierowców, rowerów skuterów i pieszych diametralne odbiegają od tego co znamy z kraju ;)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 02 Cze 2015 00:17, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
lukas63 uważa post za pomocny.

#263 PostWysłany: 02 Cze 2015 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Ja wybrałem to ostatnie miejsce z przejazdem przez góry ( ładne widoki, wiejskie klimaty małe kościoły, jaskinie pod drodze do zwiedzania) ok. 1.45 min jazdy z Chanii do Elafonisi( jaskinie w połowie drogi). Jest też opcja w drugą stronę do Rethymno,

O takie coś właśnie mi chodziło :) oczywiście samochód będę miał wypożyczony
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 02 Cze 2015 01:00 

srebrny
gona31 napisał(a):
Jeżeli chcesz odwiedzić 2,3 plaże to polecam Ci noclegi w miejscowości Kato Daratso, w obiekcie Agii Apostoli.Przyzwoite warunki, za rozsądną cenę. A miejscowość położona nad 3 zatoczkowymi plażami :-) Więc masz jak znalazł.

No właśnie. Ja ostatnio mieszkałem przy porcie Kalamaki i już gdy jechałem autobusem na miejsce, to te plaże zrobiły na mnie wrażenie. Więc jeszcze pierwszej nocy wybrałem się pieszo, aby zażyć w nich kąpieli.
 Profil Relacje PM off
gona31 lubi ten post.

#265 PostWysłany: 21 Cze 2015 16:35 

Hej,

Przeczytałem cały wątek i chyba nie ma odpowiedzi wprost. Czy lepiej wybrać lądowanie w Heraklionie i nocleg w okolicy Rethymno czy może lepiej Chania i znaleźć nocleg na zachód. Będziemy mieć samochód przez 7 dni, chcemy trochę pozwiedzać (Balos, Elafonisis ,miasto). Od miejsca noclegowego oczekujemy, że będzie dobra plaża oraz kilka restauracji.

Co byście polecili lub doradzili?
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 21 Cze 2015 17:18 

W okolicach Heraklionu noclegów jest większy wybór i niższe ceny. Jeśli jednak ktoś chce zwiedzić atrakcje zachodniej Krety to można noclegi podzielić.

#267 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli wyczerpująca wypowiedź @greg1291 trzy posty wyżej nie jest "wprost" to ja już nie wiem jakie odpowiedzi mogą być zadowalające :(

#268 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:49 

kszychooo napisał(a):
Hej,

Przeczytałem cały wątek i chyba nie ma odpowiedzi wprost. Czy lepiej wybrać lądowanie w Heraklionie i nocleg w okolicy Rethymno czy może lepiej Chania i znaleźć nocleg na zachód. Będziemy mieć samochód przez 7 dni, chcemy trochę pozwiedzać (Balos, Elafonisis ,miasto). Od miejsca noclegowego oczekujemy, że będzie dobra plaża oraz kilka restauracji.

Co byście polecili lub doradzili?

Wszystko zależy od tego co oczekujesz. Plaże w okolicach Chanii nie są zbyt ładne, są leżaki i parasole i opalać się da. Sam byłem w Kato Stalos i Agia Marina i plaża może tylko na odcinku 100 metrów jest ładna pomimo że ciągnie się kilka kilometrów i nie zachęca do plażowania, a mimo tego wypoczywa tam dość dużo osób. Wymieniasz atrakcje Balos i Elafonisis i są to właśnie plaże idealnie to tego by tam plażować. Przy nich nie ma co porównywać innych plaż na Krecie. Jeżeli zamierzasz wybrać się w te 3 miejsca to jednak warto szukać noclegu w okolicach Chanii, gdyż dojazd z Rethymno to ponad grubo ponad 2 godziny jazdy w jedną stronę. Moim zdaniem to trochę za daleko. Wcześniej już wskazywano, że najlepiej podzielić wyspę na dwa wyjazdy. Reasumując w mojej ocenie przy wymienionych planach lepiej lecieć do Chanii.
 PM off  

#269 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Na Balos, Elafonisi jest bliżej z Chanii. Dodatkowo można skoczyć do parku botanicznego na parę godzin.
Sama Chania też niczego sobie, a noclegi jak pisze Obibok w Kalamaki.

Wszystko można zrobić autobusem, wychodzi taniej niż samochodem. Benzyna po 1,6 - 1,7e!
Przy samym Kalamaki - potwierdzam - trzy fajne plaże. Jutro postaram się popełnić relację.

Aha, jak zamierzasz plażować się na Elafonisi - polecam parawan - zrywa papę z dachu!
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#270 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:28 

srebrny
Jak byłem rok temu (o, dokładnie rok temu), to poleciałem do Chani, a wracałem z Irakleio (jeszcze landryna latała). I to jest bardzo udane rozwiązanie. W tym roku zrobię odwrotnie.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 21 Cze 2015 20:30, edytowano w sumie 1 raz
zdublowana wiadomość
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:38 

MaPS napisał(a):

Aha, jak zamierzasz plażować się na Elafonisi - polecam parawan - zrywa papę z dachu!

Jest rozwiązanie bez parawanu. Trzeba przejść te 500 metrów za skały i wydmy, a tam już tak mocno nie wieje.
 PM off  

#272 PostWysłany: 21 Cze 2015 22:53 

Aż tak mocno nie wieje - ale my już jakiś czas temu byliśmy więc mogę dokładnie nie pamiętać ;) Elefanosi - cudnie, zazdroszczę :)

#273 PostWysłany: 21 Cze 2015 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Na koc kładliśmy kamienie wielkości pół cegłówki, bo mniejsze nie dawały rady. A goście na kite'ach latali 5 metrów nad wodą.
//EDIT// Rzecz miała miejsce 5 dni temu :)
Już samo to, że jest tam baza kite'ow świadczy, że mocno dmucha.
Plaża nie powiem - ładna, ale cały widok psują opuszczone przyczepy kampingowe (chyba ze 20).

Zupełnie nie zasługuje na TOP10 w świecie, a w takim zestawieniu gdzieś ją widziałem.
Każda plaża na Seszelach (a widziałem kilkanaście), oprócz Beau Vallon, przykrywa ją czapką.

#274 PostWysłany: 22 Cze 2015 13:07 

niebieski
Szybkie pytanie, poluje na lasta na Krecie - gdzie lepiej sie ulokowac - Kissamos czy Plakias?

Osobiscie stawiam na Kissamos, ale jest tez w dobrej cenie Plakias no i zaburzylo mi to strategie :)
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 22 Cze 2015 13:09 
Awatar użytkownika

niebieski
To zależy co się komu podoba, ja byłem zachwycony Elafonisi, chociaż Balos podpadła mi bardziej :D
Natomiast co do kitesurferów, to polecam wybrać się na plaże kawałek na zachód za Tarifą w Andaluzji, tam jak wieje Levante, to dopiero potrafią wyczyniać!
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 23 Cze 2015 09:21 

A co myślicie o Półwypie Akrotiri (tam gdzie jest lotnisko w Chani) jako punkt wypadowy (mamy auto)?
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 23 Cze 2015 09:46 

niebieski
Plan się zarysował, ponieważ będziemy tylko tydzień to chcemy pozwiedzac w tempie relaksacyjnym - do zaliczenia głównie "must see":

1. dzień czwartek - plażowanie i obczajanie Kissamos (tam mieszkamy)
2. dzień piątek - odbiór auta z Chanii i stamtąd prosto do Rethymno i Heraklionu
3. dzień sobota - Balos + okolice
4. dzień niedziela - Elafonisi + Palaiochora + przejazd przez Skafi (wąwóz jakiś z auta byśmy chociaż zobaczyli)
5. dzień poniedziałek - Falasarna, a może Kournas?
6. dzień wtorek - oddanie auta w Chanii i zwiedzanie tejże
7. dzień środa - przedpołudnie w Kissamos na plaży

Czy coś pominąłem? Plan wydaje mi się niezbyt napięty.

Ad. punktu 4. gdzies wyczytalem, ze jak pojade autem ze przez Skafi to przejadę "przez wąwóz" - ma to sens?
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.

#278 PostWysłany: 10 Lip 2015 21:10 

niebieski
Witam
Kreta dzięki F4F i @maciejwroclaw na 14 dni (25.09-09.10) zaklepana:) .
W ubiegłym roku byliśmy na Krecie pierwszy raz. Mieszkaliśmy w Kalamaki i zwiedzaliśmy zachód wyspy.
Zaliczone: Chania, Rethymnon, Balos, Elafonisi, Falasarna i okolice.

Gdzie najlepiej teraz się udać, aby poznać nowe plaże i miejsca do zwiedzania, wschód, południe? Hersonissos czy może inne miejsce? Biorąc pod uwagę czas pobytu 14 dni.
Pobyt: plażowanie i zwiedzanie z przewagą plażowania i relaksu :) Na cały pobyt będzie wypożyczone auto , więc plaże i miejsca do zwiedzania codziennie inne.
Pozdrawiam wszystkich bywalców Krety i czekam na propozycje. Czas rozglądać się za hotelem :)
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 10 Lip 2015 21:40 

Sam ,na Twoim miejscu przy 14 dniach podzielił bym noclegi w 3 miejscach.
1. Podobnie jak poprzednio, 4 noclegi, ale na południu np.Sfakia /Chora Sfakion/ z tamtąd pojeździł bym i zwiedził to co zostało niezaliczone poprzednio.
2. 5 noclegów ,tak jak chcesz w ok Hersoniss ,będzie pusto i tanio. z tamtąd wycieczki w rejonie Krety środkowej.
3. 5 noclegów na wschodzie ,od Ag.Nikolaos dalej na wschód a nawet w Paleokastro,Kato Zakros,Xerokampos na wschodnim wybrzeżu. Tam Kreta jest inna i jak najbardziej trzeba przejechać drogą od Vai przez miejscowości górskie aż do Ierapetry
 PM off  

#280 PostWysłany: 11 Lip 2015 06:54 

niebieski
@andrzejdz
Dzięki, całkiem ciekawy pomysł. Jakbyś to rozplanował w związku z terminem pobytu? Przylot i wylot - Chania. Auto z lotniska i zwrot na lotnisko. Myślę o pogodzie i temperaturze wody w proponowanych przez Ciebie rejonach wyspy. Co na początek a co na koniec pobytu? Tak aby wykorzystać słońce i morze w tym czasie na maksa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości