Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zobacz też: wyjazd-niepelnoletniego-samemu,15,21383

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Sie 2013 00:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W sumie, nie wiem jaki ja mam znak zodiaku, to skąd będę wiedzieć jak moje "przyszłe dziecko" będzie mieć? o.O :P
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#22 PostWysłany: 29 Sie 2013 18:15 
Awatar użytkownika

tak, tak. czasem też kontrolują, czy twoja elektronika nie posiada czegoś 'ukrytego w środku', czyli czy działa prawidłowo i nie jest atrapą/wydmuszką. nigdy się z tym osobiście nie spotkałam, ale znajomych lecących do USA tak właśnie sprawdzali...

Temat postu: Podróż z bratankiem
#23 PostWysłany: 23 Wrz 2013 18:05 

Witam,

Chciałem zabrać niepełnoletniego bratanka (15 lat) na kilka dni do Budapesztu. Jakie dokumenty, oczywiście poza jego dowodem osobistym muszę mięć? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy potrzebuję zgody jego prawnych opiekunów.

Pozdrawiam
Marcin

Mod: przeniesiono
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Lis 2013 12:42 

Zbanowany
Powyżej mamy bardzo ciekawy artykuł,myślę,że będzie aktualny podczas każdych wakacji i należy wiedzieć czego się wystrzegać,oraz jakie dokumenty ze sobą zabrać w przypadku kogoś kto jest spoza najbliższej rodziny a do tego niepełnoletni.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 24 Gru 2013 12:32 

Zbanowany
Potrzebny jest paszport i ewentualnie oświadczenie - chociaż nie powinno być konieczne - w razie podejrzeń to po stronie służby celnej leży skontaktowanie się z rodzicami i sprawdzenie czy dziecko nie zostało np. porwane. A jeżeli dziecko jest w tym wieku, że potrafi samodzielnie określić stopień pokrewieństwa między nim a ciotką to nie powinno być problemów. A co do nadgorliwości - macie prawo zgłosić takie przypadki do odpowiednich służb
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Sty 2014 08:02 
Awatar użytkownika

niebieski
A mnie się czepiali w Londynie, syn nosi inne niż ja nazwisko i chcieli akt urodzenia syna. Nie miałam :(
Bez problemu za to i bez jakichkolwiek pytań latałam w innych krajach. Oczywiście teraz zamierzam już zawsze mieć ze sobą akt urodzenia syna-tak na wszelki wypadek.

#27 PostWysłany: 14 Sty 2014 19:09 

Zbanowany
dorota.sz napisał(a):
A mnie się czepiali w Londynie, syn nosi inne niż ja nazwisko i chcieli akt urodzenia syna. Nie miałam :(
Bez problemu za to i bez jakichkolwiek pytań latałam w innych krajach. Oczywiście teraz zamierzam już zawsze mieć ze sobą akt urodzenia syna-tak na wszelki wypadek.

To nieźle. Wydawać by się mogło że paszport powinien wystarczyć. Kto lata z aktem urodzenia. Ale dobrze wiedzieć na przyszłość w razie zawirowań z nazwiskiem :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Sty 2014 11:50 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
dorota.sz napisał(a):

Zalezy jak trafisz... Znajomy mial taka sytuacje, ze pierwszy biegiem ustawil sie w kolejce do kontroli paszportowej, gdy treszta towarzystwa ogarniala sie z dziecmi. Zapomnial jednak ze w podrecznym ma wszystkie paszporty :D Oczywiscie gdy pozostali chcieli okazac swoje, on juz byl w drodze na lotniskowy parking. Co zrobili angielscy pogranicznicy? Wypytali najstarsze z dzieci do jakiej chodzi szkoly, jak sie nazywa jego wychowawczyni itd. Potem zadzwonili do szkoly w celu weryfikacji informacji i przepuscili cale towarzystwo :D

#29 PostWysłany: 08 Lut 2014 17:48 
Awatar użytkownika

Wybaczice off top, ale ten watek to jakas prowokacja ??

Rodzina napisał(a):
Witajcie!

Jakie warunki, jako rodzice, musimy spełnić, żeby nasze dziecko mogło wyjechać z ciotką na wakacje za granicę (np. do któregoś z krajów Schengen) i bez przeszkód stamtąd wrócić?

Czy wystarczy legitymacja szkolna, a może dowód dla dziecka będzie niewystarczający i trzeba będzie wyrabiać paszport?

Czy da się to załatwić za darmo?

P, R

a pare postow dalej..

Rodzina napisał(a):
Hubuus napisał(a):
Akt notarialny to przesada. W mojej opinii ewentualnie potrzebne będzie zwykłe oświadczenie.

Ale my wolimy pójść do notariusza, zapłacić mu i mieć pewność, że dzięki temu dziecko uniknie kłopotów.

A nastepnie piekne opowiesci konfabulantow, jak jedni przchodzili bez dokumentow, a inni musieli prawie badnia DNA robic, bo bylo inne nazwisko (ale juz nikt nie napisal czy polecial czy nie w takiej sytuacji). Nawet ktos pisal ze mu pilot dokumenty spradzal :D

Jest dokladnie jak rafal1976 napisal..

kontrla granicza sprawdza dokument upowazniajacy do przekraczana granicy (DO lub paszport), a nie analizuje wiezy rodzinne pasazerow.. malo tego nie ma prawa wymagac aktu urodzenia. W niektorych krajach wymagae moze byc oswiadcznie rodzicow,, nawet przewoznicy oferuja mozliwosc opieki na nad nieletnim dzieckiem, ktore podrozoje samo..

tak na zakoncznie, zanlezine w 3min:
http://www.strazgraniczna.pl/wps/wcm/connect/3fed9080487c09f79316fb1c786d747a/iNTERNET_PL_ULOTKA_DZIECKOwPODROZY.pdf?MOD=AJPERES
http://www.ulc.gov.pl/pl/ochrona-i-ulatwienia/poradnik-dla-pasazerow/975-dokumenty
Ludzie ogarnjcie sie, takie informacje sa podane na stronie prawie kazdego lotniska i przewoznika, a wy tu w jakies skrajnosci popadecie..
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 27 Sty 2015 01:09 

Jako że niestety nie mogę otworzyć artykułu mam szybkie pytanie:
15 lat, siostra mojego narzeczonego (te same nazwiska), lot z Modlina do Bergamo. Czy sam dowód wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 27 Sty 2015 01:14 

Jeśli wy macie więcej niż 16 lat i któreś was lub osoba w tym wieku lub starsza z nieletnią leci, do tego dowód osobisty nieletniej na cały pobyt jest ważny to TAK
http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyc ... antsyoung/

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 27 Sty 2015 01:16, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
ewam24 uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 27 Sty 2015 01:15 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Nie ma przeciwwskazań, żeby nieletni leciał sam Ryanairem? Lot krajowy, ale nie obywatel polski. 17 lat jeżeli ma to jakieś znaczenie :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Sty 2015 09:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
17 latek, to ma duże znaczenie akurat w tym przypadku. Nie powinno być problemu:
"Ryanair nie przewozi osob maloletnich ( ponizej 16 roku zycia) podrozujacych bez opieki osoby doroslej. Osoby ponizej 16 roku zycia musza podrozowac pod opieka osoby, ktora ukonczyla 16 lat."

No chyba że to 17latek spoza UE to może być trudniej.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Sty 2015 09:59 

Skoro ma lat 17, przekroczył legalnie granicę RP, ma ważny dokument podróży i po odprawie kartę pokładowa to żadnych problemów nie będzie
 PM off  

#35 PostWysłany: 27 Sty 2015 10:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Zwracam honor, masz rację.
Jeśli legalnie przekroczy granicę to nie będzie problemów.
Ewentualnie to przekroczenie granicy może być bardziej skomplikowane jeśli 17latek podróżuje sam.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 07 Mar 2015 10:38 

Witam.

Za tydzień lecę linami Ryanair wraz z moją niepełnoletnią siostrą do Anglii. Czy nie będzie żadnego problemu przy odprawie? Nie potrzebuję żadnego pozwolenia/oświadczenia od jednego z rodziców? Chcę zaznaczyć że oczywiście mamy to samo nazwisko i figurujemy obydwoje na jednym bilecie.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 07 Mar 2015 10:41 

http://www.ryanair.com/pl/warunki-dotyc ... antsyoung/
 Profil Relacje PM off
KyokoMai uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 08 Kwi 2015 16:11 

Zbanowany
Czyli co? Generalnie wystarczy sam dowód i można jechać?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Kwi 2015 16:16 

Jeśli chodzi o dowód osobisty, do tego ważny i w ramach UE czy też krajów Schengen to TAK
 PM off  

#40 PostWysłany: 09 Kwi 2015 14:56 

Jeśli chodzi o podróżowanie z nieswoimi dziećmi, to oprócz dowodu/paszportu, zawsze warto też mieć poświadczony notarialnie dokument, że dziecko podróżuje z Tobą za zgodą rodziców (oświadczenie rodziców - można całe spisać u notariusza albo spisać w domu, a u notariusza tylko poświadczyć podpisy). Oczywiście w polskiej i angielskiej wersji językowej. Moja mama często tak podróżuje z dziećmi jej siostry (samochodem po Europie, nie wiem jak by było przy podróży samolotem) - nikt tego jeszcze nie sprawdzał, ale w razie odpukać jakiegoś wypadku, kiedy trzeba by było na szybko podejmować decyzje za rodziców, czy mieć dostęp do dokumentacji medycznej, to taki dokument jest naprawdę ważny i nie bagatelizowałbym tego, zwłaszcza, że to nie moje dzieci.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości