Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 16 Lut 2015 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Pozwolę się zapytać, czy dzienne taryfy w Londynie potaniały od 2015 roku?

Bo widzę w starszych postach podawane są wyższe ceny od tych zamieszonych na stronie TFL.

Rozumiem, że strefy 1-3 są teraz za 7,5 funta dziennie?

🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎 Ferie na Florydzie ☀️ Tydzień w Miami za 3676 PLN ✈️😎
#142 PostWysłany: 16 Lut 2015 23:04 

Tutaj znajdziesz aktualne ceny:
https://www.tfl.gov.uk/cdn/static/cms/d ... -fares.pdf
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 03 Mar 2015 13:38 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
Dziwne ze tak jest bo na ich stronie nie ma takiej informacji. Wiec nie jestem pewna czy tak jest.

Jesli to nie jest prawda tak jak napisalam wczesniej ja bym kupila tylko jedna visitor’s co by mozna bylo podpiac dzieci (jesli to mozliwe, chwilowo nie mam jak sprawdzic). A reszte bym kupila normalnych.

Jesli to prawda to bym kupila jedna visitor’s, a dla innych uzywalabym kart zblizeniowych. Oczywiscie w zaleznosci ile ich mamy. A reszcie normalne oyster- moze ktos sie nie dopatrzy i zwroci cale £5. Nidgy nic nie wiadomo :)
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:31 

Punkt 1.15 => http://www.london.gov.uk/sites/default/ ... %20PDF.pdf

Na stronie TFL będzie pewnie wzmianka w Conditions of Carriage (niekoniecznie łopatologiczna) i może jeszcze w poszczególnych taryfach. Dla TFL każda kaucja czy "uśpione" na Oyster środki to dodatkowe źródło finansowania, idące w "big bucks".

Na niedopatrzenie bym nie liczyła, bo cały system kasowy jest zautomatyzowany. Obsługa "pika" Oysterem i po wybraniu "refund" dostajesz dłuuugi paragon z należną kwotą gdzieś pod koniec. Albo najpierw każe Ci wypełnić formularz, a potem j.w.

Co do kart zbliżeniowych dla osób dorosłych - można kombinować, ale wtedy taką kartę warto wcześniej zarejestrować na stronie TFL. Jeśli rejestracja się nie powiedzie, karty raczej nie da się użyć (informacje o tym, które karty sprawiają bądź nie problemy => funkcja "Szukaj" => słowa kluczowe "Londyn*" i "zbliżeniow*"). Jeśli tak - powinno nie być problemów, a bonusem wynikającym z zarejestrowania będzie historia przejazdów online (na wypadek ew. reklamacji).

Jednak przy założeniu, że jedna osoba odbędzie przez te 4 dni min. 12 przejazdów, przy karcie wymagającej przewalutowania, £3 mogą się okazać korzystną opcją.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 03 Kwi 2015 10:52 

Nie wiem czy ktoś już pisał, ale tak na marginesie w wyjątkowych sytuacjach to Oyster jest świetną sprawą na bezpłatną wypłatę pieniędzy. Wystarczy doładować za ileś funtów, a po chwili w automacie to wypłacić, wszystko sprawnie, szybko i do 10Ł w bilonie.
 Profil Relacje PM off
wojtkow lubi ten post.

#146 PostWysłany: 29 Kwi 2015 17:28 

niebieski
witam, czy może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić czy dobrze rozumiem: karta na pierwszą strefę zostanie doładowana załóżmy 8F, przy dwóch trasach w tej strefie (OFF-Peak) pobierze 2x2,3F=4,6F ale przy trzech to by było 3x2,3=6,9F ale capping nie pozwoli pobrać więcej jak podane w cenniku 6,4F - czy tak to działa? z góry dzięki, pzdr (oczywiście w ciągu jednego dnia)
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 29 Kwi 2015 18:06 

niebieski
witam, dopytam do posługiwania się kartami zbliżeniowymi zamiast oyster, skąd karta będzie wiedziała że doszła do cappingu, strzelam strefy 1-2 daily anytime zgodnie z cennikiem 6,4F - trzy kursy po 2,3F offpeak to już więcej, będzie analizowała już pobrane środki z karty??
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 29 Kwi 2015 18:09 
Awatar użytkownika

srebrny
To nie karta będzie wiedzieć, tylko system Oystera :) Przy pierwszej płatności autoryzują Ci w zależności od karty albo 1 funt, albo maksymalną stawkę dzienną, czyli 6,4 funta. A na koniec dnia sprawdzają ile wyjeździłaś i dopiero dokładnie rozliczają albo stawkę dzienną, jeśli ją przekroczyłaś, albo mniej jeśli nie.
santech uważa post za pomocny.

#149 PostWysłany: 29 Kwi 2015 19:20 

Dokładnie tak. Za trzeci przejazd zostanie pobrane £1.8, a za każdy kolejny do bodajże 4:30 rano - £0.
 Profil Relacje PM off

#150 PostWysłany: 29 Kwi 2015 19:48 

niebieski
@szymonpoznan1 - teraz już łapię, tylko nie rozumiem, po się "bawić" w kupno typowej karty oyster'a z opłatą 5F (do zwrotu) jak wszystkie te same cechy można mieć ze swojej zbliżeniówki, rozumiem że zarówno credit jak i debit, pytam bo czytając wątki większość jednak kupuje oystera? czy jest jakiś haczyk, wg mnie nie, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 29 Kwi 2015 20:02 

Nie wszystkie karty działają. I chyba nie ma reguły. Szczegóły - np. w tym wątku: londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189&start=340.

Dlatego warto zarejestrować kartę na stronie TfL - jeśli nie przejdziesz procesu rejestracji, to raczej taką kartą nie zapłacisz. Bonus: historia przejazdów na wypadek reklamacji.
 Profil Relacje PM off

#152 PostWysłany: 29 Kwi 2015 20:03 

niebieski
Powodow wyrozniajacych Oystera jest kilka:
- mozna na nim zakodowac nie tylko dzienna travelcard ale tez wszelkie inne bilety np miesieczny;
- zblizeniowki dzialaja w autobusach i metrze a system Oyster obejmuje rowniez niektore pociagi do ktorych zblizeniowka nie otworzy ci bramki;

No i to tyle mi do glowy wpadlo poki co.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#153 PostWysłany: 29 Kwi 2015 21:36 
Awatar użytkownika

srebrny
lataczuk napisał(a):
Powodow wyrozniajacych Oystera jest kilka:
- mozna na nim zakodowac nie tylko dzienna travelcard ale tez wszelkie inne bilety np miesieczny;
- zblizeniowki dzialaja w autobusach i metrze a system Oyster obejmuje rowniez niektore pociagi do ktorych zblizeniowka nie otworzy ci bramki;

No i to tyle mi do glowy wpadlo poki co.

Większość podróżników ma pewnie kator Aliora, więc polecam kartę wydaną w GBP, brak przewalutowania.
Działa zbliżeniowo, testowaliśmy w styczniu w Londyńskich autobusach.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:15 
Awatar użytkownika

niebieski
anulkax7 napisał(a):
Na karcie Aliora oczywiście kod PIN musi być ustawiony.
Ja dodatkowo zawsze robię pierwszy mały zakup w Polsce (cokolwiek, mała woda czy batonik) i płacę wklepując kod PIN- dalsze transakcje zbliżeniowe przechodzą bez problemu.

Inna opcja to wypłacić kwotę w bankomacie.

W UK większość terminali ma pin-offline, więc jak nie zapisze się na karcie pinu, to wszędzie niestety będą kłopoty.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 04 Maj 2015 09:29 

niebieski
witam, przetestowane zbliżeniowo: DB Debit (do konta DBnet) i ogólnie już sprawdzona Polbank Wizz, (dodam, że karty przed wyjazdem zarejestrowałem na stronie tfl - teraz mam dokładne ich rozliczenie dostępne na swoim profilu), Polecam, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 15 Maj 2015 11:29 

Witam,
czy orientuje się ktoś czy będę mógł gdzieś zwrócić kartę Oyster w niedzielę? Jeśli tak, czy macie może wykaz gdzie i w jakich godzinach?
Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 15 Maj 2015 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Potrzebna Ci duza stacja, na ktorej bedzie obsluga. Jak wiesz jakie masz plany na ten dzien, to sprawdz poszczegolne stacje w miejscu gdzie konczysz swoja wycieczke w Londynie. Wiekszosc kolejowych, ma duze stacje metra pod spodem i otwarte okienka.

#158 PostWysłany: 15 Maj 2015 11:56 

@Maciej87, teoretyczne wszystkie stacje metra w zone 1 mają kasę. Poza pierwszą strefą - większe stacje przesiadkowe, szczególnie te zintegrowane z koleją. Godziny otwarcia i usługi oferowane na danej stacji najlepiej sprawdzić na http://www.tfl.gov.uk/travel-informatio ... and-piers/.
 Profil Relacje PM off
Maciej87 uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 14 Lip 2015 09:52 

niebieski
Może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć bo trochę się gubię, załaduję kartę np. za 10 funtów i zrobię przejazd kolejką DLR z 1 strefy do 3 (Tower Gateway-->Royal Victoria), potem przesiądę się na metro i z Tower Hill do Westminster. Ile zejdzie mi z tej karty? Według kalkulatora na stronie oyster 2.80+2.30, tak to działa?

Edit.
Dobra doczytałem że po przekroczeniu 7.50 mogę jeździć już ile chce? Czyli 2.50 zostanie na następny dzień?

Ostatnio edytowany przez 19elnino20, 14 Lip 2015 10:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 14 Lip 2015 10:06 

niebieski
Dokladnie tak to dziala, az do momentu kiedy osiagniesz "daily cap" i wtedy ci juz nic nie bedzie sciagac tego dnia
 Profil Relacje PM off
19elnino20 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości