Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#321 PostWysłany: 14 Paź 2014 12:58 

niebieski
kliper napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi, w zasadzie w Maladze chcę spać tę jedną noc głównie dlatego, że następnego dnia mam wylot z Malagi i nie chcę się martwić czy np. autokar z Rondy nie złapię gumy po drodze i nie dotrę na czas na lotnisko. Tak będzie bezpieczniej i "na większym lajcie". Nie jestem z tych osób, które za jednym zamachem chcą "zaliczyć i odhaczyć", lubię się trochę po delektować klimatem miasta i koniecznie spróbować lokalnej kuchni, w knajpach przeznaczonych głównie dla lokalasów...

No i slusznie! Bez przesady, ze Malaga taka nudna, zwlaszcza wieczory lepiej spedzac w Maladze niz Rondzie. Kilka miejsc jest niedawno odnowionych I bardzo ladnie sie prezentuje. A jak ktos lubi picassa, to co najmniej 1,5-2 godziny na museum jego obrazow moze zarezerwowac. Zgoda, plaza nie powala, ale jest tam o wiele wiecej. Polecam el Palo i espeto (bardzo lokalne i tanie!)

-- 14 Paź 2014 13:01 --

Dziewon napisał(a):
Czy z ostatnich wrzesniowych podróży ktoś podpowie czy lepiej wjeżdżać na Gibraltar autem czy zostawić przed granicą? Jedziemy w 4 os. i też przeliczam ewentualne koszty transportu po Gibralatarze

pamietaj o korkach i ew kontrolach na granicy. Czasami Hiszpanie lubia zakorkowac caly ruch przeszukujac auta w poszukiwaniu tanszych papierosow/alko wwozonych z Gibraltaru. Jab ylem w 5 osob, zostawilem w Linea i uwazam, ze tak bardziej oplacalo sie

Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
#322 PostWysłany: 14 Paź 2014 13:03 

Dziewon napisał(a):
Czy z ostatnich wrzesniowych podróży ktoś podpowie czy lepiej wjeżdżać na Gibraltar autem czy zostawić przed granicą? Jedziemy w 4 os. i też przeliczam ewentualne koszty transportu po Gibralatarze

Jak tylko możesz wjechać samochodem z wypożyczalni do Gibraltaru to wjeżdżaj i zaparkuj wyłącznie na parkingu przy kolejce który jest darmowy i wszędzie masz blisko (16 września stałem jakoś z godzinę na granicy tam, ale można potem objechac Gibraltar wokół)
 PM off
rw30 lubi ten post.

#323 PostWysłany: 14 Paź 2014 15:54 

niebieski
przeczytalem watek i chcialem tez sie podzielic opiniami (mieszkalem pare miesiecy w andaluzji).
1) Nie moge sie nadziwic, ze Malaga nieciekawa i niewarta spedzenia noclegu, za to zachwytow nad Nerja (co kto lubi, dla mnie jak ktos ma ponizej 60 lat to wystarczy mu tam pare godzin) czy np Ronda (wiadomo, spoko, ale jednak ilosc atrakcji mniejsza)
2) Granada to cos wiecej niz Alhambra, a jak dla mnie to wlasnie Alhambra i jaskinie sacromonte to wlasnie ta nudniejsza, "obtluczona" czesc. Spacer po miescie, tapasy, czy 2,3 godzinny spacer w pobliskim Monachil na pewno moga rowniez zapasc w pamiec, bez tlumow turystow
3) Sevilla ma rzeczywiscie wiele atrakcji, ale warto wspomniec, ze jest to najgoretsze miasto w Hiszpanii (srodladzie) i pomysl,z e w ciagu jednego letniego dnia obskoczymy wszystko moze dac sie we znaki, a takie zmeczenie moze wplynac na ocene miasta. Wiec radzilbym albo dluzej, albo wybrac atrakcje

#324 PostWysłany: 16 Paź 2014 14:25 

niebieski
Pytanie na szybko przed wyjazdem:) Od którego momentu zaczyna się płatna autostrada jadąc z lotniska w Maladze do Marbelli? Mieszkamy w Fuengiroli i chyba będzie szybciej jadąc A-7 niż "wybrzeżem" . ?
Czy parkingi wszędzie są płatne? Np Granada, Ronda? W Maladze w weekend również? Mamy jedną noc w Maladze w samym centrum

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 17 Paź 2014 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
To "wybrzeże" jest dwupasmowe, jedynym ograniczeniem jest 80 kmh, ale kierowcy i tak jadą szybciej.
W Rondzie znajdziesz bezpłatne miejsce do parkowania bez problemu.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 17 Paź 2014 12:24 

srebrny
Oprócz ograniczenia do 80 km/h jest też sporo rond, które niestety spowalniają jazdę, zwłaszcza za Esteponą.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 17 Paź 2014 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Mi zdarzyło się tylko 2 razy zagapić przy jakimś zjeździe i pojechać krótki odcinek płatną na 12 dni jazdy ;)
Zaoszczędzi się może 0,5-1 godziny na trasie, ale widoki przepadną.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 17 Paź 2014 13:27 

niebieski
Czy z el chorro jest łatwy przejazd do jeziora Guadalhorce? widzę tylko jedną drogę i zupełnie nie po drodze później na El Torcal. Chcielibyśmy w 1 dzień zrobić Alora,El CHorro, Guadalhorce i El Torcal wyjeżdżając z Fuengiroli.

Ostatnio edytowany przez mashacra, 17 Paź 2014 13:47, edytowano w sumie 1 raz
edycja OT
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 18 Paź 2014 15:10 

Loty: 75
Kilometry: 141 594
Właśnie wróciłem z andaluzji. Mam cenną radę dla osób podróżujących samochodem i zastanawiających się czy na odcinku z Malagi do Gibraltaru jechać autostradą A7 bezpłatna, czy AP7 płatna. Od Malagi do Estepony można smiało jechać bezpłatną A7, płynny ruch, fajne widoki bo autostrada na wybrzeżu. Jednak od Estepony dalej warto wjechać na płatną, bo robi się rondo na rondzie. Koszt tego odcinku to 1,8e, więc nie ma co się zastanawiać.
jasiek1212 lubi ten post.

#330 PostWysłany: 02 Lis 2014 13:20 

Loty: 14
Kilometry: 20 013
niebieski
W Polsce piękna jesień...a to była piękna hiszpańska wiosna...

Kwiecień 2014, Andaluzja, część 7 - Frigiliana.

Image

Image

Pozdrawiam,

-- 02 Lis 2014 13:27 --

Dziewon napisał(a):
Pytanie na szybko przed wyjazdem:) Od którego momentu zaczyna się płatna autostrada jadąc z lotniska w Maladze do Marbelli? Mieszkamy w Fuengiroli i chyba będzie szybciej jadąc A-7 niż "wybrzeżem" . ?
Czy parkingi wszędzie są płatne? Np Granada, Ronda? W Maladze w weekend również? Mamy jedną noc w Maladze w samym centrum

Moim zdaniem jazda bezpłatną dwupasmówką szybkiego ruchu jest o wiele bardziej malownicza. Zdecydowanie polecam, gdyż są odcinki gdzie droga biegnie prawie przy morzu.

Co do Parkingów, jeśli chcesz, zaparkujesz za 1 Euro nawet w Puerto Banus i to w pobliżu deptaka. Co do Rondy, zerknij na link z mapą w Podsumowaniu relacji : bezpłatne parkowanie w Rondzie. Zaznaczyłem miejsce na mapie google, gdzie można zaparkować bezpłatne samochód. Z tego miejsca do centrum jest ok. 5 minut pieszo.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 26 Lis 2014 11:51 

niebieski
Parę spostrzeżeń po tygodniowym powrocie i 1350km za nami:

1 dzień spokojnie na Gibraltar i Tarife jadąc z Fuengiroli. Genialne fish&chips na rynku w Gibraltarze. Wstęp do parku za 4os 42funty. Objechaliśmy wkoło samochodem.W Tarifie pyszne tapas.

2.Ronda+Setenil+wiosa smerfów w 1 dzień. Do wioski smerfów nie wiem czy warto,chyba, że komuś zależy.Po drodze można nazbierać jadalnych kasztanów. Radzę zostawić auto przed Setenil naprzeciw szpitala bo w mieście jest dosyć wąsko:) W Rondzie darmowy parking na Av. de Andalucia. Jedliśmy w super knajpce Casa Maria- Plaza Ruedo Alameda, 27. W 4os wzięliśmy "un poco de toco" bo nie ma menu ani cen:) dostaliśmy 8 dań i zapłaciliśmy z napojami 78e. Może i dużo, ale 4os pojadły do pełna. Dostaliśmy do tego 2x Oliwe w buteleczce i ja nie jadłem do tej pory nigdzie nic smaczniejszego.

3.Puerto Banus i Marbella nie wywołały wielkiego wrażenia. W porcie nie ma wcale dużo slepów, jedynie można trafić na ciekawe samochody. Równie ładny jest port i zatoczka w Benalmadenie.

4. Granada- nie wchodziliśmy do Alhambry. miasto poza tym z jakimś dziwnym odczuciem. Na pewno warto wyjść na wzgórze i zobaczyć zamek za dnia i nocą. Najwięsze i darmowe tapas są w knajpach Bella y Bestia-3 lokale. Dosyć ciekawym i innym barem jest El Tabernaculo-polecam. Parkowaliśmy za darmo na parkingu obok dworca. Akurat było gratis,nie wydawali biletów i do 22.

5.Malaga- szczerze polecam na 2 dni. W 3h obeszliśmy zamek i wzgórze. Warto wyjść na miasto wieczorem.Z portu nocą jest ładny widok na zamek i wzgórze. Najlepsze churros i kawa tylko Casa Aranda,super klimat,wiekowy lokal z tradycją. Na tapas mieliśmy 2 lokale od naszego hosta.Polecam PLaza de la MErced- Cortijo de Pepe.świetne tapas i ośmiornice z rusztu. Na późno kolację mam jeszcze fajny lokal z tapasami w formie bagietek na ciepło, sami lokalsi- Los Gatos- Plaza Uncibay 9. Na calle peńa parkowaliśmy za darmo pod domem hosta. W weeendy w Il laboratorio-alamos street, jest świetny brunch all you can eat za 10e os. kawa+sok+piwo lub wino i wszystko z bufetu, ale bufet naprawdę świetny. Od słodkości do orginalnych dań.

Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#332 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:04 

Wybieram się do Andaluzji w kwietniu, mam jakiś problem z wyszukiwaniem porannego połączenia Malaga - La Linea na 16 kwietnia 2015 r. Nie wiecie ile tygodni wcześniej wrzucają połączenia do siatki? Znam takich przewoźników:

www.alsa.es
www.avanzabus.com
www.daibus.es

i np spokojnie w promo dałem radę kupić przejazd ALSA na innej trasie. To połączenie Malaga - La Linea to jest, mam nadzieje, całoroczne a nie sezonowe? :)
 PM off  

#333 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rozumiem, że chcesz dojechać jak najprościej i jak najszybciej ale gdybyś miał problemy z dojazdem bezpośrednio to na pewno przez estapone i algeciras dasz rade.
rzuciłem teraz okiem na te linki (jeszcze jest firma która się nazywa "comes" (chociaż to i tak to wszystko jedno i to samo)) i np na najbliższy czwartek w ogóle kursów malaga-linea nie widzę a raczej na pewno są.

tu masz kompletny rozkład (nie wiem do kiedy ważny) :arrow: http://www.avanzabus.com/web/archivos/b ... malaga.pdf
:)

#334 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:04 

namteH napisał(a):
rozumiem, że chcesz dojechać jak najprościej i jak najszybciej ale gdybyś miał problemy z dojazdem bezpośrednio to na pewno przez estapone i algeciras dasz rade.
rzuciłem teraz okiem na te linki (jeszcze jest firma która się nazywa "comes" (chociaż to i tak to wszystko jedno i to samo)) i np na najbliższy czwartek w ogóle kursów malaga-linea nie widzę a raczej na pewno są.

Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź :) W tym rozkładzie, który wysłałeś jest to połączenie:
Załącznik:
rozklad.png
rozklad.png [ 65.5 KiB | Obejrzany 2458 razy ]

tylko przez www nie daje się tego kupić. Napiszę do ALSA - mam jeszcze sporo czasu na rozwikłanie tej zagadki :)
 PM off  

#335 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:22 

Ja w jednej z relacji natknąłem się na n/w stronę
http://portillo.avanzabus.com/web/default.aspx

ale definitywnie skorzystałem z wynajęcia samochodu za ok. 50 euro na 3-dni z możliwością wjazdu do Gibraltaru, co okazało się dla nas podróżujących 4-osób o połowę tańsze niż autobusem, o wygodzie nie wspominam
 PM off  

#336 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:33 

Anonymous napisał(a):
Ja w jednej z relacji natknąłem się na n/w stronę
http://portillo.avanzabus.com/web/default.aspx

Sam się wybieram. Co do stronki, która wskazałeś to sam wymieniłem ją w swoim poście. Problem w tym, że na tej stronie to połączenie jest (jeszcze?) niedostępne. W sumie to jak sprawdzam inne losowo wybrane nawet na luty to nic mi nie wyszukuje. Dziwnie to wygląda.
 PM off  

#337 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:43 

z tego co pamiętam, mi się udawało wybierać przejazdy autobusem jakiś miesiąc przed, ale dokładnych dat wrzucania nowej puli nie pamiętam
 PM off  

#338 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:06 

niebieski
Dziewon napisał(a):
Czy z el chorro jest łatwy przejazd do jeziora Guadalhorce? widzę tylko jedną drogę i zupełnie nie po drodze później na El Torcal. Chcielibyśmy w 1 dzień zrobić Alora,El CHorro, Guadalhorce i El Torcal wyjeżdżając z Fuengiroli.

a co to znaczy "zrobic"? Bo jesli chcesz przejsc Torcal i zobaczyc jeziora oraz Chorro plus ewwntualnie maly spacer tam to tak. Jesli chcesz jakies wieksze trasy to napisz jakie. Droga dobra.

#339 PostWysłany: 17 Gru 2014 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
Coś dla fanów lotnictwa i militariów...
Będąc w ostatni weekend w Maladze trafiłem całkiem przypadkowo na pokład największego hiszpańskiego okrętu wojennego Juan Carlos I (L61), oddanego do służby 4 lata temu, pełniącego również funkcję lotniskowca. Wieczorem wybrałem się na spacer wzdłuż Paseo de la Farola z zamiarem dojścia jak najdalej się da. Po drodze zauważyłem spore tłumy zmierzające do i z okrętu, co oczywiście natychmiast wzbudziło moje zainteresowanie. Okazało się, że na okręt można wejść za darmo bez żadnej wejściówki, wcześniejszej rezerwacji itp. Przed wejściem żołnierze sprawdzają jedynie zawartość plecaka, ale o dziwo można wnieść aparat i robić zdjęcia. Zwiedzanie obejmowało kilka pokładów, na których znajduje się wojskowy sprzęt. Na mostek nie dało się wejść. Nie jest to zapewne stała atrakcja, bo okręt pozostaje przecież w użyciu, ale przy wejściu stała tablica z godzinami zwiedzania, więc polecam wybrać się przynajmniej osobom, które będą w okolicy w najbliższym czasie.

I kilka zdjęć na zachętę:
1. Okręt Juan Carlos I widziany spod zamku Gibralfaro
Załącznik:
IMG_4161.JPG
IMG_4161.JPG [ 182.41 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
2. Okręt Juan Carlos I z Paseo de la Farola
Załącznik:
IMG_4204.JPG
IMG_4204.JPG [ 117.31 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
3. Można było dotknąć pociski sporych rozmiarów...
Załącznik:
IMG_20141213_182907.jpg
IMG_20141213_182907.jpg [ 178.33 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
4. ...oraz pochodzić korytarzami
Załącznik:
IMG_20141213_183820.jpg
IMG_20141213_183820.jpg [ 172.5 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
5. W środku były też "wyczesane" helikoptery, a na zewnątrz samoloty pogrążone już niestety w ciemności
Załącznik:
IMG_20141213_183054.jpg
IMG_20141213_183054.jpg [ 183.88 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
6. A skoro jesteśmy przed świętami to jeszcze dorzucę iluminację na ulicy Calle Marqués de Larios
Załącznik:
IMG_4245.JPG
IMG_4245.JPG [ 250.57 KiB | Obejrzany 2283 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#340 PostWysłany: 16 Mar 2015 12:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Odnośnie Caminito del Rey: czy można było przed zamknięciem tam jechać "na pałę" bez rezerwacji? Bo widzę, że prawie wszystkie terminy na kwiecień-maj są zajęte,a chciałbym się tam pojawić mimo wszystko.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 750 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości