Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Ile kosztowała wycieczka i w jakiej grupie byliście?
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#102 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:45 

169 USD w tym 10 USD ubezpieczenia (obowiązkowe).
Grupa jak dobrze pamiętam to było 6 osób. W mailu od tej agencji mam napisane, że jadą nawet dla 1 osoby, a odwołać wyjazd zdarzyło im się chyba jeden raz do tej pory.
 PM off  

#103 PostWysłany: 26 Lut 2014 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Bardziej mi chodziło o to w jakiej grupie Ty byłeś (czyli w ile osób kupowaliście tę wycieczkę) i czy przy większej ilości osób są lepsze ceny.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 26 Lut 2014 23:12 

Sprawdziłem, płaciłem 159 USD a nie 169 USD.
Nie ma lepszych cen, te są najniższe u tego operatora. Rezerwowałem z wyprzedzeniem. Robiłem research przed, ta agencja dla mnie wyglądała najlepiej. Znalazłem co prawda inną, która była 10 USD tańsza, ale nie odpisali mi na maila więc dałem sobie spokój. Z tym Solo East kontakt mailowy bez zarzutu, nie zdarzyło się bym czekał dłużej niż kilka godzin na odpowiedź. Żeby nie było, że same zalety to teraz wady:
- mógłby wjechać do tego portu, skoro byliśmy 200 m od niego, a nie mówić "tam jest port ale nie mamy go w programie". No chyba, że nie mógł bo program jest tak szczegółowo uzgodniony z rządem (administratorem Zony, które wydaje zezwolenia na wjazd w oparciu o wcześniej podane nr paszportów)
- byliśmy jakieś 40 min za krótko względem planu ze strony www, ale znowu skoro odhaczyliśmy wszystkie punkty to bez sensu było tam stać, a zgodnie z tezą z pierwszego myślnika, rozbudowa programu nie wchodziła w grę

Zgodnie z tym co na stronie to nie masz zniżek dla grup, jest możliwy tylko private tour i pewnie z opcją na rozszerzenie programu, ale to wychodzi drogo.
 PM off
Kadet lubi ten post.

#105 PostWysłany: 27 Lut 2014 03:31 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Na pewno się tam wybiorę, muszę tylko wstrzelić się w jakiś urlop.
Myślałem aby z nimi pojechać:
http://www.lupinetravel.co.uk/chernobyl ... tours.html
ale Twoja relacja jest zachęcająca no i niezła cena.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 27 Lut 2014 10:04 

Patrząc na zdjęcia w zakładce TOUR INFO, to ten program jest tożsamy z moim. Cena wyższa więc chyba nie ma sensu. Sprawdź sobie jeszcze te agencje na tripadvisor, żeby mieć pełniejszy wgląd w sytuację. Jakby co to pytaj.
 PM off  

#107 PostWysłany: 27 Lut 2014 11:45 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Anonymous napisał(a):
Zwiedzanie zgodnie z punktami widocznymi na stronie www, wchodzenie do pomieszczeń możliwe ale tylko do wybranych (szkoła, przedszkole, basen).

hmmm... to nie mieliście czasu wolnego aby swobodnie pochodzić po Prypeci ?

#108 PostWysłany: 27 Lut 2014 11:50 

Doczu napisał(a):

Nie i nie wiem czy jest to możliwe, a już na pewno nie jest to ani legalne ani bezpieczne.
 PM off  

#109 PostWysłany: 27 Lut 2014 12:16 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Doczu napisał(a):

Nie i nie wiem czy jest to możliwe, a już na pewno nie jest to ani legalne ani bezpieczne.

No to widocznie się pozmieniało sporo. Bo gdy ja byłem to mieliśmy ok godziny zwiedzania z przewodnikiem, a potem 1,5 h czasu wolnego i mogliśmy się przemieszczać do woli.
To szkoda trochę, ze teraz wygląda to trochę jak wycieczka do ZOO :(

#110 PostWysłany: 27 Lut 2014 12:24 

Doczu napisał(a):
No to widocznie się pozmieniało sporo. Bo gdy ja byłem to mieliśmy ok godziny zwiedzania z przewodnikiem, a potem 1,5 h czasu wolnego i mogliśmy się przemieszczać do woli.
To szkoda trochę, ze teraz wygląda to trochę jak wycieczka do ZOO :(

Też słyszałem, że się zmieniło. Skończyły się czasy dojazdu taksówką i wlepienia 50 UAH strażnikowi na bramce :) Na mówiono, że budynki grożą zawaleniem i wpuszczono tylko do tych co pisałem: przedszkole, szkoła, basen. Widzę, że temat wzbudza zainteresowanie to postaram się napisać jakąś relację, jak się trochę ogarnę :)
 PM off  

#111 PostWysłany: 27 Lut 2014 12:51 

niebieski
no fakt część budynków mocno się degraduje. Koledzy, z którymi byłem na pierwszym wyjeździe, a którzy byli 2 lata później mówili, że bardzo widać degradację infrastruktury w Prypeci.
Niemniej szkoda, że obecne wycieczki to trochę takie lizanie cukierka przez papierek :( Jest tam jeszcze sporo budynków, gdzie można by pochodzić bez zagrożenia życia, ale w sumie po co jak ludzie kupują "półprodukty" i płacą za to jak za full service :) To już tak na marginesie.
Kurka może nie w tym roku, ale w następnych może się skuszę na taką podróż sentymentalną by skonfrontować to co jest z tym co było :)
A relację skrobnij. Bardzo chętnie poczytam, zresztą pewnie nie tylko ja.

#112 PostWysłany: 27 Lut 2014 13:06 

Wiesz, to że z Czarnobyla chcą wycisnąć ile się da to oczywiste - i tak późno się zorientowali. Musiałby się tutaj wypowiedzieć ktoś kompetentny, na ile możliwa jest rozbudowa wyjściowego programu ze stron www agencji. Jeśli jest możliwa, to można to pewnie zrobić na dwa sposoby:

a) poprzez agencję, wykupić private tour
b) dogadać się z przewodnikiem na miejscu (tym w mundurze) - myślę, ze ta opcja jest zdecydowanie mniej prawdopodobna, bo licząc że ten facet dostaje skromne 10 USD od uczestnika, to masz:
(dla uproszczenia wezmę 150 USD jako koszt uczestnika, odliczam to ubezpieczenie)

15 USD od uczestnika, to jest 90 USD od wycieczki - niezła dniówka, czy jest sens się wychylać na nielegalu po więcej?
 PM off  

#113 PostWysłany: 27 Lut 2014 20:00 

niebieski
Ale ja nie pisze o tym że ktoś chce wycisnąć ile wlezie z Czarnobyla. Piszę o tym że oferta organizatorów ubożeje i to ostro, z upływem czasu.
Oczywiście są biura, które organizują wycieczki niemal exclusive (w tym z noclegiem w Czarnobylu), ale to raczej oferta dla wybranych (i z zasobniejszym portfelem), niemniej większość idzie na łatwiznę i łykają to co zaoferuje agencja z Kijowa, a tam także można w ofertach przebierać, tylko chyba nikomu się nie chce za bardzo.
Z początku myslałem że te ograniczenia są spowodowane budową nowego sarkofagu oraz ograniczeniem agencji oferujących te wycieczki, ale obecnie przypuszczam, że to wszystko była zasłona dymna, by zaoferować mniej za te same pieniądze. Ale to takie tam moje przemyślenia :)

#114 PostWysłany: 27 Lut 2014 20:12 

Doczu napisał(a):
niemniej większość idzie na łatwiznę i łykają to co zaoferuje agencja z Kijowa, a tam także można w ofertach przebierać, tylko chyba nikomu się nie chce za bardzo.

No własnie mi sie chcialo i szukalem po roznych agencjach, niestety nie znalazlem niczego lepszego od tej mojej. Nie twierdze, ze niczego lepszego nie ma, po prostu ja nie znalazlem. Jak Ty znajdziesz to podziel sie na forum, pewnie inni skorzystaja :)
 PM off
dj3500 lubi ten post.

#115 PostWysłany: 27 Lut 2014 21:41 

niebieski
Ja nie szukam, bo byłem :) Ciśnienia nie mam by jechać ponownie, choć jak już wcześniej pisałem chętnie bym skonfrontował to co było i jest.

#116 PostWysłany: 05 Mar 2014 17:03 

Sulik napisał(a):
Dodać muszę też jedno ważne info nt. korzystania z GPRSu w Kijowie

mam komórkę w sieci Plus w ofercie iPlus czyli przenośny internet - w kraju sprawdzając pocztę za pomocą aplikacji do obsługi gmaila wykorzystuję wg. rozliczenia po około 8-20 B (na każde kliknięcie) danych i mam to w abonamencie, natomiast na Ukrainie wygląda to tak, że każde kliknięcie to 100 B które jest równe 4 zł, a że czekałem na ważnego maila.... no to się uzbierała sumka powyżej 300 zł :|

no cóż - trudno :)
ale może to info pomoże komuś innemu na przyszłość :P

dodatkowo połączenie netem przez komórkę było strasznie kiepskiej jakości i się zrywało, więc trzeba było klikać częściej :P, a sprawdzić rachunku przez numer infolinii się nie dało, bo numer 4 cyfrowy do smsa jest tylko dostępny na terenie Polski.

a co do cen za połączenia/SMSy to użytkując roaming mając abonament w sieci Plus ceny (PLN + VAT) mamy takie:
nazwa ukraińskiej sieci ; cena minuty połączenia do PL w szczycie; cena SMS ; cena otrzymanego połączenia
MTS; 6,10; 0,98; 3,372
Golden Telecom: 6,10; 0,98; 1,533
Kyiv Star: 6,10; 0,98; 3,344
life :) : 6,10; 0,98; 2,80

ceny te różnią się też w zależności od tego jakiego macie swojego operatora, dla Ery przykładowo połączenie jest tańsze i wynosi coś około 4 zł, a wysłanie smsa już około 1,5 zł

apropo internetu bo to testowałem : Kupiłem kartę Life. Salon Life jest pod Majdanem, jak wysiądziecie na stacji metra to znajdziecie. Są tam pomocni panowie którzy wbili kody te co trzeba. kosztowało mnie to chyba 40 czy 50 uah. ale miałem 40 Mega netu. na fb i google maps wystarczyło :P Uwaga - Działało tylko EDGE. ktoś się orientuje jak z UMTS/HSDPA ?
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 05 Mar 2014 17:04 

Sulik napisał(a):
Dodać muszę też jedno ważne info nt. korzystania z GPRSu w Kijowie

mam komórkę w sieci Plus w ofercie iPlus czyli przenośny internet - w kraju sprawdzając pocztę za pomocą aplikacji do obsługi gmaila wykorzystuję wg. rozliczenia po około 8-20 B (na każde kliknięcie) danych i mam to w abonamencie, natomiast na Ukrainie wygląda to tak, że każde kliknięcie to 100 B które jest równe 4 zł, a że czekałem na ważnego maila.... no to się uzbierała sumka powyżej 300 zł :|

no cóż - trudno :)
ale może to info pomoże komuś innemu na przyszłość :P

dodatkowo połączenie netem przez komórkę było strasznie kiepskiej jakości i się zrywało, więc trzeba było klikać częściej :P, a sprawdzić rachunku przez numer infolinii się nie dało, bo numer 4 cyfrowy do smsa jest tylko dostępny na terenie Polski.

a co do cen za połączenia/SMSy to użytkując roaming mając abonament w sieci Plus ceny (PLN + VAT) mamy takie:
nazwa ukraińskiej sieci ; cena minuty połączenia do PL w szczycie; cena SMS ; cena otrzymanego połączenia
MTS; 6,10; 0,98; 3,372
Golden Telecom: 6,10; 0,98; 1,533
Kyiv Star: 6,10; 0,98; 3,344
life :) : 6,10; 0,98; 2,80

ceny te różnią się też w zależności od tego jakiego macie swojego operatora, dla Ery przykładowo połączenie jest tańsze i wynosi coś około 4 zł, a wysłanie smsa już około 1,5 zł

apropo internetu bo to testowałem : Kupiłem kartę Life. Salon Life jest pod Majdanem, jak wysiądziecie na stacji metra Majdan to znajdziecie w tych pawilonikach. Są tam pomocni panowie którzy wbili kody te co trzeba. kosztowało mnie to chyba 40 czy 50 uah. ale miałem 40 Mega netu. na fb i google maps wystarczyło :P Uwaga - Działało tylko EDGE. ktoś się orientuje jak z UMTS/HSDPA ?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 06 Mar 2014 04:56 

niebieski
Life zdaje się w Kijowie nie jest zbyt popularny (lepiej działa na zachodzie Ukrainy), zaś w Kijowie KivStar (ten ma najlepsze pokrycie kraju ale i najdroższy chyba jest) czy UMC, stąd może na karcie Life miałeś tylko EDGE.
No i dlatego też niełatwo w Kijowie kupić starter Life.

#119 PostWysłany: 06 Mar 2014 12:08 

o umc też słyszałem ale byłem w Sobotę więc cieżko było ogarnąć temat starteru. KivStar jest najdroższy stąd olałem :P
ale podobno ma najtańszy roaming do Polski, wiec jak dzwonicie mimo wszystko z polskiej karty to polecam łapać tylko ten zasięg
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 06 Mar 2014 12:39 

niebieski
lightning3 napisał(a):
KivStar jest najdroższy stąd olałem :P
ale podobno ma najtańszy roaming do Polski, wiec jak dzwonicie mimo wszystko z polskiej karty to polecam łapać tylko ten zasięg

Nie jestem na bieżąco ale jak swego czasu dzwoniłem do PL z PL karty, to unikałem KivStara jak mogłem, bo za minutę kasowali ponad 5 zł. UMC i Beeline (jak jeszcze było), były tańsze. Niestety w Kijowie miały kijowy zasięg :(
No ale może teraz się coś zmieniło w KivStar

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość