Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zobacz też: wyjazd-niepelnoletniego-samemu,15,21383

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Lip 2015 22:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
A co w przypadku Polski? Czy jesli chcę zabrać bratanka (6 lat) na wyjazd gdzieś (hotel - 2 dni) to powinienem mieć jakiś dokument? Poświadczony notarialnie? Więcej zapłacę za dokument niż za podróż. Macie jakies doświadczenia (szczególnie jeśli chodzi o hotel) w tej kwestii? Chyba zadzwonię jutro do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 13 Lip 2015 23:20 

niebieski
Nie sądzę Roku żeby Was nie przyjęli w hotelu ale pamiętaj żeby przed zakwaterowaniem ściągnąć sutannę i włożyć normalne, cywilne ubranie :)
A tak serio to ja stosuje taki patent: zabieram ze sobą kserówkę dowodu osobistego siostry. Imiona rodziców i nazwisko panieńskie zgodne z danymi mojego dowodu więc idzie dowieść że sisotrzeńcy. Oczywiście abstrahuję od sytuacji kiedy dzieci noszą inne nazwisko niż matka ale chyba masz raczej klasyczną sytuację nazwiskową.

#43 PostWysłany: 14 Lip 2015 01:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
No właśnie nie mam :) Brat ma inne nazwisko. Może wezmę świadectwo chrztu, bo to mój chrześniak :D
 Profil Relacje PM off
Japi_29 lubi ten post.

#44 PostWysłany: 14 Lip 2015 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 223 003
niebieski
Roku napisał(a):
No właśnie nie mam :) Brat ma inne nazwisko. Może wezmę świadectwo chrztu, bo to mój chrześniak :D

pod warunkiem że na recepcji będzie prawdziwy chrześcijanin :D
mahalnet lubi ten post.

#45 PostWysłany: 11 Sty 2016 12:07 

niebieski
Witam,

pytanie w sumie jak w temacie. Wybieram się do Lwowa, a towarzyszyć mi będzie dwóch nieletnich siostrzeńców - 13 lat i 15 lat. Czy chłopaki potrzebują jakiejś pisemnej zgody rodziców na wyjazd, ewentualnie informacji, że podróżują pod moją opieką? Czy też nie będzie żadnych problemów na granicy i wystarczy moje i ich oświadczenie ustne?

Drugie, dodatkowe, pytanie dotyczy przewozu alkoholu przez takich nieletnich. Wiem, że straż graniczna pobieżnie sprawdza bagaże Polaków, ale czy mogą być jakieś problemy jeżeli wsadzę chłopakom do plecaka po butelce i alkohol zostanie znaleziony? Ktoś miał taką sytuację?

Pozdrawiam,
Marek
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 11 Sty 2016 12:48 

niebieski
Wielokrotnie przekraczałem granicę z nieletnim siostrzeńcem. Nigdy nie było problemu. Również z zupełnie obcymi mi nieletnimi.
Odnośnie alkoholu to nieletni nie może przewozić alko i wyrobów tytoniowych. Lepiej nie ryzykować bo bywa dość często że sprawdzają skrupulatnie.
Pamiętaj na przyszłość że nieletni, małoletni, niepełnoletni to różne pojęcia. I tak np. małoletni może zostać pełnoletnim przed ukończeniem 18-tu lat.
Poza tym osoba która skończyła 17 lat może jak dorosła targać alko przez granicę.

#47 PostWysłany: 11 Sty 2016 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Problemów przy przekraczaniu granicy nie powinno być.
Warto jednak mieć zaświadczenie podpisane notarialnie, że będziesz sprawować opiekę nad dzieciakami. Odpukać w niemalowane gdyby coś się stało to będzie wymagana decyzja opiekuna prawnego.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość