Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Mar 2015 12:17 

Loty: 461
Kilometry: 787 138
niebieski
A nie jest tak, że nadając bagaż podręczny do luku bagażowego dostaje się naklejkę na kartę pokładową? Inaczej to faktycznie niektórzy by mogli kombinować i latać z 2 dużymi i 1 małym bagażem :)

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 17 Mar 2015 12:41 

niebieski
Na telefon Ci nie nakleją ;). Poza tym zawsze można wydrukować dwie karty. Tak jak już wcześniej wspomniano musi to być gdzieś w systemie, niemożliwe żeby tego nie przewidzieli.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 17 Mar 2015 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Jak wracałem dwa tygodnie temu z Rzymu to widziałem ludzi z naklejkami na telefonach ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 17 Mar 2015 12:53 

Co tu kombinować? Jak stoisz w kolejce podchodzi do Ciebie pracownik obsługi, sprawdza co masz za bagaż, ewentualnie jak już podchodzisz do bramki, informuje Cię, że Twój bagaż podręczny zostanie załadowany do luku bagażowego, że masz go zostawić przed wejściem na schody, zazwyczaj goście od wózka bagażowego już czekają przed samolotem o bach do środka. Jak nie chcesz to nie oddajesz gościowi i tyle. A wcześniej zostanie Ci naklejona opaska na ten bagaż z wpisaną datą i nr lotu. Odcinek dla Ciebie nakleją na kartę pokładową, tył telefonu, rękę czy czoło jak będzie potrzeba.

#25 PostWysłany: 17 Mar 2015 12:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

hank napisał(a):
Na telefon Ci nie nakleją ;). Poza tym zawsze można wydrukować dwie karty. Tak jak już wcześniej wspomniano musi to być gdzieś w systemie, niemożliwe żeby tego nie przewidzieli.
Tomek Zien napisał(a):
Jak wracałem dwa tygodnie temu z Rzymu to widziałem ludzi z naklejkami na telefonach ;)
Ja wracając z Teneryfy tydzień temu miałam naklejkę na telefonie, bo odprawiłam się mobilnie i nie miałam gdzie wydrukować karty pokładowej.
Potem obsługa wzięła ode mnie bagaż podręczny do luku a naklejkę nakleiłam na telefon :lol:

#26 PostWysłany: 17 Mar 2015 13:07 

niebieski
@piopen
mówimy tu o oddaniu bagażu przy check-in, przed kontrolą bezp.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 17 Mar 2015 15:50 

W całym wątku mieszają się 2 sytuacje. Jedna którą opisałem, czyli oddanie bagażu podręcznego po przejściu bramek bezpieczeństwa a przed wejściem na pokład samolotu, oraz sytuacja nadawania tego bagażu podręcznego na lotnisku przy stanowisku odpraw przed kontrolą bezpieczeństwa. I jedna i druga procedura w przypadku FR jest możliwa.

#28 PostWysłany: 17 Mar 2015 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Właśnie nie wiem dlaczego mieszają się te sytuacje. Temat to darmowe nadanie bagażu podręcznego. Nadanie to taki kiepski polski odpowiednik angielskiego "check-in", ale jednak powinno być zrozumiałe, o co chodzi. Może warto zmienić temat na "Rayanair - darmowe nadanie (check-in) bagażu podręcznego", to nie będą się pojawiać tutaj odkrywcze komentarze, że czasem obsługa pyta pasażerów przed boardingiem, czy nie zechcą oddać bagażu do luku. Taka sytuacja w ogóle nie wymaga dyskusji, bo dla pasażera nic nie zmienia, oprócz tego, że nie będzie musiał wnosić bagażu na pokład samolotu.
3 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 17 Mar 2015 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Zmodyfikowałem nazwę tematu zgodnie z sugestiami.
Rockriderr lubi ten post.

#30 PostWysłany: 17 Mar 2015 20:12 
Awatar użytkownika

Kilometry: 3 276
W Lublinie obsluga zapraszała z podręcznym do stanowisk, gdzie nadaje się bagaż rejestrowany, czyli przed kontrola bezpieczeństwa. Wiec spokojnie moznaby płyny w nim upchnac. Natomiast w Stansted "łowienie podrecznych" było przed wejściem na pokład, po przetrzepatniu bagaży na security. W tym przypadku nie było szans na przemycenie jakichkolwiek płynów w pojemniku większym niż 100ml.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 17 Mar 2015 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
korpus napisał(a):
... to nie będą się pojawiać tutaj odkrywcze komentarze, że czasem obsługa pyta pasażerów przed boardingiem, czy nie zechcą oddać bagażu do luku. Taka sytuacja w ogóle nie wymaga dyskusji, bo dla pasażera nic nie zmienia, oprócz tego, że nie będzie musiał wnosić bagażu na pokład samolotu.

Ja absolutnie się z tobą nie zgodzę, dla mnie jeśli lecę tylko z podręcznym to oddanie go do luku jest pewnym problem. Mam tam zawsze sporo elektroniki z lustrzanką włącznie. Natomiast jeżli mogę go nadać wcześniej to rzeczy wartościowe mogę zabrać ze sobą a całą resztę nadać.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 17 Mar 2015 21:12 
Awatar użytkownika

Ale nikt Cię nie zmusza, żeby go oddać do luku po przejściu security. Jeśli nie chcesz, to go tam nie nadasz. Więc tym bardziej Twoja sytuacja się nie zmienia.
Rockriderr lubi ten post.

#33 PostWysłany: 17 Mar 2015 21:40 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
O ile zgodziłbym się na nadanie podręcznego bezpośrednio przed wejściem do samolotu i jego odbiór po wyjściu, to odbiór na kołowrotku już mi nie pasuje - traci się czas oraz poczucie bezpieczeństwa bagażu.

Czy obsługa lotniskowa może nakazać nadanie bagażu, w którym są wartościowe przedmioty (91. walizka)?
I jak wygląda sprawa ubezpieczenia takiego bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 17 Mar 2015 22:11 
Awatar użytkownika

Odbiór na kołowrotku jest wtedy, gdy nadajesz bagaż przy stanowisku check-in. Gdy oddajesz na płycie lotniska przed wejściem do samolotu, to odbierasz też na płycie po wyjściu.

Z tego, co mnie do tej pory spotkało, obsługa pyta się, czy zechce Pan/Pani nadać bezpłatnie bagaż do luku, bo na pokładzie może nie być wystarczająco dużo miejsca. Nie widzę więc problemu, jeśli ktoś odpowie, nie.

#35 PostWysłany: 17 Mar 2015 22:22 
Awatar użytkownika

niebieski
korpus napisał(a):
Ale nikt Cię nie zmusza, żeby go oddać do luku po przejściu security. Jeśli nie chcesz, to go tam nie nadasz. Więc tym bardziej Twoja sytuacja się nie zmienia.

Nie chodzi o to że ktoś minie zmusza do nadania do luku. Sytuacja się zmienia i to z mojego punktu widzenia na duży plus. Możesz nadać w podręcznym to samo co w rejestrowym, a elektronikę wnosisz w małym podręcznym.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 18 Mar 2015 06:52 

Widzę że zrobiło się małe zamieszanie w temacie, więc postaram się je nieco rozjaśnić.
Zgodnie z nową FRIENDLY polityką Ryanair'a, pasażerowie, mają możliwość nadania free bagu na stanowisku check in, pod warunkiem że spełnia on wymogi bagażu podręcznego 55 x 40 x 20 cm i 10 kg, wówczas na karcie pokładowej jest wpisywana informacja dotycząca nadania bagażu, więc nie można "PRZEMYCIĆ" dodatkowego bagażu podręcznego. Możliwość ta wynika z przepisu, który wydał Ryanair, mówiący o tym, że powyżej 140 osób na pokładzie samolotu, agenci handlingowi mają obowiązek rozdać żółte przywieszki FREE GATE BAG, dla pozostałych 49 bagaży które muszą oddać do luku bagażowego, ze względu na brak miejsca na pokładzie. Dodatkowo pierwsze 90 osób ma prawo do wniesienia swojego bagażu podręcznego na pokład (podobnie jak WSZYSCY priorytetowcy), reszta osób może być poproszona o oddanie bagażu podręcznego "POD samolotem". Jeśli, osoba pojawi się przy check in, i poprosi o nadania bagażu zmniejszy automatycznie konieczność rozdania jednej przywieszki przez agentów handlingowych, którym do rozdania pozostanie już tylko 48 żółtych przywieszek. Przepis jest "odgórny", tak więc możliwość nadania darmowego bagażu podręcznego, powinna być na każdym lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Mar 2015 07:19 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Czy po nadaniu bagażu podręcznego w check-in'ie nadal można wziąć ze sobą ten drugi mały podręczny, np. laptop?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 18 Mar 2015 07:21 

korpus napisał(a):
Odbiór na kołowrotku jest wtedy, gdy nadajesz bagaż przy stanowisku check-in. Gdy oddajesz na płycie lotniska przed wejściem do samolotu, to odbierasz też na płycie po wyjściu.

Z tego, co mnie do tej pory spotkało, obsługa pyta się, czy zechce Pan/Pani nadać bezpłatnie bagaż do luku, bo na pokładzie może nie być wystarczająco dużo miejsca. Nie widzę więc problemu, jeśli ktoś odpowie, nie.

Niekoniecznie. W niektórych sytuacjach, nie ma możliwość odbiory bagażu pod samolotem i wtedy wyjeżdża on na "kołowrotku".

-- 18 Mar 2015 07:22 --

vincenz napisał(a):
Czy po nadaniu bagażu podręcznego w check-in'ie nadal można wziąć ze sobą ten drugi mały podręczny, np. laptop?

Tak, można.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 18 Mar 2015 07:25 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Jedno drugiego nie wyklucza, można. :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Mar 2015 19:00 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Dalej mam wątpliwości - w podręcznym bagażu przewożę cenne przedmioty (które nie mieszczą się do małego bagażu) - wchodzę jako 100 pasażer z dużym bagażem bezplatnym. Czy obsługa lotniskowa może mi nakazać oddanie takiego bagażu do luku?
Pytanie jest o tyle ważne, że można stracić takie przedmioty i nie otrzymać za nie odszkodowania (zgodnie z zasadą, ze nie należy umieszczać ich w bagażu rejestrowanym, co de facto czynimy).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 170 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość