Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 23 Cze 2014 01:15 

Turndown napisał(a):
A co sadzicie o tej nowej ofercie Millennium konto 360 :
Korzystaj w pełni z Konta 360° i oszczędzaj:

0 zł za prowadzenie konta
0 zł za kartę do konta
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów za granicą
0 zł za zlecenia stałe
0 zł za krajowe przelewy w złotych przez internet i mobilne
0 zł za przelewy na e-mail lub telefon

tam tez mozna miec dodatkowe konto walutowe gratis.

Sprawdziłbym spready walutowe, niektóre banki liczą sobie za jedno euro dużo więcej niż inne. Osobiście mam konta walutowe w BZ WBK, bez kart, totalnie za darmo, spready walutowe marne, ale wymieniam walutę w kantorach internetowych po kursach zbliżonych do NBP, wypłacam waluty bez problemu w oddziale (ewentualnie przy większych kwotach trzeba zadzwonić dzień wcześniej, żeby mieli zapasy waluty) i nie ma problemu...
Gorzej przy wydawaniu kart, na przykład do konta w EUR to 10 euro rocznie
 Profil Relacje PM off  

Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
#222 PostWysłany: 23 Cze 2014 07:51 

niebieski
Co do konta 360* w Millenium:
"Zwolnienie z opłat za prowadzenie konta i karty oraz wypłaty z bankomatów w przypadku min. 1 000 zł wpływów miesięcznych na konto i min. 1 płatności kartą do konta w miesiącu".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 23 Cze 2014 07:51 

niebieski
No i jest kontem w PLN

Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 24 Cze 2014 03:11 

Zbanowany
mlynio napisał(a):
No i jest kontem w PLN

Doczytaj ze mozna miec do tego konta darmowe walutowe konto. Karty walutowej chyba nie ale co za problem jak drobne sumy moge wyplacac bez prowizji w zagranicznych bankomatach, przy malych kwotach mam w nosie roznice kursowe a przynajmniej nie nosze ze soba calego wachlarza kart.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 11 Lip 2014 15:23 

Zbanowany
Zamierzam założyć dwa konta walutowe w euro i dolarach. Przeczytałam wcześniejsze opinie i doszłam do wniosku, że najlepiej mieć kartę walutową w USD w Aliorze Kantor, jednakże chciałabym coś więcej dowiedzieć się o euro. W jakich bankach lepiej założyć kartę walutową, gdzie walutą rozliczeniową jest euro i kartą jest Mastercard, a nie żadna tam VISA ?Mbank czy BPH , a może inny ? (przed upływem rokiem mogę zamknąć konto ze względu na kolejne opłaty za użytkowanie). Ważne, żeby nie ponosić opłat za prowizję za wypłaty z bankomatów na całym świecie oraz przewalutowanie. Dodam jeszcze, że zamierzam skorzystać z karty wyłącznie za granicą i wiele razy pobierać z bankomatów. Przelewy jakoś nie interesują mnie, choć to osobna kwestia.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 11 Lip 2014 23:55 

W mBanku darmowe wypłaty z bankomatów za granicą dla konta w EUR, ale karta to Visa. Szczerze mówiąc nie wiem jakie znaczenie ma rodzaj czy to jest Visa czy Master?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 12 Lip 2014 17:44 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Waniliacynamon napisał(a):
Zamierzam założyć dwa konta walutowe w euro i dolarach. Przeczytałam wcześniejsze opinie i doszłam do wniosku, że najlepiej mieć kartę walutową w USD w Aliorze Kantor, jednakże chciałabym coś więcej dowiedzieć się o euro. W jakich bankach lepiej założyć kartę walutową, gdzie walutą rozliczeniową jest euro i kartą jest Mastercard, a nie żadna tam VISA ?Mbank czy BPH , a może inny ? (przed upływem rokiem mogę zamknąć konto ze względu na kolejne opłaty za użytkowanie). Ważne, żeby nie ponosić opłat za prowizję za wypłaty z bankomatów na całym świecie oraz przewalutowanie. Dodam jeszcze, że zamierzam skorzystać z karty wyłącznie za granicą i wiele razy pobierać z bankomatów. Przelewy jakoś nie interesują mnie, choć to osobna kwestia.

Ja korzystam z Alior Kantoru, zarówno w dolarach jak i w euro. do obu kont mam darmowe karty na kilka lat. Są to właśnie Mastercard. Testowane i nie ma żadnych kruczków.

#228 PostWysłany: 14 Lip 2014 11:34 

Zbanowany
prezes napisał(a):
Ja korzystam z Alior Kantoru, zarówno w dolarach jak i w euro. do obu kont mam darmowe karty na kilka lat. Są to właśnie Mastercard. Testowane i nie ma żadnych kruczków.

Dziękuję za odpowiedź. A trzeba mieć określony dochód, by miec taką kartę ? Dodam, że mam konto rozsądne w Aliorze i konto osobiste w innym banku, które traktuję jako rezerwowy. A jak wygląda sprawa w innych krajach poza strefą Schengen ? Jeśli będę na Ukrainie albo nawet w Maroku, to mając kartę walutową w USD to wybiorę z bankomatu ich lokalną walutę, to czy to będzie korzystne niż w kantorze ? W takiej sytuacji wypłata z bankomatu jest za jedno przewalutowanie ?

Ostatnio edytowany przez Waniliacynamon 14 Lip 2014 11:59, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 14 Lip 2014 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Hobbes napisał(a):
W mBanku darmowe wypłaty z bankomatów za granicą dla konta w EUR, ale karta to Visa. Szczerze mówiąc nie wiem jakie znaczenie ma rodzaj czy to jest Visa czy Master?
Visa rozliczana jest w $ a MC w euro. Jeżeli kupisz coś np w USA kartą MC to masz przewalutowanie najpierw z USD na euro a potem na zł czyli 2 razy. Jak zapłacisz Visą to tylko z USD na zł.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 14 Lip 2014 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Dolarowy MC Aliorkantoru przelicza bezpośrednio waluty egzotyczne -> USD. Przetestowane na Węgrzech i na Łotwie przed wprowadzeniem €.
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 14 Lip 2014 16:21 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):
Dolarowy MC Aliorkantoru przelicza bezpośrednio waluty egzotyczne -> USD.

Dotyczy się to również funta brytyjskiego?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 14 Lip 2014 16:34 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
hank napisał(a):
Tomek Zien napisał(a):

Niestety czekają Cie 2 przewalutowania: GBP na PLN i PLN na USD.
Dokładniej jest to opisane na http://blog.blaut.biz/2013/05/mechanizm-przewalutowan-na-kartach-walutowych-w-alior-banku-i-bzwbk.html

#233 PostWysłany: 14 Lip 2014 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
TomGSM napisał(a):
hank napisał(a):
Tomek Zien napisał(a):

Dokładniej jest to opisane na http://blog.blaut.biz/2013/05/mechanizm-przewalutowan-na-kartach-walutowych-w-alior-banku-i-bzwbk.html

W końcu funt nie jest taki znowu egzotyczny :)

#234 PostWysłany: 14 Lip 2014 16:48 

niebieski
TomGSM napisał(a):

Dzięki. Cóż, bez wyrobienia kolejnej karty chyba się nie obędzie.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 15 Lip 2014 09:28 

Zbanowany
A jeśli będę np. na Ukrainie czy w Maroku, to mając kartę walutową MasterCard w USD, to lepiej pobrać z bankomatu dolary czy ich lokalną walutę ( w takiej sytuacji będzie jedno przewalutowanie). Moje pytanie jest takie, która z tych opcji jest rozsądna ?

Szukałam coś w Necie na temat przewalutowań innych banków niż Alior czy BWZK, lecz nic nie znalazłam.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 15 Lip 2014 09:58 

Loty: 97
Kilometry: 243 469
Waniliacynamon napisał(a):
A jeśli będę np. na Ukrainie czy w Maroku, to mając kartę walutową MasterCard w USD, to lepiej pobrać z bankomatu dolary czy ich lokalną walutę ( w takiej sytuacji będzie jedno przewalutowanie). Moje pytanie jest takie, która z tych opcji jest rozsądna ?

Szukałam coś w Necie na temat przewalutowań innych banków niż Alior czy BWZK, lecz nic nie znalazłam.

Zasada jest prosta: jeżeli jesteś pewien/pewna ile potrzebujesz to wypłać w walucie lokalnej - odpadają koszty przewalutowania w kantorze, nie ma problemu z resztą brzęczącą w portfelu.
Wypłata USD ma sens jeżeli poruszasz się po miejscach gdzie są kantory (możliwość wymiany) i nie jesteś pewien/pewna ile wydasz - zawsze lepiej wrócić z waszyngtonami niż z hrywną czy dirhamem

#237 PostWysłany: 15 Lip 2014 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
A są tam bankomaty z dolarami?

Dla jasności - przy karcie USD w AliorKantor jedno przewalutowanie jest przy wszystkich walutach z wyłączeniem tych w jakich prowadzą rachunki.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 15 Lip 2014 10:11 

Zbanowany
Dziękuje za rozsądne odpowiedzi. Już wiem, co i jak. Załatwię kartę walutową w USD w Aliorze Kantor. Muszę sprawdzić dobre kursy, to wtedy zakupię. Gorzej z kartą walutową w euro.

A jak na Słowenii ?
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 15 Lip 2014 11:47 
Awatar użytkownika

@Wanilacynamon

Nie wiem czy na pewno do końca rozumiesz. W Alior Kantorze możesz zamówić 3 rodzaje kart: funt brytyjski, euro, dolar. Tam gdzie walutą jest funt potrzebujesz karty w funtach, tam gdzie euro [w tym Słowenia] potrzebujesz karty w euro, a wszędzie tam gdzie waluta jest inna niż funt, euro i frank szwajcarski - karty w dolarach.

Bankomaty: Wypłacając funty, kartą w funtach np w UK, przy pierwszej wypłacie nie płacisz żadnej prowizji ani rzecz jasna nie ma żadnego przewalutowania, to samo tyczy się wypłaty euro w krajach euro. Jeśli chodzi o wypłatę środków w innych krajach, kartą dolarową, to z bankomatu "wyleci" lokalna waluta [na Ukrainie hrywna] natomiast nastąpi jedno przewalutowanie po korzystnym kursie Mastercard [hrywna na USD]. Trzeba pamiętać tylko, że prowizji dla banku nie płaci się tylko w przypadku pierwszej wypłaty w miesiącu, każda kolejna wypłata w miesiącu to koszt ok 10 zł.

Najlepiej po prostu - w przypadku karty USD - płacić za wszystko plastikiem. Jeśli jednak koniecznie musisz mieć przy sobie lokalną gotówkę, to dobrze jest z góry określić jaką kwotę potrzebujesz mieć przy sobie.

Płacąc np kartą w dolarach na Ukrainie albo wypłacając po raz pierwszy z bankomatu [załóżmy 500 hrywien] przy pomocy karty w USD, kurs wyjdzie mniej więcej:

500 UAH * 0.085106 [kurs Mastercard UAH - USD] = 42,553 dolara.
42,553 dolara kupisz na tę chwilę w kantorze Aliora za 3,0566 zł co da nam = 130,07 zł.
Także średni kurs hrywny na PLN wyjdzie w tym przypadku = 0,2601 PLN czyli praktycznie tyle ile wynosi średni kurs NBP.Oczywiście wszystko podlega wahaniom walutowym i trzeba pamiętać, że kurs Mastercard brany jest z dnia rozliczania danej transakcji a nie z dnia zakupu/wypłaty, niemniej różnice są w tym przypadku i tak minimalne.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do Kantoru Aliora bardzo sobie chwalę ich karty, z jednym małym "ale" o ile w strefie euro nie było żadnych problemów tak w Izraelu nie akceptowali tych kart - jednakże w Izraelu jest chyba problem z akceptacją wielu kart, na marginesie w Niemczech np. w lidlu też nie zapłacisz kartą chyba, że masz jakiejś ichniej organizacji tzw. EC . Tak więc z doświadczenia wiem, że warto przed wyjazdem poczytać na necie czy akceptują w danym miejscu te karty albo spróbować zapłacić kartą a jeśli się nie uda wyciągnąć miejscową walutę z bankomatu w odpowiedniej ilości bo każda następna wypłata to 9 zł wiec słabo się opłaca.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 658 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości