Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 18 Mar 2015 19:38 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Wydaje mi się, że jak biorą podręczny przy wyjściu, to jest informacja żeby wyjąć cenne/niedozwolone rzeczy.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#42 PostWysłany: 18 Mar 2015 20:23 

Tak, jeśli zabierają Ci bagaż przy wejściu do samolotu, zostajesz poinformowany, że należy wyciągnąć wartościowe przedmioty, taka sama informacja widnieje na żółtej naklejce przyklejanej do bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 18 Mar 2015 21:49 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Dalej nie wiem, czy muszę się zgodzić na zdanie bagażu do luku - i co, mam cenne/kruche rzeczy z podręcznego trzymać w ręku?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 18 Mar 2015 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Moim zdaniem nie musisz się zgodzić. A nawet jak musisz, to nikt Cię potem siłą nie zmusi do zostawienia bagażu na płycie. Moja dziewczyna raz stała w kolejce do boardingu z bagażami i zgodziła się na nadanie ich do luku. Zapomniała jednak, że musimy szybko uciekać z samolotu po wylądowaniu, bo coś tam, nie pamiętam już co. Może nie zachowaliśmy się odpowiednio, ale nie chciałem dyskutować z paniami na lotnisku, więc po prostu odkleiliśmy żółte karteczki i zabraliśmy plecaki na pokład. Miejsce było, głowy też nam nikt nie urwał.

#45 PostWysłany: 18 Mar 2015 22:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeśli da się włożyć bagaż/plecak pod poprzedzający fotel, to sami mówią, że nie trzeba oddawać, ale jeśli nie, to proszą o oddanie. Ja zawsze mówię, że mam tam akcesoria dla dziecka i niemowlaka i kwitują: proszę odkleić naklejkę :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 23 Mar 2015 00:28 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Miałem okazję przesiadać się dzisiaj na krajówkach w Polsce, postanowiłem więc sprawdzić sposób i popytać tu i tam.

W Krakowie bez żadnego problemu oddałem plecak przy chceck-in jako darmowy bagaż rejestrowany (musiał oczywiście spełniać zasady dotyczące wymiarów i wagi - to pierwsze w przypadku plecaka przynajmniej pobieżnie, leciałem z Forclazem 40l). Normalnie naklejka na bagaż z napisem GDN, naklejka na kartę pokładową. Bagaż można oddać do 40 minut przed odlotem (nie wiem, to na wszystkich krajówkach FR? Wydawało mi się, że odprawę bagażową zamykają na godzinę przed odlotem).

W Gdańsku miałem około 4,5 godziny na przesiadkę do Modlina. Chcąc spróbować tej samej sztuczki musiałem jak głupek siedzieć przez długi okres czasu przed security. W końcu na 2 godziny przed odlotem podchodzę do stanowiska i pytam o to samo. Odmowa. Pan wyjaśnił mi, że nie ma żadnego problemu z oddaniem bagażu od razu do luku, jednak mogą to robić (systemowo) dopiero jeżeli mają odprawionych powyżej 140 paxów. Na moim locie mieli 139 ;) Aczkolwiek na 2 godziny przed odlotem było jeszcze 28 nieodprawionych, podobno dzieci na rezerwacji też wprowadzają czasem zamęt do systemu.

Ja jednak straciłem nadzieję, że ktoś nieodprawiony wcześniej pojawi się jeszcze na lotnisku i zabuli za odprawę w okienku Ryanair, więc przeszedłem już przez security i ten sam Forclaz leciał tym razem jako podręczny.

Także łatwo można spróbować podejrzeć, czy będziemy mogli zastosować sztuczkę i na przykład schować coś fajnego do podręcznego, który zostanie nadany jako rejestrowany - wystarczy odprawić się możliwie późno ilu pasażerów odprawiło się przed nami :)

Ogólnie obsługa na obu lotniskach bardzo ok i przyjaźnie nastawiona. Za każdym razem ucięliśmy sobie miłą pogawędkę na temat Ryanair i zmian w obsłudze pasażerów ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 23 Mar 2015 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 134
Kilometry: 222 161
niebieski
czyli tak jak wspomniał szymonpoznan1 jest niebezpieczeństwo utraty zakupionych płynów(>100ml) jeżeli lot jest nisko obłożony

#48 PostWysłany: 23 Mar 2015 10:41 

Odprawianie się późno niesie za sobą jeszcze jedną korzyść, a mianowicie istnieje bardzo duża szansa, że dostaniemy darmowy priorytet, ale o tym była już chyba mowa :)

POZdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:27 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
W piątek leciałem z żoną na trasie KTW-BHX.
W check-in oddałem jeden rejestrowany i dwa podręczne.
Oddając rejestrowany i podręczny jako rejestrowany dostałem na bilet dwie naklejki.
Popytałem też pana, który przyjmował bagaże i dostałem odpowiedź, że na wszystkich lotach obsługiwanych przez Ryanair można bezpłatnie oddać swój podręczny jako rejestrowany.
W podręcznych mieliśmy po 1 kg więcej, i przeszło z grymasem na twarzy :)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 11 Kwi 2015 15:36 
Awatar użytkownika

ciacho_majonez napisał(a):
W końcu na 2 godziny przed odlotem podchodzę do stanowiska i pytam o to samo. Odmowa. Pan wyjaśnił mi, że nie ma żadnego problemu z oddaniem bagażu od razu do luku, jednak mogą to robić (systemowo) dopiero jeżeli mają odprawionych powyżej 140 paxów. Na moim locie mieli 139 ;)

Ja oddawałem podręczny jako rejestrowany w Madrycie lecąc do Modlina. Było co najmniej trzy godziny do odlotu i spytałem Panią w okienku, czy jest możliwość bezpłatnego nadania podręcznego do luku. Powiedziała z miejsca, że jak najbardziej, nie wspominała o żadnych obwarowaniach systemowych, ani innych warunkach, którą muszą być spełnione, aby móc tego dokonać. Nie sprawdzała też wymiaru bagażu, a był to plecak 50l. Nie był wypakowany do pełna, więc upchnąłbym do wzornika, gdyby była taka potrzeba, ale Pani nie miała potrzeby tego kontrolować. Ogólnie odniosłem wrażenie, że jest bardzo pro-kliencko.

#51 PostWysłany: 11 Kwi 2015 15:42 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
W Modlinie zapytałem czy jest jakieś wymaganie co do ilości sprzedanych miejsc na dany lot, na co pan odparł, że nie. O to samo zapytałem we Wrocławiu i usłyszałem, że faktycznie jest wymóg 140 miejsc i dodał, że w Modlinie są chyba niedouczeni.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 01 Maj 2015 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy takie coś działa też w W6?

I co w przypadku posiadania mobilnej karty pokładowej? Wydrukują mi standardową?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 01 Maj 2015 19:46 
Awatar użytkownika

Loty: 9
Kilometry: 14 753
Lecieliśmy kilka dni temu z Modlina do Aten. Na lotnisku w Modlinie na próbę nadaliśmy jeden bagaż jako rejestrowany. Nie było żadnego problemu. Na pytanie czy w drodze powrotnej będzie taka możliwość, Pani odpowiedziała, że jak najbardziej tak. Będąc w Atenach kupiliśmy kilka win, zapakowaliśmy je w jeden bagaż i podeszliśmy do check- in na dwie godziny prze odlotem. Pani powiedziała, że lot nie jest pełny więc nie może przyjąć bagażu i że możemy sobie wypić te kilka litrow wina na lotnisku. Za niecałą godzinę podeszliśmy znowu do innej Pani i było to samo. Niestety wina zostały na lotnisku, bo kolejnej próby nie zdążylibyśmy już zrobić, a możliwości wypicia były ograniczone :D Także radzę uważać z zakupami, bo mogą zostać na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 01 Maj 2015 19:56 
Redaktor F4F

Dlatego warto odprawić się jak najpóźniej i widzisz wtedy jakiego wypełnienia samolotu można się spodziewać. Jeżeli jest ponad 140 odprawionych pasażerów - wtedy wiesz, że będzie można wrzucać do luku.

W Waszej sytuacji, nie warto było już szarpnąć się na rejestrowany kupowany na lotnisku?

manyaky napisał(a):

I co w przypadku posiadania mobilnej karty pokładowej? Wydrukują mi standardową?

Nie, W6 z dumą dzierży miano najgorszej linii lotniczej i nie ma z tym problemów ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:01 

ciacho_majonez napisał(a):

manyaky napisał(a):

Nie, .......nie ma z tym problemów ;)

z wykropkowaną treścią poza tym, że jest tu nie na temat i tak się nie zgadzam.

Zdanie powinno brzmieć, "Nie, nie ma na to szans"
 PM off  

#56 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:05 
Redaktor F4F

Moja wypowiedź miała stanowić nawiązanie do ostatnich pozytywnych zmian w Ryanair oraz motywacji, którą kierowali się Irlandczycy - nie chcąc być już "najgorszą linią". Dlatego ;)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki ciacho. A co z mobilną kartą w Ryanie? Drukują na lotnisku, czy lepiej się uzbroić w wydrukowaną?

@down No tak, ale w jaki sposób otrzymuję potwierdzenie nadania bagażu i informację dla ludzi z gate, ze już nie mogę żadnego podręcznego wnieść?

Ostatnio edytowany przez manyaky, 01 Maj 2015 22:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:11 
Redaktor F4F

Jeśli odprawisz się i masz mobilną kartę pokładową (w telefonie lub tablecie?) to po prostu wbijasz z tym do security i gate. I nikt nic nie drukuje.

Nie korzystam, więc jeśli gdzieś przekręciłem to proszę mnie poprawić.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 01 Maj 2015 20:13 
Awatar użytkownika

Loty: 9
Kilometry: 14 753
Bagaż kupowany na lotnisku kosztuje 50 euro lub 50 funtów, więc te winka nie były tego warte :)

W ogóle dziwna historia, bo po wejściu do samolotu nie widzieliśmy żadnego miejsca wolnego (w drugą stronę było kilka a pomimo tego udało się nadać bagaż). Odprawiając się na 3 dni przed wylotem dostaliśmy miejsca już w 6 rzędzie ( z tego co wiem są nadawane od końca samolotu) więc ta bajeczka o niepełnym locie wydaje się dziwna :)

[quote="ciacho_majonez"]Dlatego warto odprawić się jak najpóźniej i widzisz wtedy jakiego wypełnienia samolotu można się spodziewać. Jeżeli jest ponad 140 odprawionych pasażerów - wtedy wiesz, że będzie można wrzucać do luku.

W Waszej sytuacji, nie warto było już szarpnąć się na rejestrowany kupowany na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 02 Maj 2015 12:21 
Awatar użytkownika

manyaky napisał(a):
Dzięki ciacho. A co z mobilną kartą w Ryanie? Drukują na lotnisku, czy lepiej się uzbroić w wydrukowaną?

@down No tak, ale w jaki sposób otrzymuję potwierdzenie nadania bagażu i informację dla ludzi z gate, ze już nie mogę żadnego podręcznego wnieść?

Nadawałem w ten sposób bagaż w Madrycie. Miałem mobilną kartę pokładową i nie wydrukowali mi nowej. Jako potwierdzenie nadania bagażu dali mi tylko naklejkę, którą włożyłem sobie do portfela. Wydaje mi się więc, że nikt później nie wie, że nie przysługuje mi już bagaż podręczny, bo go nadałem do luku. Trochę mnie to dziwi, bo zostawia to spor pole do nadużyć.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości