Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#261 PostWysłany: 01 Cze 2015 23:15 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
No cóż, wszystko co mi przychodzi do głowy, to jest praktycznie na cały dzień.

Liczyłem właśnie na takie pół na pół - czyli pół dnia plażowania - pół na zwiedzenie - jak przejrzę temat i okaże się, że jednak same 1 dniowe tripy pozostały to będę musiał zweryfikować plany :)
 Profil Relacje PM off  

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#262 PostWysłany: 02 Cze 2015 00:04 

Do wszelkich atrakcji jest na Krecie kawałek drogi, dlatego przy tak intensywnych planach samochód jest niezbędny Można z Chanii wybrać się na Balos lub Elafonisi. Ja wybrałem to ostatnie miejsce z przejazdem przez góry ( ładne widoki, wiejskie klimaty małe kościoły, jaskinie pod drodze do zwiedzania) ok. 1.45 min jazdy z Chanii do Elafonisi( jaskinie w połowie drogi). Jest też opcja w drugą stronę do Rethymno, gdzie znajduje się wenecka twierdza port i ładna starówka, jest też za portem plaża, ale do niej nie dotarłem. Byłem natomiast po zwiedzaniu Rethymno na bardzo ładnej plaży pomiędzy Chanią a Rethymno - niedalego Georgioupolis na wysokości hotelu Pilot Beach Resort. Plaża znacznie ładniejsza niż wszystkie w okolicach Chanii (szeroka i ciągnąca się kilka kilometrów bez kamieni, woda ciepła i przejrzysta . Można zatem zrobić jaskie + Elafonisi 1 dzień oraz Rethymno i plażowanie też jeden dzień ( z Chanii do plaży jedzie się ekspresówką ok. 45 min, zaś do Rethymno ok 20 min dłużej. Plaża jest widoczna z drogi i zatrzymuje się praktycznie przy ekspresówce ( są takie małe zjazdy,a za krzakami boczna równoległa droga na której plażowicze parkują auta). Również sama droga do Rethymno jest malownicza, ładnie widać góry, w maju jeszcze ośnieżone. Jeden dzień pozostaje na Chanie, którą można wtedy dokładnie zwiedzić. Samochód warto zaparkować w Chanii na dole ulicy Πατριάρχου Αθανασίου, gdyż bliżej trudno o miejsce, a do tego omijamy przejazd przez ścisłe centrum gdzie jest bardzo duży ruch, a standardy jazdy innych kierowców, rowerów skuterów i pieszych diametralne odbiegają od tego co znamy z kraju ;)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 02 Cze 2015 00:17, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
lukas63 uważa post za pomocny.

#263 PostWysłany: 02 Cze 2015 00:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Ja wybrałem to ostatnie miejsce z przejazdem przez góry ( ładne widoki, wiejskie klimaty małe kościoły, jaskinie pod drodze do zwiedzania) ok. 1.45 min jazdy z Chanii do Elafonisi( jaskinie w połowie drogi). Jest też opcja w drugą stronę do Rethymno,

O takie coś właśnie mi chodziło :) oczywiście samochód będę miał wypożyczony
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 02 Cze 2015 01:00 

srebrny
gona31 napisał(a):
Jeżeli chcesz odwiedzić 2,3 plaże to polecam Ci noclegi w miejscowości Kato Daratso, w obiekcie Agii Apostoli.Przyzwoite warunki, za rozsądną cenę. A miejscowość położona nad 3 zatoczkowymi plażami :-) Więc masz jak znalazł.

No właśnie. Ja ostatnio mieszkałem przy porcie Kalamaki i już gdy jechałem autobusem na miejsce, to te plaże zrobiły na mnie wrażenie. Więc jeszcze pierwszej nocy wybrałem się pieszo, aby zażyć w nich kąpieli.
 Profil Relacje PM off
gona31 lubi ten post.

#265 PostWysłany: 21 Cze 2015 16:35 

Hej,

Przeczytałem cały wątek i chyba nie ma odpowiedzi wprost. Czy lepiej wybrać lądowanie w Heraklionie i nocleg w okolicy Rethymno czy może lepiej Chania i znaleźć nocleg na zachód. Będziemy mieć samochód przez 7 dni, chcemy trochę pozwiedzać (Balos, Elafonisis ,miasto). Od miejsca noclegowego oczekujemy, że będzie dobra plaża oraz kilka restauracji.

Co byście polecili lub doradzili?
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 21 Cze 2015 17:18 

W okolicach Heraklionu noclegów jest większy wybór i niższe ceny. Jeśli jednak ktoś chce zwiedzić atrakcje zachodniej Krety to można noclegi podzielić.

#267 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli wyczerpująca wypowiedź @greg1291 trzy posty wyżej nie jest "wprost" to ja już nie wiem jakie odpowiedzi mogą być zadowalające :(

#268 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:49 

kszychooo napisał(a):
Hej,

Przeczytałem cały wątek i chyba nie ma odpowiedzi wprost. Czy lepiej wybrać lądowanie w Heraklionie i nocleg w okolicy Rethymno czy może lepiej Chania i znaleźć nocleg na zachód. Będziemy mieć samochód przez 7 dni, chcemy trochę pozwiedzać (Balos, Elafonisis ,miasto). Od miejsca noclegowego oczekujemy, że będzie dobra plaża oraz kilka restauracji.

Co byście polecili lub doradzili?

Wszystko zależy od tego co oczekujesz. Plaże w okolicach Chanii nie są zbyt ładne, są leżaki i parasole i opalać się da. Sam byłem w Kato Stalos i Agia Marina i plaża może tylko na odcinku 100 metrów jest ładna pomimo że ciągnie się kilka kilometrów i nie zachęca do plażowania, a mimo tego wypoczywa tam dość dużo osób. Wymieniasz atrakcje Balos i Elafonisis i są to właśnie plaże idealnie to tego by tam plażować. Przy nich nie ma co porównywać innych plaż na Krecie. Jeżeli zamierzasz wybrać się w te 3 miejsca to jednak warto szukać noclegu w okolicach Chanii, gdyż dojazd z Rethymno to ponad grubo ponad 2 godziny jazdy w jedną stronę. Moim zdaniem to trochę za daleko. Wcześniej już wskazywano, że najlepiej podzielić wyspę na dwa wyjazdy. Reasumując w mojej ocenie przy wymienionych planach lepiej lecieć do Chanii.
 PM off  

#269 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Na Balos, Elafonisi jest bliżej z Chanii. Dodatkowo można skoczyć do parku botanicznego na parę godzin.
Sama Chania też niczego sobie, a noclegi jak pisze Obibok w Kalamaki.

Wszystko można zrobić autobusem, wychodzi taniej niż samochodem. Benzyna po 1,6 - 1,7e!
Przy samym Kalamaki - potwierdzam - trzy fajne plaże. Jutro postaram się popełnić relację.

Aha, jak zamierzasz plażować się na Elafonisi - polecam parawan - zrywa papę z dachu!
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#270 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:28 

srebrny
Jak byłem rok temu (o, dokładnie rok temu), to poleciałem do Chani, a wracałem z Irakleio (jeszcze landryna latała). I to jest bardzo udane rozwiązanie. W tym roku zrobię odwrotnie.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 21 Cze 2015 20:30, edytowano w sumie 1 raz
zdublowana wiadomość
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:38 

MaPS napisał(a):

Aha, jak zamierzasz plażować się na Elafonisi - polecam parawan - zrywa papę z dachu!

Jest rozwiązanie bez parawanu. Trzeba przejść te 500 metrów za skały i wydmy, a tam już tak mocno nie wieje.
 PM off  

#272 PostWysłany: 21 Cze 2015 22:53 

Aż tak mocno nie wieje - ale my już jakiś czas temu byliśmy więc mogę dokładnie nie pamiętać ;) Elefanosi - cudnie, zazdroszczę :)

#273 PostWysłany: 21 Cze 2015 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Na koc kładliśmy kamienie wielkości pół cegłówki, bo mniejsze nie dawały rady. A goście na kite'ach latali 5 metrów nad wodą.
//EDIT// Rzecz miała miejsce 5 dni temu :)
Już samo to, że jest tam baza kite'ow świadczy, że mocno dmucha.
Plaża nie powiem - ładna, ale cały widok psują opuszczone przyczepy kampingowe (chyba ze 20).

Zupełnie nie zasługuje na TOP10 w świecie, a w takim zestawieniu gdzieś ją widziałem.
Każda plaża na Seszelach (a widziałem kilkanaście), oprócz Beau Vallon, przykrywa ją czapką.

#274 PostWysłany: 22 Cze 2015 13:07 

niebieski
Szybkie pytanie, poluje na lasta na Krecie - gdzie lepiej sie ulokowac - Kissamos czy Plakias?

Osobiscie stawiam na Kissamos, ale jest tez w dobrej cenie Plakias no i zaburzylo mi to strategie :)
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 22 Cze 2015 13:09 
Awatar użytkownika

niebieski
To zależy co się komu podoba, ja byłem zachwycony Elafonisi, chociaż Balos podpadła mi bardziej :D
Natomiast co do kitesurferów, to polecam wybrać się na plaże kawałek na zachód za Tarifą w Andaluzji, tam jak wieje Levante, to dopiero potrafią wyczyniać!
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 23 Cze 2015 09:21 

A co myślicie o Półwypie Akrotiri (tam gdzie jest lotnisko w Chani) jako punkt wypadowy (mamy auto)?
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 23 Cze 2015 09:46 

niebieski
Plan się zarysował, ponieważ będziemy tylko tydzień to chcemy pozwiedzac w tempie relaksacyjnym - do zaliczenia głównie "must see":

1. dzień czwartek - plażowanie i obczajanie Kissamos (tam mieszkamy)
2. dzień piątek - odbiór auta z Chanii i stamtąd prosto do Rethymno i Heraklionu
3. dzień sobota - Balos + okolice
4. dzień niedziela - Elafonisi + Palaiochora + przejazd przez Skafi (wąwóz jakiś z auta byśmy chociaż zobaczyli)
5. dzień poniedziałek - Falasarna, a może Kournas?
6. dzień wtorek - oddanie auta w Chanii i zwiedzanie tejże
7. dzień środa - przedpołudnie w Kissamos na plaży

Czy coś pominąłem? Plan wydaje mi się niezbyt napięty.

Ad. punktu 4. gdzies wyczytalem, ze jak pojade autem ze przez Skafi to przejadę "przez wąwóz" - ma to sens?
[color=#0000FF]
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.

#278 PostWysłany: 10 Lip 2015 21:10 

niebieski
Witam
Kreta dzięki F4F i @maciejwroclaw na 14 dni (25.09-09.10) zaklepana:) .
W ubiegłym roku byliśmy na Krecie pierwszy raz. Mieszkaliśmy w Kalamaki i zwiedzaliśmy zachód wyspy.
Zaliczone: Chania, Rethymnon, Balos, Elafonisi, Falasarna i okolice.

Gdzie najlepiej teraz się udać, aby poznać nowe plaże i miejsca do zwiedzania, wschód, południe? Hersonissos czy może inne miejsce? Biorąc pod uwagę czas pobytu 14 dni.
Pobyt: plażowanie i zwiedzanie z przewagą plażowania i relaksu :) Na cały pobyt będzie wypożyczone auto , więc plaże i miejsca do zwiedzania codziennie inne.
Pozdrawiam wszystkich bywalców Krety i czekam na propozycje. Czas rozglądać się za hotelem :)
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 10 Lip 2015 21:40 

Sam ,na Twoim miejscu przy 14 dniach podzielił bym noclegi w 3 miejscach.
1. Podobnie jak poprzednio, 4 noclegi, ale na południu np.Sfakia /Chora Sfakion/ z tamtąd pojeździł bym i zwiedził to co zostało niezaliczone poprzednio.
2. 5 noclegów ,tak jak chcesz w ok Hersoniss ,będzie pusto i tanio. z tamtąd wycieczki w rejonie Krety środkowej.
3. 5 noclegów na wschodzie ,od Ag.Nikolaos dalej na wschód a nawet w Paleokastro,Kato Zakros,Xerokampos na wschodnim wybrzeżu. Tam Kreta jest inna i jak najbardziej trzeba przejechać drogą od Vai przez miejscowości górskie aż do Ierapetry
 PM off  

#280 PostWysłany: 11 Lip 2015 06:54 

niebieski
@andrzejdz
Dzięki, całkiem ciekawy pomysł. Jakbyś to rozplanował w związku z terminem pobytu? Przylot i wylot - Chania. Auto z lotniska i zwrot na lotnisko. Myślę o pogodzie i temperaturze wody w proponowanych przez Ciebie rejonach wyspy. Co na początek a co na koniec pobytu? Tak aby wykorzystać słońce i morze w tym czasie na maksa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości