Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W lotach wewnątrz UE-Schengen nie jest wymagane podanie numeru dowodu osobistego/paszportu, nie będzie on podany na karcie pokładowej.

Wykaz lotnisk, na których odprawa online jest niedostępna (odprawa na lotnisku jest bezpłatna):

Dubaj (tylko do Budapesztu)
Korfu
Moskwa
Marrakesz-Menara
Palma de Mallorca
Saragossa
Tirana (tylko do Budapesztu)
Bilbao

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... b_check-in

Tańsza infolinia: (22)1284905

Odprawa 48h przed odlotem.
https://www.fly4free.pl/wizz-air-zmieni ... d-wylotem/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 230  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ZMIANA NAZWISKA
#401 PostWysłany: 04 Maj 2015 17:14 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
Nic się nie martw. Dopóki masz ważny dowód to możesz lecieć na starym dowodzie.

💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍 💣Petarda❗💣 Dreamlinerem PLL LOT bezpośrednio z Azji do Warszawy za 399 PLN ✈🔥😍
🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍 🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍
#402 PostWysłany: 04 Maj 2015 17:45 

Mimo że możliwe, że będę już w posiadaniu nowego? :-P
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 04 Maj 2015 17:55 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Baina90 napisał(a):
Mimo że możliwe, że będę już w posiadaniu nowego? :-P

To polecisz na paszporcie.

Albo wstrzymaj się z wymianą dowodu do powrotu.

Moja była żona jeździła przez 2 lata na dokumentach bez zmienionego nazwiska.

Skąd ktoś na lotnisku ma wiedzieć jakie masz teraz nazwisko ? Masz takie jakie dokumenty pokażesz :D

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Zmiana nazwiska
#404 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:02 
Awatar użytkownika

niebieski
W posiadaniu nowego będziesz tylko w przypadku jeżeli złożysz wniosek o wymianę :) Co nie zmienia faktu, że uchylanie się od obowiązku wymiany dowodu osobistego podlega karze ograniczenia wolności albo karze grzywny.

#405 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:07 

Ale ja sobie doskonale zdaje sprawe ze dowod trzeba zmienic, tak? Tylko nie wiem kiedy dostane nowy, wiec wolalabym nie placic 60+ euro kary na lotnicko ze dane na bilecie nie zgadzaja sie z danymi na dowodzie. Wiec mimo ze dostane nowy i ktorym wszedzie zamierzam sie legitymowac pytalam czy moge na lotnisku okazac stary. Jak wpisze teraz przy zakupie nazwisko nowe to tez nie wiem czy dostane na czas i czeka mnie kara. O to tylko pytalam :-) A na prawie się na tyle znam.

Paszport też chce na nowy wymienić :-P W tym problem.

OK czyli rozumiem, że nie będzie problemu jeśli mimo otrzymania nowego dowodu, wylegitymuje sie starym?
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Bawią mnie trochę te powtarzające się pytania o nazwiska, śluby itp rzeczy.... Skąd ci ludzie na lotniskach mają wiedzieć, jak Wy się nazywacie? Albo że akurat zmieniliście stan cywilny? No proszę :D
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:15 

No i super :-) To uważam temat za wyczerpany :-P
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:16 

@Baina90, rzuć okiem na te wątki: search.php?keywords=wizzair*+zmian*+nazwisk*+panie%C5%84sk*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=1000&t=0&submit=Szukaj.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:34 

Kara napisał(a):

Mało uzyteczne niestety. Tam radzą wstrzymać się z wymianą dowodu, a ja nie mieszkam w Polsce więc opcja "po" powrocie jest nierealna.
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:49 

Jeśli nie jesteś pewna, czy w międzyczasie nie dostaniesz czasem nowego dowodu (czyt. stary jest w tym momencie już unieważniony), to zerknij na trzeci post. A nuż Ci się przyda... Szczególnie, jeśli mieszkasz w Wlk. Brytanii, Irlandii lub Belgii.

@Tomek Zień, na lotnisku zdarza się też kontakt ze Służbą Graniczną lub odpowiednikiem. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 04 Maj 2015 18:58 

Wybacz ale w linku który podesłałaś w poście nr 3 nie ma info o WB ani Irlandii. Więc nie wiem o który Ci chodzi.

-- 04 Maj 2015 18:59 --

Służba Graniczna w Strefie Schengen na bagażu podręcznym? Jakis 1% szans
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 04 Maj 2015 19:22 

Jest info o akcie małżeństwa, czyli tak naprawdę pierwotnym źródle informacji o zmianie nazwiska. A w 3 wymienionych przeze mnie krajach praktyka używania i akceptowania odpisu jest szersza niż w Polsce ze względów zwyczajowych lub braku odpowiednika dowodu osobistego/ paszportu wewnętrznego. Stąd "szczególnie".

Tak, Służba Graniczna nawet w strefie Schengen. Na każdym lotnisku się jakaś "służba" kręci i ma prawo Cię wylegitymować. I przesunąć Twój dokument przez czytnik ułatwiający im dostęp do dzielonej bazy danych. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 04 Maj 2015 19:25 

O teorii to tyle wiem. O praktyce to chyba 1 na milion, więc nawet sobie tym głowy nie zawracam, bo wtedy wyciągam nowy dowód lub inny dokument.

-- 04 Maj 2015 19:26 --

OK, bo troche odbiegł ten temat od pierwotnego. A wydaje mi się, że uzyskałam odpowiedź :-P
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 05 Maj 2015 21:41 

A ja mam pytanie odnośnie zmiany nazwiska przez pośrednika FLIPO - orientujecie się ile kosztuje taka opcja?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Zmiana nazwiska
#415 PostWysłany: 05 Maj 2015 21:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszystko zależy od taryfy w jakiej był zakupiony bilet (sprawdź bilet). Dla najtańszych klas w większości przypadków nie ma takiej możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tomek Zien napisał(a):
Tradycją już jest, że zlecenia punktowe z poprzedniego dnia są księgowane następnego dnia tuż przed godz. 9 ;)

wczoraj wykonałem telefon okolo godz 14 z prosba o przekazanie punktow na konto wizz, konsultant poinformowal ze przeslanie nie jest mozliwe gdyz maja chwilowe problemy
poprosilem by oddzwonil, telefon faktycznie okolo godziny pozniej, wszystko sprawnie, punkty na koncie wizzair w dzisiaj przed godzina 9

przy okazji czy podczas odprawy w wizzair nie ma juz mozliwsci drukuj do pdf karte pokladowa ?
chcialem kolezanke odprawic i przeslac jej karte w pdf i nie ma juz tej opcji, pozostalo wycinanie i wklejanie do worda
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
nie dawno drukowałem do pdf-a więc nieco mnie takie info dziwi (chyba że to jakiś nowy krok w tył)

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... ne_checkin
Cytuj:
Gdy wprowadzisz i zapiszesz dane pasażera, kliknij pozycję „Odprawa” obok nazwiska pasażera.

Przeczytaj uważnie warunki i potwierdź, że je rozumiesz.

Gdy wykonasz instrukcje i potwierdzisz warunki odprawy, obok nazwiska pasażera pojawi się status „Odprawiony”. Poniżej znajdziesz też opcje „Wydrukuj kartę pokładową” i „Wydrukuj kartę pokładową w formacie PDF”. Wybierz dowolną z tych opcji i wydrukuj dokument (wydruk może być czarno-biały lub kolorowy). ...

Ostatnio edytowany przez zulu 06 Maj 2015 13:33, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:32 

srebrny
Polecam programik pdfcreator. Zamiana na pdf jest tam dostępna z polecenia "drukuj" przeglądarki.

-- 06 Maj 2015 13:33 --

Też nie znalazłem funkcji pdf na ich stronie.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
correos napisał(a):
Tomek Zien napisał(a):
Tradycją już jest, że zlecenia punktowe z poprzedniego dnia są księgowane następnego dnia tuż przed godz. 9 ;)

wczoraj wykonałem telefon okolo godz 14 z prosba o przekazanie punktow na konto wizz, konsultant poinformowal ze przeslanie nie jest mozliwe gdyz maja chwilowe problemy
poprosilem by oddzwonil, telefon faktycznie okolo godziny pozniej, wszystko sprawnie, punkty na koncie wizzair w dzisiaj przed godzina 9

przy okazji czy podczas odprawy w wizzair nie ma juz mozliwsci drukuj do pdf karte pokladowa ?
chcialem kolezanke odprawic i przeslac jej karte w pdf i nie ma juz tej opcji, pozostalo wycinanie i wklejanie do worda

Koledze chyba chodzi o to że jeszcze parę tygodni temu na stronie Wizzair była opcja "Pobierz kartę pokładową w formacie pdf" a teraz to znikło i można klikać tylko kartę "on-screen" ale jest na to sposób.

Malutki programik doPdf v.7.0 który instaluje na komputerze drukarkę (wirtualną), wchodzimy na dowolną stronę klikamy w przeglądarce "drukuj", wybieramy drukarkę doPdf i ta "drukarka" z tego co na ekranie robi nam plik .pdf zapisany na dysku który możemy potem komuś wysłać/przenieść na pendrive itp.

Ostatnio edytowany przez kittycate, 06 Maj 2015 14:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#420 PostWysłany: 06 Maj 2015 13:41 

niebieski
Może dodadzą z powrotem. Pewnie zmienia się wzór karty w związku z przydziałem miejsc.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 230  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości