Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 13 Lis 2014 17:45 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Na Ciampino Terravision nie jest jedynym przewoźnikiem, tak jak już to zauważono w tym poście. Po przylocie zawsze znajdziesz jakiś podstawiony autokar, który jedzie na Termini. Inne firmy, które nie sprzedają biletów online lub nie są tak znane jak Terravision, nie mają takiej masakry na pokładzie.
Poza tym jest też opcja z pociągiem lub z dojazdem do stacji metra Anagnina.
Kupując bilet Terravision przez internet skazujesz się tylko na to jedno rozwiązanie i nie możesz wsiąść do innego (tzn. teoretycznie możesz, ale wiadomo, że wtedy tracisz kasę za zapłacone bilety na Terravision).

Inna opcja to taksówka (do centrum w obrębie Murów Aureliańskich 30 euro) lub transport prywatny NCC (ceny różne, od ok. 35 euro wzwyż, w zależności od firmy).
 Profil Relacje PM off  

Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
#542 PostWysłany: 13 Lis 2014 22:00 

?Dzięki chyba kupie bilety na miejscu. Ja mieszkam koło koloseum to 30 euro da radę ? No i taksówka musi być z fotelikiem.
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 15 Lis 2014 11:31 

W bezpośrednim sąsiedztwie Koloseum ok.
Tutaj mapka dla jasności http://4.bp.blogspot.com/-Sond1ZVvsP0/T ... eliane.jpg

Co do fotelika, to hmm... może być ciężko. Ja nigdy jeszcze się nie spotkałam z taksówką z fotelikiem w Rzymie, a jeździłam wielokrotnie z moim niemowlakiem już od pierwszych dni.
Możesz zapytać czy mają, ale jakoś specjalnie się na to nie nastawiaj. Jak będziesz jechał z wózkiem z fotelikiem, to oczywiście możesz przewieźć dziecko w tym foteliku.
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:07 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Witam, przewertowałem wiadomości, jednakże chciałbym się upewnić.
Bardziej opłaca się kupić transport na miejscu, jeśli tak, to gdzie i za ile?
Ląduję o 16:35, mam bagaż rejestrowany i muszę dojechać na Menenio Agrippa (okolice hotelu Sunrise), jeśli ktoś jest obeznany w Rzymie to prosiłbym o pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 02 Gru 2014 11:43 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Hej,
jeśli nigdy nie byłeś/łaś w Rzymie i nie czujesz się pewnie wybierz busy do Termini - jeżdżą co chwilkę i kosztuję 4-5eur (jeśli dobrze pamiętam). Byłem 6-7 razy i zawsze kupowałem bilety u kierowcy. Czasem mała kolejka ale bez przesady.
Twój adres docelowy to końcowa stacja metra B1 (niebieskie) conca d'oro (i jakiś 0,5-1km na nogach) więc masz dwie opcje:
1. podana powyżej i potem metro B1 (B1 to wariant B)
2. bus miejski Atral (link: http://www.atral-lazio.com/it/ciampino/anagnina) do Anagnina (metro A pomarańczowe) i potem dwa razy metrem (zobacz sobie mapkę w necie)
Pierwsza opcja mniej skomplikowana ale druga trochę tańsza (niewiele).
pozdrawiam
warsawghoster uważa post za pomocny.

#546 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:26 

niebieski
Ale mam wybrać ten Terravision, czy jakiś inny?

A może ten transport shuttle bus + kolejka za sumę 2,70 euro?

Nigdy nie byłem w Rzymie, ale nie boję się kombinacji, jestem w tym w miarę wprawiony na podstawie podróży do innych państw, byleby była sprawnie, szybko i nie za drogo :)
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 02 Gru 2014 21:26 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Napiszę tak:
Jeśli trafisz na autobus miejski (czasem między nimi masz trochę przerwy) to ja bym jechał do anagniny i potem metro (wchodząc do metra po lewej masz bar i trafikę - w obu kupisz bilety także dzienne (trzydniowe też chyba).
Gdy miałbyś czekać długo na miejski to lepiej brać busa do termini (przystanki są obok po lewej od wyjścia).
Pozdrawiam

Ps: teraz widzę, że godziny przylotu to szczyt komunikacyjny. Jeśli możesz to bierz busa do metra bo przebijanie się do termini w szczycie może potrwać.
Jest jeszcze trzecia opcja ale nie wiem czy ci mieszać :)
Bus miejski ciampino aeroporto -> ciampino stazione (link poprzedni nakieruje cię na rozkład jazdy)
Pociąg ciampino stazione -> termini (czesto jeżdżą trasa max 15min)
Metro jak poprzednio na koniec

Ps2: zmęczony jestem i trochę nie trybię ale jeśli dla ciebie kolejka to pociąg podmiejski to właśnie o tym mówię o co pytasz ;)

#548 PostWysłany: 04 Gru 2014 14:25 

niebieski
A jaki to autobus miejski? Gdzie znajdę jakiś rozkład? Niestety Google Maps nie odnajduje autobusy do Anagniny, pokazuje okrężną drogę :/
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 04 Gru 2014 14:40 

niebieski
warsawghoster napisał(a):
A jaki to autobus miejski? Gdzie znajdę jakiś rozkład? Niestety Google Maps nie odnajduje autobusy do Anagniny, pokazuje okrężną drogę :/

To jest raczej autobus podmiejski spółki ATRAL:

http://www.atral-lazio.com/en/ciampino/anagnina

Ten route-planner, który Ci wcześniej podałem w innym wątku:

http://viaggiacon.atac.roma.it/index.html?language=eng#

nie obejmuje podmiejskich autobusów COTRAL, ATRAL, pociągów Trenitalii, ale sprawdza się wewnątrz Rzymu odnośnie normalnych autobusów miejskich ATAC i metra.
 Profil Relacje PM off

#550 PostWysłany: 04 Gru 2014 14:55 

niebieski
Mam problem z wyszukaniem najszybszej trasy przez tę stronę. A nie lepiej wybrać autobus miejsski Ciampino do stacji Ciampino, potem przejechać kolejką do Termini (suma podróży ok 30 min- koszt 2,70 euro/os.) a następnie stamtąd autobusem na Via Cilento (tam mieszkam)?
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:12 

Ale mam wybrać ten Terravision, czy jakiś inny?

Ja brałem ten: http://www.sitbusshuttle.com/en/
6 EUR RT, wszystko poszło sprawnie. Nie trzeba stać po żadne boarding passy. Powroty rano z Termini co 30 min, autobusy nie załadowane po sufit więc nie ma stresu z miejscami.

Edycja: chyba się pomyliłem - 8 EUR.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 04 Gru 2014 15:29, edytowano w sumie 1 raz
 PM off

#552 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Anonymous napisał(a):
http://www.sitbusshuttle.com/en/

Jak parę dni temu szukałem transportu to u nich 6€ było OW, RT to koszt 8€. Mnie ta oferta zainteresowała.
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:30 

niebieski
ale strasznie kiepskie godziny odjazdów mają :/ lądując 16:35 mogę nie zdążyć na 17 (bagaż rejestrowany) a czekać do 17:45 to grubo strata czasu, prawda? czy można się wbić ewentualnie na wcześniejszy odjazd?
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Plusem sitbusa jest akurat to, że bilet mają dzienny a nie na konkretny kurs. Jedziesz, o której chcesz.
 Profil Relacje PM off

#555 PostWysłany: 04 Gru 2014 15:57 

niebieski
Mam problem z wyszukaniem najszybszej trasy przez tę stronę. A nie lepiej wybrać autobus miejsski Ciampino do stacji Ciampino, potem przejechać kolejką do Termini (suma podróży ok 30 min- koszt 2,70 euro/os.) a następnie stamtąd autobusem na Via Cilento (tam mieszkam)?

Na Twoim miejscu tak bym jechał ;-)

Wydaje mi się, że najlepsze są opcje wykorzystujące transport szynowy, czy to będzie kolej podmiejska z Ciampino, czy metro z Anagniny. Oczywiście w większości przypadków transport autobusowy bezpośrednio do Termini też się sprawdza, ale nie można zapominać, że Rzym to jest jednak miasto korkujące się, gdzie tylko przy transporcie szynowym jest pewność, że się w miarę sprawnie przejedzie.
 Profil Relacje PM off

#556 PostWysłany: 04 Gru 2014 16:27 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):
Plusem sitbusa jest akurat to, że bilet mają dzienny a nie na konkretny kurs. Jedziesz, o której chcesz.

Czterokrotnie korzystałem z Terravision w Rzymie i nie zdarzyło mi się jechać kursem, na który miałem wykupiony bilet :D
 Profil Relacje PM off  

#557 PostWysłany: 05 Gru 2014 18:20 
Awatar użytkownika

Grzegorz40 napisał(a):

Na Twoim miejscu tak bym jechał ;-)

Wydaje mi się, że najlepsze są opcje wykorzystujące transport szynowy, czy to będzie kolej podmiejska z Ciampino, czy metro z Anagniny. Oczywiście w większości przypadków transport autobusowy bezpośrednio do Termini też się sprawdza, ale nie można zapominać, że Rzym to jest jednak miasto korkujące się, gdzie tylko przy transporcie szynowym jest pewność, że się w miarę sprawnie przejedzie.

Ja wybrałbym opcję Atral do Anagniny i metro. W godzinach szczytu w centrum Rzymu są straszne korki, więc jadąc do Termini komunikacją naziemna możemy stracić dużo czasu. Oczywiście w metrze również będzie mnóstwo osób ale po pierwsze Anagnina jest przystankiem początkowym więc spokojnie do metra wejdziemy, po drugie w godzinach szczytu metro jeździ nawet co minutę, po trzecie nie stoi w korkach :-)
 Profil Relacje PM off
warsawghoster lubi ten post.

#558 PostWysłany: 08 Gru 2014 14:42 

niebieski
Ale zakładając, że przylatuję w sobotę ok 17, to wtedy są "godziny szczytu"?
Uważasz, że żeby dojechać do Via Cilento, najlepiej jechać ATRAL + metro + metro, czy jak?
 Profil Relacje PM off  

#559 PostWysłany: 15 Gru 2014 14:02 

niebieski
Proszę o potwierdzenie! :P
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 15 Gru 2014 19:26 

W sobotę o 17 to nie są godziny najwyższego szczytu, ale wystarczy, że będzie padał deszcz, to w autobusach będzie masakra.
Najszybszym rozwiązaniem w twoim przypadku wydaje się być właśnie Atral / metro A / Metro B
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość