Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#201 PostWysłany: 16 Lip 2014 18:39 

niebieski
michcioj napisał(a):
hej, sluchajcie, gdzie na krecie sa najladniejsze plaze piaszczyste ? co polecacie ?
no i gdzie sie zatrzymac zeby byly piekne plaze ?
tym razem nastawienie na chill out, imprezy nie sa priorytetem.
dzieki
michcioj

Wszystko zależy czy interesują Ciebie tylko plaże czy też oblewające je wody?
Moje bardzo subiektywne opinie :)
- Elafonisi, plaża ładna, piaszczysta, duża, dla lubiących się opalać oraz dla małych dzieci. Kąpiel - tragedia. "kilometrami" woda po kostki no może + 20 cm jak trafi się na dół w morzu :). Gdybym nie był z żoną zwiałbym po godzinie.
- Balos, przepiękne widoki, bardzo ciekawy dojazd, atrakcje ( kozy , osiołki) piękne zejście i widok z góry na lagunę. Gorzej z wejściem w upalny dzień :( . Plaża piaszczysta - woda płytka, ale za te widoki - obecność obowiązkowa. Hoteli full rejon Kissamos.
- Falasarna, przez wielu na forum niedoceniana - dla mnie najlepsza plaża. Piasek, wiatr i to morze, dla dzieci i dla dorosłych - nareszcie mogłem się zamoczyć więcej niż do pasa i spokojnie popływać.
- Stavros, dwie plaże, strzeżona i dzika. Pierwsza piasek i bajoro - dla dzieci i "kaczek". Dzika, kilka metrów obok, super. Piaszczysta i kameralna w wodzie duże głazy ale są fajne piaszczyste przejścia między nimi.
Oczywiście plaż jest ogromnie dużo - to wyspa i plaże są na każdym kroku. Opisałem subiektywnie te które w/g wskazówek powinienem odwiedzić.

Ostatnio edytowany przez Zdzislaw422 16 Lip 2014 20:14, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨ 👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨
Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
#202 PostWysłany: 16 Lip 2014 19:52 

Balos najlepsze na całej wyspie, ale najlepiej zostawić sobie na koniec, bo potem już nic nie robi takiego wrażenia :)
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 21 Lip 2014 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Heja ! Mam pytanie: o której się ściemnia wieczorem na Krecie w sierpniu ?

Będziemy mieszkać w Heraklionie w dniach 9-16 sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 22 Lip 2014 10:33 
Awatar użytkownika

niebieski
ELBE napisał(a):
Heja ! Mam pytanie: o której się ściemnia wieczorem na Krecie w sierpniu ?

Będziemy mieszkać w Heraklionie w dniach 9-16 sierpnia.

Na necie są tabelki:
http://dateandtime.info/citysunrisesuns ... &year=2014

Weź tylko pod uwagę, że zupełnie ciemno będzie trochę później, niż o podanych godzinach.
A poza tym zazdraszczam Krety, ja już dwa miesiące za nią tęsknię :D
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 29 Lip 2014 12:50 

Zdzislaw422 napisał(a):
michcioj napisał(a):
hej, sluchajcie, gdzie na krecie sa najladniejsze plaze piaszczyste ? co polecacie ?
no i gdzie sie zatrzymac zeby byly piekne plaze ?
tym razem nastawienie na chill out, imprezy nie sa priorytetem.
dzieki
michcioj

Wszystko zależy czy interesują Ciebie tylko plaże czy też oblewające je wody?
Moje bardzo subiektywne opinie :)
- Elafonisi, plaża ładna, piaszczysta, duża, dla lubiących się opalać oraz dla małych dzieci. Kąpiel - tragedia. "kilometrami" woda po kostki no może + 20 cm jak trafi się na dół w morzu :). Gdybym nie był z żoną zwiałbym po godzinie.

Dla mnie Elafonisi jest lepsza niż Balos, gdzie zalatuje nieprzyjemnym zapachem, jest mało miejsca na piasku. Na Elafonisi nie wszędzie jest tak płytko, wystarczy przejśc paredziesiąt metrów na wschód, dno również piaszczyste, a woda głęboka
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 29 Lip 2014 13:07 

Ja również wolę Elafonissi od Balos, choć może rzeczywiście Balos może być niekiedy bardziej efektowna - lazur wody, skałki, rafa koralowa. Tylko właśnie te fragmenty rafy powodują, że w wielu miejscach ciężko wejść boso do wody - łatwo sobie poranić stopy.
Za to na Elafonissi spotkamy głównie piaszczystą płyciznę. Najlepiej zobaczyć i jedno i drugie!
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 01 Sie 2014 19:07 
Awatar użytkownika

Nam na Krecie spodobały się Falassarna oraz Voulisma Beach.

Ta pierwsza jest długa i bardzo szeroka, z kolei Voulisma jest węższa i krótsza. Obie piaszczyste z cudowną wodą :) żyć nie umierać ;)

niestety nie udało nam się dotrzeć na Balos oraz Elafonisi.. czego nie mogę przeżyć. Ale to znak, że jeszcze kiedyś wrócimy na Kretę :D

Załączniki:
Komentarz do pliku: Falassarna
IMG_7643 (Large) (Medium).JPG
IMG_7643 (Large) (Medium).JPG [ 136.8 KiB | Obejrzany 1459 razy ]
Komentarz do pliku: Falassarna
IMG_7698 (Medium).JPG
IMG_7698 (Medium).JPG [ 187.72 KiB | Obejrzany 1459 razy ]
Komentarz do pliku: Voulisma
IMG_7041 (Large) (Medium).JPG
IMG_7041 (Large) (Medium).JPG [ 149.61 KiB | Obejrzany 1459 razy ]
Komentarz do pliku: Voulisma
IMG_7029 (Medium).JPG
IMG_7029 (Medium).JPG [ 217.73 KiB | Obejrzany 1462 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 05 Sie 2014 13:41 

Zbanowany
W takim razie koniecznie musisz wrócić ponieważ Elafonissi oraz Balos to dwie najpiękniejsze wyspy Krety.
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 05 Sie 2014 16:03 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o plaże piaszczyste to faktycznie - zależy czego się szuka.
W Elafonisi można zobaczyć piękny, różowy piasek i faktycznie warto jest odwiedzić to miejsce ale na spokojne wypoczywanie i kąpanie się w morzu raczej bym tam nie liczyła ze względu na silne i zimne wiatry (ja autentycznie przeziębiłam się po spędzeniu godziny na tej plaży ;)). Ale nie wiem, być może akurat trafiłam tam o "złej porze" i dlatego mam niezbyt fajne wspomnienia.
Z Balos jest taki problem, że trzeba tam dojechać. A dojazd naprawdę nie należy do najłatwiejszych, podobno wiele aut stamtąd nie wróciło ;). Można oczywiście wynająć auto ale w większości wypożyczalni uprzedzają, że ubezpieczenie auta nie obejmuje wjazdu na Balos, wiec jedzie się tam na własną odpowiedzialność. Jeśli chodzi o to miejsce to raczej nie jest postrzegane jako "zwykła plaża" na której można sobie poleżeć na ręczniku, opalać się i kapać. Tam raczej jeździ się po to, by oglądać naprawdę przepiękne widoki (to chyba najpiękniejsze miejsce jakie w życiu widziałam).
Jeśli ktoś szuka plaży, na której chce się "wyczillować", poopalać i nie przejmować różnymi utrudnieniami, to polecam małe miasteczka -Kavros albo Georgioupolis - tam zazwyczaj nie ma dużo ludzi, są miejsca żeby pograć w siatkówkę plażową, jest też blisko do miasta, wiec jeśli ten spokój się znudzi to można przejść 300m do wypożyczalni aut i pojechać gdziekolwiek się chce ;)

#210 PostWysłany: 05 Sie 2014 16:31 

Ja byłem na Elafonissi na przełomie sierpnia / września 2012 i owszem dość mocno wiało, ale było gorąco (jakieś 35-37 stopni) więc wiatr powodował, że w ogóle nie było czuć upału - szybko opalało:) Dla nas pogoda była idealna wtedy.
Natomiast ponoć czasem wieje jeszcze bardziej i kurzy piaskiem - tego nie doświadczyłem.

Ostatnio edytowany przez Roku, 01 Mar 2016 12:00, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 05 Sie 2014 16:42 

srebrny
kingakoralewska napisał(a):
Z Balos jest taki problem, że trzeba tam dojechać. A dojazd naprawdę nie należy do najłatwiejszych, podobno wiele aut stamtąd nie wróciło ;). Można oczywiście wynająć auto ale w większości wypożyczalni uprzedzają, że ubezpieczenie auta nie obejmuje wjazdu na Balos, wiec jedzie się tam na własną odpowiedzialność.

A na czym polega problem? Stromizny, przepaście, spadające głazy?
Bo ΚΤΕΛ się chwali, że można dojechać autobusem. A można też z przesiadką na statek.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 05 Sie 2014 17:01 

droga na balos jest równa, szutrowa, kozy się pasą :mrgreen:
jest taki jeden stromy podjazd gdzie trzeba wcześniej się napędzić (oczywiście na jedynce).
są dziury porobione przez samochody które utknęły albo zgasł im silnik i próbowały ruszyć ponownie
dużo ludzi tam zostawia auta,ogólnie to jest kawał drogi (na przykład od przystanku)-
my dojechaliśmy pod tawernę najtańszym hundajem z wypożyczalni ;)
edit
autobus tam na pewno nie dojedzie
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 05 Sie 2014 17:52 

srebrny
wojo02 napisał(a):
autobus tam na pewno nie dojedzie

Ale może się coś zmieniło, bo w rozkładzie jazdy oznaczyli to jako coś ekstra, tak jakby właśnie uruchomili. A oprócz tego druga możliwość z przesiadką na statek.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 05 Sie 2014 18:02 

nie ma szans chyba że jakiś poduszkowiec :lol:

https://www.google.pl/maps/search/balos ... a=!3m1!1e3
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 05 Sie 2014 18:28 

srebrny
No tak.
A czy to miejsce to plac Μπελιβάνη? Bo w rozkładzie jest jak byk, że dotąd dojeżdża i z tego co mówisz, dalej trzeba z buta. A ciekawi mnie opcja ze statkiem.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 05 Sie 2014 18:46 

Jest już wątek o drodze na Balos.

http://www.fly4free.pl/forum/balos,1256,48461

Też raczej wątpię, żeby autobus tam wjechał. :roll:
 PM off  

#217 PostWysłany: 05 Sie 2014 18:46 

statkiem lepiej, od przystanku to jest dobre parę kilosów w upale :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 05 Sie 2014 20:29 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Jest już wątek o drodze na Balos.

http://www.fly4free.pl/forum/balos,1256,48461

Też raczej wątpię, żeby autobus tam wjechał. :roll:

To jest trochę inny świat. Na Cyprze też nie mogłem uwierzyć, że autobus wjedzie w miejsca, w które wjeżdżałem... autobusem. Droga do Omalos też chwilami kładzie na łopatki. Albo choćby tu:
http://open.phototrans.net/14,701478,0.html
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 06 Sie 2014 09:40 
Awatar użytkownika

Wow, nieźle to wygląda...
ja też szczerze mówiąc wątpię czy na Balos można podjechać autobusem. Nawet jeśli - ja bym nie skorzystała. :roll:
A najlepsze jest to, że na wjeździe na samą górę droga sie nie kończy, trzeba z niej zejść na plaże taką oto ścieżką:
Image
Wychodzi na to, że trzeba mieć nie tylko sprawne auto, ale jeszcze niezłą kondycje żeby się tam dostać.

A swoją drogą, byliście na Vai? jestem ciekawa, czy to miejsce jest faktycznie takie super, czy raczej przereklamowane...

#220 PostWysłany: 09 Sie 2014 07:58 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
Nie trzeba mieć kondycji ani żeby zejść na plażę, ani żeby wyjść na parking. Droga jest przyjemna (pomijając żar z nieba).
Tak jak zaznaczyłaś trzeba mieć sprawny samochód, ale nawet atosem tam dojedziecie (zresztą większość takich aut na parkingu to auta pokroju matiza czy atosa). Jedyne o czym nie można zapomnieć to pełne ubezpieczenie na samochód.

Reasumując: jeżeli umiesz jezdzić i masz sprawne nogi to dasz radę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość