Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#601 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Chciałabym się upewnić... Przy bilecie terravision kupowanym online jeśli nie zdążę na godzinę z bilety mogę jechać kolejnym autobusem? Czy w przypadku dostępności miejsc można też pojechać wcześniejszym?

Edit: Nawet w ogólnych warunkach jest o możliwości wykorzystania bilety na późniejszy kurs, więc zakładam, że się tego trzymają (choć z Włochami to nigdy nie wiadomo :lol: ), więc bardziej mnie interesuje możliwość wcześniejszego przejazdu?
Oraz - czy jak jadę nie na swoją godzinę to też mam pierwszeństwo przed tymi, którzy kupują bilety na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#602 PostWysłany: 21 Mar 2015 16:46 

temat był już poruszany w tym wątku w 2010 ale chyba nikt nie opisał swoich doświadczeń, dlatego odgrzewam te kotlety bo za 2 tygodnie czeka mnie to samo :)

dojazd z ciampino do hotelu Capannelle (Via Siderno, 6,7 km od lotniska)

przylot ryanairem po 23:00 wiec bus hotelowy odpada
nie znalazłem bezpośredniego połączenia komunikacją miejską a kombinacja kolejka + autobus wymaga niewiele mniej chodzenia niż iść całą drogę z lotniska. Czy ktoś miał kiedyś przyjemność dojeżdzać do tego hotelu z Ciampino?
 Profil Relacje PM off  

#603 PostWysłany: 27 Mar 2015 21:00 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Jak sam piszesz temat był poruszany. Po wyjściu z terenu lotniska znajdujesz się na ruchliwej drodze, na której nie ma chodnika. Po drodze jest też rozjazd złożony z wiaduktów, więc nie ma szansz tam przejść po prostu. Stanowczo odradzałabym ci przejście tych 7 km pieszo w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 15 Kwi 2015 11:29 

Poszukiwałam odpowiedzi jak dostać się do Centrum gdy ma się lądowanie w okolicach godziny 23:00, lecz ciężko przejrzeć historię do 2010 roku oraz mam obawę, że od tamtego czasu mogło się pozmieniać;)

Czy mogę liczyć na pomoc osób, które może w praktyce znają rozwiązanie w takiej sytuacji?
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc,
Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#605 PostWysłany: 15 Kwi 2015 11:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
terravision

Załączniki:
terravision.PNG
terravision.PNG [ 26.66 KiB | Obejrzany 1703 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#606 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:36 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Może być Terravision lub autobus innej firmy, który akurat tam będzie się znajdował. Bez obaw, firmy przewozowe znają rozkłady lotów, a ponieważ nie będziesz jedyną osobą, która będzie się udawała do centrum, jakąś opcję znajdziesz. Ja też parę razy przylatywałam po 23:00 i zawsze był podstawiony jakiś autokar, zawsze płaciłam na miejscu i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 26 Kwi 2015 22:54 

Lecąc Ryanairem możesz kupić bilet w samolocie - to dobra opcja, jeśli przylatujesz późno. Mają swoje autobusy, które rozwożą pasażerów do miasta zgodnie z rozkładem lotów - w drugą stronę działa to tak samo.
 Profil Relacje PM off  

#608 PostWysłany: 26 Kwi 2015 23:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Liquay napisał(a):
Lecąc Ryanairem możesz kupić bilet w samolocie - to dobra opcja, jeśli przylatujesz późno. Mają swoje autobusy, które rozwożą pasażerów do miasta zgodnie z rozkładem lotów - w drugą stronę działa to tak samo.

Jeżeli ktoś lubi przepłacać to można i taką opcję wybrać, ale lepsze te o których wspominali poprzednicy np. Terravision.
 Profil Relacje PM off  

#609 PostWysłany: 27 Kwi 2015 00:01 

cekace napisał(a):
Liquay napisał(a):

Jeżeli ktoś lubi przepłacać to można i taką opcję wybrać, ale lepsze te o których wspominali poprzednicy np. Terravision.

Czy ja wiem czy przepłacać? My płaciliśmy 4 euro od osoby, to chyba nie są takie duże pieniądze :).
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 27 Kwi 2015 00:03 

niebieski
Tydzien temu lecialem do CIA i stuardessa mowila ze bilet OW kosztuje 4 E a RT 8.Wiec nie przeplacisz nic.Ta sama cena co Terravision.Ja wybralem najtansza forme czyli bus do Ananginy i metro:)

#611 PostWysłany: 18 Maj 2015 23:22 

Loty: 137
Kilometry: 274 190
niebieski
Tutaj wrzuta moich biletow z dzisiaj.

Czerwony to bilet OW na autobus z lotniska do stacji metra Anagnina - 1,20€ platne tylko gotowka u kierowcy busu

Drugi to bilet 100 minut na metro - 1,50€

Załączniki:
image.jpg
image.jpg [ 82.16 KiB | Obejrzany 1408 razy ]

#612 PostWysłany: 19 Maj 2015 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Nie znam włoskiego i nie wiem co tam pisze, ale jak byłem w Rzymie to ten bilet co podajesz jest na zasadzie, 100 minut - w tym jeden przejazd metrem, i nieograniczona ilość przejazdów innymi środkami komunikacji w ciągu tych 100 minut
 Profil Relacje PM off  

#613 PostWysłany: 22 Maj 2015 12:29 

Pytanie do doświadczonych ,lądując ok.23 i dalej Terravision do termini ,jak najlepiej dotrzeć do ST.Pietro nocnym czy taksówką. Będziemy z większym dzieckiem ale , żeby nie krążyć po całym Rzymie .Z góry dziękuję za odpowiedz.
 Profil Relacje PM off  

#614 PostWysłany: 12 Lip 2015 21:15 

Mam pytanie dotyczące biletów na busa kupowanych na pokładzie Ryanaira. Czy odjeżdża on od razu po przylocie samolotu (gdy załadują się do niego wszyscy, którzy zakupili bilety na pokładzie samolotu)? a jeśli nie - czy gdzieś jest dostępny rozkład godzin odjazdów z lotniska Ciampino?
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 12 Lip 2015 21:22 

Loty: 39
Kilometry: 83 437
Te bilety kupowane od Ryanair'a są na Shuttlebus. Poniżej masz link i tam godziny odjazdów.
http://www.sitbusshuttle.com/en/ciampino/

Jeżeli lecisz z Warszawy to po przylocie czekaliśmy może 20 minut ;)
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:47 

Loty: 97
Kilometry: 141 077
Cześć wszystkim!
Lecimy we dwójkę Ryanairem do Rzymu w listopadzie. Lot powrotny mamy 15 listopada (w niedzielę) o 11:30.
Mój cudowny chłopak zarezerwował (i opłacił) nam hotel jakieś 500m od Termini, natomiast problem jest taki, że nie ma tam całodobowej recepcji i dopiero o 9 rano ktoś przyjdzie odebrać klucze (nie ma innej mozliwości, już pytaliśmy). Patrząc na rozkład Terravision, powinniśmy zdążyć na bus o 9.35 (ten o 9 niestety odpada :( ), który będzie w Ciampino o 10.15. Pytanie, czy pomimo biletu na autobus o tej konkretnej godzinie, rzeczywiście nas do niego wpuszczą (korzystałam z Terravision wielokrotnie na Stansted i wiem jak to wygląda....), a jeśli nawet się uda, to czy zdążymy ogarnąć wszystko na lotnisku? Lecimy tylko z podręcznym, w zimie w EMA byliśmy na 45 minut przed odlotem, staliśmy 10min w kolejce do kontroli bagażowej i musieliśmy się meeeega pospieszyć bo był już last call na nasz samolot. Wylecieliśmy jakieś 15 min przed planowaną godziną odlotu :/
 Profil Relacje PM off  

#617 PostWysłany: 21 Lip 2015 20:37 

Lecimy Ryanairem z Modlina do Rzymu Ciampino i ladujemy o 22:30. Widzę, że po tej godzinie nie ma już wiele opcji wyjazdu stamtad. Chcielibysmy dojechac do linii metra A, moze byc stacja Anagnina. Co nam pozostaje?
 Profil Relacje PM off  

#618 PostWysłany: 21 Lip 2015 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Atral za 1,20 euro widze ostatni 22:40 odjezdza, no lipa bo raczej nie zdarzycie sie wyrobic
 Profil Relacje PM off  

#619 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:15 

Loty: 97
Kilometry: 141 077
Bulma napisał(a):
Cześć wszystkim!
Lecimy we dwójkę Ryanairem do Rzymu w listopadzie. Lot powrotny mamy 15 listopada (w niedzielę) o 11:30.
Mój cudowny chłopak zarezerwował (i opłacił) nam hotel jakieś 500m od Termini, natomiast problem jest taki, że nie ma tam całodobowej recepcji i dopiero o 9 rano ktoś przyjdzie odebrać klucze (nie ma innej mozliwości, już pytaliśmy). Patrząc na rozkład Terravision, powinniśmy zdążyć na bus o 9.35 (ten o 9 niestety odpada :( ), który będzie w Ciampino o 10.15. Pytanie, czy pomimo biletu na autobus o tej konkretnej godzinie, rzeczywiście nas do niego wpuszczą (korzystałam z Terravision wielokrotnie na Stansted i wiem jak to wygląda....), a jeśli nawet się uda, to czy zdążymy ogarnąć wszystko na lotnisku? Lecimy tylko z podręcznym, w zimie w EMA byliśmy na 45 minut przed odlotem, staliśmy 10min w kolejce do kontroli bagażowej i musieliśmy się meeeega pospieszyć bo był już last call na nasz samolot. Wylecieliśmy jakieś 15 min przed planowaną godziną odlotu :/

Nikt nam nie pomoże? :(
 Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 24 Lip 2015 16:29 

Bulma napisał(a):
Cześć wszystkim!

Jedna osoba może podejść wcześniej na przystanek (stanowisko Terravision w Terracafè,via Marsala 29, Dworzec Termini) i odebrać karty pokładowe, gwarantujące wejście do autobusu.
Lotnisko jest małe, kolejek dużych nie ma, przejście przez kontrolę zajmie max 15 min). Do bramek 30 sekund:)

-- 24 Lip 2015 16:36 --

DonCorrado napisał(a):
Atral za 1,20 euro widze ostatni 22:40 odjezdza, no lipa bo raczej nie zdarzycie sie wyrobic

Jeżeli tylko podręczny to spokojnie zdążą:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość