Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 02 Maj 2015 12:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ludzie z ryanaira którzy wpuszczają do samolotu i skanują karty widzą na ekranie ile bagaży zostało nadanych nadał.
jakkolwiek, przy dużej ilości pasażerów nikt nie będzie zawracał (sobie) głowy tym czy ktoś wniósł więcej niż mu przysługiwało. co najwyżej, jak zwykle, mogą się przejść ze stojakiem ale to jeszcze jak kolejka stoi.

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
#62 PostWysłany: 02 Maj 2015 12:35 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
kasiahibiskus napisał(a):
piiotrek9994 napisał(a):
Taka kombinacja przyszła mi do głowy. Czy czasami nie jest to sposób na zabranie 2 (dużych) bagaży podręcznych? Czy gdzieś to sprawdzają, że już się oddało bagaż do luku i nie można mieć dodatkowo tego "prawdziwego" podręcznego?

Na karcie Ci zaznaczą, że nadałeś podręczny do luku i mają to jeszcze w systemie, więc widzą podczas boardingu.

kachel napisał(a):
Widzę że zrobiło się małe zamieszanie w temacie, więc postaram się je nieco rozjaśnić.
Zgodnie z nową FRIENDLY polityką Ryanair'a, pasażerowie, mają możliwość nadania free bagu na stanowisku check in, pod warunkiem że spełnia on wymogi bagażu podręcznego 55 x 40 x 20 cm i 10 kg, wówczas na karcie pokładowej jest wpisywana informacja dotycząca nadania bagażu, więc nie można "PRZEMYCIĆ" dodatkowego bagażu podręcznego. Możliwość ta wynika z przepisu, który wydał Ryanair, mówiący o tym, że powyżej 140 osób na pokładzie samolotu, agenci handlingowi mają obowiązek rozdać żółte przywieszki FREE GATE BAG, dla pozostałych 49 bagaży które muszą oddać do luku bagażowego, ze względu na brak miejsca na pokładzie. Dodatkowo pierwsze 90 osób ma prawo do wniesienia swojego bagażu podręcznego na pokład (podobnie jak WSZYSCY priorytetowcy), reszta osób może być poproszona o oddanie bagażu podręcznego "POD samolotem". Jeśli, osoba pojawi się przy check in, i poprosi o nadania bagażu zmniejszy automatycznie konieczność rozdania jednej przywieszki przez agentów handlingowych, którym do rozdania pozostanie już tylko 48 żółtych przywieszek. Przepis jest "odgórny", tak więc możliwość nadania darmowego bagażu podręcznego, powinna być na każdym lotnisku.

Pewnie jest szansa przemycić w zamieszaniu, ale gorzej jak coś pojdzie nie tak i co... jedną walizkę trzeba będzie zostawić? ;)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 02 Maj 2015 12:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie, po prostu trzeba byłoby wtedy zapłacić te 50 euro/funtów.
A jak ktoś nie wyjmie gotówki/karty, to pewnie walizka trafi do depozytu i będzie do wykupienia za jeszcze atrakcyjniejszą cenę ;-)
 Profil Relacje PM off
kachel lubi ten post.

#64 PostWysłany: 17 Maj 2015 21:48 

niebieski
Dzisiaj nadałem w Chanii podręczny z dużą butlą wina :) Wszystko bez problemu, panie nawet same proponowały innym osobom, żeby nadały swoje bagaże.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 17 Maj 2015 21:57 
Redaktor F4F

A było ponad 150 paxów? Bo jeżeli tak, to żadna nowina :)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 17 Maj 2015 22:19 

ciacho_majonez napisał(a):

NIE 150, a powyżej 140 taka drobna różnica
 PM off  

#67 PostWysłany: 17 Maj 2015 22:24 
Redaktor F4F

Więc dziękuję za poprawienie :)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 18 Maj 2015 08:22 

niebieski
Anonymous napisał(a):
ciacho_majonez napisał(a):

NIE 150, a powyżej 140 taka drobna różnica

Dzień przed sprawdzałem i było 25 miejsc wolnych. Może dla niektórych żadna nowina, ale dla mnie to prawdziwa rewolucja w lataniu na wakacje. Można zabrać normalnej wielkości kremy do opalania i przywieźć z powrotem alkohol ;)
 Profil Relacje PM off
metia uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:31 

Agnieszka1988 napisał(a):
Lecieliśmy kilka dni temu z Modlina do Aten. Na lotnisku w Modlinie na próbę nadaliśmy jeden bagaż jako rejestrowany. Nie było żadnego problemu. Na pytanie czy w drodze powrotnej będzie taka możliwość, Pani odpowiedziała, że jak najbardziej tak. Będąc w Atenach kupiliśmy kilka win, zapakowaliśmy je w jeden bagaż i podeszliśmy do check- in na dwie godziny prze odlotem. Pani powiedziała, że lot nie jest pełny więc nie może przyjąć bagażu i że możemy sobie wypić te kilka litrow wina na lotnisku. Za niecałą godzinę podeszliśmy znowu do innej Pani i było to samo. Niestety wina zostały na lotnisku, bo kolejnej próby nie zdążylibyśmy już zrobić, a możliwości wypicia były ograniczone :D Także radzę uważać z zakupami, bo mogą zostać na lotnisku :)

stosunkowo nowa usługa i jeszcze różnie z tym bywa jak widać na przykładzie w/w, czyli chętni starają się skorzystać, ale z umiarem bo można zostawić np. wino w lotniskowym koszu lub naprędce spożywać na lotnisku
 PM off  

#70 PostWysłany: 18 Maj 2015 14:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Wygląda na to, że w Modlinie faktycznie nie ogarniają, bo mi też w check-in powiedział facet, że mogę nadać bagaż bez problemu. Ani słowa o ograniczeniach co do ilości pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:11 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Leciałam z Ciampino z dzieckiem i chciałam się dobrowolnie pozbyć na czas lotu podręcznego, żeby mieć wolne ręce, ale przy stanowisku luggage drop powiedziano mi, że mogę jedynie zostawić bagaż przy bramce i wtedy go zabiorą. Tak więc bagaż i tak musiał przejść przez kontrolę bezpieczeństwa.
To wszystko przy pełnym samolocie - odprawiałam się jako ostatnia (zajęliśmy ostatnie dwa miejsca).
Tyle z Ciampino.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:24 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
KTW
KRK
BGY
PMI
Na tych lotniskach w ostatnim czasie nadawaliśmy bez najmniejszego problemu.
I nie ma tu znaczenia, czy samolot pełny czy pusty.
W FR jest taka polityka przyjęta, że każdy może nadać bagaż bezpłatnie.
Jedynym minusem jest to, że bagaż zazwyczaj kładziemy na wagę i należy zmieścić się w 10 kg.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Musiałem i tak podejść do check-in, aby okleić wózek dla dziecka, więc przy okazji w WMI i BCN też bez problemu nadałem podręczny w check-in. W PMI Pani spytała czy oddaję bagaż, ale nie chciałem bo miałem potem przesiadkę :)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 18 Maj 2015 15:31 
Redaktor F4F

pieerx napisał(a):
KTW
KRK
BGY
PMI
Na tych lotniskach w ostatnim czasie nadawaliśmy bez najmniejszego problemu.
I nie ma tu znaczenia, czy samolot pełny czy pusty.
W FR jest taka polityka przyjęta, że każdy może nadać bagaż bezpłatnie.
Jedynym minusem jest to, że bagaż zazwyczaj kładziemy na wagę i należy zmieścić się w 10 kg.

No to ja dodam do tej listy GDN - 21 marca 2015 odmówiono mi nadania bagażu, bo było 139 odprawionych ;) w KRK potwierdzam, zero problemów.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 05 Cze 2015 10:55 

Cześć mam pytanie,

odprawiałem się dzisiaj na jutrzejszy lot do aten z modlina, na karcie zauważyłem że ja i mój współpasażer mamy nadane numery sekw : 141 i 142. Oznacza to że można im podrzucić bagaż do check in ? :D

Niestety na lot powrotny za tydzien numerki wyglądają kolejno 13 i 14 ale będziemy już pytać na miejscu :)
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 05 Cze 2015 10:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
to raczej chodzi o liczbę osób, którą oni maja w systemie i ten sposób wiedzą ile ludzi zrobiło check-in gdy już jesteśmy na lotnisku.
wysoki numer na karcie, tak jak podajesz, też daje taką informację. natomiast niski numer na późniejszy lot nie oznacza, że on jeszcze nie podskoczy.

#77 PostWysłany: 05 Cze 2015 11:02 

jeżeli jesteście zainteresowani to TAK (dla nich na większości lotnisk to jest znaczne ułatwienie i nie muszą sami krążyć po gate i prosić pasażerów głównie tych śpieszących się o zabranie bagażu podręcznego do luku bagażowego)
 PM off
kachel lubi ten post.

#78 PostWysłany: 05 Cze 2015 11:04 
Redaktor F4F

Sekw. oznacza liczbę odprawionych. Na Modlinie co prawda nie oddawałem bagażu, ale ludzie pisali na Forum, że nie było z tym problemów. Więc ja bym jak najbardziej decydował się oddać jeśli potrzebujecie ;)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 06 Cze 2015 08:16 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
W Modlinie powiedziano mi wprost, że przyjmą bagaż do luku niezależnie od ilości osób odprawionych.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 06 Cze 2015 10:58 

A moze ma ktos doswiadczenia z lotniskiem w Bratyslawie?Lot jest pelny, bardzo pomoglo by nam nadanie podrecznych juz przy check inie. (Do listy gzie mozna dodaje tez lotnisko na Malcie - lot prawie pelny - zero problemow nadania podrecznego 2,5godz przed wylotem).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Krzysztof76 oraz 3 gości