Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 19 Kwi 2014 15:20 

czy bylby ktos chetny wyskoczyc do Zony na poczatku sierpnia?
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#122 PostWysłany: 23 Sie 2014 11:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@donBartoss, czy swoją wycieczkę zamawiałeś online? Mam zamiar skorzystać, ale nie dostaje hasła od banku, przy płaceniu depozytu.. Oczywiście numer wpisuję z kodem 48, próbowałem także 0048, 48 0.

#123 PostWysłany: 23 Sie 2014 11:54 

Gadekk napisał(a):
@donBartoss, czy swoją wycieczkę zamawiałeś online? Mam zamiar skorzystać, ale nie dostaje hasła od banku, przy płaceniu depozytu.. Oczywiście numer wpisuję z kodem 48, próbowałem także 0048, 48 0.

Tak, online i płaciłem chyba wizzairową kartą citi. Wszystko poszło bez problemu, resztę dopłacasz na miejscu przed busem. To chyba kwestia Twojego banku a nie systemu płatności, spróbuj bez 48.
 PM off  

#124 PostWysłany: 04 Lis 2014 11:02 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Informacje nie są sprawdzone, ale może ktoś będzie mógł potwierdzić/zaprzeczyć/ zorganizować to właśnie w ten sposób.

Poznałem ostatnio Ukrainkę, która pracowała przez 2 lata w strefie zamkniętej jak pilot wycieczek.
Wg niej najlepiej wyjazd zorganizować samemu bez żadnego biura podróży. Tak właśnie ponoć robią to biura podróży, które biorą dla siebie kilkaset procent ceny wyjazdu, którą płacą turyści.
Pracę skończyła w tamtym roku w wakacje i w tamtym okresie wyglądało to następująco:
Pisząc bezpośrednio do strefy - i tutaj jest problem, bo wg niej nie ma adresu email tylko FAX/ poczta umawiamy się na wycieczkę po strefie, płaci się 900 hrywien/dzień od grupy (1-40 osób) + 250 hrywien osoba/dzień, a planować trzeba przynajmniej 2 tygodnie wcześniej. W cenie tego jest przewodnik, który będzie nas oprowadzał po strefie z którym spotykamy się na granicy strefy, gdzie jest kontrola.
Poleca też, aby zostać przynajmniej 2 dni, o nocleg można poprosić w Czarnobylu - najtańsze od 50 hrywien za noc, a jechać na wiosnę lub jesieni, bo w lecie wszystko jest bardzo zarośnięte.

Może ktoś ma jeszcze jakieś info na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 27 Lis 2014 18:08 

ja wiem ze jak dzwoni Ukrainiec, i mówi ze przyjadą Ukraińcy to nie płaci się 900 UAH tylko 600 UAH...
pozatym przyjazd trzeba zgłosić na 10 dni przed. dobrze mówisz ze trzeba jechać we wiosnę lub jesień, bo musisz iść w długim ubraniu i wysokich butach, a w lato czasami ciężko tam ;)
Mam kilku znajomych w tamtym rejonie, jak chcesz coś wiedzieć to pytaj
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 18 Sty 2015 07:14 

http://www.alienatours.pl/strefa_hardco ... lkerow.php
Był ktoś może na tej konkretnej wycieczce lub ogólnie z tą firmą? Ilość dni i bogactwo programu chyba warte tych dwóch tysięcy.

#127 PostWysłany: 18 Sty 2015 07:53 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
No cena za taki program jest dość rozsądnie skalkulowana, ale kurcze tak po prawdzie to program mocno rozciągnięty. Sprawia to trochę wrażenie jakby na siłę rozciągano go na jakieś mniej istotne/ciekawe miejscówki.
Te "perełki" jak "złoty korytarz" czy stacja kolejowa, uzależnione są od uzyskania zezwolenia więc 50%/50%. Jedyny pewniak z atrakcji to DUGA-2. Do tego tak po prawdzie resztę atrakcji spokojnie dałoby się ogarnąć w 2 pełne dni w Zonie. Trzy dni to już byłaby naprawdę rozpusta.
Ale uczciwie należy przyznać, że jeśli ktoś dysponuje taką ilością wolnego i luźną kwotą 2000 zł, to na pewno nie wyjedzie niezadowolony. zwłaszcza jeśli udałoby się zrealizować pełny program.

#128 PostWysłany: 18 Sty 2015 08:29 

niebieski
Arnoldx19 napisał(a):
Poznałem ostatnio Ukrainkę, która pracowała przez 2 lata w strefie zamkniętej jak pilot wycieczek.
Wg niej najlepiej wyjazd zorganizować samemu bez żadnego biura podróży.

Trochę późno wpadłem na ten wątek, ale może pomogę.
Oczywistym jest że bez biura podróży będzie taniej, ale zastanów się czy aby na pewno. Spróbuj na chłodno przeanalizować.
Do Kijowa dostaniesz się bezproblemowo czy to samolotem, czy koleją. Koszt przelotów w obie strony to ok 350 PLN. Koleją nieco taniej.
Gorzej jednak z dojazdem do samej Zony. Komunikacja regularna nie istnieje. Można by jechać marszrutką, którą jeżdżą pracownicy elektrowni, lub ochrona strefy. No ale tak z ulicy Cię nie zabiorą. Trzeba by mieć, na miejscu kogoś, kto by zorganizował nam taki przejazd. Można też taksówką, ale to ok. 90 km.
Obecnych cen na wstęp do Zony nie znam. Gdy ja byłem (6 lat temu) rozmawiałem z organizatorem naszego wyjazdu i koszt dla grupy do 5 osób wynosił po 100 USD na głowę. W tym była "opieka" jednego przewodnika. Dla większej grupy wymagane już było 2 przewodników.
W tej cenie była wycieczka po Prypeci, odwiedziny przy Sarkofagu, karmienie sumów z mostu przy elektrowni, pomnik strażaków i odwiedziny we wsi Czarnobyl, oraz posiłek w stołówce pracowniczej.
Potem musisz jakoś wrócić do Kijowa. To kolejne koszty.
Tak więc podsumowując tak na szybko.
Dojazd z PL do Kijowa i z powrotem 350 PLN (zakładam samolot ze względu na czas)
Dojazd do Zony i z powrotem - lekko licząc ok 100 zł w obie strony. Przy taksówce x2
Zezwolenie na zwiedzanie 350 zł (po przeliczeniu z dolarów).
To już daje 700 zł.
Zanocować musisz przynajmniej 2x aby wykorzystać czas w Zonie. Jako pojedynczy obcokrajowiec możesz mieć problemy z zanocowaniem w Czarnobylu (ale tu tylko snuję domysły). Grupy mają łatwiej bo bają opiekunów grupy.
Nocleg w Kijowie to powiedzmy 150 zł za 2 noce. Więc dobijasz już do 850 zł.Można próbować trochę zbić z ceny jadąc pociągiem, ale tracisz ok. 24h na dojazd w jedną stronę (ale można dzięki temu zaoszczędzić na noclegach:)
W biurze za kwotę niespełna 800 zł masz to samo + dodatkowo ubezpieczenie, opiekę pilota, posiłki i zwiedzanie Kijowa (warto jak już się tam jest). Do tego nie musisz się martwić o załatwianie czegokolwiek i znajomość ukraińskiego.
Sam sobie policz czy to gra warta świeczki.
Biura podróży aż tak dużo nie zarabiają na wejściówce do Zony, jak to się może wydawać Twojej znajomej. Największe oszczedności są na transferze, bo własny autokar dla grupy 40 osób to spore oszczędności względem pojedynczego turysty.
lightning3 napisał(a):
dobrze mówisz ze trzeba jechać we wiosnę lub jesień, bo musisz iść w długim ubraniu i wysokich butach, a w lato czasami ciężko tam ;)

Bez przesady. na dobrą sprawę jesli poruszasz się po utartych ścieżkach, to i w sandałach można jechać, choć biura podróży ze względu na ubezpieczycieli, zalecają coś z długim rękawem i buty za kostkę. Ale to takie trochę dmuchanie na zimne :)

#129 PostWysłany: 18 Sty 2015 11:42 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Doczu napisał(a):
W biurze za kwotę niespełna 800 zł masz to samo + dodatkowo ubezpieczenie, opiekę pilota, posiłki i zwiedzanie Kijowa (warto jak już się tam jest). Do tego nie musisz się martwić o załatwianie czegokolwiek i znajomość ukraińskiego.

Daj namiar na taką ofertę, bo sam przymierzam się do wizyty tam na wiosnę. BTW ukraińscy przewodnicy z tego co się orientowałem mówią po angielsku a czasami nawet po polsku.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 18 Sty 2015 12:05 

Zbanowany
A gdzieżby tam, kolega Doczu nosa od komputera chyba nie odciągnął już długo... Z całej Polski do Rzeszowa jeździ Polskibus czy Neobus - koszty od 1 zł.
Za dychę nie trudno złapać. Pociąg kosztuje 10,5 do Przemyśla, bus 2 pln, marszrutka do Lwowa 24 uah, pociąg do Kijowa ok. 220 uah czyli 10+10,5+2+6+44=72 zł od osoby. A z Kijowa do Czarnobyla (wioska) jak najbardziej istnieje komunikacja, z tym że kilka razy na dzień, nie ma linku po nieukraińsku który mógłbym wrzucić, trzeba pytać na miejscu/ lepiej zawczasu via znajomy Ukrainiec.
Czas: Rze - Przemyśl: 2h, bus 0,5h, przejście granicy 0,5h, marszrutka 2,5-3h, pociąg (tak, nocny )do Kijowa: różnie, ale na rano jesteś w Kijowie, całość trwa nawet 12,5h (+dowolnie regulowane przerwy)
 Profil Relacje PM off
rafal83 lubi ten post.

#131 PostWysłany: 18 Sty 2015 12:29 

niebieski
vincenz napisał(a):
Doczu napisał(a):

Daj namiar na taką ofertę, bo sam przymierzam się do wizyty tam na wiosnę. BTW ukraińscy przewodnicy z tego co się orientowałem mówią po angielsku a czasami nawet po polsku.

http://bispol.com/wyjazdy-ekstremalne/czarnobyl-tour

Co do kombinacji, która podał kol. pomoc to wygląda ona sensownie.
Mnie temat dojazdu nie interesował od wizyty w Czarnobylu więc i danych aktualnych, jak pisałem nie mam. A do Kijowa to latałem przed Euro 2012. Wtedy można było lecieć za grosze. Dałem ogólny zarys.
P.S.
pomoc - podaj linka do rozkładu po ukraińsku - przyda się innym.

#132 PostWysłany: 18 Sty 2015 15:27 

Zbanowany
Niestety - po ukraińsku umiem gadać, ale nie pisać. +nawet używając tłumacza, wyniki w internecie prezentują się mizernie, często brakuje wielu rozkładów/ info które jest dostępne tylko na miejscu. Przykład z niedawna, sam przeżyłem... :P w internecie pociąg A figuruje jako pociąg relacji Lwów - Mosciska, na rozkładzie jako Lwów Shehini (Szeginia), w rzeczywistości jedzie do Szegini tylko... z 6 godzinnym postojem w Mosciskach. :/
Najlepiej jest pojechać do Kijowa (tanio i dłużej = pociągami, drogo i wygodnie - samolotem) i popytać dookoła i w informacji na temat Czarnobyla, oczywiście jeśli nie mamy żadnego znajomego ukraińsko-/a nawet rosyjsko-/języcznego Friendsa.
Ostatecznie - wziąć taką wycieczke od biura już w Kijowie - gwarantuje że wyjdzie taniej (jak się człowiek rozejrzy).
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 18 Sty 2015 15:38 

niebieski
pomoc napisał(a):
Ostatecznie - wziąć taką wycieczke od biura już w Kijowie - gwarantuje że wyjdzie taniej (jak się człowiek rozejrzy).

Oczywiście że wyjdzie taniej, bo odpada cała logistyka związana z dojazdem, zakwaterowaniem i ubezpieczeniami. Płacisz tylko za wycieczkę do Zony i tyle. Cena 100$ od osoby, którą podawałem obowiązywała w 2009 r właśnie z biura z Kijowa. Czy coś się zmieniło ? Nie mam pojęcia.
Niestety taka opcja ma minusy, bo raz że nie znasz renomy takiego biura, jesli ktoś nie zna ukraińskiego, to może być różnie z przewodnikiem w języku zwiedzającego. Jeśli ktoś jedzie samotnie, to w trochę głupio na takiej wycieczce nie mieć za bardzo do kogo gęby otworzyć.

#134 PostWysłany: 18 Sty 2015 15:42 

Zbanowany
Dlatego co kto woli ;)
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 20 Sty 2015 16:33 

niebieski
vincenz napisał(a):
Doczu napisał(a):

W Kijowie biur z licencjami które oferują wycieczki do Czarnobyla jest kilka np:
https://chernobyl-tour.com/ceny-na-eksk ... nobyl.html
http://svitlanatour.com.ua/chernobyl
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 20 Sty 2015 17:29 

srebrny
hej a czy sa wycieczki ze Lwowa ? czy to raczej za daleko ?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 21 Sty 2015 01:26 

Zbanowany
Nie chcę namawiać na siłę, ale pociąg Lwów Kijów bez problemu dostępny w dzień odjazdu za 200 UAH/40PLN zapewnia poza transportem także nocleg (o ile wybrany nocny). Nje ma problemu z kupnem, a z Lwowa cena wycieczki napewno będzie wyższa.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 28 Sty 2015 21:00 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
niebieski
Ja w kwietniu jadę po raz 2 i zapewne ostatni w kierunku Czarnobyla. Wycieczka ma zdecydowanie charakter rehabilitacyjny za rok 2013. Także mam nadzieję ,że teraz chociaż pogoda dopisze, a inne czynniki z Ukrainy nie będą miały wpływu na nasz pobyt bo chyba się *****.. :!:

Choć mówią do 3 razy sztuka :shock:

#139 PostWysłany: 17 Lut 2015 10:03 

Cześć, znalazł ktoś FAX/pocztę do ZONY? :)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 17 Mar 2015 20:40 
Awatar użytkownika

srebrny
vincenz napisał(a):

Najstarsze biuro to chyba http://www.tourkiev.com. Opinie na tripadvisorze mają bardzo dobre.
Pierwsze miejsce na dany termin kosztuje 99usd + 10usd ubezpieczenia, przy min. 3 osobach 10% upustu, przy następnych kolejne rabaty, na maile odpowiadają błyskawicznie.
Biorą 50usd zwrotnej zaliczki od osoby (płatność w hrywnach przez liqpay.com)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości