Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 523 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 02 Gru 2014 20:31 

niebieski
Dzięki za wskazówki. Wolelibyśmy z przewodnikiem.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#42 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:10 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Podobno to nie typowe muzealne gabloty, tylko nowoczesny, multimedialny obiekt ?

Zarówno samo Muzeum Historii Żydów Polskich, jak i ekspozycję absolutnie trzeba zobaczyć, niezależnie od zainteresowania tematyką - są tego warte. Oczywiście nie potrafię powiedzieć, na ile merytorycznie będzie ci odpowiadać (przy mojej dość przeciętnej wiedzy historycznej zupełnie przepadłam w części poświęconej średniowieczu i na resztę już nie bardzo miałam siły), ale to naprawdę górna półka wystawiennictwa. O zakurzonych gablotach zapomnij.
Przy planowaniu wizyty trzeba jednak brać pod uwagę wielkość ekspozycji. Przejście szybkim krokiem i bardzo pobieżne przyjrzenie się wystawie to minimum dwie godziny. Skoro siedzisz w temacie, na pewno wsiąkniesz tam na dłużej. Szczęśliwie na miejscu można wypić kawę i nawet coś zjeść (przyzwoicie, choć bez ochów). W każdym razie nie ma to tamto - do muzeum marsz!
 Profil Relacje PM off
invasion lubi ten post.

#43 PostWysłany: 04 Gru 2014 10:51 

niebieski
Potwierdzam polecane parę postów wcześniej Muzeum Chopina, nawet nie można ale trzeba odwiedzić koniecznie.
http://chopin.museum/pl/information/visitors/id/222
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Gru 2014 11:18 

niebieski
Oprócz tego na Stadionie Narodowym, od jutra otwarte będzie jeszcze niewielkie, ale w pięknej scenerii, lodowisko na Rynku Starego Miasta; wokół Syrenki ;-) bezpłatnie

Pozostałe ślizgawki w Warszawie:

http://wawalove.pl/Gdzie-na-lyzwy-w-War ... ENY-a16643
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Gru 2014 12:06 

platynowy
Ze swej strony również polecam Muzeum Historii Żydów Polskich, wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie, może nie tyle samą historią tam przedstawioną (nie jestem akurat pasjonatem historii), co swoim rozmiarem i multimedialnością, jestem w stanie stwierdzić że to jedno z ciekawszych miejsc w Polsce, które do tej pory widziałem w naszym kraju.
Nie chodzi może o samą tematykę bo nie każdego takie rzeczy muszą interesowac, ale ze względu na sposób przestawienie tejże historii, która w połączeniu z nowoczesnością oraz funkcjonalnością chyba nie ma chyba sobie równych. Takie muzea są obecnie na czasie, można sobie dotknąć, pozaglądać, porobić pieczątki, powysuwać szuflady itd a nie tylko oglądać pozakrywane gabloty.
W podobnym charakterze jest krakowska Fabryka Schindlera z tymże tam jest przedstawiona historia Krakowa podczas okupacji
a Holocaust wydaje mi się że jest tam bardziej kompleksowo przedstawiony.
Faktycznie jeżeli kogoś fascynuje historia to żeby na spokojnie przejść i przeczytać wszytsko, to myślę że i 1 dzień mógłby braknąć.
Przeszliśmy wszystkie sale pobieżnie w 2,5 h (może i zostalibyśmy dłużej ale mieliśmy powrotny samolot tego dnia).
Trochę przytłacza nad wyraz duża ilość informacji dookoła która nas dosłownie bombarduje swoją wielkością i tez bylem zmęczony końcówką.
Nie wiem jak dzisiaj z kolejkami. Ale jeszcze nigdzie w Polsce nie widziałem takich ogonków (nie liczę Nocy Muzeów), fakt że muzeum nie dawno startowało z wystawą stałą.
W sumie kolejki były dwie, jedna ze sprawdzaniem bagaży (tą udało się jakoś jeszcze ominąć) a druga już przed samym wejściem.
Poza tym bylem w darmowy dzień w poniedziałek a wtorek był jeszcze wolny 11 listopada, także trochę się najechało turystów.

Tu już tez ktoś polecał "Niewidzialną wystawę", też się przychylam do tej wystawy z serii must see, jeszcze w czymś tak nie uczestniczyłem, tym bardziej że oprowadzają nas przewodnicy, którzy mają faktycznie problemy ze wzrokiem. Więcej zdradzać nie będę bo prosił nawet oto nasz przewodnik, każdy musi to poczuć sam, ale gwarantuje że każdy wyjdzie stamtąd może nie tyle usatysfakcjonowany co bardziej uświadomiony na problemy ludzi niewidomych czy niedowidzących.

Osobiście lubię nowoczesna sztukę, praktycznie w żadnym miejscu które odwiedzam nie odpuszczam tego rodzaju rzeczy.
Także jak jestem Warszawie to zamiennie albo melduję w Muzeum Sztuki Współczesnej (za darmo) albo na Zachęcie czy też w Zamku Ujazdowskim.
 Profil Relacje PM off
invasion lubi ten post.

#46 PostWysłany: 26 Gru 2014 12:48 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
Wybieram sie na szybki weekend (27/28) do Warszawy, macie jakieś ciekawe zniżki lub informacje gdzie można sie zakręcić za nieduże pieniądze tak zeby miło spędzić czas ? :)
Wiadomo ze ciekawych miejsc jest duuzo ale moze komuś akurat rzuciła sie ciekawa oferta, będę wdzięczny za kazda podpowiedź ;)

#47 PostWysłany: 19 Lut 2015 14:14 

Poszukuję osób wybierających się do Warszawy na weekend.
Jestem kolekcjonerem biletów: załatwię i dowiozę bilet grupowy/weekendowy po kosztach w zamian za oddanie mi zużytego kartonika. Dzięki!

Pozdro, Rysiek.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 19 Lut 2015 14:50 

Jeszcze jedno pytanie odnośnie Pałacu Wilanowskiego, czy da się go zobaczyć jakoś od drogi, lub z ogrodów? Niestety w Wielki Piątek jest zamknięty dla zwiedzających.

Pałac Wilanowie właśnie jest najciekawszy z ogrodów. Wyposażenie Pałacu nie jest bogate, bo zostało rozkradzione przez Rosjan i Niemców. Niemcy w Warszawie kradli wszystko nawet małpy z warszawskiego zoo wywozili do Berlina.
 PM off  

#49 PostWysłany: 19 Lut 2015 15:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

28 lutego w Łazienkach Królewskich odbędzie się "Zimowy Wieczór Światła". Star 19:00. Polecam.

Zimowy Wieczór Światła to wieczorny spacer po ogrodach Muzeum, podczas którego będzie można podziwiać iluminacje rezydencji króla Stanisława Augusta. Spacer wyruszy spod trzech bram: bramy przy Pomniku Chopina (przy Alejach Ujazdowskich), bramy od strony ul. Agrykoli, a także bramy od ulicy Gagarina. Trzy nastrojowo oświetlone trasy: Chopina, Królewska, Zegary poprowadzą uczestników spaceru na taras Pałacu na Wyspie gdzie odbędzie się finał wieczoru, uświetniony koncertem Trio Sonofrenia: Bartosz Kowalski, Krzysztof Kozłowski, Wojciech Błażejczyk. Mecenasem tego wydarzanie jest firma PGE.

#50 PostWysłany: 19 Lut 2015 15:06 

@Highflyer, front pałacu - tak, ogród - raczej nie. Trzeba by było przejść spory kawałek od strony ul. Kostki-Potockiego, aż za staw. Choć wtedy i tak widać głównie drzewa. Polecam w zamian albo Park Skaryszewski, albo Ogród Krasińskich.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 22 Lut 2015 13:26 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Ja7 napisał(a):
Dzięki za odpowiedź! Odnośnie 2, to myślałem, że miejsca z jednej rezerwacji mogą być wylosowane w różnych częściach samolotu. Wtedy przy wylosowaniu jednego miejsca i zakupu drugiego obok byłaby pewność, że miejsca będą obok siebie :) Ale jeśli przydziela obok siebie z jednej rezerwacji, to faktycznie nie ma sensu kombinowanie...

Odnośnie Twojej stopki - czy mógłbyś polecić/odesłać do informacji o ciekawych atrakcjach dla nastolatków w Warszawie? Znajomy polecił zajrzeć na gry do hulakula, warte uwagi?

Bez szalu kręgielnia, gdzie mozna napić się piwa.
Lepiej Centrum Naukowe Kopernik choć według mnie 14 lat to taki maks,zeby zaciekawić. Parki linowe? Ostatnio modne lub fajna aczkolwiek droga atrakcja http://profly.pl/
Ja7 uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 22 Lut 2015 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 11
Kilometry: 17 045
Jeszcze nie byliśmy ale Centrum Nauki Kopernik podobno jest godne polecenia.

Relacje:
berlin-londyn-madera-lizbona-londyn-poznan-majowka-2014
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 22 Lut 2015 13:55 
Site Admin
Awatar użytkownika

CNK jest prześwietne, bardzo polecam, nawet dla młodszych dzieci, moim zdaniem potrafi zaciekawić fizyką i innymi dziedzinami, zabawa połączona z nauką :) ewentualnie jeśli ma zacięcie historyczne to Muzeum Powstania Warszawskiego, również bardzo ciekawa wystawa, muzeum interaktywne. Zależy co lubi robić oraz ile macie czasu? :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 22 Lut 2015 14:21 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :) Lecimy w następny poniedziałek porannym lotem i wracamy wieczorem, niestety CNK jest zamknięte w poniedziałki :( w centrum będziemy jakieś 6h. chciałbym, żebyśmy skoczyli na jakiś punkt widokowy - zdaje się, że na Pałac Kultury można wjechać, nie? Zamierzamy też przejechać się metrem (dla osób spoza Warszawy to ciągle coś innego/nowego ; ), zjeść dobrego burgera i zobaczyć kilka charakterystycznych miejsc - myślałem o tęczy, spalonym moście, syrence i kolumnie.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 22 Lut 2015 14:23 

srebrny
Ja7 napisał(a):
myślałem o tęczy, spalonym moście, syrence i kolumnie.

Spalony most nową atrakcją stolicy! :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 22 Lut 2015 14:38 
Site Admin
Awatar użytkownika

Na 30. piętrze PKiN jest taras widokowy, dużo miejsca i dobra widoczność, na burgerach się nie znam, ale ponoć dobry jest w Bobby Burger (najbliższy przy PKiN jest na ul. Emilii Plater, vis a vis Złotych Tarasów)

Syrenka nad Wisłą zajmie trochę czasu (średnio komunikacyjnie dojazd), jest jeszcze druga na Rynku Starego Miasta. Z widoków znanych może być jeszcze Stadion Narodowy (można wejść do parku wokół niego i dojść do tych kołowrotów), a na samym Stadionie jest lodowisko (trzeba kupić bilet przez internet), wystawa LEGO i inne jakieś rzeczy, sam Stadion jest ok 10 min tramwajem od centrum, więc dość blisko).

Jeśli lubicie architekturę to fajny może być Gmach Główny Politechniki Warszawskiej lub kampus UW (akurat jest przy Krakowskim Przedmieściu, którym warto się przejść). A w okolicy Krakowskiego jest jeszcze pl. Piłsudskiego z Grobem Nieznanego Żołnierza z parkiem Saskim.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 23 Lut 2015 01:07 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
W Bobbym na Emilii Plater można zapłacić bitcoinami.

Ale czy serio temat "Ryanair - rezerwacja miejsc, optymalizacja kosztów" jest miejscem na takie dywagacje?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 23 Lut 2015 09:19 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Barn Burger jest najlepszy z burgerowni w centrum. :)

Niestety jest to droga rozrywka, ale może Was zainteresować - Room Escape.

#59 PostWysłany: 23 Lut 2015 09:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Room escape nieraz bywa na Grouponie za 100 zł za grę
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 23 Lut 2015 09:58 
Awatar użytkownika

złoty
michzak napisał(a):
Na 30. piętrze PKiN jest taras widokowy

Z tego co pamiętam, to za wjazd na górę trzeba zapłacić 30zł. A i nie radziłbym kupować kawy w kawiarence na 30 piętrze - nie jest zbyt dobra.
Jeśli kogoś interesuje, to jest na 40 piętrze Marriotta bar Panorama dostępny również dla osób nie będących gośćmi hotelu.

michzak napisał(a):
Z widoków znanych może być jeszcze Stadion Narodowy (można wejść do parku wokół niego i dojść do tych kołowrotów), a na samym Stadionie jest lodowisko (trzeba kupić bilet przez internet), wystawa LEGO i inne jakieś rzeczy, sam Stadion jest ok 10 min tramwajem od centrum, więc dość blisko).

Moim zdaniem warte polecenia jest zwiedzanie stadionu - bilety dostępne przez internet na stronie stadionu. Jest kilka tras tematycznych do wyboru.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 523 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości