Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 22 Kwi 2015 18:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzam. Ja używam przede wszystkim do wypłat i faktycznie idzie po kursie MC. Wiec bez znaczenia jaka waluta. Jedyne co trzeba przypilnować to zeby nie wybrać w bankomacie (czy przy płaceniu) waluty rozliczenia PLN. Zawsze w walucie lokalnej. Niedawno wypłacałem na Wegrzech 20tys FT i przeliczenie bankomatu było chyba 660 a z konta poszło 520 ( kwoty mniej wiecej, musiałbym sprawdzic)
Jedyny minus kart to ze wypłata nie jest darmowa poza bankami UniCredit (a nawet we Włoszech nie jest oczywiste ze sie taki znajdzie). Do końca kwietnia darmowy jest rowniez Euronet, potem przez rok stała prowizja 1,99 pln a pozniej juz jak z obcego bankomatu.
Używam rowniez karty kredytowej ale do płatności, a nie do wypłaty (prowizja). To moze sie niedługo zmienic bo PeKaO zrywa współpracę z shellem a przy sporych obrotach na karcie jednak fajnie byłoby zeby karta zbierała rowniez jakies punkty.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#482 PostWysłany: 25 Kwi 2015 23:23 

Cześć,

Wybieram się do Brazylii. Mam kilka kart i nie potrafię odpowiednio przenalizować, którą kartą płacić bezgotówkowo, a którą wypłacać z bankomatu.

1. mBank eMax USD - VISA
2. mBank eKonto Aquarius - MC Debit
3. mBank eKonto (delfin) - VISA
4. DB IQ - MC World
5. Bank Smart (debetowa) - VISA
6. Citi (kredytowa) - MC

Jest w tym wątku sporo tematów nt kart w Ameryce Płd. Większość mówi o Aliorze/TM. Wiem, że mBank ma kartę w USD od niedawna w ofercie, stąd nie mogę wyszukać o niej żadnych opinii i porównań. Nie mam już czasu na wyrobienie nic innego (wylot 01.05), więc pozostaje mi tylko wytypować jedną ze swojego portfela... Proszę o pomoc.

http://co.multibank.pl/indywidualny/kar ... owego-usd/
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 3% wartości transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 25 Kwi 2015 23:54 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Pamiętaj tylko, żeby wziąć sobie jakieś zapasowe karty. W takich krajach często może Ci nie przyjmować karty, bank może Ci ją zablokować dla Twojego bezpieczeństwa :) a bankomat może zjeść.

#484 PostWysłany: 26 Kwi 2015 14:45 

OK, kart będę miał na zapas. Pytanie jednak, której używać do wypłat z bankomatów, a której do płatności bezgotówkowych?
Nie mogę znaleźć info nt prowizji DB dla karty debetowej IQ.

Pytam, bo nie wiem czy zakładać konto na jakimś cinkciarzu czy walutomacie (który kantor polecacie?) i przelewać USD na konto eMAX USD.

pozdrawiam
Artur
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 26 Kwi 2015 22:19 

Przykładowe rozliczenie dla kursów z dnia 22.04.2015 przy kwocie transakcji 100BRL (Brałem najnowsze regulaminy ze stron, nawet te, które będą dopiero obowiązywać). Zauważ, że opłaty za wypłatę z bankomatu uzależnione jest od posiadanego konta.:

1. mBank eMax USD – VISA
Karta w USD (przeliczenie z BRL na USD po kursie Visy: 0,3282), należy dodać 3% prowizji mBanku za przewalutowanie. Wychodzi 33,8046USD, Stosując kurs USD mBanku z 22.04 (3,8164PLN) wychodzi 129,01PLN. Za wypłatę z bankomatu 0PLN

2. mBank eKonto Aquarius - MC Debit
Karta rozliczana w EUR (przeliczanie z BRL na EUR po kursie MC: 0,3082), należy dodać 3% prowizji mBanku za przewalutowanie. Wychodzi 31,7502EUR, konto w PLN, Stosując kurs EUR mBanku z 22.04 (4,1097PLN) wychodzi 130,48PLN. Za wypłatę z bankomatu 0PLN

3. mBank eKonto (delfin) – VISA
Karta rozliczana w PLN (przeliczanie z BRL na PLN po kursie Visy: 1,2264), należy dodać 5,9% prowizji mBanku za przewalutowanie. Wychodzi 129,87PLN. Za wypłatę z bankomatu trzeba dodać 3% min 9PLN, wychodzi 138,87PLN.

4. DB IQ - MC World
Karta rozliczana w EUR (przeliczanie z BRL na EUR po kursie MC: 0,3082), brak prowizji za przewalutowanie. Wychodzi 30,8255EUR, konto w PLN, Stosując kurs EUR DB z 22.04 (4,1285PLN) wychodzi 127,26PLN. Za wypłatę z bankomatu 0PLN lub 2% min 8PLN (zależnie od konta wychodzi 127,26PLN lub 135,26PLN), lub 3,5% min 10PLN dla kredytówki czyli 137,26PLN.

5. Bank Smart (debetowa) – VISA
Karta rozliczana w EUR (przeliczanie z BRL na EUR po kursie Visy: 0,3079), należy dodać 3% prowizji banku za przewalutowanie. Wychodzi 31,7137EUR, konto w PLN, Stosując kurs EUR banku z 22.04 (4,0335PLN) wychodzi 127,92PLN. Za wypłatę z bankomatu 0PLN

6. Citi (kredytowa) – MC
Karta rozliczana w EUR (przeliczanie z BRL na EUR po kursie MC: 0,3082), należy dodać 1% prowizji banku za przewalutowanie. Wychodzi 31,1337EUR, konto w PLN, Stosując kurs EUR Citi z 22.04 (4,1525PLN) wychodzi 129,28PLN. Za wypłatę z bankomatu 6% min 10PLN, czyli 139,28PLN.

Mam nadzieję, że nic nie poknociłem.
 Profil Relacje PM off
rabbit23 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#486 PostWysłany: 26 Kwi 2015 22:46 

Dzięki wielkie!!!

w DB mam dbNet, więc z tego co widzę w tabeli, to wypłata z bankomatu wynosi 0zł.
Jeśli moge dla ciekawości zapytać, jak w tym zestawieniu wypadnie Kantor Aliora i TM w USD? Taniej?
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 26 Kwi 2015 23:30 

Karty Walutowe Aliora i T-mobile są rozliczane w USD po kursie MC, czyli będą obciążone w wysokości 33,2823USD, nie ma prowizji za przewalutowanie.
Ile to będzie w PLN zależy skąd będziesz miał USD. Tego dnia Alior (i T-mobile) miały kurs 1USD = 3,8952PLN, co daje 129,64PLN. Ale gdy będziesz miał USD z Kantoru Aliora, który działa z tymi kontami online, to przy Kantorowym kursie 3,7375PLN daje 124,39PLN (to samo tyczy się innych kont walutowych).
Wypłata z bankomatu 5PLN, a od 01.06.2015 w T-mobile 0PLN.
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 27 Kwi 2015 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Może mnie ktoś naprostuje, ale przy okazji analizowania opcji zamknięcia konta w Meritum Banku wyszło mi, że najlepszą kartą do obsługi bankomatów zagranicą (często kursy MasterCard są lepsze, więc kredytówki z rafiego do bezgotówkowych się nie pozbędę) będzie debetowa VISA do konta z gwarancją, przy założeniu jednorazowego przelewu na konto 2,5 tys. PLN raz na miesiąc.

W tabeli opłata za wypłatę za granicą = 0 PLN. Wg regulaminu (§ 20 ust. 22) przeliczenie transakcji w walutach obcych na PLN jest po kursie VISA plus prowizja za przeliczenie wg. tabeli opłat, ale w tabeli opłat brak takiej pozycji (dodatkowo gwarancja braku opłat za obsługę karty na 5 lat). Złożyłem wniosek na przekształcenie konta na konto z gwarancją, więc przetestuję na żywca czy tak planowali, czy trzeba będzie jednak składać reklamację. Niestety w okresie przejściowym opłaty są naliczane i dopiero zwracane w następnym okresie rozliczeniowym, więc test będzie trochę trwał.
Po analizie dokumentów temat jak dla mnie pewny, więc dlatego już teraz polecam...

#489 PostWysłany: 27 Kwi 2015 13:06 

Nie każde złoto, co się świeci:
Taryfa opłat i prowizji dla Klienta indywidualnego w Meritum Banku ICB S.A. (obowiązuje dla wniosków złożonych od dnia 1 kwietnia 2015 r.):
11. Prowizja za przewalutowanie operacji dokonanych kartą debetową za granicą wynosi 2,0%.

Chociaż to i tak 3x mniej niż 5,9% mBanku.
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 28 Kwi 2015 04:01 

Zbanowany
Pytanie o kartę do konta eMax w mBanku:
Jadę do Maroka, a mBank dla kart EUR i USD ma "do 3% prowizji" plus spread banku.
Raczej nie widzę lepszej i darmowej (darmowe wydanie, darmowe konto, bankomaty zagraniczne) alternatywy a wolę nie brać całej gotówki. Kantor Alior mi nie odpowiada bo 2 tygodnie podróży wolę wypłacać wiele razy mniejsze kwoty a tam tylko pierwsza darmowa. Prowizję jak w mbanku traktuję jako ubezpieczenie od kradzieży całej posiadanej kasy.
Pytanie: czy w obecnej sytuacji drogiego dolara a taniego euro po 4 zł bardziej opłaca się kupić w cinkciarz.pl euro czy dolary przelewane na odpowiednie konto walutowe?
Przypominam, że karty mbanku wydaje VISA. Czyli o ile dobrze wszystko rozumiem, w przypadku karty euro VISA rozlicza lokalną walutę maroka MAD-y na USD i USD mbank na EUR.
A w przypadku karty USD VISA przelicza MAD-y na USD i tyle?
Co się więc bardziej opłaca, brak dodatkowego przewalutowania ze spreadem czyli zasilić kartę dolarową czy niższy kurs euro zamiast drogiego dolara i zasilać konto w euro?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 28 Kwi 2015 06:15 

niebieski
mBank ma kartę do konta USD?
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 28 Kwi 2015 09:12 

Karty mBanku do kont walutowych przy transakcjach w walutach innych niż rozliczeniowe mają 3% prowizji mBanku i są rozliczane wg kursu VISY (nie ma spreadu banku).
Karta do konta USD jest przeliczana z MAD na USD, a karta do konta EUR z MAD na EUR (nie ma przeliczenia na USD), obie transakcje po kursie VISY i z 3% prowizją mBanku.

Jeżeli jedziesz po 1 czerwca 2015, to dobrą opcją może być karta do konta USD w T-mobile Usługi Bankowe. Od tej daty wypłaty z bankomatów na świecie są za 0PLN, a jeżeli wyrobisz kartę do 31 maja 2015 to karta będzie za 0PLN, a potem będzie 10PLN za 4 lata. Karta jest przeliczana z MAD do USD wg kursu MC, bez prowizji banku.
Z kontami T-m UB kantor walutowy Aliora działa praktycznie online, więc można zasilić konto dolarami w kilka sekund po w miarę dobrym kursie.

Szarik, w tym roku mBank zaczął udostępniać kartę do konta w USD: http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karta-do-konta-walutowego-usd/
 Profil Relacje PM off
szarik uważa post za pomocny.

#493 PostWysłany: 28 Kwi 2015 14:44 

Zbanowany
Tomeko, faktycznie w przypadku karty do konta EUR i transakcji np. w Maroku nie ma podwójnego przewalutowania z udziałem dolara (mimo, że to visa, nie mc). Nawet zadzwoniłem do mbank się upewnić bo twoja porada nie brzmiała jednoznacznie.
W tej sytuacji kupuję euro na kartę w euro.
3% przełknę, przy wydaniu 1500 zł to raptem 45 zł więc przy założeniu co najmniej 6 wypłat (wypłacanie mniejszych kwot dla bezpieczeństwa) wychodzi taniej niż karta alior kantoru z 9 zł-opłatą za drugą i kolejną wypłatę z bankomatu.
Konto w T-Mobile mam ale tylko w PLN i kartę do niego.
Nawet jeśli T-Mobile nie pobiera tych 3% za wypłatę za granicą to kursy Aliora są tak zdziercze że już się parę razy za granicą przekonałem, że lepiej dać 3% mbankowi niż płacić/wypłacać niby bezpłatną kartą w PLN za granicą.
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 28 Kwi 2015 16:06 

W T-mobile możesz założyć konto i kartę w USD (albo konto w EUR z kartą EUR) i zaopatrywać ją w USD w dowolny sposób w walutę (tak jak w mBanku), ale nie płacisz 3% prowizji. Do 31.05 ta karta jest bezpłatna, a od 1.06 wypłaty z bankomatów są darmowe.
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 14 Maj 2015 13:06 

niebieski
Pewnie było na forum ale czy można gdzieś podejrzeć aktualny kurs według którego np. WBK rozlicza transakcje przy płatności kartą MC PLN?
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 14 Maj 2015 14:12 

Karty debetowe MC do kont PLN w BZWBK mają walutę rozliczeniową EUR.
Więc w przypadku płatności w walucie innej niż EUR następuje przeliczenie po kursie MC wg tabeli: https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/, potem z EUR na PLN wg kursu dewiz BZWBK: http://www.bzwbk.pl/przydatne-informacje/kursy-walut/dewizy/kursy-walut-dewizy.html i do tego doliczana jest prowizja w wysokości 2,8%.
 Profil Relacje PM off
hank uważa post za pomocny.

#497 PostWysłany: 14 Maj 2015 14:34 

Loty: 8
Kilometry: 9 212
Wlasnie rezerwowalem hotel w euro z karta mbanku ale przez pomylke musialem zarzadac zwrotu bo wpisalem zla date. Zlodziejski mbank skasowal mnie w sumie prawie 12% to jakas paranoja uwazajcie na mbank.przewalutowanie 5.,9% wlasnie uswoaldomila mnie konsultantka. Czy jest jeszcze gorszy bank?
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 14 Maj 2015 16:33 

Czy są gorsze? To zależy co porównujesz... Niestety na niekorzyść mBanku przemawia bardzo zagmartwana TOiP (zawiera już 66 stron, a zmieniana jest co najmniej raz na miesiąc).
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 18 Maj 2015 21:26 

W sumie nie wiem gdzie zadać to pytanie, jakby co to proszę o przeniesienie to odpowiedniego działu:)

Mam rezerwację hotelu przez booking.com (z możliwością wcześniejszej anulacji) i nie było tam miejsca na wpisanie kodu cvv. Hotel mnie poinformował że z samego rana obciąży moja kartę za pobyt (czyli jeszcze przed check-in). Oczywiście jak karta zostanie odrzucona to rezerwacja przepadnie. Zastanawia mnie fakt, jak oni pobiorą pieniądze bez fizycznego przeciągnięcia karty przez terminal albo bez znania kodu cvv? (Zwykła kredytówka z 3d secure).
Zaczynam trochę panikować, bo znajomej ostatnio taki myk nie chciał przejśc we Włoszech....
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 18 Maj 2015 21:32 
Awatar użytkownika

niebieski
jak podałaś nr karty i datę ważności to są w stanie obciążyć kartę w ten sposób, a jeśli będą mieli z tym problem to zadzwonią i poproszą o inną kartę (albo Ty do nich zadzwoń rano), bo jak rozumiem chodzi o sytuację, że oni będę próbowali obciążyć tę kartę w dniu przyjazdu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości